Ca'Viola - Winemakers dinner

Arrangeret af The Wine Company
Enomania, Vesterbrogade 187, 1800 Frederiksberg C.



Se Vinhulen.dk's arkiv over vinartikler og andre vinsmagninger her: Vinartikler og temasmagninger.

Ca'Viola 2015

Tirsdag den 8. september 2015 var Vinhulen.dk inviteret til en winemakers dinner med den berømte producent Ca'Viola af The Wine Company.

Arrangementet blev afholdt på den kendte restaurant Enomania, der udover fremragende mad også er kendt for et ualmindeligt sundt og fremragende vinkort...

Enomania, der er sammensat af ordene eno = vin og mania = mani, ejes af Damiano Alberti og Charlotte Skov Bak, og det er vist ikke ingen hemmelighed, at såfremt du bor i København og omegn, så ved du godt, at denne lille perle er sikker havn for fremragende mad og fremragende vin.

Denne aften var Beppe Caviola kommet til København for at præsentere vinhusets dejlige vine.

Det er The Wine Company ApS, der importerer de dejlige vine fra Ca'Viola, der laver nogle fremragende Dolcetto d'Alba og Barbera d'Alba vine, der faktisk er grundstammen i producentens produktudvalg, da det var med Dolcetto, at det hele startede.

Dermed ikke sagt, at Langhe Nebbiolo eller Barolo vinene er dårligere - slet ikke - de er bare kommet til senere i virksomhedens udvikling.

Ca'Viola 2015

Historien starter i 1980'erne, hvor en ung Beppe Caviola havde fået smag for vin - faktisk siden han var dreng.

Efter en almindelig uddannelse fik han job i det vincentret i Gallo, lige uden for Alba. Her mødte han Maurizio Alsema, og de blev venner, hvad der skulle ændre begge personers liv fremadrettet.

Maurizio var fra Rodello, der kun er en håndfuld huse placeret på en skråning til at give læ for Dolcetto vinrankerne...

Her passede Maurizio en lille vinmark og solgte druer til det lokale koorperativ - men vigtigst af alt - han ejede en traktor, som Beppe Caviola spurgte, om han kunne låne og bruge på et lille sted, som han havde udset sig i Montelupo, der er Beppe's hjemby.

Montelupo betyder ulvebjerget.


Ca'Viola 2015
Kort efter lejede Beppe en vingård, kaldet Barturut, og han begyndte at vinificere druerne i sine forældre garage. Pludselig en dag kom den berømte Elio Altare forbi og smagte på vinen. Han opfordrede Beppe til at flaske den, og 1991 blev den første årgang af Dolcetto, som Beppe flaskede - helt præcist 860 flasker.

Samtidigt administrerede Beppe et plot Barbera-vinmark, og han startede produktionen af Barbera lagret på barrique - dengang som Vino da Tavola - da vinlovgivningen på daværende tidspunkt ikke tillod lagring på små fade.

Barbera vinen fik navnet Bric du Luv, hvilke på piemontesisk dialekt betyder ulvens bakke.

Først var vinen en Vino da Tavola. Herefter blev den til Langhe Rosso for til sidst at ende som Barbera d'Alba efterhånden som lovgivningen blev liberaliseret.

Beppe må været blevet tabt i Barolo tønden under sin konsulentvirksomhed, for siden 2005 har Beppe administreret en Nebbiolo vinmark i Sottocastello i Novello og senere købt den.


Ca'Viola 2015
I 2006 kom den første Barolo vin på markedet.

Som tiden gik ønskede Beppe Caviola at arbejde fuldtids med vin, og han forlod vincentret i Gallo og tog Maurizio med sig. Opmuntret af sine gode venner Elio Altare og Angelo Rocca begyndte Beppe også at være konsulent for nogle af sine Baroloproducent venner.

Siden er Caviola flyttet til Dogliani, hvor vingården rummer det hele, inkl. gæsteboliger.

Der er ansat 3 mand i vinmarkerne og 1 mand til at passe vineriet sammen med nevøen.

