AMARONE DELLA VALPOLICELLA 2009
ANMELDELSE AF BOGEN
AMARONE - SVÆRVÆGTEREN FRA VALPOLICELLA

Vi gør særligt opmærksom på, at alle billeder på siden har copyright tilhørende Winebook.dk

Denne artikel er delt i 2 afdelinger. Først en anmeldelse af bogen Amarone - Sværvægteren fra Valpolicella skrevet af Mikael Lyng og herefter en stemningsoplevelse af den Amarone della Valpolicella smagning, som Mikael Lyng omtaler i bogen med 80 deltagende vine.

Her synes jeg allerede at læseren skal vide, at undertegnede havde fornøjelse af at sidde i det smagepanel, som skulle "kæmpe" sig igennem 80 Amarone della Valpolicella vine - den smagning som er brugt i bogen.
Jeg vil dog garantere læserne for, at min egen deltagelse i bedømmelse af vinene ikke påvirker min mening om selve bogen Amarone - Sværvægteren fra Valpolicella. Lad os komme igang!

Boganmeldelse:

Vi skal starte ved starten, og det er bare for at berette, at dette i en forstand er 2. udgave af bogen, eller nærmere 1. redigerede udgave, da Mikael Lyng for nogle år siden, af egen lomme, finansierede den første Amaronebog på markedet, da intet forlag havde lyst til at udgive den.

Den første Amaronebog havde en anden udformning og et andet indhold, men den var et godt værktøj til de vinentusiaster, som bare ikke kunne få nok af Amarone della Valpolicella, og bogen solgte da også samtlige 1.500 eksemplarer - ikke dårligt!

Nu er Mikael Lyng tilbage i 2009-udgaven, og jeg skal love for, at der er kommet andre boller på suppen rent design- og strukturmæssigt. Forlaget Horisont lægger forlag til udgivelsen, og bogen har fået en gevaldig ansigtsløftning på designplanet. Prisen har desværre også fået en ansigtsløftning, men det er rimeligt, når man tænkter på, at der er flere kræfter bag, flottere layout og langt mere forarbejde end i den 1. udgave.
Forsiden prydes af ovenstående billede...

Herefter er bogen opdelt med følgende underafsnit:

- Amarone-områder
- Amaronens historien
- Amaronens forskelligheder
- Druerne
- Vinmarken
- Amaronens karakteristika
- Økologisk vindyrkning
- Valpolicellas kongerække (de forskellige typer)
- Årgang
- Vinarvens vogter - konsortiet
- Valpolicella på egen hånd
- Blindsmagning af 80 Amaroner
- Producenterns a-z
- Ordliste

Lad os bringe dig et par eksempler på sider fra bogen:


Siden med årgangsskema for Amarone della Valpolicella fra 1961 - 2005.



Fra siderne om de enkelte vine fra den store blindsmagning.
Alle 80 vine har deres egen side med fakta


Det første der springer mig i øjene, når jeg læser bogen er den glød, hvormed bogen er blevet til. Mikael Lyng er passioneret Amarone-fan med stort A. Jeg har altid holdt meget af mennesker, der brænder for, hvad de laver, og sådan en type er Mikael Lyng.
Han træder den vej, som ingen andre har gået før. Amarone della Valpolicella er sådan en sjov vintype. Det etablerede vinsystem har altid haft svært ved at anerkende Amaronen som en "rigtig" vin, og det er nok grunden til, at Amarone della Valpolicella kun netop lige i december 2009 er blevet en DOCG vin, og at Mikael er den første i Danmark, der har vovet pelsen og sprunget ud i projektet - nu 2 gange.
Bogen i den netop udsendte udgave bærer også præg af, at Mikael Lyng siden første udgave af bogen har opnået mange kontakter i Veneto, som giver mulighed for nogen mere tyngde i beskrivelserne af de enkelte grene af vinindustrien og de enkelte producenters teknikker. Billederne er også blevet flere og af mere "personlig" karakter, hvilket altid er godt at formidle.

