Vinhulen.dk's Barolo Tour 2011

Indledende artikel

Barolo 2011 Fra det øjeblik der er takeoff i Kastrup Lufthavn med 225 km/t, til du sætter landingshjulene ned i Milano i det forjættede land Italien går der kun 1 time og 40 minutter. Så er du bare 180 kilometer nord for Barolo.

2 timer og 30 minutter senere holder du i Barolo by, klar til en uges konstante vinsmagninger hos topproducenter, nye skud på stammen og gamle kendinge alt sammen krydret med diverse restaurantbesøg i lokalområdet.

På billedet til venstre ser du Vinhulen.dk på vej op af én af de stejle gader i Barolo by.

Barolo Tour 2011 var 3. gang, Vinhulen.dk var afsted på denne oplevelsestur til vor yndlingsdestination. I år var holdet sammensat af gamle kendinge og et par nye venner med hang til god Barolo. Anders Jepsen, Dennis Ernstsen, Frank Gooding, Frank Hermansen, Anders Bruun og Michael Christensen.

Også i år havde vi valgt at besøge vor gamle kælder i Barolo midtby, hvor vi har det hele for os selv. 6 herrer - 6 forskellige personligheder og 6 forskellige meninger om Barolo - og for den sags skyld om alt andet :-)


Barolo 2011

Det giver meningsfyldt dialog om næsten alt, og der er ikke en sten om Barolo, der ikke bliver vendt på sådan en tur. Man må igen spørge sig selv, om ikke vi snart har fået nok? Svaret er nej, vi får aldrig nok af Barolo. Tradition og fornyelse. Nytænkning og vanetænkning. Alt går hånd i hånd og den gamle "krig" mellem traditionalister og modernister er nu afløst af venskabeligt drilleri og søgen efter inspiration hos hinanden. Om ikke andet så har krisen i verdensøkonomien fået området til at rykke tættere sammen og forene kræfterne om projektet med at promovere italiensk vin i udlandet...

Til højre ser du Vinhulen.dk foran LaGiolitta - vort opholdssted.

Barolo by ligner sig selv. Dog har Damilano fået banket en forretning op på "gågaden", som har en noget mere moderne stil, end den gaden iøvrigt har været vant til i adskellige årtier. Der er også kommet et par nye vinoteker, turistbutikker og souvenir-shop med kvalitetsprodukter. Byen er vågnet lidt, siden vi var der sidst. Det hilser vi velkommen!

I år var vi af pladsmæssige årsager flyttet op i en Ford Galaxy, som kunne rumme os alle. På motorvejen et fint transportmiddel men på de smalle bjergveje en blanding mellem en sofapude og en gyngestol i undervognen. Bedst at sidde forrest!

Bilen tog os dog fint rundt mellem Barolo, Serralunga d'Alba, Monforte d'Alba, Barbaresco, Castiglione Faletto m.fl. på daglig basis, når vi skulle besøge vinproducenter og restauranter. Vi var selvfølgelig 4 chauffører, da det nærmer sig tortur at være tvunget til at køre hver dag, uden chance for at nyde den gode vin! Barolo 2011

I år skulle vi besøge følgende producenter på vor Barolo Tour 2011:

Barolo 2011 - Elio Altare - Online 03.02.2012
Barolo 2011 - Elio Grasso - Online 18.02.2012
Barolo 2011 - Giuseppe Rinaldi - Online 03.03.2012
Barolo 2011 - Ceretto - online 11.03.2012
Barolo 2011 - Gaja - online 31.03.2012
Barolo 2011 - Aldo Conterno - online 13.04.2012
Barolo 2011 - Sandrone - Online 02.06.2012
Barolo 2011 - Massolino - Online 07.07.2012
Barolo 2011 - Marchesi di Gresy - Online 23.08.2012
Barolo 2011 - Ferdinando Principiano - Online 07.09.2012
Barolo 2011 - Ettore Germano - Online 05.10.2012
Barolo 2011 - Roberto Voerzio - Online 02.04.2013
Barolo 2011 - Erbaluna - Online 19.08.2013

Gode restauranter i Barolo området - online 01.01.2012

Strada del Barolo - Oversigt over mulige besøg hos vinproducenter i området.

Hvem har fortjent et sådant program på bare en uge? Hm, vi følte selv, at det lå godt til os, og vi gennemførte uden at pive :-) Barolo 2011

Ovenfor ser du Vinhulen.dk sammen med Aldo Conterno og til venstre Giacomo Conterno. Til højre ser du Luciano Sandrone og nedenfor Barbara Sandrone i storsmilende stil.

13 besøg. 13 topproducenter. En blanding af modernister, traditionalister, økologiske producenter og producenter på vej mod økologi. Hele vejen rundt!
Ud over at besøge nogle af de mest feterede producenter i området er vor mission også, at vi holder øje med upcomers i området.

Dem finder vi, mens vi kører rundt og snuser i forretninger, taler med lokalbefolkningen og spørger producenterne. Men først og fremmest finder vi dem, når vi sidder på restaurant. Vi har en regel på Vinhulen.dk! Når vi spiser, må vi ikke drikke vin fra producenter, som vi skal besøge eller har besøgt. Vi må heller ikke drikke vin, som vi har smagt før. Lad mig sige med det sammme. Det indsnævrer kortet betydeligt, selv om mange restauranter har et fremragende og alsidigt vinkort. Sådan finder vi de nye.
Også I år fandt vi et par stykker, som kommer med på næste års tour rundt i området. Barolo 2011

Udover vore producentbesøg havde vi også lejlighed til at besøge en byge af restauranter i området.

