WINEMAKERS DINNER MED STEFANO ACCORDINI

DOLLY'S

HAVNEGADE 15, 8700 HORSENS

Stefano Accordini

Undertegnede havde i sidste uge bevæget mig uden for mit sædvanlige territorium i hovedstadsområdet.

Dette for at deltage i en winemakers dinner med Stefano Accordini - en af de gode producenter fra Valpolicella af både Valpolicella-, Amarone-, samt dessertvine.

Først tænkte jeg - hvad laver en højt estimeret vinproducent på Dolly's, der lokalt er berømt for stegt flæsk, hvilket ikke just er en ideel kombination med Valpolicella vine?

Det var Dolly's ejer, Søren Dahl Jensen, der havde fået den på forhånd noget umage opgave til at køre på skinner, og lad det være sagt med det samme - det gik meget bedre, end de fleste bookmakere ville have sat odds til :-)

Dolly's havde for en kortere bemærkning sat alle sejl til for at kreere en italiensk menu til at ledsage vinene denne aften, og så kører jeg gerne langt for at opleve vin, mad, stemning og samtale med producent og importør live.

Stefano Accordini

Netop at komme ud og opleve nyt er en stor del af glæden ved vin. Driver man en webportal om vin, så skal vinen opleves ude, hvor den gør gavn, og hvor man kan tale med andre vininteresserede.

Claus Hjelt, der ejer Gourvin og importerer Stefano Accordini's vine, havde inviteret undertegnede til denne vinoplevelse på "fremmed" grund, og det blev en vældig hyggelig aften i selskab med god mad og vin.

Fra vinhuset Stefano Accordini kom Paolo Accordini, der er 4. generation af familien. Det var oldefaderen, der grundlagde vinhuset, men det har taget navn efter bedstefaderen.

Stefano Accordini ligger i Fumane, midt i classico-området.

Til højre ser du den unge Paolo Accordini, som undertegnede havde lejlighed til at drøfte vine, område, vinteknik m.v. gennem hele aftenen...

Indledningsvis skal siges, at Stefano Accordini producerer vin efter den modernistiske metode.

Forskellen mellem den modernistiske og traditionelle metode ligger i en lille del af produktionen - nemlig i forbindelse med tørringen af druerne til Amarone della Valpolicella.

Modernisterne undgår ædelt råddenskab på druerne under tørringsprocessen (frugtede og violette vine i færdig version), mens traditionalisterne fremelsker ædelt råddenskab på druerne under tørring (sødmefulde vine med brunligt skær i færdig version).

Stefano Accordini

Vi skulle derfor smage frugtede, tætte vine med fokus på smag af kirsebær.

Aftenens program af vine var som følger:

Valpolicella Classico 2014
Rosso del Veneto Tempus 2013
Valpolicella Classico Sup. Ripasso Acinatico 2012
Rosso del Veneto Paxxo 2012
Amarone della Valpolicella Acinatico 2011
Amarone della Valpolicella Vigneto Il Fornetto 2007
Recioto della Valpolicella Acinatico 2010
Passito Bianco Bricco Terrazza 2011

Aftenens første vin blev straks mødt med en udfordring fra Dolly's, og her er der garanteret dømt danmarkspremiere...

Valpolicella Classico 2014 skulle mødes med koldrøget torsk med frisk fennikel/limesalat.

Det gik faktisk fint med kombinationen. Det skyldes i høj grad, at torsken var røget, og dermed smagte af mere, og vinen hørte til i den lettere rødvinsgenre. Det var muligt at nyde begge dele, og ros til fennikel/limesalaten, der var frisk, sprød og lækker.

Stefano Accordini

Når nu første ret blev nævnt, så er det passende at nævne, hvad Søren Dahl Jensen fra Dolly's havde kreeret som menu:

Koldrøget torsk med fennikel/limesalat.
Cannelloni mdd and, svampe og ricotta.
Porcehtta a la Dollys med polenta og ratatouille
Pannacotta med rabarber

En sådan anretning kunne man jo kun glæde sig til...

Til højre ser du første ret anrettet på fad, der blev stillet på bordet direkte, og så gik fadet på omgang blandt deltagerne.

I aftenens anledning var vi bænket lidt under 70 mand, så det var en meget stor winemakers dinner, og det er godt gået af Claus Hjelt, at man en onsdag aften kan få så mange mennesker af huse.

