JULEVIN 2018
VINE SPECIELT TIL JULEMADEN

Vinhulen på Facebook

julevin2018
Hvert eneste år i december rammer vi den tid på året, hvor alle spørger sig selv - hvilken vin serverer jeg juleaften, i juledagene, til hyggestunder, nytårsaften o.s.v.

Hvert år begår Vinhulen.dk en artikel med gode råd og vejledninger og nogle tips og tricks til vine, som vi har testet, og som du endnu kan få i handlen op mod jul.

2018 har ikke budt på temasmagninger som sådan, da der har været rigeligt at gøre med den løbende vintest, og julen er nærmest oversvømmet i samme emne.

Hvis du gerne vil se, hvad temasmagningerne op mod jul 2017 bragte, så finder du dem her:

Temasmagning 2017 - Amarone della Valpolicella
Temasmagning 2017 - Barolo/Barbaresco
Temasmagning 2017 - Bordeaux
Temasmagning 2017 - Kanonvin til spotpris

Vil du søge bestemt vintyper og se udvalget i vor database, så går du blot nederst på side, hvor der er kæmpe oversigt over mulighederne!

Nu er vi dog kommet næsten igennem 2018, og så skal det ikke mangle på gode råd og ideer og kigges fremad...
julevin2018
De gode råd er alle samlet på én side, som du finder her: Gode råd om vin - generel information

Emnet - julevin - er hvert år et emne, der optager rigtigt mange. Der er mange meninger om, hvad man skal drikke til jul, og der er meget få fakta og en masse personlige betragtninger om emnet.

Vinhulen.dk vil også i år forsøge at forklare og afklare nogle af de mest gængse spørgsmål, myter og fakta på denne side, der opdateres løbende indtil jul 2018.

Det er meget vigtigt, at der træffes de "rigtige" vinvalg til jul. Julen er hjerternes fest, men det er bestemt også vinenes fest.

Der er en gammel tradition for, at vi i Danmark nyder juledagene, slapper af med familie og venner og forener det hele med en solid mængde alkohol - herunder vin :-)

Derfor gør vi på Vinhulen.dk meget ud af information, gode råd, vintests af egnede julevine og beskrivelse af samme...

Nedenfor finder du en række gode råd, vejledninger og fakta, der forhåbentlig vil bidrage til at gøre dine valg nemmere.
julevin2018

Vi indrømmer med det samme - det handler om vin, og mange af informationerne er de samme som tidligere år, og vi genbruger endda mange af tidligere års billeder :-(

Det skyldes alt sammen, at informationen er identisk fra år til år. Vaner og gode råd ændres ikke så hyppigt...

Det kan være helt ok at nyde øl, snaps, sodavand, vand eller kaffe. men I tilgiver os nok, at nedenstående alene omhandler vin :-)

Hvad drikker man juleaften

Her er der ingen fakta til rådighed eller rigtige/forkerte betragtninger.
Generelt set kan man dele julemaden op i 2 katagorier - den fede flæskesteg og and eller det lysere måltid i form af kalkun.

Hvis du vælger flæskesteg eller and, så er der tale om retter, der kræver noget fylde og kraft i rødvinen. Man plejer generelt at sige, at kravet til kvaliteten i vinen stiger, når man serverer and og/eller flæskesteg, da vinen skal matche både det kraftige kød, den fede sauce og de søde kartofler.

Vælger du kalkun, så er det faktisk tilbehøret, der afgør vinvalget. Det skyldes, at kalkunkød er lyst, mens saucen som regel er fed og fyldig - klassisk jul. En rigtig god Chianti Classico er fantastisk, alternativt Rhone vine. Begge har ikke voldsomt meget garvesyre/tanniner, og kødet får dermed mere plads at spille på, uden at saucen overdøver det hele.

Så skal vi ikke overse, at mange vælger gås juleaften. Giv den gas mine damer og herrer. Gæs påkalder sig det bedste af det bedste, og klarer de samme vine som and og flæskesteg. Altså kraft og fedme og mundrensende syre. juletræ

Man skal derimod også være særligt opmærksom på, at rødkål og vin er fjender. Syren i vinen og syren i kålen er af 2 forskellige verdener, og ingen rødvin kan matche dette. Derfor er et stjernegodt råd, at du springer rødkålen over, eller undlader at drikke dyr vin til maden, hvis du ikke kan undvære rødkål.