I år havde vi valgt 2 Michellin restauranter:

La Ciau del Tornavento i Treiso (Barbaresco)
Locanda nel Borgo Antici i Barolo

men det blev også til et gensyn med de gamle kendinge

Trattoria della Poste (Monforte d'Alba)
La Cantinetta (Barolo)

samt

Osteria La Salita (Monforte d'Alba)

Vi skriver også et afsnit om disse restauranter i det særlige afsnit om Barolo-områdets spisesteder, som du allerede nu kan finde her fra tidligere besøg:
Gode restauranter i Barolo og omegn

Hvad var så de generelle indtryk??
Ja, vi kan starte med at sige, at Barolo var årgang 2007, og Barbaresco var årgang 2008. Sådan var det bare. Det er de friske årgange, og det er dem, som vi testede.
Det blev dog også til Dolcetto 2010, Barbera 2010 og 2009 samt Nebbiolo 2008 og 2009.

Sådan en uge fik vi smagt 200 vine sådan cirka inkl. diverse vine på restaurant. Barolo 2011

Barolo 2007 er en glimrende årgang, der udmærker sig ved at være overraskende modne i udtrykket i både duft og smag. De er massive nok, men de fremstår faktisk næsten alle drikkeklare for indeværende med friskt præg. Tanninerne er til stede, men de tager ikke magten Nogle vil kalde årgangen lidt feminin. Vi vil nøjes med at sige, at årgangen er glimrende men aldrig bliver en af de helt store.
Vinene vil være holdbare - men ikke evigt. Det vil være en årgang, som man kan drikke, mens man venter på årgang 2004 og 2006.

Til højre ser du gruppefoto sammen med legendariske Elio Altare, og nedenfor ser du gruppefoto sammen med familien Grasso.

Barbaresco 2008 er mere hårde og kontante i udtrykket. Her er der tale om en fin årgang, som har finesse, fasthed, fortsat umodne noter og godt potentiale. Det kommer også til at være tilfældet med Barolo 2008, men de er ikke klar endnu. (Vi smagte dog flere flaskeprøver).
Hvad er der så sket siden sidst i området?

Barolo 2011

Som tidligere nævnt, så fornemmer vi et større sammenhold i området. Traditionalister og modernister er rykket tættere på hinanden. For 5 år siden var der milevidt fra en ultratraditionalist til en supermodernist, men nu er afstanden blevet mindre.
De moderne har delvist erkendt, at de godt kunne bruge noget af det gamle udtryk, og traditionalisterne har fundet ud af, at små fade ikke længere er et fyord på højde med tidligere.

Det er også helt tydeligt, at kvalitetsforskellen mellem de bedste og de dårligste producenter er reduceret væsentligt. Alle laver god vin nu - nogle bare bedre end andre. Dermed ikke sagt, at der ikke er forskel på top og bund. Det er der fortsat - stor forskel. Der er bare ikke nogen ringe vine mere. De er luget ud!

Her kommer så en meget afgørende vinkel på tingene, som vi ikke har set så tydeligt før.

Der er i øjeblikket meget snak i området om, at den stigende kvalitet skyldes, at man hos mange producenter har ansat eksterne ønologer, som kommer forbi med jævne mellemrum og fortæller arbejdsgiveren, hvordan han skal lave vin, hvorefter konsulenten tager afsted igen. Barolo 2011

Det har gjort bundniveauet bedre, men det har desværre også medført, at vinene i højere og højere grad ligner hinanden i udtryk og stil.

Vi fik et par steder at vide, at det for de "gamle" producenter handler om, at man som vinproducent selv er til stede, selv laver vinen, selv arbejder i marken og selv følger høsten. På etiketten kaldes det Vinicola. Det fortæller, at producenten er på jorden, hvor vinen produceres. Det bliver det nye sort at slå på i årene fremadrettet. I de senere artikler vil vi komme ind på, hvad dette nærmere dækker over!

Stolthed over produktet Barolo sporede vi også i vore besøg. Alle producenter er tændte i disse år. Det kommer til udtryk på mange måder!
massiv investering i nye kældre, nye vine, nye produktionsmåder (indenfor lovgivningen) m.v. Til højre ser du Franco Massolino med hævet glas!






Barolo 2011

Vi sporede også højt humør. Barolo er i medvind i disse år. Barolo er på alles læber rundt omkring i verden. Vi skal alle dele de ca. 12 mio. flasker, som området kan presse ud af markerne, så det er klart, at der er kamp om de bedste. Området har jo den størrelse, som området har, og der er fyldt godt op med vinstokke, så man kan ikke forvente, at der kan presses mange ekstra dråber ud fremadrettet. Vi byder, at det maksimale niveau vil fade ud ved ca. 14 til 15 millioner flasker, men stigningen vil kun komme fra de mindst interessante producenter.

Det bliver interessant at følge udviklingen i de kommende år...

Til venstre ser du måske den flotteste vinkælder i hele Barolo hos Elio Grasso!

Det var de indledende ord om vor Barolo Tour 2011. I de kommende uger og måneder kan du læse afsnittene fra de enkelte producenter og se vurderingen af de smagte vine og se ratings. Vi glæder os til at bringe dig de nyeste ting fra Barolo, de nyeste smageresultater og formidle denne herlige tur direkte videre til dig...

Copyright 2011
Vinhulen.dk