Historien om Rhone vinene

Rhone
Rhone

Rhone har ligesom mange andre vinområder rundt omkring i verden en meget spændende historie, der går århundreder tilbage.

Cotes du Rhone var sammen med Provence den første region i Frankrig, som producerede vin. Det menes, at de første vinstokke blev plantet af mennesker kommende fra Marseilles. Rhonefloden gjorde det nemt at sende vinflaskerne til en havn i Middelhavet - Marseilles.

Man kan næsten også sige sig selv, at placeringen nær vand er ideel, hvis man ønsker at gøre handel med Nordeuropa, og eneste effektive transport foregår ad vandveje.

De gamle grækerne plejede at rejse ind i hjertet af det daværende Gallien for at handle med de lokale.

Det var imidlertid romerne der udviklede vinmarkerne, da de kom til området 125 år før vor tidsregning. De ældste af disse vinmarker er Côte Rôtie og Hermitage. Rhone regionen har mange romerske monumenter at besøge den dag i dag. Du kan f.eks. finde en del af dem i Vienne by. Rhone

Gallien var det navn, romerne gav to regioner, der var beboet af keltere. Det var i antikken romernes betegnelse for det område i Nordvesteuropa, der var beboet af gallere. I dag omfatter det Frankrig og dele af Belgien, Tyskland og Norditalien. Navnet brugtes tidligt om Podalen, der omkring 400 f.Kr. var kommet under galliske (keltiske) indvandreres herredømme. Senere kaldte romerne Podalen for Gallia Cisalpina ('gallernes land på denne side af Alperne') til forskel fra Gallia Transalpina ('gallernes land hinsides Alperne').

Romerne invaderede for første gang Gallien i år 125 f.v.t. De erobrede middelhavsregionen og Rhône og Languedoc dalen. Dette område kaldte de under et Provinsen. Kejser Cæsar opdelte Gallien i 2 regioner: Provinsen og Frit Gallien. Sidstnævnte blev opdelt i tre områder: Belgisk Gallien i nord mellem floderne Rhin og Seine, keltisk Gallien i centrum mellem Seinen, Garone og øvre Rhin samt Aquitaine i sydvest.

Romerne byggede byen Vienne og plantede vinmarkerne. Romerne lavede et dobbeltgravearbejde for at plante vinstokkene før de byggede murene omkring terasserne for at beskytte vinplanterne. Skrænterne på højre bred tiltalte romerne i Saint Joseph, hvor der laves Cote Rotie, og derefter gik de videre til skrænterne til venstre, hvor der laves Hermitage.
Rhone

De lavede området om til noget af det smukkeste i Gallien. Området blev fra 1. århundrede frontflanke for kommerciel handel.

I det 1. århundrede var konkurrencen mellem Italien og Gallien meget hård. Romerne byggede i tiden mange af deres "amphera", som er en art keramisk vase, som man brugte til at transportere vin og fiskesaucer. Fund af disse sager i arkæologisk øjemed siger forskerne, at området er noget af det ældste rent historiemæssigt.

I Middelalderen begyndte monakierne også at interessere sig for vinmarkerne. Det skete f.eks. med Chateauneuf. I samme forbindelse blev jordene populære ferieområder. Paverne begyndte at afholde deres ferie i området. Det førte til navneforandringen til Chateauneuf du Pape.

I det 14. århundrede blev paverne fra Avignon assisteret af lokale vinproducenter. John XXII, som var den 2. af 7 paver, som havde hovedkvarter i Avignon, fik bygget et slot i Chateauneuf du Pape. Hans efterfølger Benedict XII konstruerede Papal paladset. Rhone

17. og 18. århundrede lage tid til udvikling i området. I det 17. århundrede blev "Cote du Rhone" navnet på et administativt distrikt i Vicariate of Uzès (Gard). Her gik udviklingen specielt stærkt. Der blev i år 1650 indført garanti for vinenes oprindelse og kvalitet.

Efter dekret af kongen i 1737 skulle alle tønder brugt til transport og salg af vin have mærket C.D.R. brændemærket ind i tønden.
Det var først i midten af det 19. århundrede at Cote du Rhone blev til Cote du Rhone inklusiv vinmarkerne på venstre side af Rhone. Det var tidligere blevet udskudt gang på gang, men i 1936 blev det officielt godkendt via højesteret i Tournon og Uzés.

Senere kom en ultimative anderkendelse efter stort arbejde af Baron Le Roy - en mand med store visioner og mod. Det blev til AOC systemet, som blev indført i 1937. AOC står for Appellation d’Origine Controlée.

AOC er en klar anderkendelse af den igangværende realitet, tradition og en række af nøgleelementer som 1 eller flere varianter af vin, et klart defineret territorium og en suveræn ekspertise i vinproduktionen.

Det er i alt sin enkelthed den korte udgave af historien om Rhone vinene. God fornøjelse med selve vinene, når du smager dem!