Nedenfor kommer nogle forslag til særligt egnede vintyper til and og flæskesteg:

Vi starter med forslag til de italienske vineÂ….

Amarone della Valpolicella - Masser af kraft, fylde og alkohol, der kan matche kødet og tilbehøret, hvor sødmen i Amarone også giver samspil med sødmen fra de brunede kartofler. Et oplagt valg juleaften.
Amarone della Valpolicella har den fordel, at bare den er 3-5 år gammel, så er den i modnende fase og drikkes flot til and og flæskesteg mod behørig iltning inden.

Barolo & Barbaresco er også oplagte valg. Barolo og Barbaresco på den stringente Nebbiolo drue har god syre og heftige tanniner. Begge dele bryder godt med den fede mad, og kan smage igennem retten. Det er en stor fordel, hvis vinen er 5-10 år gammel, så den fremstår med begyndende modning. Ældre flasker er også et godt valg, da Barolo/Barbaresco altid præsterer på den lange bane og bevarer sin virilitet.

juletræ

Brunello di Montalcino er også en klassisk julevin på ren Sangiovese drue. God syre og masser af tanniner pakket omkring den koncentrerede kirsebærfrugt er et sikkert hit, hvis vi-nen har fået lidt alder. Brunello di Montalcino skal helst være minimum 5-10 år gammel, in-den den begynder at vise takter af modenhed.

Montefalco Sagrantino, Chianti Classico, Primitivo (god kvalitet) er også italienske rødvine, der vil give stor succes.

Så kigger vi lidt på de franske vine.

Vinhulen.dk har 2 franske vinområder, vi holder meget af - Bordeaux og Rhone...

Det er heldigt, at netop de 2 vinområder rummer meget af essensen af god julevin. Masser af saft og kraft og masser af muskler i vinene, så de kan matche julemadens fede og fyldige smagsbillede af også søde elementer.

Hvis vi kigger på Bordeaux, så giver det næsten sig selv, at man kan kaste sig over cru-vinene og være sikker på en god oplevelse. Sikre vindere er de store cru-vine fra modne årgange som 2000, 1995, 1990, 1989 og 1985. Faktisk drikkes de bedste tilbage til 60'erne, men det er lidt synd til julemaden.

juletræ

Hvis pengepungen er lidt mindre, så er der 2. vinene til 1-cruerne. Gode årgange er de samme, og her får du lidt mere for pengene.

Nu behøver du slet ikke at købe cru-vine eller 2. vine til cru-vinene. Du kan sagtens nøjes med "almindelig" Bordeaux, hvor der er rigtigt mange flasker i handlen, hvor det er vigtigt at smage sig frem, eller du kan alternativt vælge én af de flasker, som Vinhulen.dk har testet gennem 2015.

Er du til power, fylde og perfekt harmoni, kan du allerede nu prøvesmage de nyere årgange, hvor 2009 og 2010 er legendariske. Her skal du nok op i et par hundrede kroner flasken for at ramme intensitet nok til julemaden.

Det er forhåndsvis ligegyldigt, om du tager vin fra Pomerol, St.Emilion eller de mere klassiske distrikter Margaux, St.Estephe, Graves, St.Julien eller Pauillac.

Hvis du er mere til Rhone, så er udvalget og forskelligheden langt større!

Generelt er Rhone spændende omkring jul, da vinene passer perfekt til den danske julemad, og så er der mange forskellige priskategorier.

Vi starter med Cotes du Rhone og Gigondas, og så stiger vi op mod Chateauneuf-du-Pape, Cote Rotie og Hermitage. Det kan være svært at overskue, men hjælpen er på vej med et par fif og tricks...

juletræ

Cotes du Rhone er sædvanligvis en kraftig rødvin, der kan klare det meste, og Gigondas 1 tand mere kraftig og lidt mere kompleks. Det er her vigtigt at sige, at de største Cotes du Rhone og de største Gigondas til enhver tid spiller lige op med hovedparten af f.eks. Chateauneau-du-Pape til et vist niveau.

Hvis du har snilde, så ofrer du kr. 150,00 på en af disse, istedet for at købe en Chateauneuf-du-Pape til samme pris. Så får du en del mere for pengene.

