Bordeaux 1990

Temasmagning 18. april 2015

Bordeaux 1990

Den legendariske årgang 1990 fra Bordeaux kan man stadig sukke efter og bare ønske, at man havde flere flasker i kælderen!

På Vinhulen.dk havde vi sat os for, at vi ville kigge nærmere på den nu 25 år gamle årgang for ved selvsmag at konstatere, om den nu er så legendarisk, som vi alle har hævdet gennem årene, og om vinene stadig holder?

Bordeaux 1990 fulgte som bekendt efter en anden meget stor årgang - 1989 - der også havde de væsentlige kvaliteter, der skal til for at vinene lagrer vel og kan nydes efter mange års modning på flaske.

Bordeaux 1990

Det er faktisk meget lig 2009 vs 2010 i Bordeaux, hvor 2009 er en smule bedre end 2010, selv om det ikke er meget. Det bliver spændende at se, om vinene fra disse relativt nye årgange holder, når vi når frem til 2034-2035 :-)

Tidligere end 2009 og 2010 har der reelt kun været 2005, 2000 og 1995, som man rigtigt kunne glæde sig over på højt kvalitetsmæssigt niveau.

I denne artikel vil vi beskrive Vinhulen.dk's oplevelser af alle de oprindelige 1 cru'er fra 1990 (dermed er Mouton-Rothschild væk, da den først kom med som 1 cru i 1973 efter dekret).

Derudover har vi samlet en række af de bedste vine fra 2. cru til 5. cru for også at teste holdbarheden og kvaliteten af disse.

Derudover et par stjerner fra St.Emilion og Pomerol til at forsøde feltet...

Chateau Pavie og Les Forts de Latour (2.vin til Chateau Latour) var referencevine i temasmagningen.

Det er en perlerække af lækre vine på topniveau - og ja - der mangler mange, da vi i princippet kunne tage alle 61 cru-vine fra Bordeaux samt det bedste fra Pomerol og St.Emilion, men et eller andet sted skal festen jo stoppe, hvis man ikke skal ruineres til tiggerstaven.

Vi fravalgte bevidst de vine, hvor prisen var så "sindsyg", at det næsten ikke giver mening at drikke dem. De burde i stedet bæres rundt om håndleddet som et alternativ til et diamantsmykke :-)

Bordeaux 1990

Her har du feltet til Bordeaux 1990 - Temasmagning - lutter klassevine!

Chateau Pavie (referencevin)
Les Forts de Latour (referencevin)

01. Chateau Margaux
02. Chateau Montrose
03. La Mission Haut Brion
04. Chateau Lynch-Bages
05. Chateau Cheval Blanc
06. Chateau Haut-Brion
07. Chateau Troplong-Mondot
08. Chateau Clinet
09. Chateau Leoville-Poyferre
10. Chateau Pichon-Longueville Baron
11. Chateau Grand-Puy-Lacoste
12. Chateau Lafite-Rothschild
13. Chateau Leoville-Las-Cases
14. Chateau Latour
15. Chateau Beausejour
16. Chateau La Conseillante


Du kan også læse en række andre artikler, vi har produceret på Vinhulen.dk om Bordeaux - temasmagninger, artikler og fakta: Bordeaux 1990

Bordeaux 1981-2009 - Temasmagning
Temasmagning 2014 Bordeaux vs Italien syd for Toscana
Bordeaux 2013 - Vinhulens indtryk af årgangen
Bordeaux 2013 - En primeur - ratings
Bordeaux - oversigt og fakta om alle 61 cru-slotte inkl. billeder

Så vidt vides, så har ingen forsøgt sig med en så stor kvalitetsfokuseret Bordeaux smagning af årgang 1990 i Danmark - og måske endda internationalt.

Alene prisen på de 25 år gamle flasker er skræmmende, og vi er på den forkerte side af kr. 50.000 for at samle feltet af klassevine, der alle officielt via diverse internationale anmeldere er vurderet til mellem 94 og 100 point.

En sådan begivenhed er derfor ganske særlig, og forventningerne blandt os alle 9 fra Vinhulen.dk var da også høj - og vi blev ikke skuffede!!

På forhånd var 3 vine ratede med de maksimale 100 point af Robert Parker:

Chateau Beausejour
Chateau Montrose
Chateau Margaux

Den lavest ratede vin er Chateau Latour med 94 point, og det er der en del diskussion om i Danmark og internationalt, men lad det være sagt med det samme - Robert Parker har helt ret i sin løbende downrating over årene. Chateau Latour manglede lige det sidste gear i kampen mod de andre mastrodonter. Bordeaux 1990

Så godt som alle deltagende vine i smagningen har en international rating mellem 97 og 100 point.

Det betyder høj pris, høj kvalitet og store forventninger. Spørgsmålet var så bare, om Vinhulen.dk var enige, når vinene blev serveret blindt?

