VINTAGE PORT 2017

INTERNATIONAL SMAGNING AF ÅRGANG 2017

Hotel d'Angleterre, Kgs. Nytorv 34, 1050 Kbh.K.

24. maj 2019

Vintage Port 2017
Portvinens grand old man, Henrik Oldenburg, stod igen bag et portvinsarrangement i Danmark, som han har gjort så ofte før.

Denne gang havde han arrangeret en stor smagning af den nye Vintage Port 2017 - 16 forskellige vintage port.

Smagningen var en af flere arrangementet rundt omkring i Europa, hvor årgangen blev præsenteret af The Fladgate Partnership, Symington Family Estates og Quinta do Noval.

Panelet fra de 3 ovennævnte repræsentanter bestod af Charles Symington (winemaker), Dominic Symington (direktør), Adrian Bridge (CEO), David Fonseca Guimaraens (winemaker), Christian Seely (direktør) og Carlos Agrellos (winemaker).

Smagningen af vintage port 2017 blev afholdt på Hotel d'Angleterre i Ludvig den Sekstende Salen med ca. 50 deltagere i den store smagning.

Taylor Fladgate Partnership består af mærkerne Taylor's, Fonceca, Croft og Krohn.
Vintage Port 2017
Symington family Estates består af mærkerne Graham's, Dow,s, Warre's, Cockburn's, Quinta do Vesuvio, Quinta do Ataide, Altano, P+S og Quinta da Fonte Souto, hvoraf de første fremstiller portvin.

Quinta do Noval er eget brand og har siden 1993 været ejet af AXA Millésimes.

Taylor Fladgate Partnership er et holdingselskab indenfor portvin, turisme og distribution og udspringer af Taylor's, der blev etableret i år 1692. I 2001 tilkøbte de Croft, og siden kom også Fonseca og Krohn til.
Taylor Fladgate Partnership sælger portvin i mere end 105 lande.

Symington Family Etates's historie går tilbage til 1882, hvor Andrew James Symington ankom til Douro. Anerne kan dog spores helt tilbage til år 1652 gennem 14 generationer.
I 1970 købte de Graham's, i 1989 Quinta do Vesuvio og i 2010 kom Cockburn's til.

Vintage port 2017 er en såkaldt back-to-back vintage, hvilket betyder, at 2 årgange efter hinanden deklareres vintage port - 2016 og 2017.

Back-to-back vintages er yderst sjældne. Faktisk er det ikke sket siden 1800- tallet (for de fleste producenter - Fonseca dog 1933-34 og Quinta do Noval 2015/16), og såfremt man skal finde back-to-back vintages med 3 sammenhængende år, så skal man helt tilbage til år 1784-1786 for den absolutte top. Quinta do Noval dog 2015/16/17.

Her skal iøvrigt afklares en bred misforståelse.
Vintage Port 2017
Deklaration af vintage foretages af det enkelte portvinshus - ikke af portvinsinstituttet. Ingen ved derfor på forhånd, hvor mange huse der deklarerer vintage port, før alle portvinshusene lokalt har afgjort det. 2017 er en meget bred deklareret årgang.

Det skulle under smagningen vise sig, at der var meget stor forskel på de forskellige portvinshuses bud på vintage port 2017.

Nogle var meget rødfrugtede, sødmefulde og elegante med tæt koncentration, mens andre var mere mørke, lakridsede, robust og enormt kraftfulde.

Årgang 2016 er mere elegant og raffineret i sit udtryk, og 2017 er old-school i stilen.

Men vi kommer ikke uden om at kigge på, hvorfor årgang 2017 er så fremragende, som den er...

Vejret er altid helt afgørende for, om årgangen bliver deklareret, eller årgangen ikke bliver deklareret.

Først og fremmest var der tørt i vækst- og modningsfasen for druerne. Det hele startede med, at knopperne foldede sig ud den 10. marts.

Foråret var ecxeptionelt tørt og varmt med ganske få regnbyger i en ellers normalt fugtig april. Blomstringen kom i begyndelsen af maj.
Vintage Port 2017

Tørken og varmen fortsatte henover sommeren, men august blev lidt køligere, hvilket fik modningen til at balancere.

I slutningen af august/starten af september var de fleste producenter begyndt at plukke druer - den tidligste høst i en generation.

De tykskindede druer frigav dyb, koncentreret saft, og selv om udbytte var lavt overall, så var udbyttet af exceptionel kvalitet.

Som så ofte i tørre år, så var det de gamle vinplanter med deres lange rodnet, der producerede de mest koncentrerede og fantastiske resultater.

