Barolo Tour 2009 - Schiavenza

Barolo 2009 Som en gammel cirkushest lugter savsmuld, så tænker vi Schiavenza, når vi ser borgen i Serralunga d'Alba belyst i spotlight om aftenen. Det er et smukt syn, der møder dig, når du går op i selve byen nede fra torvet, hvor det er praktisk at parkere.
Til venstre kan du se skiltet ved residensen til Schivenza...
Nedenfor til højre kan du se borgen oplyst af spotlight ved aftentide.

Udsigten og tidspunktet er nemlig tæt forbundet med vort forhold til familien Schiavenza, hvor vi altid napper en aftensmagning med den nyeste årgang af vine som aperitif, inden vi spiser i famliens pragtfulde restaurant - den absolut bedste restaurant i Serralunga d'Alba. Barolo 2009

For at kunne forstå vort nære forhold til vinene fra Schiavenza, så spoler vi lige tiden tilbage til år 2003, hvor vi afholdte én af de første temasmagninger på Vinhulen.dk.
Det var Danmarks bedste Barolo. Helt ud af den blå luft kom Barolo 1998 fra Schiavenza ind på en 2. plads!

Se resultatet af temasmagningen i 2003 her: Danmarks Bedste Barolo 2003

Det er ikke hver dag, at man bliver virkelig overrasket over, at en dengang forholdsvis "ukendt" producent kan blive placeret så højt i en smagning, og vi fik da også en del mails fra læsere, som med knapt så pæne ord skrev, at vi måtte have spist søm, siden den kunne blive nr. 2!

Vi var sikre i vor sag, selv om undertegnede husker kritikken som væsentlig til hektisk i en periode.
Kritikken forstummede dog senere, da Winespectator gav Barolo Riserva 1999 97 point. SÃ¥ var vi pludselig 2 idioter :-). Barolo 2009

Siden 2003 har vi konsekvent på Vinhulen.dk omtalt Maura Schiavenza som fru Schiavenza. Ikke for at lægge distance, bare sådan af respekt for kvaliteten og producentens faglige dygtighed. Men vi skal heller ikke glemme husbonden Luciano Pira, som du kan se på billedet til venstre. Luciano har helt sikkert en vigtig finder med i spillet. Ja, det er faktisk ham, der er den drivende kraft i vinproduktionen! Denne aftensmagning foregik 100% på italiensk, for Luciano Pira taler ikke engelsk... Det var heller ikke nødvendigt med det store ordforråd, da vi konsekvent og konstant havde vin i munden, og så er uhmmm og aaahhh jo ret internationalt :-)

Faktisk har Schiavenza været vinproducent siden 1956, hvor brødrene Vittorio og Ugo Alessandria startede det hele. Nu håndteres det af Luciano Pira med hjælp fra fruen Maura Schiavenza og svogeren Walter. Tidligere var vingården ejet af Opera Pia Barolo, og arbejdet blev udført af forpagtere, og disse kaldes på italiensk for Schiavenza, hvoraf navnet er opstået!

Denne aften skulle blive noget helt specielt - vi vidste det bare ikke!
Vi har nemlig gennem 2 år været ramt af uheld, når vi skulle frem til Schiavenza. Første år var restauranten reserveret til en stor lokal middag, så vi måtte flytte rundt i kalenderen 3 gange for at få det til at passe.
Næste år havde vi booket, men så var restauranten lukket, og igen måtte vi flytte rundt på det hele :-)
Men denne gang tog familien Schiavenza virkelig fusen på os. Vi havde aftalt, at vi skulle smage den nye årgang af familiens vine, inden vi gik til bords i restauranten. Vi kom kl. 19, og vi skulle til bords kl. 20, men lad os sige med det samme, at vi blev ramt af en flodbølge af vine, da vi mødte frem, og middagen blev noget udsat! Barolo 2009

Familien havde nemlig planlagt, at vi lige skulle igennem 16 vine.
Det blev nærmest en tenniskamp, hvor vi måtte ud i 3 sæt og en tie break, inden bordet var ryddet :-)

1. sæt var de nye årgange fra Schiavenza. Dolcetto og Barbera fra 2008 og 2006 efterfulgt af Barolo 2005. Her skulle festen være stoppet!)

2. sæt var Barolo fra 2004. (Du kan se alle Barolo'erne fra 2004 på række på billedet til højre!)

3. sæt var Barolo fra 2003. (Du kan se sættet nedenfor på billedet inkl. Barolo Riserva 2001 og Barolo Prapó 2002.)

