CHAMPAGNE

FERIE I CHAMPAGNE

Champagne2021

Det første der slår en besøgende i Champagne er, at i forhold til hvor hypet Champagne er, så er det faktisk er relativt stille og roligt område med små til meget små byer, hvor meget selvsagt er koncentreret om Champagne - dog ikke det hele.

Denne artikel er fokuseret på området Reims og Epernay, der for undertegnede rummer essensen af Champagne, når man kombinerer de 2 byer, men læsere skal vide, at såfremt man ønsker at se området, så er der ca. 600 kilometer vinrute gennem departementerne Marne, Aube og Aisne med blandt andet 8 afmærkede ruter.

Reims har ca. 180.000 indbyggere, så byen er større, end man får indtryk af, når man ankommer.

Epernay har ca. 23.000 indbyggere - altså væsentlig mindre end Reims - men der er langt mere fokus på Champagne.

At undertegnede har lagt vægt på Reims og Epernay er, at der er fine steder at bo og mulighed for at købe Champagne og andre lokale ting.
Har du behov for aircondition om sommeren, så er udvalget af egnede steder størst i Reims.
Rute Montagne de Reims forbinder de 2 byer med hinanden.

Hele Champagne-området er spækket med kulturelle oplevelser. Det er bestemt ikke uinteressant, men denne artikel er fokuseret på vinoplevelser.
Champagne2021

Dog skal nævnes den utroligt smukke Notre Dame katedral i Reims, der er bygget i gotisk stil og berømt i hele verden. Det er en fantastisk oplevelse at betragte den udefra men ikke mindst indefra.

På torvet foran katedralen finder du den glimrende Champagne butik "Cave des Sacres - Champagnes". Mange "ukendte" Champagner til fornuftige priser, mens de kendte mærker koster det samme som i Danmark +/- 10%.
Du kan se butikken her: Cave des Sacres - Champagne

Lige udenfor forretningen ligger et glimrende brasserie, hvor der om sommeren er udskænkning udendørs med både Champagne, drinks, øl og lokale retter.Det er et glimrende sted, men vi kan ikke vise det, da Google Streetview endnu ikke har opdateret billedet, da brasseriet kun er et par år gammelt.

Tæt på katedralen, i gaden Rue Rockefeller, finder du den lille vin- og Champagnebutik "Delices Champenoises" med et mindre udvalg af Champagne - også de dyrere modeller.
Se butikken her: Delices Champenoises
Champagne2021

Der er i Reims mange spisesteder, hvor undertegnede har forelsket sig i et bestemt - Le Gaulois.

Det er en aldeles glimrende restaurant med mulighed for at nyde Champagne, drinks, øl, kaffe og et flot udvalg af veltillavede retter - uanset om det er til frokost eller middag.
Det er en stor restaurant, og den kunne ligne en turistfælde, men det er det bestemt ikke.

Her kan anbefales Patéen, Foie Gras, Tartiflette og bøfferne med tilbehør af ristede kartofler og Roquefort ostesauce.
Vi hørte mange juble over muslingerne - uden at vi dog prøvede dem :-)

Du finder restauranten på Place Drouet d'Erlon. Se restauranten her: Le Gaulois

Vi har tidligere boet i udkanten af Reims for at få aircondition på hotellet, men denne gang fandt vi en relativt prisbillig løsning til ca. 100 euro for dobbeltværelse i Centrum af Reims - 500 meter fra Katedralen.

Indrømmet - det ser lidt kedeligt ud på billedet fra Google Streetview, men det er faktisk noget kønnere i virkeligheden!

Aldeles glimrende hotel i moderne stil og velfungerende reception, bar, restaurant og ikke mindst aircondition, der er helt nødvendig, når man ligger i centrum af Reims i sommervarmen.

