3 glas vine.

Druetyper i portvin

Druetyperportvin Her finder du en oversigt over de klassiske portvinsdruer.

Historisk har der været benyttet mere end 100 forskellige druesorter i Dourodalen. Der har ikke været den store justits med hvilke druetyper, der blev dyrket, og hvor de stod. Dette er der kommet meget mere styr på gennem de seneste 40 år.

Især har EU's støtteordninger, som kun støtter de 5 store druesorter, flyttet meget på plantningerne, så det kun er disse 5 hovedsorter, der faktisk er blevet plantet gennem de seneste 25 år.

Og som om det ikke skulle være nok - så er der også kommet så meget styr på det, at disse druer plantes således, at der i de enkelte marker kun plantes een sort. Dette gør naturligvis høsten og alt andet arbejde væsentlig mere rationelt at druerne i den enkelte mark hele tiden er på det samme vækstniveau gennem sæsonnen.

Man kan sige, at EU har bragt styr og overblik over druetyper, tilplantninger m.v. Prisen er så, at den gamle mangfoldighed er væk, da over 100 druer i løbet af få år blev til 5!
Når det så er sagt, så er det også værd at bemærke, at disse også inden var hoveddruerne, og i dag ved man, at det både før og efter også er disse 5 druer, der giver rygraden i en god portvin.

Til venstre ser du en 2 klaser Touriga Nacional.

Beskrivelse af de 5 vigtigste druer:

Touriga Nacional:
Betragtes som den ædleste af de 5 druesorter. Den giver et lavt udbytte. Ofte omkring 1 kg. pr. vinstok. Druen, som er lille, giver megen farve og tannin til vinen og er derfor uhyre vigtig til produktion af de bedste vintage. Druen er som regel supersød og har derfor godt grundmateriale. Touriga Nacional er den vigtigste af de 5 druer.

Touriga Franca:
Giver godt udbytte. Giver godt med farve og komplekse smagsnuancer til vinen. Sukkerindhold lavt. Touriga Franca er den mest dyrkede af de 5 druer.

Tinto Cão:
Druen der modner sidst, hvilket er en fordel at vide når høsten planlægges. Høstudbyttet lidt større end nacional. Giver spændende smagsindtryk afhængig af vejr og vind. Sukkerindhold stort.

Tinta Roriz:
Druen der vokser på høje planter er oprindeligt importeret fra Spanien. (Tempranillo) Druen giver godt udbytte ca. 3 kg. pr. vinstok. Den har et højt indhold af tannin.

Tinta Barroca:
Er den først høstede drue. Feminin udgave som giver fylde og blødhed men uden de voldsomme tanniner og farve.

Hvide portvine er lavet på samme måde som de røde, men man benytter grønne druer til formålet. Her er det Donzelinho Branco, Esgana-Cão, Folgasão, Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato og Viosinho, der bruges til formålet. Hvide portvine er for tiden langt nede i prioritetsrækken blandt danske portvinskendere...I Douro arbejder man med anbefalede druer til portvin og tilladte druer til portvin. Der findes 30 anbefalede druer og 82 tilladte druer. Nedenfor ser du en oversigt over de forskellige muligheder, der er tilladte :

Anbefalede druer i rød portvin:

Rigtigt gode druer til rød portvin:
Bastardo, Donzelinho Tinto, Marufo, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional

Gode druer i rød portvin:
Castelão, Cornifesto, Malvasia Preta, Mourisco de Semente, Rufete, Tinta Amarela, Tinta BarrocaAnbefalede druer i hvid portvin:

Rigtigt gode druer i hvid portvin:
Donzelinho Branco, Sercial, Folgasão, Gouveio Branco, Malvasia Fina, Rabigato Branco, Viosinho, Verdelho

Gode druer i hvid portvin:
Arinto, Cercial, Moscatel Galego Branco, Samarrinho, Síria, VitTilladte druer i rød portvin:

Gode druer i rød portvin:
Mourisco de Semente, Sousão, Tinta Bastardinha, Tinta Carvalha, Touriga Fêmea

Gennemsnitlige druer i rød portvin:
Avarelhão Baga, Casculho, Castelã, Cidadelhe, Concieira, Engomada, Jaen, Lourela, Melra, Moreto, Pinot Noir, Tinta Tabuaço, Tinta Penajóia, Tinto Martins, Tinto sem Nome

Medium gode druer i rød portvin:
Alicante Bouschet, Alvarelhão Ceitão, Espadeiro, Petit Bouschet, Tinta Aguiar, Tinta Mesquita, Tinta Pereira, Tinta Pomar, Roseira, Varejoa

Dårlige druer i rød portvin:
Aramon, Carignan, Carrega Tinto, Gonçalo Pires, Grand Noir, Grangeal, Malandra, Mondet, Nevoeira, Patorra, Português Azul, Preto Martinho, Santareno, São Saul, Sevilhão, Tinta Lameira, Tinta Fontes, ValdosaTilladte druer i hvid portvin:

Rigtigt gode druer i hvid portvin:
Bical, Gouveio Estimado

Gode druer i hvid portvin:
Códega do Larinho, Gouveio Real

Gennemsnitlige druer i hvid portvin:
Avesso, Barreto, Branco sem Nome, Estreito Macio, Fernão Pires, Malvasia Parda, Pé Comprido, Pinheira Branca, Praça, Rabigato Moreno, Ratinho, Verdial Branco

Medium gode druer i hvid:
Alvarelhão Branco, Batoca, Branco Especial, Chasselas, Malvasia Rei, Mourisco Branco, Touriga Branca

Dårlige druer i hvid portvin:
Caramela, Carrega Branco, Dona Branca, Diagalves, Jampal, Moscadet, Rabo de Ovelha, Sarigo, Tamarez, ValenteCopyright 2012
Vinhulen.dk