4. sæt (tie break) var Barolo fra 2002 og Riserva fra 2001. Barolo 2009

Denne aften smagte vi os gennem følgende vine:

Dolcetto d'Alba 2008, Schiavenza
Dolcetto d'Alba Sori 2008, Schiavenza
Dolcetto d'Alba Vughera 2008, Schiavenza
Barbera d'Alba 2006, Schiavenza
Barolo Broglio 2005, Schiavenza
Barolo Prapó 2005, Schiavenza
Barolo 2004, Schiavenza
Barolo Broglio 2004, Schiavenza
Barolo Prapó 2004, Schiavenza
Barolo Bricco Cerretta 2004, Schiavenza
Barolo Broglio 2003, Schiavenza
Barolo Prapó 2003, Schiavenza
Barolo Bricco Cerretta 2003, Schiavenza
Barolo Perno 2003, Schiavenza
Barolo Prapó 2002, Schiavenza
Barolo Broglio Riserva 2001, Schiavenza

Denne aftenstund var der sådan set alt det, som hjertet begærer god vin, og flere af vinene opnåede maksimale 3 glas. Måske undrer du dig over, hvad Barolo Perno laver i selskabet af Serralunga d'Alba vine? Det skyldes, at Schiavenza ejer godt 15.000 kvm. vinmark i Monforte d'Alba, hvor denne mark ligger. Barolo 2009

Luciano Schiavenza havde lige et ekstra es i ærmet, da smagningen var vel tilendebragt. Han sagde, at nu kunne vi bare vælge, hvilke vine vi ville have med ind og ledsage den fremragende 6-retters menu, som vi skulle nyde efterfølgende. Valget faldt på Dolcetto Vughera, Barolo Broglio 2003 & 2004 og Barolo Perno 2003. Så har vi allerede løftet sløret lidt for, hvad vi fandt bedst denne aften.
Du ser flaskerne til højre på billedet og med lidt grissini i kurv ved siden af!

Vi glæder os hver gang til, at vi skal spise hos Schiavenza's. Fru Schiavenza var i 2008 højgravid, og vi blev forsikret om, at den nu knapt 1 år gamle datter havde det fint. Fru Schiavenza har sin søster og moder i køkkenet, hvor der koges og steges, så det er en fryd. Alt det skulle vi nyde sammen med de fortræffelige vine! Barolo 2009

Til venstre ser du Henrik og Michael skåle i de herlige dråber lige efter, at vi havde fået Vitello Tonnato på bordet (kalvekød med tuncreme og et stænk af citron)

Det kan stærkt anbefales at nyde en Doltetto eller Barbera til de italienske forretter "antipasti". Der er en god balance mellem Dolcetto'ernes og Barbera'ernes friskhed og de ofte let friske forretter. Herefter kan man altid overgå til Barolo, når de kommer til "secondo" eller nogle af "primi" retterne. Især hvis sidstnævnte har en form for pasta indblandet.

Barolo 2009

På billedet til højre kan du se en "primi" ret i form af pasta lige rørt med let kødsauce og masser af frisk parmasan på toppen. Fabelagtig smag. Retten blev ledsaget af én af vore yndlingsretter fra Schiavenza - Ravioli med flødesauce og frisk rosmarin. Det er gudespise. Hertil drak vi resten af den glimrende Barbera d'Alba, men den kunne også sagtens trække den herlige Barolo Perno 2003 p.g.a. det fede i saucen. Barolo 2009

Herefter overgik vi til "secondo", og så måtte Barolo'erne virkelig folde sig ud og give smag til dette herlige stykke langtidsstegte oksekød, som du ser på billedet til venstre sammen med et kyllingeben og diskret flankering af gulerod og rodfrugt. Ganske simpel anretning, men det virker. Ikke for meget når man skal igennem 6 retter!

Efter en herlig aften med vine og menu, var vi klar til at vende næsen hjemad for at forberede os til næste morgen, hvor tour-kalenderen startede forfra. Inden vi gik, fik vi lejlighed til at hilse på fru Schiavenza's kok - moderen. Det var en særlig stor ære at hilse på fru Schiavenza senior, som gentagne gange har mættet os med sine utrolige tryllerier fra køkkenet. Vort billedet af denne stund er desværre ikke af en sådan kvalitet, at det kan sættes på, beklager...


I Danmark importeres vinene af Carlo Merolli.



Copyright 2011
Vinhulen.dk