Champagne2021

Hotellet hedder Mercure Reims Centre Cathédrale, der er en kæde. Hotellet ligger på 31, Boulevard Paul Doumer.
Se hotellet her: Mercure Reims Centre Cathédrale

Reims overrasker en smule ved ikke at være en udpræget Champagne by, som man ellers skulle forestille sig. Jovist, man kan sagtens besøge Champagnehusene, der ligger i Reims, men det kræver aftale på forhånd, og du skal betale for det. Der er ikke meget, der er gratis i Champagne :-).

Skal der være lidt mere Champagne indenfor få skridt, så kør ca. 30 kilometer stik syd mod Epernay, hvor blandt andet den berømte Avenue de Champagne ligger.

Inden vi kommer så langt, så er byen Ay også en del af det klassiske Champagne område. Det er en meget lille by, hvor der ikke sker meget, men der er flere Champagnehuse, hvor det er muligt at smage Champagne. Blandt andet Bollinger ligger her...

Når du kører ind i Epernay, så vælg at køre direkte ind i centrum og parkér lige her mod mindre og ganske rimelig afgift.

Herefter er der mindre end 100 meter til undertegnedes morgenmads cafe/brasseeri - Le Khedive, der meget uhøjtideligt serverer små retter - heriblandt den faste morgenmad - Omelet med skinke og Gruyère ost (selv om det er en schweizisk ost).
Du kan se brasseriet her: Cafe/brasserie Le Khedive
Champagne2021

Efterfølgende kan du gå over gaden og svinge rundt om hjørnet, og så kommer du til den største Champagne butik i Epernay - Les Grands Vins de France på adressen 4-6 Rue Flodoard.

Butikken har masser af "udstyr" til champagne i form af Champagnekølere, Lukkepropper, karafler. Champagneglas o.s.v, men det helt store scoop er kælderen, hvor du finder et udvalg af Champagne fra mindre og mere ukendte Champagnehuse.

Der er vel 50-60 forskellige Champagnehuse repræsenteret med alle deres vine, hvor man kan købe solidt ind til fornuftige priser. Der er super betjening og god service.

Du kan se forretningen her: Les Grands Vins de France


Champagne2021
Lidt længere oppe af Rue Flodoard ligger en lille men glimrende butik, hvor du kan købe Champagne - Salvatori. Det ligner en gammel købmandsbutik, hvor hylder og kølemontre nu er fyldt med Champagne til fair priser og godt udvalg...

Du finder butikken her: Salvatori

Hvis du fortsætter videre op ad gaden, så kommer du direkte til Avenue de Champagne, der nok med god grund er Epernay's mest berømte gade, da det handler om Champagne fra den ene ende af gaden til den anden.

Mange af de store Champagnehuse har domicil i gaden, men gaden byder også på mulighed for at sætte sig ind flere steder og nyde et glas Champagne eller flere. Der er også en café, hvis du bliver træt af Champagne :-)

I den øvre halvdel af gaden ligger der en ejendom, der danner rammen om flere producenter, der er gået sammen om at skænke Champagner ud, og her kan du vælge mellem flere forskellige producenter samme sted til fornuftige priser pr. glas, og vinene kan købes.
Sortimentet skifter fra uge til uge, så vi kan ikke sige noget om, hvilke 6 vine der er til udskænkning, når du kommer forbi...

Champagne2021
Hvis du er til besøg hos producenterne i området, så kan det anbefales, at du booker tid hjemmefra på producenternes websider.

Vi havde fornøjelsen at være forbi Billecart-Salmon, der hører til én af de absolutte favoritter. Vi finder producentens Champagner særligt sprøde, tætte og dejlige unge og fremragende med alder.

Billecart-Salmon bruger alene 1. presning fra druerne til de bedste Champagner, og det giver en fremragende frisk- og renhed i Champagnerne.

Her står vi plantet midt i den legendariske Le Clos Saint Hilaire...

Billecart-Salmon bruger iøvrigt både hvid- og rødvin i deres Rosé Champagne, hvilket efterhånden er lidt sjældent. Vi kunne ikke få blandingsforholdet oplyst, da det bevares som en hemmelighed, men et kvalificeret gæt kunne være i forholdet 90/10 ned til 93/7.

