VERTIKAL SMAGNING AF MESSORIO FRA LE MACCHIOLE

Nogle vil kalde den verdens bedste vin på Merlot. Nogle vil kalde den Italiens bedste vin. Andre ser den som supertoscaneren over dem alle, mens andre slet ikke kender den. Den er storebroder til Paleo og Scrio fra samme producent.



Vi vil ikke gøre os til herre over denne diskussion. Vi vil bare udtrykke vor simple henrykkelse over en vin i særklasse, som kan henrykke enhver vinentusiast!



Bænket ved et 10 mands bord hos Cibi e Vini på indehaver Fabio Simoncini's 53 års fødselsdag var forventningerne skruet op til det højeste niveau i lang tid.
Vi skal ikke lægge skjul på, at vi havde glædet os, og Fabio's øjne vidnede om, at det var gengældt. Kærligheden til vin bankede i brystet denne aften...




Fabio sammen med flaskerne!!



Hverken Fabio eller Mie har glemt begejstringens glæde og sindets glød, når der bydes på noget særligt - og Messorio er noget helt særligt.
Sirligt med passende respekt og andagt blev fra kælderens dybe, stille ro hentet årgangene 1995, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001 og 2002 op til sommerens sidste solstråler på denne september dag i det herrens år 2006. Fabio startede med at undskylde, at han desværre ikke havde årgang 1994 (den første Messorio) til smagningen. Endvidere er 1996 aldrig produceret, men ellers var de der allesammen, måske for første gang i historien??



Inden vi beskriver videre, skal vi straks sige, at udførlige smageobservationer ligger på vintest siden. Nedenstående er derudover en række generelle betragtninger om vinens fortræffeligheder.



Første skud på stammen blev årgang 1995. "Svup" sagde det, på den rigtige måde, der fortæller, at nu er vi i gang....



1995 har en fantastisk næse med stor komplexitet. Smagen er aldeles fortryllende, men den har den lille hage i finalen, at syren synes at have overhalet frugten maginalt, når man skal være perfid kritisk.



1997 er en helt anden sag. Den har den klassiske duft af grøn peber og en helt vidunderlig tyngde og for nogen Bordeaux stil - bare langt bedre end de fleste af dem.
Smagen er absolut verdensklasse. Her er der altså ikke meget, som kan være med. Den er fuldmoden, bliver ikke bedre, men den vil være på toppen i nogle år endnu.
På mange måder en atypisk 1997 fra Italien. Den har eminent struktur, korrekt modenhed og tilpas bid. Slet ikke så varm og overfrugtet og svulstig som andre. Den tjener årgangen ære.



1998 er en anden verden end 1997. Den er varmere, rundere og mere crowdpleaser uden den samme tyngde og komplexitet. Masser af vanilje og kokos. Fadene har taget deres tørn i denne årgang. Mærkbart anderledes - men ingenlunde svagere end de andre. Den har bare et andet publikum end 1997, 1999 og 2001.



1999 er så afgjort den voldsomste og mest tyngdefulde af årgangene uden det mindste tegn på svaghed, ubalance eller andre "fejl". Den er 100% helstøbt og perfekt. Alt svinger i denne vin. Der er total koncentreret duft og smag, og det mest fantastiske ved vinen er den kraft der formidles uden at miste Merlot druens grønne peber i næse og mund. Megapotentiale i kælderen, selv om den også kan nydes nu. Nok noget af det bedste fra Italien overhovedet.



2000 er helt anderledes end årgang 2000 normalt. Den har overhovedet ingen sødme, svulstighed og marmelade over sig. Den bider fra og er hård og kontant. Den vil skuffe enhver amerikaner og oversøisk vinmagasin, men den glæder enhver, der kan frydes over et kontant greb og stram taktstok.
Dog er den relativt den svageste af de vine, som får 3 glas. Den har kanter, omend det er på meget højt niveau.



2001 er en af stjernerne. Man kan næsten gætte det. Der er ikke meget der gik galt i årgang 2001, og Messorio 2001 har ingen fejl. Den er endnu for ung, så noget af fornøjelsen af at vurdere potentiale og øjeblikkelig form.
Den besidder allerede nu et solidt til perfekt forhold mellem frugt, frugtsyre og tanniner. Dertil skal lægges, at frugten er moden og let sødmefuld. Den er lige efter bogen. På sigt kan den tangere årgang 1999.



2002 fås som den eneste årgang til under halv pris. Måske i erkendelse af, at man ikke kunne lave en fuldgod årgang af Messorio dette år, og derfor giver rabat for at opretholde forholdet mellem pris og kvalitet.
Man skal nu ikke kimse af årgang 2002 af Messorio. Godt nok er den lidt kantet og kontant på visse steder, men den er ingenlunde mærket af en særlig svaghed, som pris og årgang kunne indikere. Den smager klassisk - man får altså Messorio - bare i en lidt mere beskeden udgave uden helt samme gemmepotentiale, men den kan være god som startflaske, hvis man gerne vil smage herlighederne.



Messorio er en fantastisk vin. Den 100% Merlot-baserede vin rummer race, struktur, balance og finesse på meget højt plan. Overraskende nok varierer Messorio meget fra år til år. Nogle år er den hård og kontant. Andre år er den blød og varm. Det giver grundlag for en nærmere granskning af personlig stil, inden man vælger årgang som forbruger. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvilket år du vælger. Men nu kan du se samtlige årgange, som er officielt tilgængelige på verdensmarkedet.



En stor tak til Fabio og Mie for en lejlighed til et øjeblik at forlade den normale hverdag og træde ind i eventyrland. Må vi i den forbindelse også lige nævne, at Fabio og Mie lige havde arrangeret et overflødighedshorn af små lune italienske specialiteter til at afslutte smagningen.



Sent skal den krydrede lammemørbrad omviklet med sprød italienk skinke blive glemt. Absolut yderste særklasse for feinsschmeckere. En dag vi sent glemmer.....