Bogen er skrevet i et letlæseligt sprog med vægt på almindelig dansk formulering. Det er også gældende, når forfatteren gennemgår selve lovgivningen og de mere tørre faktuelle forhold omkring produktion og områder.


Mikael Lyng smilende i midten af billedet.
Billedet er taget ved lanceringen af bogen.


Bogen har ifølge Mikael Lyng aldrig været tiltænkt at være en afhandling på universitetsniveau, men derimod en bog om Amaronen skrevet af en entusiast til andre Amarone-entusiaster, og jeg synes faktisk, at det er lykkedes.
Der er ALT om vintypen - uanset hvad man måtte ønske. Det er klart, at langt hovedvægten af bogens sider stammer fra den store blindsmagning (næsten halvdelen af siderne), men det gør bestemt ingenting, når bare det faglige OGSÅ er dækket, og det er det overbevisende i resten af bogen.
Faktisk er noget af det mest epokegørende i bogen, at vurderingen af de vine, som deltog i smagningen ikke er angivet i point eller glas. Vurderingen er angivet i 7 forskellige katagorier - f.eks. duft, prisleje, smag, power, holdbarhed o.s.v.
Det er meget publikumsvenligt, da man så kan vælge den vin, som passer bedst til ens eget favoritniveau.

Tag f.eks. en tur på side 72 og 73 og få en gennemgang af de forskellige typer af Valpolicella vin - ja, Amarone er jo også en Valpolicella! Det er rart lige at få fakta på plads, og sådan er bogen faktisk velstruktureret med korte, præcise og fint opbyggede afsnit.

Hvis du er til Amarone della Valpolicella, så er dette bogen til at lægge under juletræet!

Fakta om bogen:

Amarone - Sværvægteren fra Valpolicella
Forfatter: Mikael Lyng
179 sider
Kr. 280,00
Udgivet af forlaget Horisontgruppen A/S i samarbejde med Winebook.dk - vinentusiasterne.
Bogen kan bestilles på Køb Amaronebogen

Blindsmagning af 80 Amarone della Valpolicella

6 mand var samlet den 31. juli og 1. august 2009 på vinbaren Il Senso i Gothersgade i København for "at smage på varene" fra vinregionen Veneto, nærmere bestemt Valpolicella dalen, hvor én af de mest populære italienske vintyper, Amarone della Valpolicella, bliver til.

Det er sin sag at smage sig igennem over 80 vine, men det lader sig gøre, hvis man koncenterer sig om arbejdet og ikke mindst spytter vinene ud, når man har smagt dem i mundhulen. Ikke noget med at synke her!
Desværre måtte 8 vine udgå med fejl af forskellig karakter. Heldigvis var nogle flasker fremsendt med en dublet, så der var mulighed for at få en chance mere. Alt i alt klarede 80 vine skærene.




Et par af vinene fra blindsmagningen!


Når et felt af den kaliber er samlet, så står det klart, at den traditionelle Amarone della Valpolicella (den sødmefulde og lysere) er på retur, mens den moderne Amarone della Valpolicella (den frugtede, tørre og mørktfarvede) er på vej frem.
Langt den overvejende del af feltet er modernister, og vi diskuterede det meget i smagepanelet, men forklaringen er nok, at det er meget dyrt at fremstille den traditionelle udgave, hvis den skal være ordentlig. Derfor er det reelt ikke noget marked for mellemvaren i dette segment, da disse vine bare ikke er gode nok.
Den moderne udgave har det lidt nemmere, da vinen stadig er frugtet, selv om kvaliteten er på det jævne.



Så vidt undertegnede er informeret, så er nedenstående den mest komplette smagsliste af nye årgange af Amarone della Valpolicella, som det er til at støve op.
Langt den overvejende del af feltet kan købes i Danmark. Skriv endelig til os, hvis du er i tvivl om forhandleren, så hjælper vi gerne.

Listen er opstillet i vilkårlig rækkefølge. Den er altså ikke et udtryk for resultatet...

