ITALIENSKE MADOPSKRIFTER
BRASATO DI MANZO


Opskrifter opdelt efter madtype:

Opskrifter opdelt efter region:
  • Trentino - Alto Adige

Opskrifter alfabetisk:






Brasato di manzo/Braiseret okseklump (4 pers.)

1 kg okseklump (bov kan også bruges)

2 gulerødder

2 stænger bladselleri

2 mellemstore løg

ekstra jomfru olivenolie

Friske krydderurter: timian og rosmarin

Tørrede kryderier: nelliker, sort peber (hel),1/2 kanel stang

God mørk chokolade

1 flaske god tør rødvin


Denne ret stammer fra Piemonte i nord-vest Italien og hedder Brasato di manzo.
Traditionen siger at den bedste resultat fås ved at bruge Barolo i maden... Personligt synes jeg sagtens, at man kan nøjes med at bruge en god nebbiolo eller dolcetto til at lave retten og drikke Baroloen til, i stedet!

Her træder Vinhulen.dk ind og giver udtryk for en anden holdning :-) Reglen er, at der tilsættes 1 flaske Barolo i maden og drikkes 1 flaske Barolo til maden - og gerne mere!!

Start med at rense grøntsagerne og hak dem fint.
Rens kødet for sener og fedt og skær det i store tern (ca. 2x2 cm).

Varm 3 skeer olivenolie i en stor pande og svits kødet deri så alle siderne får farve.

Svits imens grøntsagerne i ca. 3 skefulde olivenolie til de begynder at få farve. Kom så kødet deri vend godt rundt.

Lad det simre i ca. 15 min.

Tilsæt de friske krydderurter (bind dem sammen, hvis du synes, at det er for besværligt at fiske dem op senere) samt 10 peberkorn og 5 nelliker og en halv kanelstang.

Nu skal vinen i.
Der skal være nok til kødet er fuldstændigt dækket.

Nu skal retten få lov til at simre ved svag varme i 2 til 2,5 timer ca.

Når kødet er helt mørt - så mørt at man kan skære det med gaflen - tilsættes 30 g mørk chokolade.
Rør så igen godt rundt i det så chokoladen smelter og "fisk" krydderierne op, hvis du ikke synes om at de skal komme med i tallerkenen.

Hvis du gerne vil have det til at blive lidt mere cremet, kan du tilsætte saucen en lille smule kartoffelmel, men det er ikke nødvendigt.

Retten skal selvfølgelig spises varm, gerne med lækkert brød til eller kartoffelmos, samt en god, frisk salat.

Her kommer Vinhulen.dk tilbage i opskriften!

Kartoffelmos:

2 kg. egnede kartofler

100 gram smør

1/4 liter sødmælk el. lidt mindre fløde.

salt

Der skal nemlig serveres kartofelmos til denne ret, hvis du spørger os. Retten kan nydes alene med godt brød og efter vor opfattelse helt uden salat, men den bliver nu et mesterværk, såfremt du laver rigtig kartofelmos til den.

Nu spørger du sikkert, om du ikke kan nøjes med pulvermos - NEJ!!!

Du tager 2 kg. egnede kartofler til kartoffelmos, skræller dem, og skærer dem i skiver.
Kartoflerne puttes i en gryde med rigeligt vand og koger i 20 minutter, til de er møre.

Herefter moser du kartoflerne med den særlige moser, der ligner et stempel fra et posthus. Nu spørger du nok, om du ikke kan bruge en håndmixer. Svaret er nej, og så finder du altså kartoffelmoseren frem og moser kartoflerne, som du forinden mosningen har givet 100 gram Lurpak smør i små klumper.

Når du er kommet et stykke, tilsætter du sødmælken langsom, så mosen ikke bliver for tynd. For feinshmeckeren kan bruges fløde, da det giver en mere cremet mos.

Samtidigt giver du mosen et skud salt. Start med en teskefuld, som du fordeler i mosen. Kartoffelmos kræver en del salt, men husk, at du kan altid tilsætte mere, men kommer du for meget i, så er festen slut!

Du er først færdig med mosningen, når der ikke er flere klumper i kartoffelmosen, og konsistensen er lind uden at flyde. Den skal være så fast, at den ikke flyder ud, når den braiserede okseklump tilsættes. Husk at smage på mosen, inden du erklærer den færdig!

Vinforslag:

Der er ikke så meget at sige her! Retten kræver Barolo og kun Barolo. Egentlig er det noget pjat, for der er mange andre vine, der kan gøre det samme, men det ignorerer du 100% og serverer Barolo. Det er en del af oplevelsen!

Lad nu være med at ofte kr. 300 på en god Barolo i maden. Spar lidt på det og køb en billigere og kraftfuld model til maden, og så giv den fuld gas på den flaske, du skal drikke til maden. Det er en succesfuld løsning!
Opskriften er lavet af
Raffaella Buratelli
Vespro Vinbar & Cafe
Vedbæksgade 13
2200 Nørrebro
Vespro Vinbar & Cafe
Alle opskrifter i dette afsnit - Raffaella Buratelli's klassiske italienske opskrifter - er lavet med kærlighed og friske ingredienser.
Det er derfor meget vigtigt, at du husker at give dig selv god tid og benytte de bedste råvarer for at opnå det bedste resultat i dit eget køkken!
Opskrifterne kan frit anvendes i dit eget og venners køkken.
Copyright
Vinhulen.dk og
Raffaella Buratelli
2012













































s