Champagne2021
Når du besøger producenten er smagningen på ingen måde nærig. Du får Champagnerne "Cuvee Elizabeth brut rose", "Cuvee Nicolas Francois" og "Cuvee Louis Salmon" - alle vintage Champagne.

Vi var på Vinhulen.dk så heldige, at vi hjemmefra havde fået arrangeret et besøg hos Pol Roger, der har en helt særlig plads i vore Champagne-hjerter.

Champagnehuset Pol Roger er måske som bekendt tæt forbundet med det engelske kongehus og særligt legendariske sir Winston Churchill, der har lagt navn til husets top-Champagne Champagne Cuvee Sir Winston Churchill.

Et fantastisk besøg med fuld tur i kældrene dybt under Epernay's gader arrangeret af den danske importør.

Overalt hos Pol Roger prydes væggene af motiver af Sir Winston Churchill, statuer af samme, diverse hædersbevisninger, regninger til Sir Winston Churchill og hele historien tilbage til 1849, hvor Pol Roger, der var søn af en advokat startede successen.

I moderne tid producerer Pol Roger ca. 110.000 kasser Champagne om året med flagskibet Cuvee Sir Winston Churchill i spidsen.

Efter en god time i kældrene med fuldstændig gennemgang af de ventende flasker, rummet med alle etiketterne tilbage til vore forfædre og dejlig kulde på en varm sommerdag, var det tid til at komme op i de prægtige lokaler og nyde et glas eller 3.

Champagne2021
Imponerende er det rette ord, når man sætter sig til rette i de bløde renaissance-stole og kigger på stuen, indrettet i den gamle, franske stil til perfektion.

Vor guide havde arrangeret, at vi skulle smage den Champagne Brut 2012, Champagne Brut Blanc de Blancs 2013 og Champagne Cuvee Sir Winston Churchill 2009.

Helt friske og sprøde Champagner, der kun lige var kommet på flaske, men der er masser af saft, kraft og bundtræk i alle modellerne :-)

Pol Roger laver, ligesom Billecart-Salmon, på 1. presning fra druerne. Altså den reneste most, der kan opdrives.

I en times tid følte man sig hævet over Epernay's varme og trængsel, mens man nød de liflige dråber, hilste diskret på Sir Winston Churchill på væggen og talte om vinene. Besøget sluttede lige med, at vi hilste på direktøren, der bad os tage hilsner med hjem...

Champagne2021
Tilbage på gaden i Epernay kunne man mindes Churchill's berømte lånte ord fra Napoleon om Champagne: "In victory, deserve it. In defeat, need it!"

Helt så dramatisk er det heldigvis ikke i moderne tid. Vi kunne nøjes med at konstatere: "We needed that"...

Vi havde også fornøjelsen af at besøge Taittinger, der naturligvis er en af favoritterne.

Der er ikke noget galt med Champagnerne, men besøget er meget kommercieliseret, og kører efter en snor med en hær af tourguider, kort biograf-introfilm, tur i kældrene og smagning i et forholdsvist koldt, stort lokale.

Det var en lidt trist oplevelse ovenpå besøgene hos Billecart-Salmon og Pol Roger, men vi druknede den let skuffende forestilling med Champagne Brut Comtes de Champagne 2006, og så har man lidt energi igen :-)

Hvis du er i bil, og ikke har noget mod at køre en længere tur, så kan Champagne-huset Drappier anbefales. Det ligger godt 160 km. fra Reims i Urville regionen, og her har du mulighed for at smage, hvad du har lyst til, og kan købe alt, hvad hjertet begærer, inkl. ældre udgaver af Carte d'Or.

Der var lidt om vore oplevelser i Reims og Epernay og forslag til gode butikker, caféer, restauranter og besøg hos Champagne-husene. Vi håber, du kan bruge det, når du kigger forbi området næste gang.

Der er selvfølgelig rigtigt mange muligheder for besøg hos producenterne, hvis du kører rundt i området - enten via vinruterne eller bare på egen hånd og oplever Champagne uden for byerne. God fornøjelse...

Vinhulen.dk 2021