Fordelen ved ældre Bordeaux er, at hvert slot laver rigtigt mange vine, og derfor er det aldrig noget problem at få fat i vinene - selv 25 år efter. Bare pungen er stor nok, så er udbuddet tilstrækkeligt.

Her er det dog fuldstændigt afgørende, at vinene har været opbevaret korrekt, for den mindste fejl i behandlingen kan smages efter 25 år, så man skal have stor tillid til leverandørerne, og det har vi!

Vi kan også afsløre, at ingen af vinene havde "prop". Det er usædvanligt, når man har samlet 18 vine, men en enkelt måtte udgå.

Den havde ikke decideret fejl, men da gennemsnitsvurderingen lå helt nede på 89-90 point, så kunne vi straks regne ud, at vinen var "skæv", så den udgik af feltet. I en hvilken som helst anden smagning, havde vinen helt sikkert imponeret - men bestemt ikke i dette kongefelt :-)

Nu vender vi os mod selve smagningen...

Lad det være sagt med det samme - smagningen blev helt suverænt det største, vi nogensinde har lavet af smagning på Vinhulen.dk!

Bordeaux 1990

Det er også uden skygge af tvivl fair at sige, at Bordeaux faktisk er de eneste vine, der fortsat optræder unge og virile selv efter 25 eller 35 år - bare årgangen er stor nok.

Bordeaux har den fordel, at årgangen er 100% afgørende for, om vinen er god eller dårlig. En mindre cru producent i suverænt år kan snildt slå en supergod producent i et dårligt år.

Bordeaux 1990

Her kommer resultatet fra temasmagningen Bordeaux 1990:

01. Chateau Beausejour 1990
02. Chateau Grand-Puy-Lacoste 1990
03. Chateau Margaux 1990
04. Chateau Cheval Blanc 1990
05. Chateau Conseillante 1990
06. Chateau Montrose 1990
07. Chateau Leoville-Las-Cases 1990
08. Chateau Lafite-Rothschild 1990
09. Chateau La Mission Haut Brion 1990
10. Chateau Leoville-Poyferre 1990
11. Chateau Lynch-Bages 1990
12. Chateau Clinet 1990
13. Chateau Pichon-Longueville Baron 1990
14. Chateau Haut-Brion 1990
15. Chateau Latour 1990

Chateau Pavie 1990
Les Forts de Latour 1990

Bordeaux 1990

Som du vil kunne se af de enkelte ratings/vurderinger, så ligger vinene meget tæt. Næsten alle deltagere i smagningen var oppe med flere 100 point tildelinger, men når gennemsnittet udregnes, så kom vinderen op på 99,11 point, hvilket jo er helt ekstremt!

Der må gives et stort tillykke til Chateau Beausejour 1990, der i bund og grund har ramt storformen i denne ene årgang, og herefter er det så som så, men her er den helt i suveræn klasse.

Lige efter følger Chateau Grand-Puy-Lacoste 1990 og Chateau Margaux 1990 - begge med gennemsnitligt 99 point!

Herefter går det slag i slag nedad i feltet, og på en sidsteplads kommer Chateau Latour med 94 point.
Det er stadig en fremragende vin, der bare ikke kunne stå distancen i forhold til resten af feltet.

Det var ganske vidunderligt at smage de mange forskellige typer af smagsnuancer og dufte de skønne, forskellige dufte fra vinene.

Enkelte af vinene var fuldt modne, som f.eks. Chateau Pavie, mens andre som f.eks. Chateau Margaux først lige er kommet i topform og vil blive der længe.

Der er slet ingen tvivl om, at man kan smage klart forskel på Pomerol, St.Emilion på højre bred og så vinene fra venstre bred. Vinene afslører deres oprindelse og deres druesammensætning, når de har været lagret i 25 år. Det var vildt spændende at opleve.

Bordeaux 1990
Den "grønneste" af vinene var klart Cheval Blanc, men den havde bare så meget andet godt i sig, inkl. moden frugtsødme, i modsætning til en anden "grøn" vin, Chateau Latour. Latour manglede simpelthen styrke, substans på højeste niveau og finesse - ærgerligt!

MEN, det fedeste er at åbne en flaske Bordeaux 1990 og så fortsat dufte røde bær og sødme (diskret). Det fortæller bare, at man har fat i kvalitet, der har holdt frugten intakt i de mange år, og man får jo nærmest tårer i øjnene - først når man skal have pungen op af lommen og betale for flasken, og bagefter når man dufter til og smager på vinen...

Noget af de smukkeste ved ældre Bordeaux er kraften, hvorved vinen besætter smageren. Nuvel, hvis vi er på lavere niveau, så er vinene lige som mange andre på det punkt, men når du er oppe omkring 100 point, så mærker man suset, når man smager på vinen. Kraft, kraft, kraft - men ældre Bordeaux har finesse som få andre vine.

