SOLARIA
WINEMAKERS DINNER
ROSSO DI MONTALCINO & BRUNELLO DI MONTALCINO.

Arrangeret af Toscavini på La Trattoria del Bosco i Gentofte

Solaria

Lørdag aften den 9. november var Vinhulen.dk til Winemakers Dinner med Solaria - Brunello di Montalcino producent fra den lille by Montalcino på Trattoria del Bosco i Gentofte.

Producenten havde sendt Anne Margaret Dow, der er eksportdirektør i Solaia.

Undertegnede havde den fornøjelse af have Anne til bords, og det hele blev sprogligt gjort lidt nemmere af, at Anne faktisk oprindeligt kommer fra Canada, så derfor selvsagt taler et perfekt engelsk, så samtalen kunne holdes kørende - uden at undertegnede var nødt til at folde mig ud på italiensk :-)

Denne lørdag aften på Trattoria del Bosco skulle vi nyde 3 Rosso di Montalcino og 6 Brunello di Montalcino sammen med Antonio Doni's fremragende mad. Det hele var arrangeret af den danske importør, Toscavini.

Toscavini har faktisk eksisteret gennem 14 år, og det blev behørigt fejret med en skål denne aften.

Til venstre ser du udvalget af aftenens vine. Solaria Sammen med aftenens vine skulle vi nyde blandt andet denne lille tallerken med antipasti fra La Trattoria del Bosco.

Solaria ligger sydøst for Montalcino, hvor producenten besidder 50 hektarer jord, hvoraf de 10 anvendes til produktion af vine.

Solaria fremstiller ca. 20.000 flasker Brunello di Montalcino, 7.000 Rosso di Montalcino, 3.000 flasker Brunello di Montalcino Riserva samt et antal af Supertoscaneren Solarienne, hvor der udover Sangiovese også er iblandet Cabernet Sauvignon (15%).

Producenten har kapacitet til at fremstille 45.000 flasker om året, men det anvendes sjældent.

Vinmarkerne er tilplantet i 1989, og den første årgang fra producenten kom i 1993, hvorfor der i år er 20 års jubilæum!

Ejer af Solaria er Patrizia Cencioni. Anne M. Dow kunne dog berette, at hende vil vi næppe få at se til Winemakers Dinners uden for Montalcino, da hun alene er dedikeret til fremstilling af vin, og ikke har ønsket om at komme ud og være det officielle ansigt. Solaria

Vi startede med at få Rosso di Montalcino i glassene - 2009, 2011 og 2012 - en opvisning i farve fra det helt lyse i 2009 over i det helt mørke i 2012.

Bill Kyhl fra Toscavini kunne berette, at 2009 skal drikkes nu, da den har nået sit peak og ikke bliver bedre - snarere tværtom. Rosso di Montalcino er ikke fremstillet med henblik på lagring i kælderen. Den skal drikkes relativt ung, så den bevarer sin friske frugt og charme. Kælderen tager sig af Brunello di Montalcino.

Allerede her var det tydeligt, at Bill Kyhl havde ret. 2009 er fortsat drikkevenlig, men den skal drikkes nu. Så får du også en fuldmoden og harmonisk vin. Til gengæld er 2012 fremragende. Her kommer et lille fif.
2012 er generelt ikke ikke noget godt vinår i Italien, men lige nøjagtig Montalcino har haft en fremragende høst og årgang, så her kan du med fordel købe ind.

Til venstre kan du se et stemningsbillede fra Winemakers Dinner, hvor gæsterne allerede tidligt havde gang i stemmebåndene med ledsagelse af super mad og vin. Solaria Anne Margaret Dow holdt små indlæg om vine og producent mellem retterne, så gæsterne var velinformeret om tilblivelsen af vinene.

Solaria bygger primært på den traditionelle produktionsmetode, hvilket vil sige, at vinene fadlagrer i store fade af eg og/eller kastanje (eg er i dag mest normalt). Der er meget lidt barrique (små fade), og derfor er vinene i sin sprøde ungdom meget hårde og kræver ledsagelse af mad p.g.a. syrestrukturen.

Til højre ser du ikke 2 bøffer i Bearnaise-sauce. Der er tale om lækre spinatruller i cremet sauce. En virkelig lækkerbidsken.

Winemakers Dinner hvor man smager årgange fra 2008 til 2001 er således en udflugt ind i Brunello di Montalcino's udviklingsforløb, hvor man smager de kraftige, syre- og tanninholdige vine fra friske årgange over i de ældre Brunello di Montalcino, hvor syren er mere afdæmpet og er fuldt integreret med fed frugt (stadig frisk) og beherskede tanniner.