Lad os være ærlige at sige, at Chateauneuf-du-Pape først bliver rigtig god i pris, når du rammer omkring kr. 250,00 pr. flaske, men så er der til gengæld mange i skellet kr. 250,00 - 400,00. Det kommer vi senere til nogle anbefalinger af. CdP er ofte kraftigere og lidt mere komplekse, end du finder i Cotes du Rhone og Gigondas - sidstnævnte kan dog være en undtagelse og være temmelig kompleks!

Det skal dog være sagt med det samme - der er lidt mere vin i CdP, hvis du er villig til at ofre lidt ekstra penge på julevinen, og CdP er den vin, der bedst tåler rødkål, hvis du ikke kan undvære den.

Ønsker du endnu mere intensitet og styrke i vinen tilsat ekstra kompleksitet og finesse, så kan du med fordel vælge vine af typer Cote-Rotie og Hermitage, der kommer fra det nordligste Rhone.

Her er Cote-Rotie det nordligste, du kan komme, men Hermitage ligger lidt sydligere. Vindruerne gror meget højt, og vinene er meget mørke og langtidsholdbare. Derfor har du stor fornøjelse af lidt ældre årgange, og 10-15 år er ingen alder for disse vine....

juletræ Vi skal også runde Supertoscanere, der med deres kraft og fylde også er glimrende valg til julemiddagen!

Her taler vi pr. definition dyre vine, der til gengæld meget sjældent skuffer, og du kan få dem på både franske druer og klassiske italienske druer som f.eks. Sangiovese. Når det kommer til de franske druer, så er Merlot, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot stærkt udbredt. Syrah er også populær fra dette område, der ligger både ude ved kysten i Bolgheri men også inde i landet i f.eks. Chianti Classico distriktet.

Hvad drikker man til Risalamande

Der er meget stor forskel på, hvad man drikker til Risalamande.

Noget af det mest velegnede er dansk kirsebærvin fra Frederiksdal, der laver nogle fremragende vine af den type. Passer sindsygt godt til kirsebærsaucen og den fede risalamande, da syren bryder smagen godt.

Du kan også vælge den søde italienske Recioto della Valpolicella, der egner sig fremragende til Risalamande...

Et andet godt bud er en god portvin - LBV (late bottled vintage), eller hvis du har lidt flere penge på kistebunden så en vintage port. Denne kan sagtens være af frisk årgang, så den fremstår kraftfuldt som modspil.

juletræ Undertegnede vil anbefale, at såfremt man er til vintage port, så køb en frisk årgang af vintage port fra en mindre producent. Der er mange i handlen op mod jul, og du kommer langt for kr. 200,-

Prøv eventuelt at finde en god portvin til fornuftige penge her: Portvine - Gode portvine til prisen

Mad og vin sammen

Som tidligere skrevet, så er julemaden både fed og rummer sødme fra de brunede kartofler og syre fra rødkålen. Det er meget vigtigt, at vinen afspejler denne sammensætning, da det er en grundregel, at de smagsnuancer maden har skal gå igen i vinen.

Igen skal vi advare om rådkålen - af den type du varmer fra glas. Det går slet ikke til nogen rødvin overhovedet, da syren i vinen og i kålen er vidt forskellig, og syren fra kålen ødelægger nydelsen i vinen.

Derfor er det en god ide at glemme rødkålen og koncentrere sig om and/flæskesteg, brunede kartofler og den brune sauce. Det er altså til julemaden naturligt og rigtigt at vælge en vin, der er kraftig, fed og indeholde en lille smule sødme.

Kraften kan du finde i de vine, der er beskrevet ovenfor, men sødmen har en lidt anden indgangsvinkel. Du kan nemlig både vælge en vin, der helt bevidst er lavet med sødme, men du kan også gå efter kraftfulde vine, der helt naturligt indeholder naturlig frugtsødme, fordi årgangen er optimal.

Det sidste gode bud på årgange, der var særdeles heldige i alle områder af vinverdenen, jf, ovenfor, er årgang 2010 og 2015, men 2015 er ikke på markedet endnu fra alle område. Begge årgange sad lige i skabet alle steder - undtaget portvin, men de er sødmefulde i sig selv p.g.a. fremstillingsmetoden. juletræ

Derfor kan det faktisk være en vældig god ide at jagte en årgang som 2010 eller 2015 af én af klassiskerne indenfor rødvin, så sødmen kommer fra modne druer i stedet for den lidt mere kunstige sødme, der f.eks. kommer fra tørrede druer i Amarone della Valpolicella eller Valpolicella Ripasso.

