Rosso di Montalcino - Temasmagning 2017

Rosso di Montalcino - Temasmagning 2017

Vinhulen.dk's temasmagninger 2017 er nået til den klassiske italienske vin Rosso di Montalcino.

Rosso di Montalcino vil altid stå lidt i skyggen af storebroderen Brunello di Montalcino, men det er vigtigt at understege, at selv om begge vine er på 100% Sangiovese, men der er mange forskellige...

Rosso di Montalcino er beregnet til at blive drukket noget hurtigere end storebroderen, da lagring, koncentration, udvælgelsen af druerne fra markerne og hele produktionen er tilrettelagt således, at vinen er beregnet til konsumering i løbet af de første år efter produktion.

Det ændrer dig ikke på det faktum, at mange Rosso di Montalcino fra solide producenter sagtens kan ligge op til 10 og udvikle sig og tit kan være en nydelse, mens man venter på modningen af Brunello di Montalcino.

Her har du også én af de helt store forskelle...

Prisen på en Rosso di Montalcino kan svinge mellem kr. 70 til kr. 500 pr. flaske, alt efter producent. Det er ganske klart, at der her er stor forskel på kvaliteten.

Lad os kigge lidt på vinlovgivningen for Rosso di Montalcino...


Rosso di Montalcino - Temasmagning 2017
Rosso di Montalcino skal fremstilles indenfor den administrative zone i kommunen Montalcino i provinsen Siena i Toscana.

Vinen skal holde en minimum alkoholprocent på 12, og vinen må frigives til handlen 1. september året efter høsten.

Her finder du en af de største forskelle til Brunello di Montalcino, da denne skal lagre i årevis inden frigivelse, så Rosso di Montalcino er simpelthen hurtigere på markedet.

Nye regler har gjort, at ord som "superiore", "vecchio" og "riserva" ikke må bruges på etiketten, mens ord som "tenuta", "podere" og "cascina" er tilladt efter EU-reglerne.

Denne regel er indsat for at forhindre, at man laver etiketten om til en slags fastelavn/tivoli. Etiketten skal være retvisende.

Der er en række andre regler for vintypen, som vi ikke skal trætte dig med her :-)

Ugens temasmagning er relativt begrænset. Der er ikke mange vine med - men lidt har også ret, og denne artikel kan så give få vine maksimal eksponering. Det er Vinhulen.dk's daglige mål...

Det er altid svært at time temasmagninger til vinhandlernes aktuelle ønsker, men vi forsøger at ramme optimale tidspunkter for alle vintyper.
Rosso di Montalcino - Temasmagning 2017

Vi havde vurderet, at vi nærmer os sommeren, og dermed stiger behovet for at kunne drikke friske og frugtstærke vine som alternativ til de lidt tungere klassiskere...

Nedenfor ser du deltagerfeltet i temasmagning 2017 - Rosso di Montalcino:

Resultatet af temasmagningen er nu klar, og du ser det nedenfor...

1. Rosso di Montalcino 2014, Siro Pacenti, Domaine Brandis, kr. 169,00 (tilbud)
2. Rosso di Montalcino 2012, Sanlorenzo, Jysk Vin, kr. 125,00 v/6
2. Rosso di Montalcino 2015, Collemattoni, Toscavini, kr. 149,00
4. Rosso di Montalcino 2015, Scopone, The Wine Company, kr. 99,00 v/6
5. Rosso di Montalcino 2014, Fossacolle, Philipson Wine, kr. 89,95 v/12

Stort tillykke med sejren til Rosso di Montalcino 2014 fra producenten Siro Pacenti, importeret Domaine Brandis, kr. 169,00 - på tilbud.

Vinen er ganske enkelt tættere, mere kompakt og mere harmonisk end resten af feltet. Dette kan blandt forklares ved, at vinen normalt koster kr. 200, og dermed er noget dyrere end de fleste af de øvrige vine.

2. Pladsen er delt mellem Rosso di Montalcino 2012 fra producenten Sanlorenzo, importeret af Jysk Vin og Rosso di Montalcino 2015 fra producenten Collemattoni, importeret af Toscavini.

Der er stor forskel på vinene, da det er årgang 2012 mod 2015. Vinen fra Sanlorenzo er mere moden og drikkeklar, hvor Rosso'en fra Collemattoni har bedst af yderligere lagring.

Rosso di Montalcino 2013 fra producenten Palazzo måtte desværre udgå med fejl.

Det var således temasmagningen af Rosso di Montalcino 2017. Et lille felt men et dejligt felt, hvor vi fandt en fortjent vinder.

God fornøjelse

Vinhulen.dk
Copyright 2017