Cantina Terlano - Vinsmagning

Arrangeret af Philipson Wine
Le Sommelier, Bredgade 63, 1260 København K.



Se Vinhulen.dk's arkiv over vinartikler og andre vinsmagninger her: Vinartikler og temasmagninger.

terlano


Torsdag den 10. september 2015 var Vinhulen.dk inviteret til vinsmagning med den berømte vinproducent Cantina Terlano fra Alto Adige på Le Sommelier i København - arrangeret af Philipson Wine.

Cantina Terlano er berømt for sine fremragende hvidvine og måske endnu mere berømt for vinenes evne til at lagre og holde sig i årtier!

Cantina Terlano er det korrekte navn på producenten, men da denne hører til i Alto Adige i det nordlige Italien, så bærer producenten vanen tro også navnet på tysk - Kelllerei Terlan - eller i daglig tale bare Terlan.

Det er lidt skamfuldt at indrømme, men vi er nødt til det - billederne fra begivenheden er desværre mistet, så derfor har vi været nødt til at anvende nogle af producentens egne "shots" fra arkivet, men resten af indholdet er autentisk...

I Terlano går vinproduktionen helt tilbage til før romertiden, men Cantina Terlano blev etableret tilbage i 1893. Dengang var der tale om et kooperativ, og det er der også i dag. Det er i nutiden ret usædvanligt.

Koorperativet skabte fra starten berømmelse til den lille sydtyrolske by.

Dengang var hovedbeskæftigelsen i området almindeligt landbrug, men der var enkelte vinbønder, der havde øjet stift rettet mod Rheingau for nye ideer, og disse vinbønder bragte nye vintyper fra Tyskland og Frankrig til Norditalien.

24 druedyrkere dannede fælles front og etablerede Cantina Terlano - baseret dengang på 80% hvidvin og 20% rødvin. Dette har i dag kun ændret sig til forholdet 70/30.

Cantina Terlano har en lille hemmelighed, der er helt usædvanlig for italiensk vinproduktion. Terlano har et vinarkiv 13 meter under jordoverfladen har man ca. 20.000 vine gemt fra alle årgange siden 1955, og et yderst begrænset ekstra udvalg af endnu ældre flasker - faktisk en enkelt tilbage fra etableringsåret 1893.

Det begyndte som et eksperiment fra den tidligere ønolog Stebastian Stocker, der yderst diskret satte 500 flasker af hver årgang til side for at tjekke, om det i virkeligheden var rigtigt, at vinene fra Terlano havde en enestående evne til at holde sig i årtier.

Vinsmagningen her i september 2015 viste, at det er sandheden. Vi var tilbage til 1955 og 1961, hvoraf sidstnævnte endnu var holdbar og yderst drikkeværdig.

terlano


Stocker-metoden kræver en lille forklaring!

Det hele begyndte med, at Stocker besluttede at følge den franske tradition med at lagre vinene lidt længere.

I dag har det ført til, at hvidvinene fra gode årgange lagrer 1 år i træfade og derefter overføres til små 2.500 liters ståltanke, hvor vinen lagrer i 10 - 30 år for at udvikle sine komplekse strukturer og væld af dufte.

Når vinmageren finder, at nu er der den perfekte harmoni og balance, så bliver vinene flasket og ligger herefter 4-5 år på flaske, inden de er klar til at blive frigivet til handel.

I dag er der 15 årgange af vine, der er produceret på denne metode - Pinot Bianco, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Cuvee Terlano. Den ældste ståltank er fra årgangen 1979. Hvert år tappes der 3.300 flasker af vinene på Stocker-metoden.

Lad undertegnede sige med det samme, at det er en ære og fornøjelse at lægge smagsløg til sådan en stor smagning af 25 vine fra årgang 1955 til årgang 2014.

Klaus Gasser, der er salgs- og marketingsdirektør for Terlano havde taget turen til Danmark for at præsentere vinene, og Klaus Gasser har markante meninger om vin og nydelsen af vin.