Vin - Serveringstemperatur

Rødvine serveres ofte for varmt, og hvidvine serveres ofte for koldt. Hele problematikken for-stærkes, når man så også indregner Champagne, portvin, dessertvine m.fl.

Hvem har ikke prøvet en god rødvin på restaurant, der var alt for varm og smagte af alkohol? Hvem har ikke prøvet en smags- og duftløs hvidvin, der blev serveret for kold?

Nedenstående gennemgang giver dig solid viden om korrekt temperatur i glasset!

Rødvin:
Helt generelt så skal du servere rødvine ved en temperatur på mellem 16-18 grader, da dette giver duft- og smagsnuancer de bedste betingelser. Det er gældende for alle kvalitetsrødvine fra hele verden, at det er her vi ligger, for at vinen optræder optimalt.

Kravet til rette temperatur stiger ved ældre vine.

juletræ
Hvidvin:
Rigtigt mange har en formodning om, at hvidvin serveres ved 5 grader. Intet kunne være mere forkert!

Billige eller ringe hvidvine er en fordel at servere så koldt som muligt, da det fjerner smagen af alkohol og mange andre dårlige indtryk i vinen, men når det kommer til kvalitetshvidvine, så skal temperaturen højere op.

En god kvalitetshvidvin har sin bedste spændvidde i området 10-12 grader, hvor dufts- og smagsnuancer er optimale. Ved denne temperatur fremhæves alt det gode i vinen, og vinen føles naturlig i munden.

Store, hvide vine fra f.eks. Bourgogne, Loire eller Bordeaux kan snildt klare 14 grader. Her kommer der virkelig sjæl i de store hvide vine.

Portvine:
Her er det meget vigtigt, at du husker at kende forskel på de mørke og lyse portvinstyper!

Late Bottled Vintage (LBV) og Vintage Port tilhører ruby-typen og serveres ved 16-18 grader.

Colheita, 10, 20, 30 og 40 year old Tawny og alle andre lyse portvine af tawny-typen serveres et nøk koldere – mellem 14 og 16 grader.

I samme forbindelse kan indskydes, at når flaskerne er åbnet, så holder ruby-typen normalt 24 timer, inden smagen forringes, mens tawny-typerne kan holde op til 1 måned i åbnet stand, hvis du opbevarer dem på køl.
julevin 2018
Links til tidligere temasmagninger i 2017, hvis du er til hvidvin eller andre typer af rødvin:

Temasmagning 2017 - Alsace/Bordeaux/Italien
Temasmagning 2017 - Rosso di Montalcino
Temasmagning 2017 - Bordeaux vs US 1981-1999
Temasmagning 2017 - Barbera d'Alba / Barbera d'Asti
Temasmagning 2017 - Chianti Classico Riserva
Temasmagning 2017 - Chianti Classico

Du kan også søge i Vinhulen.dk's vintest database-

Der er over 8.600 testede vine at vælge imellem i Vinhulen.dk's vindatabase over testede vine, og de er alle testet med rutinerede, danske smagsløg :-)

Der er f.eks. over 700 Barolo, 300 Brunello di Montalcino, 300 Amarone della Valpolicella, 250 Chianti Classico og et hav af andre typer.

Vi har gjort det let at finde de enkelte vine med nedenstående links, og så kan du selv sortere efter vurderingsdato, producent, årgang, forhandler eller andet.

Vær opmærksom på, at siderne er lidt tid om at loade, da der skal findes mange vine frem...

julevin 2018
Barolo
Barbaresco
Brunello di Montalcino
Amarone della Valpolicella
Chianti/Chianti Classico
Rosso di Montalcino
Primitivo
Bolgheri
Valpolicella og Amarone della Valpolicella
Chateauneuf-du-Pape

Måske vil du hellere se, hvilke vine der har fået de højeste ratings? Dem finder du her:

100 point
99 point
98 point
97 point
96 point
95 point
3 glas vine (tager lidt tid)
3 glas vine - årgang 2007
3 glas vine - årgang 2008
3 glas vine - årgang 2009
3 glas vine - årgang 2010
3 glas vine - årgang 2011
3 glas vine - årgang 2012
3 glas vine - årgang 2013
3 glas vine - årgang 2014
3 glas vine - årgang 2015
3 glas vine - årgang 2016

Du kan naturligvis opsætte dine egne kriterier i søgemaskinen her: Vintest database

God fornøjelse...

Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2018