CHAMPAGNE

FERIE I CHAMPAGNE

Champagne2018

Det første der slår en besøgende i Champagne er, at i forhold til hvor hypet Champagne er, så er det faktisk er relativt stille og roligt område med små til meget små byer, hvor meget selvsagt er koncentreret om Champagne - dog ikke det hele.

Denne artikel er fokuseret på området Reims og Epernay, der for undertegnede rummer essensen af Champagne, når man kombinerer de 2 byer, men læsere skal vide, at såfremt man ønsker at se området, så er der ca. 600 kilometer vinrute gennem departementerne Marne, Aube og Aisne med blandt andet 8 afmærkede ruter.

Reims har ca. 180.000 indbyggere, så byen er større, end man får indtryk af, når man ankommer.

Epernay har ca. 23.000 indbyggere - altså væsentlig mindre end Reims - men der er langt mere fokus på Champagne.

At undertegnede har lagt vægt på Reims og Epernay er, at der er fine steder at bo og mulighed for at købe Champagne og andre lokale ting.
Har du behov for aircondition om sommeren, så er udvalget af egnede steder størst i Reims.
Rute Montagne de Reims forbinder de 2 byer med hinanden.

Hele Champagne-området er spækket med kulturelle oplevelser. Det er bestemt ikke uinteressant, men denne artikel er fokuseret på vinoplevelser.
Champagne2018

Dog skal nævnes den utroligt smukke Notre Dame katedral i Reims, der er bygget i gotisk stil og berømt i hele verden. Det er en fantastisk oplevelse at betragte den udefra men ikke mindst indefra.

På torvet foran katedralen finder du den glimrende Champagne butik "Cave des Sacres - Champagnes". Mange "ukendte" Champagner til fornuftige priser, mens de kendte mærker koster det samme som i Danmark +/- 10%.
Du kan se butikken her: Cave des Sacres - Champagne

Lige udenfor forretningen ligger et glimrende brasserie, hvor der om sommeren er udskænkning udendørs med både Champagne, drinks, øl og lokale retter.Det er et glimrende sted, men vi kan ikke vise det, da Google Streetview endnu ikke har opdateret billedet, da brasseriet kun er et par år gammelt.

Tæt på katedralen, i gaden Rue Rockefeller, finder du den lille vin- og Champagnebutik "Delices Champenoises" med et mindre udvalg af Champagne - også de dyrere modeller.
Se butikken her: Delices Champenoises
Champagne2018

Der er i Reims mange spisesteder, hvor undertegnede har forelsket sig i et bestemt - Le Gaulois.

Det er en aldeles glimrende restaurant med mulighed for at nyde Champagne, drinks, øl, kaffe og et flot udvalg af veltillavede retter - uanset om det er til frokost eller middag.
Det er en stor restaurant, og den kunne ligne en turistfælde, men det er det bestemt ikke.

Her kan anbefales Patéen, Foie Gras, Tartiflette og bøfferne med tilbehør af ristede kartofler og Roquefort ostesauce.
Vi hørte mange juble over muslingerne - uden at vi dog prøvede dem :-)

Du finder restauranten på Place Drouet d'Erlon. Se restauranten her: Le Gaulois

Vi har tidligere boet i udkanten af Reims for at få aircondition på hotellet, men denne gang fandt vi en relativt prisbillig løsning til ca. 100 euro for dobbeltværelse i Centrum af Reims - 500 meter fra Katedralen.

Indrømmet - det ser lidt kedeligt ud på billedet fra Google Streetview, men det er faktisk noget kønnere i virkeligheden!

Aldeles glimrende hotel i moderne stil og velfungerende reception, bar, restaurant og ikke mindst aircondition, der er helt nødvendig, når man ligger i centrum af Reims i sommervarmen.

Champagne2018

Hotellet hedder Mercure Reims Centre Cathédrale, der er en kæde. Hotellet ligger på 31, Boulevard Paul Doumer.
Se hotellet her: Mercure Reims Centre Cathédrale

Reims overrasker en smule ved ikke at være en udpræget Champagne by, som man ellers skulle forestille sig. Jovist, man kan sagtens besøge Champagnehusene, der ligger i Reims, men det kræver aftale på forhånd, og du skal betale for det. Der er ikke meget, der er gratis i Champagne :-).

Skal der være lidt mere Champagne indenfor få skridt, så kør ca. 30 kilometer stik syd mod Epernay, hvor blandt andet den berømte Avenue de Champagne ligger.

Inden vi kommer så langt, så er byen Ay også en del af det klassiske Champagne område. Det er en meget lille by, hvor der ikke sker meget, men der er flere Champagnehuse, hvor det er muligt at smage Champagne. Blandt andet Bollinger ligger her...

Når du kører ind i Epernay, så vælg at køre direkte ind i centrum og parker lige her mod mindre og ganske rimelig afgift.

Herefter er der mindre end 100 meter til undertegnedes morgenmads cafe/brasseeri - Le Khedive, der meget uhøjtideligt serverer små retter - heriblandt den faste morgenmad - Omelet med skinke og Gruyère ost (selv om det er en schweizisk ost).
Du kan se brasseriet her: Cafe/brasserie Le Khedive
Champagne2018

Efterfølgende kan du gå over gaden og svinge rundt om hjørnet, og så kommer du til den største Champagne butik i Epernay - Les Grands Vins de France på adressen 4-6 Rue Flodoard.

Butikken har masser af "udstyr" til champagne i form af Champagnekølere, Lukkepropper, karafler. Champagneglas o.s.v, men det helt store scoop er kælderen, hvor du finder et udvalg af Champagne fra mindre og mere ukendte Champagnehuse.

Der er vel 50-60 forskellige Champagnehuse repræsenteret med alle deres vine, hvor man kan købe solidt ind til fornuftige priser. Der er super betjening og god service.

Du kan se forretningen her: Les Grands Vins de France


Champagne2018
Lidt længere oppe af Rue Flodoard ligger en lille men glimrende butik, hvor du kan købe Champagne - Salvatori. Det ligner en gammel købmandsbutik, hvor hylder og kølemontre nu er fyldt med Champagne til fair priser og godt udvalg...

Du finder butikken her: Salvatori

Hvis du fortsætter videre op ad gaden, så kommer du direkte til Avenue de Champagne, der nok med god grund er Epernay's mest berømte gade, da det handler om Champagne fra den ene ende af gaden til den anden.

Mange af de store Champagnehuse har domicil i gaden, men gaden byder også på mulighed for at sætte sig ind flere steder og nyde et glas Champagne eller flere. Der er også en café, hvis du bliver træt af Champagne :-)

I den øvre halvdel af gaden ligger der en ejendom, der danner rammen om flere producenter, der er gået sammen om at skænke Champagner ud, og her kan du vælge mellem flere forskellige producenter samme sted til fornuftige priser pr. glas, og vinene kan købes.
Sortimentet skifter fra uge til uge, så vi kan ikke sige noget om, hvilke 6 vine der er til udskænkning, når du kommer forbi...

Der var lidt om vore oplevelser i Reims og Epernay og forslag til gode butikker, caféer og restauranter. Vi håber, du kan bruge det, når du kigger forbi området næste gang.

Der er selvfølgelig rigtigt mange muligheder for besøg hos producenterne, hvis du kører rundt i området - enten via vinruterne eller bare på egen hånd og oplever Champagne uden for byerne. God fornøjelse...

Vinhulen.dk 2018