01. Amarone della Valpolicella Acinatico 2003 Accordini
02. Amarone della Valpolicella La Coeta 2005 - Corte Lenquin
03. Amarone della Valpolicella Calcarole 2004 - Guerrieri-Rizzardi
04. Amarone della Valpolicella Catarina Zardini 2004 - Campagnola
05. Amarone della Valpolicella 2005 - Corte Figaretto
06. Amarone della Valpolicella Riserva 2003 - Farina
07. Amarone della Valpolicella 2004 - Speri
08. Amarone della Valpolicella 2005 - Terre di Leoni
09. Amarone della Valpolicella 1998 -Quintarelli
10. Amarone della Valpolicella I Corsi 2004 - Le Marognole
11. Amarone della Valpolicella 2004 - Corte Sant'Alda
12. Amarone della Valpolicella 2005 - Villa Girardi
13. Amarone della Valpolicella Ravazzol 2005 - Ca' La Bionda
14. Amarone della Valpolicella Gaso 2003 - San Rustico
15. Amarone della Valpolicella Monte Olmi 2005 - Tedeschi
16. Amarone della Valpolicella 2005 - Arduini
17. Amarone della Valpolicella 2001 - Bertani
18. Amarone della Valpolicella 2004 - Venturini
19. Amarone della Valpolicella 2004 - Marion
20. Amarone della Valpolicella 2003 - Corte Rugolin
21. Amarone della Valpolicella Campo Inferi 2004 - Brunelli
22. Amarone della Valpolicella 2005 - Lenotti
23. Amarone della Valpolicella Campo dei Gigli 2003 - Tenuta Sant Antonio
24. Amarone della Valpolicella Ambrosan 2004 - Nicolis
25. Amarone della Valpolicella 2001 -Zymé
26. Amarone della Valpolicella 2001 - Villa Spinosa
27. Amarone della Valpolicella 2003 - Trabucchi
28. Amarone della Valpolicella Le Bessole 2003 - Igino Accordini
29. Amarone della Valpolicella 2004 - Fattoria Garbole
30. Amarone della Valpolicella Baricato 2004 - Aldegheri
31. Amarone della Valpolicella Case Vecie 2004 - Brigaldara
32. Amarone della Valpolicella 2004 - Monte dall'Ora
33. Amarone della Valpolicella La Marognole 2003 - Le Bertarole
34. Amarone della Valpolicella I Fondatori 2003 - Fabiano
35. Amarone della Valpolicella La Rosta 2005 - Degani
36. Amarone della Valpolicella 2003 - Romano Dal Forno
37. Amarone della Valpolicella 2005 - Santa Sofia
38. Amarone della Valpolicella 2003 - Corteforte
39. Amarone della Valpolicella 2001 - Salvaterra
40. Amarone della Valpolicella 2004 - Carlo Boscaini
41. Amarone della Valpolicella 2004 - Lonardi
42. Amarone della Valpolicella I Quadrette 2003 - La Giaretta
43. Amarone della Valpolicella 2004 - San Cassiano
44. Amarone della Valpolicella 2005 - Pietro Clementi
45. Amarone della Valpolicella 2004 - Viviani
46. Amarone della Valpolicella Riserva 2004 - Musella
47. Amarone della Valpolicella 2003 - Roccolo Grassi
48. Amarone della Valpolicella Ca Florian 2005 - Tommasi
49. Amarone della Valpolicella Morar 2004 - Valentina Cubi
50. Amarone della Valpolicella 2003 - La Pala
51. Amarone della Valpolicella 2005 - Scriani
52. Amarone della Valpolicella 2003 - Le Guaite
53. Amarone della Valpolicella 2004 - Campo Reale
54. Amarone della Valpolicella 2005 - Fumanelli
55. Amarone della Valpolicella 2004 - David Sterza
56. Amarone della Valpolicella I Postera 2005 - Manara
57. Amarone della Valpolicella Corpus 1999 - Villa Rinaldi
58. Amarone della Valpolicella 2003 - Corte San Benedetto
59. Amarone della Valpolicella 2005 - Monte del Fra
60. Amarone della Valpolicella 2004 - Buglioni
61. Amarone della Valpolicella 2004 - Allegrini
62. Amarone della Valpolicella Gli Archi 2004 - Corte Campagnola
63. Amarone della Valpolicella La Quena 2005 - La Quena
64. Amarone della Valpolicella I Castei 2004 - Castellani
65. Amarone della Valpolicella Morophio 2005 - Antolini
66. Amarone della Valpolicella 2004 - Montecariano
67. Amarone della Valpolicella Campo Leon 2004 - Latium
68. Amarone della Valpolicella 2004 - Monte Ca' Bianca
69. Amarone della Valpolicella I Campi 2003 - I Campi
70. Amarone della Valpolicella Le Bignele 2003 - Le Bignele
71. Amarone della Valpolicella 2004 - Le Ragose
72. Amarone della Valpolicella La Marega 2004 - Le Salette
73. Amarone della Valpolicella Punta di Villa 2004 - Mazzi
74. Amarone della Valpolicella Il Velluto 2001 - Meroni
75. Amarone della Valpolicella Selezione Monte Zovo 2004 - Monte Zovo
76. Amarone della Valpolicella Capitel della Crosara 2004 -Montresor
77. Amarone della Valpolicella 2004 - Pietro Zardini
78. Amarone della Valpolicella Vigneto Tremenel 2005 - Villa Erbice
79. Amarone della Valpolicella 2005 - Zenato
80. Amarone della Valpolicella Vigne Alte 2005 - Zeni