I bund og grund 1 simpelt spørgsmål - smager og dufter vinen godt, har du lyst til mere?

Hvad der kunne være blevet en marginal-diskussion om mineraler og sulfitter og evnen til at finde dem i vinene blev slået til jorden behørigt.

Fokus på denne dag var glæden og oplevelsen i duft og smag - herligt befriende...

Vi smagte os gennem nedenstående vine i behørig rækkefølge, og du kan se Vinhulen.dk's vurderinger af vinene ved at klikke på de enkelte vine nedenfor:

Pinot Bianco Alto Adige 1955, Cantina Terlano
Winkl Sauvignon Blanc Alto Adige 1961, Cantina Terlano
Chardonnay Alto Adige 1984, Cantina Terlano
Terlaner Classico Alto Adige 1989, Cantina Terlano
Pinot Bianco Alto Adige 1996, Cantina Terlano
Chardonnay Alto Adige 1999, Cantina Terlano
Pinot Bianco Rarita Alto Adige 2002, Cantina Terlano
Chardonnay Rarita Alto Adige 2003, Cantina Terlano
Terlaner Nova Domus Riserva Alto Adige 2005, Cantina Terlano
Vorberg Pinot Pinot Bianco Riserva Alto Adige 2008, Cantina Terlano
Terlaner Nova Domus Riserva Alto Adige 2009, Cantina Terlano
Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2010, Cantina Terlano
Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2013, Cantina Terlano
Vorberg Pinot Bianco Riserva Alto Adige 2013, Cantina Terlano
Terlaner Nova Domus Riserva Alto Adige 2013, Cantina Terlano
Terlaner I Grande Cuvee Alto Adige 2012, Cantina Terlano
Porphyr Lagrein Riserva Alto Adige 2002, Cantina Terlano
Porphyr Lagrein Riserva Alto Adige 2009, Cantina Terlano
Porphyr Lagrein Riserva Alto Adige 2012, Cantina Terlano
Terlaner Classico Alto Adige 2014, Cantina Terlano
Winkl Sauvignon Blanc Alto Adige 2014, Cantina Terlano
Kreuth Chardonnay Alto Adige 2014, Cantina Terlano
Montigl Pinor Noir Riserva Alto Adige 2012, Cantina Terlano
Gries Lagrein Riserva Alto Adige 2013, Cantina Terlano

Som du kan se, så smagte vi også enkelte røde vine fra Terlano på Pinot Noir - 2002, 2009 og 2012. Sidstnævnte 2 var fremragende - 2002 var blevet for gammel.

Derudover årgang 2012 Montigl Pinot Noir Riserva og 2013 Gries Lagrein Riserva.

Porphyr Lagrein Riserva Alto Adige 2009, Terlaner I Grande Cuvee Alto Adige 2012, Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2010 + 2013, Chardonnay Alto Adige 1984 og Terlaner Nova Domus Riserva Alto Adige 2005 kunne alle få maksimale 3 glas!! 6 vine - 5 hvide og 1 rød.

Du skal være opmærksom på, at importøren ikke forhandler de ældre årgange af Terlano's hvidvine - alene de yngre modeller. Der er dog nok at vælge imellem, når du kaster dig ud i at prøve nogle af Alto Adige og Italiens absolut bedste hvidvine.

En fremragende vinsmagning der vil sidde længe i hukommelsen hos undertegnede. Endnu et eksempel på, at italiensk hvidvin sagtens kan være med, hvor det gælder, og i nærværende tilfælde var der store ligheder med hvidvinene fra Bourgogne.

Prøv at smage nogle af disse herligheder og vid, at de kan gemmes...

Du kan besøge Cantina Terlano's website her: Cantina Terlano

Vinene fra Ca'Viola importeres i Danmark af Philipson Wine. Du finder vinene her: Philipson Wine

Du finder Le Sommelier på nettet her: Le Sommelier

God fornøjelse....

© 2015
Vinhulen.dk