CHAMPAGNE

GODE RÃ…D OM LAGRING OG SERVERING AF CHAMPAGNE

Lagring af Champagne:

Når du har købt din Champagne, og du ikke ønsker at drikke den med det samme, så er det vigtigt, at du opbevarer din Champagne korrekt, så den yder optimalt, når du med tiden skal drikke den.

Netop Champagne forbindes med festlige eller romantiske stunder, så det vil være frygteligt ærgerligt, hvis indholdet ikke er i orden, når dagen oprinder. Det sætter krav, og dem gennemgår vi nedenfor... champagne20 Det første du skal gøre op med dig selv er, om du overhovedet er interesseret i en lagret Champagne.
Champagne er fra naturens hånd frisk og syrlig, og hvis den skal fortsætte med at være det i din mund, så skal den nydes kort tid efter fremstillingen. Dette er den mest udbredte holdning i Frankrig.

Når en Champagne lagrer, så mister den noget af sin friskhed, bliver mørkere i farven og får en mere kraftfuld og sødlig smag - til tider også med parfumerede toner.
Lagringen foretrækkes af f.eks. englænderene, som oftest nyder deres Champagne efter nogle år i kælderen.

Der er nok 2 forklaringer på, at smagsløgene varierer fra land til land. Tilbage i den tid hvor englænderne og franskmændene var i krig, var der ofte handelsblokader mod hinanden, og det gjorde, at englænderne var nødt til at købe enorme mængder af Champagne, når der var fredstid og så stille og roligt nyde Champagnen efterhånden.
En anden forklaring er selve tidsånden. Mange forbrugere kan godt lide at købe vin og så lagre vinen til særlige stunder. Vi er ikke så gode til at give f.eks. kr. 1.000 for en flaske vin, og så drikke den dagen efter. Det virker mere overkommeligt, hvis købstidspunktet og nydelsestidspunktet ligger på afstand af hinanden. Så føles udgiften ikke så slem at bære...

Der produceres vin til beggge grupper af forbrugere, men trenden er, at den lagrede Champagne er i fremmarch.

Du skal også huske, at når du opbevarer/lagrer Champagne, så skal Champagne ligge mørkt, køligt og i rolige omgivelser (fri for rystelser).

Servering af Champagne:

Champagne er som tidligere nævnt en vin til festlige lejligheder eller romantiske stunder - selv om den selvsagt også kan nydes i tide og utide, hvis man bare elsker denne type. champagne21 Først og fremmest skal du have styr på temperaturen. Når vi taler Champagne, er den ideelle serveringstemperatur 9-11 grader for at opnå den maksimale nydelse i duft og smag.

Hvis Champagnen ikke kommer fra en perfekt tempereret flaske, fordi du gerne vil gøre det ekstra festligt ved at servere i en Champagne-køler, så kan du typisk lade Champagnen have en temperatur af ca. 15 grader, inden du sætter den ned i Champagne-køleren, hvor du forinden har puttet koldt vand og en masse isterninger i køleren.
I løbet af 15 minutter (alt efter rummets temperatur) vil Champagnen have nået den optimale temperatur, og så er du klar til at åbne flasken.

Uden at ryste flasken fjerner du først folien omkring "stålburet", som ståltrådsnettet omkring champagneproppen kaldes. Herefter fjerner du selve "stålburet" nænsomt. Nu kan du se Champagneproppen, og nu er det vigtigt, at du uden at ryste flaske åbner den nænsomt og korrekt.
Hvis du ryster flasken, vil halvdelen af flaskens indhold blive sprøjtet ud over dine møbler og tæpper, og det er ingen god ide.
Nu holder du flasken i en vinkel af ca. 45 grader, hvilket svarer til, at halsen peger på kl. 2 eller kl. 10, hvis det var et ur, du sammenligner med. Hvorfor nu kl. 2 eller kl. 10 - jo, det kommer helt an på, om du er højre- eller venstrehåndet...

Herefter vrider du forsigtigt i proppen, som oftest meget let giver efter og popper ud af flasken med et karakteristisk knald, som opstår, når du frigiver trykket i flasken. Du vil opleve, at der ikke ryger Champagne ud, hvis du følger denne proces.

Så er du klar til at skænke Champagnen - MEN HUSK - Champagneglas må aldrig vaskes i opvaskemaskine eller med opvaskemiddel. Afspænding og sulfo ødelægger oplevelsen af Champagnen i glasset med dens små bobler. Derfor skal du altid håndvaske dine glas og gøre dem pertentligt rene!