ITALIENSKE MADOPSKRIFTER
Polpette di Vitello al Sugo / Italienske kødboller i tomatsauce


Opskrifter opdelt efter madtype:

Opskrifter opdelt efter region:

Opskrifter alfabetisk:






Print Test

Polpette di Vitello al Sugo / Italienske kødboller i tomatsauce
(4 pers.)

Opskriften er nok til 4 personer, hvis man har serveret forret først. Hvis du ikke har det, så lav dobbelt portion.

Hvem kender ikke de klassiske italienske kødboller med tomatsauce og spaghetti fra Disney filmen Lady & Vagabonden. Den skal vi i gang med her uden spaghetti, for det hører ikke til i en rigtig italiensk Polpette di Vitello al Sugo.

Som det fremgår af navnet, så skal der kalvekød i kødbollerne (Vitello), så undlad at bruge svinekød eller blanding af svin/kalv

Du skal bruge følgende ingredienser til 4 personer:

Kødboller:

600 gram hakket kalvekød (relativt magert 3-7% fedt)
100 gram blødt hvedebrød
75 gram Parmasan ost
2 æg
1 1/2 spsk rasp
Bredbladet persille (en håndfuld fint og friskhakket)
Revet muskatnød (lidt - men ikke for lidt - giver en god smag)
En sjat rødvin - 3 spsk (den du vil drikke til maden)
1/4 liter sødmælk til at blødgøre brødet i
Salt
Peber

Kødsauce:

1/2 løg
700 milliliter (0,7 liter) passata (purerede tomater) - Føtex og Irma har henholdsvis Passata i glas og Polpa di Pomodoro i glas.
1 deciliter jomfru
Lidt sukker

Du starter med at lave tomatsaucen. Den hedder Suga al Pomodoro.

Put olivenolien i en gryde og tilsæt finthakket løg og svits det ved lav varme, til løgstykkerne er gennemsigtige.
Tilsæt de purerede tomater (passata).
Tilsæt lidt sukker - 1/2 spsk - det tager lidt af syrligheden i løgene. Hvis du tilsætter lidt mere sukker, så bliver retten en smule sødere. Det kan jeg personligt godt lide.
Lad retten koge ved lav varme i 1 time og 15 minutter. Saucen koger nu godt ind.

Nu går du igang med at lave kødbollerne!

Først starter du med at blødgøre hvedebrødet i en skål, hvor du dækker det fuldt med sødmælk. Giv det lidt tid mens du gør følgende...

Put kalvekødet i en skål sammen med revet parmasanost, æg, rasp, lidt revet muskatnød (lidt mere end lidt hvis du vil have mere smag af muskatnød), 3 spsk. rødvin, friskhakket persille, salt og peber (merre peber giver mere smag).

Nu tager du det blødgjorte brød og presser mælken ud af brødet, så det bliver en fugtig klump uden overskydende væde og tilsætter de øvrige ingredienser.

Så er det tid til at blande. Her kan du bruge en moderne køkkenmaskine, men en hånd hvor du ælter tingene sammen giver bedre føling med konsistensen.
Massen er relativt fast i det, og det skal den være.

Når ingredienserne er blandet helt sammen og fordelt, så skal du til at forme små kødboller (2-3 cm i diameter).
Bollerne formes ved at dreje dem rundt og rundt i håndfladen. Hvis du gør det godt, og massen er ordentligt æltet, så falder de ikke fra hinanden, når de koger i saucen!

Når tomatsaucen har kogt i 1 time og 15 minutter tilsætter du kødbollerne.
Retten skal herefter koge i yderligere mindst en time, gerne 1 time og 15 minutter.

Du skal ikke blive overrasket, hvis saucen i starten bliver lidt mere tynd. Det skyldes, at kødet smider noget af sin saft. Det koger stille og roligt ind igen.

Vend retten i gryden hvert kvarter, men pas på du ikke knuser kødbollerne.

Nu er retten færdig, og den serveres som på billedet med brød til....

God fornøjelse!!!

Vinforslag:

Jeg holder af en frugtet rødvin til denne ret. Hvorfor ikke gå hele vejen om servere en Chianti Classico i bast, hvis du kan finde den!

Det er nok mest for de romantiske sjæle, men en god Chianti Classico er god til formålet. Det samme gælder for en god Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino, Rosso di Montefalco eller en Montefalco Sagrantino.

Glem ej heller muligheden for Vino Nobile di Montepulciano...

Vinhulen.dk
2014













































s