Stefano Accordini
Vi har lavet en oversigt over vinene denne dejlige aften inkl. vore vurderinger, og så kan du klikke på den specifikke vin, hvor du ønsker at se vor anmeldelse/rating:

Valpolicella Classico 2014, Stefano Accordini
Rosso del Veneto Tempus 2013, Stefano Accordini
Valpolicella Classico Sup. Ripasso Acinatico 2012, Stefano Accordini
Rosso del Veneto Paxxo 2012, Stefano Accordini
Amarone della Valpolicella Acinatico 2011, Stefano Accordini
Amarone della Valpolicella Vigneto Il Fornetto 2007, Stefano Accordini
Recioto della Valpolicella Acinatico 2010, Stefano Accordini
Passito Bianco Bricco Terrazza 2011, Stefano Accordini

Vi fil nu den nye vin Tempus i glasset. Den er lavet på 90% Corvina/Corvinone, 5% Merlot og 5% Rondinella. Vinen er så ny, at den endnu ikke er med på Stefano Accordini's website eller den meget flotte brochure, som man ellers kan hente data fra.

Paolo kunne under forretten berette, at han sammen med faderen og broderen Giacomo har skabt et meget moderne vineri, hvor hele vinfremstillingsprocessen er 100% styret af computere.

Nytiltaget er skabt for at lave ens kvalitet fra år til år og sikre den bedst mulige kvalitet til alle tider.


Stefano Accordini
Vinmarkerne er nogle af de højest beliggende i Valpolicella Classico området, men samtidigt har producenten også vinmarker nede i lavlandet, så man opnår kombinationen af høj og lav beliggenhed i druernes udtryk. Stefano Accordini Nu var vi så kommet til det tidspunkt, hvor vi skulle smage Dolly's Cannelloni med and, svampe og Ricotta.

Sammen med maden skulle vi nyde Valpolicella Classico Sup. Ripasso Acinatico 2012, der er lavet på 60% Corvina, 15% Corvinon, 20% rondinella og 5% Molinara.

Sammen med/lige efter skulle vi nyde Rosso del Veneto Paxxo 2012, der er lavet på 60% corvina, 10 Rondinella, 20% Cabernet Sauvignon og 10% Melot - altså en vin med 30% indhold af franske druer. Stefano Accordini Igen havde Dolly's fortolket den klassiske italienske ret og sat den op i en dansk version. Jeg sad og glædede mig over den hyggelige stemning, der havde bredt sig på 1. sal i cafe'en.

Knapt 70 mennesker til winemakers dinner med italiensk inspireret menu spredt over hele 1. salen og underetagen booket af besøgende, der fik serveret de mere klassiske, danske retter, som Dolly's er kendt for.

Jeg glædede mig også over, at serveringen er skarp. Man skal dårligt kigge op, før en hær af piger forsyner bordet med frisk vand, rigelige mængder af mad m.v. - jo, der var tjek på både servering og stemning på havnen i Horsens!

Cannelloni'en havde den kvalitet der skulle til, for at jeg måtte tage 2 gange :-)

Det var tydeligt, at vi vinmæssigt også var gået et niveau op. Ripasso'en ligger på fransk eg i 12 måneder og 6 måneder på flaske, inden den frigives, mens Paxxo får samme lagring, men denne vin udmærker sig ved, at den er fremstillet på tørrede druer.

Tørringen er dog reduceret til 35 dage, hvor druerne til Amarone della Valpolicella tørrer i 120 dage (alm. Amarone) og i 140 dage (Amarone Vigneto il Fornetto). Stefano Accordini

Paxxo er dermed en meget særlig oplevelse med franske druer og tørring - det ser man ikke mange steder!

Efter en kort pause, hvor man lige kunne gå udenfor og trække vejret med udsigt til havnens skønne udsigt over vandet, var vi klar til 3. ret og de næste 2 vine.

Vi skulle trakteres med Porchetta a la Dollys med polenta og ratatouille.

Stefano Accordini Sammen med maden skulle vi i rækkefølge nyde Amarone della Valpolicella Acinatico 2011 på corvina 75%, rondinella 20% og Molinara 5% og enkeltmarks Amarone della Valpolicella Vigneto Il Fornetto på 75% corvina og 25% corvinone.