I moderne tid har Beppe Caviola så travlt med sin konsulentvirksomhed, at det alene er i weekenden, at han har tid til at passe Caviola. Resten af tiden bruges på konsulentvirksomheden blandt ca. 15 Baroloproducenter og nogle stykker i Toscana, Sardinien og andre dele af Italien, så Beppe Caviola kommer noget rundt i Italien. Han fortalte undertegnede, at han kører ca. 60.000 km. om året.

Privat er Beppe gift med Simonetta og Beppe har også sønnen Mattia og datteren Sofia, så generationsskiftet er allerede sikret.

Ca'Viola 2015
I dag producerer Beppe Caviola ca. 60.000 flasker vin om året fra ca. 13 hektarer vinmarker - 11 i Montelupo og 2 i Novello. Ca'Viola har mere end 10 gange modtaget de maksimale 3 glas i den italienske vinbibel Gambero Rosso.

Guiden har meget stor og alene beundring til overs for Beppe. Guiden beskriver konsekvent Ca'Viola som tilhørende eliten indenfor alle producentens vintyper - både Dolcetto, Barbera og Nebbiolo.

Menuen denne aften på Enomania var sammensat således:

Antipasto Misto (Blandede appetitvækkere)
Agnolotti d'Anatra con l'asparago dei poveri e fegato grasso (Agnolotti med and, skorzonerod og foie-gras)
Risotto al Castelmago con petto di vitello brasato e tartufo (Risotto med Castelmagno, braiseret kalvespidsbryst og trøffel)
Filetto de manzo con funghi e bagna caoda tartufata (Oksemørbrad med svampe og bagna caoda tilsmagt med trøffel)
Formaggi misti (Ostetallerken med Piemontesiske oste)

Ca'Viola 2015
Lad det være sagt med det samme - Enomania er knivskarp!

Damiano og Charlotte har fuldstændig styr på opgaven med at lave mad, servere og optræde topprofessionelt i lokalet.

Damiano er født og opvokset i Piemonte med en baggrund som kok og sommelier, hvilket jo er praktisk, når man skal drive en kombination af vinbar og restaurant :-)

Damiano og Charlotte åbnede Enomania på Vesterbrogade i København i november 2010 efter Damiano's tidligere karriere i Danmark som kok på Paustian og Casa d'Antino i ca. 10 år.

Antipasto Misto var en lille symfoni af Carne Cruda (tatar), Vitello Tonnato og et par andre spændende småretter.
Jeg bemærkede straks det perfekt tilberedte kalvekød til Vitello Tonnato'en og ikke mindst at kødet til Carne Cruda var knivhakket - ikke maskinhakket.
Fremragende - intet mindre.

Ca'Viola 2015
Værd at bemærke er også Enomania's helt specielle Risotto.
Damiano er kendt for, at han hælder al hønsefonden i retten på én gang - ikke lidt af gangen - og når det så er sagt, så er hønsefonden erstattet af saltvand!!

Det har givet genlyd at revolutionere opskriften på denne måde, men undertegnede kan kun sige, at Risotto med castelmagno, braiseret kalvespidsbryst og trøffel sad lige i skabet denne aften.
Bølgende på tallerkenen (all'onda) og relativ let og cremet. Ganske enkelt lige i skabet.

Behøver undertegnede at skrive, at hovedretten i form af oksemørbrad med svampe og bagna Caoda og trøffel også var skræmmende tæt på tilfredsstillende :-)

Nu skal det hele jo ikke handle om mad. Reelt var vi samlet for at smage Caviola's vine...

Faktisk er der tale om nogle ret fantastiske vine i 3 katagorier - Dolcetto, Barbera og Nebbiolo.

Man kan sige, hvad man vil om producentens valg af etiketter. De er anderledes, og designet er enkelt - men bestemt ikke prangende. Indholdet er dog noget helt andet!