Ingen tvivl om at vinen skal ligge mindst 10 år for at udvikle disse raffinerede nuancer, men den skal jo købes frisk for ikke at ruinere køberen.

Alle disse forskelligheder og nuancer kunne man betragte ved selvsyn denne aften, og det er jo fantastisk, at man som forbruger kan få så meget vin og så lækker mad for kr. 600.

Winemakers Dinner er i sandhed en truly win win situation for både forbruger (meget for pengene og oplevelse), restaurant (lokalet fyldes på normalt stille dage) og vinhandler (vinsalg på aftenen og efterfølgende). Solaria Derfor kan det kun være en kraftig opfordring, at flere vinhandlere tager denne skik op og gør mere ud af det, for det er med til at styrke de 2 brancher, som vi alle holder så meget af!

Til venstre kan du se Anne Margaret Dow og Bill Kyhl i samtale under Winemakers Dinner.

Nu vil vi berette lidt om de enkelte Brunello di Montalcino fra de forskellige årgange...

2008 er ingen specielt stor årgang, men den har sin charme. Relativ hård og kontant vin, men den vil være god for den utålmodige, da den modner hurtigt. Lige nu er den bedst ledsaget af mad p.g.a. den forholdvis markante syre.

2007 er en relativ varm årgang, der for mange "jeg bryder mig ikke så meget om Sangiovese-druen syre" er god at drikke. Modner tidligt og er her i 2013 allerede til at gå til. Frugten er varm og fed, og tanninerne er relativt overkommelige. Ikke en gemmeværdig vin på lang sigt, men den holder nogle år endnu.

Solaria 2006 er en topårgang, der skal gemmes. Den har det hele - rygrad, frugt og intensitet, og tingene passer sammen i vinen.

2005 er ikke noget stort Brunello di Montalcino år. Vinene er nu modne med ok balance og mange gode egenskaber. Ikke det store formål at gemme. Det er frugten, der forsvinder først, og det vil da være uheldigt.

2004 er ligesom i resten af Italien et fremragende år for Brunello di Montalcino. Masser af frugt, godt med bid og nerve, tanniner pakket ind i frugt og fedme og stort potentiale for fremtiden. Dem kan man trygt købe og gemme.

2001 regnes her på adressen som den årgang, sammen med 1999, som noget af det bedste, vinbønderne i Montalcino har frembragt. Det sande bevis kom på aftenen, da vi smagte Riserva 123 (nummeret på 3 parceller, hvorfra druerne til vinen kommer). Næsen er moden med både frugt og ostede toner og helt klassisk, mens smagen fortsat er helt frisk med masser af frugt og gudeskøn harmoni. Denne vin var af en helt anden verden end de øvrige! Virkelig, virkelig lækker og et fund til kr. 399,00 (tilbud).

2001 er næsten umulig at opdrive i 2013, så her er et rigtigt godt bud på en fantastisk vin, der kan drikkes nu men også ligge.

Solaria Nu er vi så kommet til det tidspunkt, hvor vi giver dig en oversigt over de vine, som Vinhulen.dk havde fornøjelsen af at smage den pågældende aften.

Derfor har vi lavet en lille oversigt over vinene, og så kan du klikke på den specifikke vin, hvor du ønsker at se vor anmeldelse/rating:

Rosso di Montalcino 2009, Solaria
Rosso di Montalcino 2011, Solaria
Rosso di Montalcino 2012, Solaria
Brunello di Montalcino 2008, Solaria
Brunello di Montalcino 2007, Solaria
Brunello di Montalcino 2005, Solaria
Brunello di Montalcino 2004, Solaria
Brunello di Montalcino Riserva 123 2006, Solaria
Brunello di Montalcino Riserva 123 2001, Solaria

Det var aftenens program på La Trattoria del Bosco i Gentofte. Flotte vine fra Solaria og en veloplagt vinhandler i form af Bill Kyhl, der kastede nogle uimodståelige tilbud til gæsterne i trattoriaet.

På billedet ovenfor kan du se hovedretten, hvor der blev serveret svin med årstidens grøntsager og nænsomt kogte rødbedestykker med skysauce.

Der er i øjeblikket særlig tilbud på Rosso di Montalcino 2009 til kr. 89,00 og Brunello di Montalcino Riserva 123 2006 og 2001, der p.t. koster kr. 399,00.

Nedenfor finder du link til vinhandler, producent og restaurant.

Du finder Toscavini her: Toscavini

Du finder La Trattori del Bosco her: La Trattoria del Bosco

Du finder producenten Solaria her: Solaria

God fornøjelse....


Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2013