Undetegnede havde forventet, at Porchetto ville ligne en rullesteg, da det er svineslaget der rulles omkring urter, evt. ost, soltørrede tomater og andre dejlige sager, men her havde Dolly's igen fortolket retten, så den passede til stedet. Stefano Accordini Jeg lurede lidt, da jeg kunne se, at svineslaget var stegt i små firkanter, og ovenpå var lagt sprøde flæskesvær :-)

Ratatoille var helt efter forskrifterne, mens polentaen var formet i firkanter. Polenta i firkanter er dekorativt, men når formen skal beholdes på tallerkenen, så bliver polentaen også tung og mættende.

Jeg må her tilstå, at jeg havde øjnene fæstnet til min genbo - Paolo Accordini - for at se hans reaktion på flæskesvær og Porchetta i firkanter.

Jeg konstaterede, at Porchetta'en smagte intet mindre end fremragende, og kombinationen med sprøde svær ved siden af gav den helt rette smag, og mine betænkeligheder om Paolo's reaktion blev gjort til skamme, da han højlydt roste Søren Dahl Jensen for kød og svær.

Men, mad gør det ikke alene! Amarone della Valpolicella Acinatico 2011 er en flot Amarone med masser af frugt og fylde, men det er helt åbenlyst og tydeligt, at Amarone della Valpolicella Vigneto Il Fornetto 2007 har et gear mere.

Vinen laves på druer fra den berømte Il Fornetto vinmark, og druerne tørrer mere end 140 dage, hvorefter vinen fremstilles og lagres på fransk eg i 36 måneder og herefter lagring på flaske i 12 måneder.

Det er nærmest, så tårene triller, når man smager en sådan vin. Massiv, tæt, blød, finesserig og ren power. Det er bare ikke alle Amarone della Valpolicella, der kommer i nærheden af denne fantastiske vin. Stefano Accordini

Nuvel - normalprisen er kr. 750 pr. flaske (kr. 595 på aftenen), men det er rimeligt i forhold til kvaliteten, hvilket iøvrigt er gældende for alle vinene fra Stefano Accordini. Gourvin har prissat vinene særdeles fornuftigt, og undertegnede bemærkede, at der er "good value for money" over hele linjen.

Nu var vi så kommet til dessertafdelingen på mere end 1 måde. Stefano Accordini Vi skulle nemlig nyde Dolly's fortolkning af Pannacotta med rabarber sammen med Stefano Accordini's Recioto della Valpolicella 2010 og den hvide desservin Passito Bianco Bricco Terrazza 2011.

Dolly's fortolkning af Pannacotta i form af Pannacotta med rabarber i glas var dejlig. Den fede pannacotta, der i større mængder godt kan være tung, var forbilledligt mixet med syrlige rabarber. De 2 ingredienser supplerede hinanden fantastisk.

Superflot dessert med ledsagelse af Recioto della Valpolicella Acinatico 2010, der er fremstillet på 75% corvina, 20% Rondinaella og 5% molinara og lagret 4 måneder i barrique efterfulgt af 3 måneder på flaske.

Stefano Accordini Recioto della Amarone er den søde udgave, man i dag betragter som dessertvin, men faktisk er det den type, der oprindeligt var Amarone della Valpolicella. Smagsløgene i verden har efterhånden bare fortrængt denne skønhed - uvist af hvilken grund.


Kombinationen af Recioto og Pannacotta med friske rabarber var skøn.

Efter middagen var der tid til at nyde et glas af den hvide dessertvin Passito Bianco Bricco Terrazza 2011. Den hvide dessertvin er også en ny "opfindelse" fra Stefano Accordini's hånd.

Dejlig fed og cremet smag egnet som meditationsvin. Endnu ikke på niveau med Recioto og de øvrige vine, men aldeles glimrende at slutte aftenen af på!

Så var vi kommet til afslutningen på en superhyggelig aften med dejlig mad fra Dolly's og fremragende vine fra Stefano Accordini på havnefronten i Horsens.

Vi må jo nok erkende, at når det kommer til winemakers dinners, så foregår det meste i hovedstaden, men her var undtagelsen - og så med lidt under 70 deltagere, imponerende.

Det var dejligt, at Claus Hjelt inviterede. Det var bestemt hele køreturen værd. Det kan på det kraftigste anbefales at deltage i den slags arrangementer. Masser af god mad og vin til en overkommelig pris inkl. hyggeligt samvær med mennesker med samme interesse. Det vil aldrig gå af mode.

Du finder Dolly's på intetnettet her: Dolly's
Du finder vinene fra Stefano Accordini hos Gourvin på intetnettet her: Gourvin
Du finder Stefano Accordini på intetnettet her: Stefano Accordini


God fornøjelse....


Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2015