Ca'Viola 2015
Denne aften skulle vi smage følgende vine:

Dolcetto d'Alba Vilot DOC 2013
Barbera d'Alba Brichet DOC 2012
Barbera d'Alba Bric du Luv DOC 2011
Barolo Sottocastello di Novello DOCG 2009
Barolo Sottocastello di Novello DOCG 2010
Langhe Nebbiolo DOC 2011

Der er flere ting, der er værd at bemærke.

Priserne på vinene er særdeles attraktive i forhold til kvaliteten. Dolcetto Vilot ligger på kr. 99,-, den bedste Barbera d'Alba - Bric du Luv på kr. 189,-, og Barolo kan fåes for kr. 349,-.

Som du kan se af nedenstående vurderinger af vinene, så kan 2 af vinene faktisk snildt opnå maksimale 3 glas, mens resten klarer 2 af de store.

Beppe Caviola er faktisk en af de få producenter i Italien, der kan opnå 3 glas for både Dolcetto, Barbera og Nebbiolo - helt usædvanligt at have den rækkevidde i kvaliteten.

Undertegnede havde den store fornøjelse at sidde ved siden af Beppe Caviola og havde dermed fornøjelsen af at kunne tale med producenten under hele middagen.

Ca'Viola 2015
Det er helt utroligt, hvad en mand af den kaliber kan berette, og jeg vil ikke udelukke, at jeg fik lidt fif til nye besøg i området, når jeg tager afsted næste gang på Barolo Tour.

Samtidigt skal også lyde en undskyldning for den forholdsvis ringe billedkvalitet. Billederne af Langhe Nebbiolo og Barolo 2009 gik desværre tabt. Det er svært at fange korrekt belysning om aftenen...

Vi smagte os gennem ovennævnte vine i behørig rækkefølge, og du kan se Vinhulen.dk's vurderinger af vinene ved at klikke på de enkelte vine nedenfor:

Dolcetto d'Alba Vilot DOC 2013, Ca'Viola
Barbera d'Alba Brichet DOC 2012, Ca'Viola
Barbera d'Alba Bric du Luv DOC 2011, Ca'Viola
Barolo Sottocastello di Novello DOCG 2009, Ca'Viola
Barolo Sottocastello di Novello DOCG 2010, Ca'Viola
Langhe Nebbiolo DOC 2011, Ca'Viola


Ca'Viola 2015
Dolcetto d'Alba Vilot er fremstillet på 100% Dolcetto drue. Lagrer 10 måneder på ståltanke og 2 måneder i flaske. Der produceres årligt 20.000 flasker af vinen. Vinen kom første gang i 1996. Vinen kommer fra forskellige vinmarker.

Barbera d'Alba Brichet er fremstillet på 100% Barbera drue. Lagrer 12 måneder på store fade 25/30 hektoliter. Der produceres årligt 15.000 flasker af vinen. Vinen kom første gang i 1996. Vinen kommer fra forskellige vinmarker.

Barbera d'Alba Bric du Luv er fremstillet på 100% Barbera drue. Lagrer 16 måneder på 85% store fade og 15% barrique. Der produceres årligt 6.600 flasker af vinen. Vinen kom første gang i 1981.
Vinen er storesøster til Barbera d'Alba Brichet. Vinen kommer fra Bric du Luv vinmarken.

Barolo Sottocastello di Novello er fremstillet på 100% Nebbiolo drue. Lagrer 24 måneder på 50 hektoliter store tonneaux og 12 måneder på flaske. Der produceres årligt 8.000 flasker af vinen. Vinen kom første gang i 2006. Vinen kommer fra Sotto Castello vinmarken.

Langhe Nebbiolo er fremstillet på 100% Nebbiolo drue. Lagrer 15-17 måneder på store fade 15 hektoliter fade. Der produceres årligt 2.000 flasker af vinen. Vinen kom første gang i 2005. Vinen kommer fra Sotto Castello vinmarken.


Du kan besøge Ca'Viola's website her: Ca'Viola

Vinene fra Ca'Viola importeres i Danmark af The Wine Company. Du finder vinene her: The Wine Company

Du finder Enomania på nettet her: Enomania

God fornøjelse....

© 2015
Vinhulen.dk