Vintage port er 100% gemmevin. Det er ikke sådan at forstå, at de slet ikke kan drikkes, når de er friske, men vintage port vinder ved lagring - endda uhyggelig lang lagring.

De unge vintage port som 2017 smager fantastisk, men der går ikke længe, inden de "lukker ned" og går ind i den fase, hvor du skal lagre dem i min. 20 år, og de bedste kan holde i et århundrede uden problemer.

I Danmark er vi glade for vintage port. Faktisk er vi det 4. største marked for vintage port, så det er klart, at panelet var i topform under smagningen, selv om de lige var landet efter en smagning i London dagen før.
Vintage Port 2017

Denne formiddag skulle vi smage hele 16 vine i Hotel d'Angleterre's smukke omgivelser i Ludvig den Sekstende Salen:

Vintage Port 2017 - Cockburn's
Vintage Port 2017 - Croft
Vintage Port Roeda Serikos 2017 - Croft
Vintage Port 2017 - Dow's
Vintage Port 2017 - Fonseca
Vintage Port 2017 - Graham's
Vintage Port The Stone Terraces 2017 - Graham's
Vintage Port 2017 - Krohn
Vintage Port 2017 - Quinta do Noval
Vintage Port Nacional 2017 - Quinta do Noval
Vintage Port 2017 - Quinta da Romaneira
Vintage Port 2017 - Taylor's
Vintage Port Vargellas Vinha Velha 2017 - Taylor's
Vintage Port 2017 - Quinta do Vesuvio
Vintage Port Capela do Vesuvio 2017 - Quinta do Vesuvio
Vintage Port 2017 - Warre's


Vintage Port 2017

Som tidligere beskrevet var der stor forskel på vinene. Mørke og tanninholdige vintage port finder du f.eks. hos Taylor's, mens Cockburn's, Krohn og andre er mere i røde bær og balanceret elegance.

Vintage port elskere må selv afgøre, om man er til elegance og raffinement, eller man er til old-school kraft og stor lagringsnødvendighed.

Sikkert er det, at vintage port smager fantastisk lige ved frigivelsen og så igen, når der er gået 20-100 år, men i den mellemliggende periode skal portvinene have lov at modne i flasken og udvikle de raffinerede noter, som er så klassisk for typen.

Hvordan vil 2017 så udvikle sig? Svært at sige, men det er undertegnedes klare fornemmelse, at der er tale om en meget, meget frugtstærk årgang med solid dybde og volume i essensen - frugten.

Hvor 2016 er mere elegant og raffineret, så er 2017 en årgang med muskler - men på den helt rigtige måde, hvor balancen, harmonien og strukturen sidder lige i skabet, uanset om du drikker nu eller efter 10, 20 eller 30 år.

2017 vil efter undertegnedes vurdering blive en klassiker. Den vil såmænd også have saft, fylde og kraft, når den åbnes efter 60-80 år - uden problemer.
Vintage Port 2017

Nedenfor kan du klikke på de enkelte vintage port, der fører direkte til vor vurdering i ord og point. Online fra lørdag, den 1. juni 2019

Vintage Port 2017 - Cockburn's
Vintage Port 2017 - croft
Vintage Port Roeda Serikos 2017 - Croft
Vintage Port 2017 - Dow's
Vintage Port 2017 - Fonseca
Vintage Port 2017 - Graham's
Vintage Port The Stone Terraces 2017 - Graham's
Vintage Port 2017 - Krohn
Vintage Port 2017 - Quinta do Noval
Vintage Port Nacional 2017 - Quinta do Noval
Vintage Port 2017 - Quinta da Romaneira
Vintage Port 2017 - Taylor's
Vintage Port Vargellas Vinha Velha 2017 - Taylor's
Vintage Port 2017 - Quinta do Vesuvio
Vintage Capela do Vesuvio Port 2017 - Quinta do Vesuvio
Vintage Port 2017 - Warre's


Vintage Port 2017

Nedenfor finder du links til forhandlere af de præsenterede portvine og producenterne.

Link til importører (klik på linket):
Cockburn's
Dow's
Fonseca
Graham's
Krohn's
Quinta do Vesuvio
Quinta do Noval
Quinta da Romaneira
Warre's
Taylor's

Link til producenter (klik på linket):
Symington Family Estates
The Fladgate Partnership
Quinta do Noval

Link til vært: Hotel d'Angleterre

På gensyn....

Vinhulen.dk
Copyright maj 2019