Resultatet af smagningen:

Og hvilke vine er så bedst?? Hm, der er ikke noget entydigt svar. Det er nok rigtigst at sige, at det afhænger af, om man er til den friske og frugtede Amarone della Valpolicella eller den søde og let svedskeblommeprægede Amarone della Valpolicella.




Hm, det kan være svært at vælge!


Nu var vi jo ikke samlet for at lave opvisning i personlige holdninger. Vi var samlet for at give alle vine en kvalitetsvurdering uden skelen til personlig reference, hvis det overhovedet kan lade sig gøre?
Jo, selvfølgelig kan det lade sig gøre. Ting som koncentration, intensitet, balance, symfoni, struktur, glans o.s.v. afhænger ikke af metoden, hvorpå vinen er fremstillet.



Den uomtvistelige vinder er Romano dal Forno med Amarone della Valpolicella 2003. Kast et blik på vinen i glasset, og så er det afgjort. Så simpelt er det!
Duft og smag er bare en bekræftelse af den viden, som man allerede sidder inde med. En så krystalklar og helt tæt farve ses ikke andre steder. Et mesterværk som overhovedet ikke havde skyggen af konkurrence. Duft og smag er eventyrlig og en meget stor oplevelse. Modernisternes konge.

Så kom første overraskelse. En ret sikker nr. 2 blev Amarone della Valpolicella 2001 fra Villa Spinosi. Fantastisk vin på alle leder og kanter. Her skulle man klart gætte på, at der var tale om en meget dyrere vin.
I blindsmagningen var indlagt et par vine 2 gange for at se, om ratingen holdt vand. Villa Spinosa var en af vinene med 2 identiske vine, og den fik heldigvis begge gange point til en solid 2. plads.




Det evindelige resultat af en smagning - det dejlige affald!


Amarone della Valpolicella 2003 fra Le Guaite tog 3. pladsen - også en overraskelse, som blev lige så stor på 4. pladsen med Amarone della Valpolicella 2005 fra Villa Girardi.

På en solid 5. plads fandt vi Amarone della Valpolicella Ravazzol 2005 fra producenten Ca' la Bionda. 6. pladsen blev taget af Amarone della Valpolicella I Castei 2004 fra producenten Castellani.
7. pladsen blev indtaget af Amarone della Valpolicella Riserva 2004 fra Musella. Meget flot vin.



Skuffelser:

Skuffelser kommer vi heller ikke uden om! Skuffelser er vel et forkert ord, da det baree dækker over, at vi havde regnet med noget mere, end vi fik!
Undertegnede fristes til at sige, at alle de vine som skal have stor alder for at vise deres bedste sider falmer i blindsmagninger i friske årgange. Denne gang var bestemt ingen undtagelse.

Amarone della Valpolicella 2001 fra Bertani var slet ikke klar, og det samme må vi sige om Amarone della Valpolicella 1998 fra Quintarelli. Selv ved et efterfølgende tjek, for at se om vi havde lavet fejl, måtte vi konstatere, at der ikke var noget galt med noterne eller vinene.
For indeværende er ingen af dem i nærheden af en topplacering - dog var Quintarelli en del bedre end Bertani, som faldt helt igennem denne eftermiddag.
Der er alt mulig grund til at fastholde og gentage, at man skal holde snitterne fra Bertani i vinens første 15 år.
Der er også al mulig grund til at fastholde, at når det kommer til traditionalisternes produktion, så er den ædle råddenskab helt afgørende for vinenes kvalitet. 1998 er ingen speciel god Amarone della Valpolicella årgang, og så er det svært at ramme et topprodukt - selv for selveste Quintarelli.


En del af det store udvalg...


Amarone della Valpolicella 2004 fra Allegrini levede heller ikke op til forventningerne ved denne smagning.
Jeg tror, vi er mange der sidder med en grundholdning om, at Allegrini laver en fantastisk vin til pengene, selv om den er blevet rasende meget dyrere i de sidste 2 år, og kontinuerligt er én af de allerbedste producenter i modernistgenren.
Det var bare ikke tilfældet denne dag...

Undertegnede var bestemt heller ikke smagsmæssigt tilfredsstillet af hverken Tenuta Sant'Antonio eller Manara, som ellers begge stillede med sine topvine. Begge disse vine kan normalt klare 3 glas i Gambero Rosso.
Jeg har gentagne gange hyldet Manara's Amarone della Valpolicella I Postera som en herlig frisk, frugtpræget, antifadet og dejlig inspirerende og nuanceret vin.
Tenuta Sant'Antonio laver oftest en fremragende Amarone della Valpolicella Campo dei Gigli, men 2003 er ikke lige højdepunktet.




Og så skal vi straks sige, at det kan være svært for vinene at ramme topformen på dagen. Men det er ikke kun vinene, som skal have skylden. Når man afholder en blindsmagning med 80 vine, så er det marginalt ikke helt objektivt, hvilket resultat man kommer til.
Hvis man f.eks. forestiller sig, at man smager den vin, der senere bliver nr. 3 samlet, så har den vin man smager efterfølgende trange kår, og vil typisk blive ratet lavere, end hvis den var blevet smagt efter den vin, som senere går hen og bliver nr. 25 samlet.
Sådan er verden, og det er der ingen, der kan gøre noget ved. Derfor er der intet, der kan betegnes som objektivt i denne verden.

Når det så er sagt, så er resultatet jo egentlig bare en gennemsnitsbetragtning af 6 "kyndige" individers indtryk af alle 80 vine, som omsættes til et gennemsnit og danner grundlag for indplacering af alle vinene.
Der er store variabler på mange af vinene mellem de enkelte smagere, men sådan er det jo også, når publikum smager og vurderer vinene derhjemme. Nogle kan bedst lide den ene vin, andre kan bedst lide den anden.
Derfor er disse smagninger reelt kun en vejledning til forbrugerne, som forbrugerne kan bruge i deres daglige vinindkøb.

Vi håber, at denne artikel giver dig inspiration til at give dig i kast med Amarone della Valpolicella's herligheder. Måske vil du først læse bogen. Under alle omstændigheder er vinen unik og klassisk italiensk og ligner ikke andre vine på denne jord. Der er faktisk aldrig lavet en succesfuld efterligning! Det er det stof, som holdbarhed er gjort af. Amarone della Valpolicella er kommet for at blive!

God fornøjelse...