Vi vender kort tilbage til punktet om pointgivning.

Smagningen havde 9 personer, der alle afgav point på 100-point skalaen. Det giver ofte lidt lavere point til alle vine, fordi gennemsnittet ofte viser et lidt andet billede end hver enkelt rating.

Som du kan se, så var der nogle klare trends i pointafgivningen, og der er også masser af 100-point vurderinger, men gennemsnittet trækkes ned, da alle selvsagt ikke er enige på alle vine - det ville være en umulighed.

Her har du en oversigt over de afgivne point...

Vin/Person Pers. 1 Pers. 2 Pers. 3 Pers. 4 Pers. 5 Pers. 6 Pers. 7 Pers. 8 Pers. 9 Gns. Rang
Chateau Pavie 89 90 91 91 90 88 90 88 90 89,67 -
Les Forts de Latour 88 89 89 90 91 90 89 89 92 89,67 -
Chateau Margaux 99 98 98 98½ 98 99½ 97 99 100 98,56 3
Chateau Montrose 96 99½ 97 98½ 98½ 97 99 99 100 98,28 6
Chateau La Mission Haut-Brion 96 96 96 98 97 100 97 98 97 97,22 9
Chateau Lynch-Bages 96 96½ 94 96 97 96 94 96 96 95,72 11
Chateau Cheval Blanc 100 98½ 99 100 98 98 97 97 98 98,39 4
Chateau Haut-Brion 95 96 95 94 96 94 94 98 94 95,11 14
Chateau Troplong-Mondot - - - - - - - - - - -
Chateau Clinet 94 97 96 98 95 94 94 96 97 95,67 12
Chateau Leoville-Poyferre 99 97 95 96 98 95 96 97 94 96,33 10
Chateau Pichon-Longueville Baron 95 95 95 96 97 94 95 97 95 95,44 13
Chateau Grand-Puy-Lacoste 98 99 99 99½ 98½ 100 100 99 98 99 2
Chateau Lafite-Rothschild 97 98 98 98 96 97½ 96 98 97 97,28 8
Chateau Leoville-Las-Cases 97 100 96 100 99 99 98 99 96 98,22 7
Chateau Latour 94 95 93 94 96½ 91 93 94 93 93,72 15
Chateau Beausejour 98 99½ 98½ 100 100 99 98 100 99 99,11 1
Chateau La Conseillante 99 98½ 98½ 100 98 99½ 96 100 96 98,39 5


Bordeaux 1990

Det er et større puslespil at få brikkerne til at gå op i sådan en omfangsrig smagning, og det styres da også af IT-program, så der ikke sker fejl.

Alle deltagere afgiver efter smagningen point én efter én med en kontrollant, så der ikke sker fejl.

Det er tilladt smagerne at give ½ point - derfor de skæve cifre :-)

Til slut får du smagepanelets helt specifikke ord om hver enkelt vin opstillet i rækkefølge efter placering i dysten:

Chateau Beausejour 1990

Rødbrun. Duften har rød frugt, masser af træ og røg, mint og kamfer og en utrolig varm og voldsom næse med lette parfumetoner og noter af bolsjer og slik. Smagen er blød og rund med fuldstændig intensiv, mørk frugt af solbær og brombær og masser af lag på lag af frugt og spillevende frugt og masser af nerve og energi. Nærmer sig modenhed men kan snildt ligge længere. Smagen bliver ved og ved og bliver ved med at banke i mundhulen. Flot, flot glas vin som helt sikkert tilhører eliten af Bordeaux fra 1990. Trods 25 år har den stadig rød frugt og helt friske noter, men den har også alderen. Fornemt.



Chateau Grand-Puy-Lacoste 1990

Bordeaux 1990 Rødbrun. Duften har stald, mødding og mint sammen med kostald og solbær og ganske let kvas. Let brombær. Tydelig alder i duften. Let senere kommer der parfume. Smagen har umiddelbar sødmefuld frugt med solbær og fuldstændig intens lakrids og mørke toner suppleret af tilpas frugtsyre og stenfrugt. En snert af alkohol i spids. Nyspidset blyant kommer til. Knap så meget alder i smagen som i duften. Fremragende vin med røgede toner med træ. Virkelig lækker i flot og lang finale.

Chateau Margaux 1990

Rubinrød og mørk. Røde bær i duften med stor sødme, solbær og helt frisk og moden med feminine træk og et snert af karamel og smør. Smagen er blød og rund med solbær, sødmefuld smag og lette bittertoner og en lille note af sveskeblomme. Saftig og rød i stilen med masser af flot sat frugtsyre og massiv frugtsødme. Her er frugten i fokus, og vinen er dejlig befriet for alle trænuancer og krydderitoner. Drik den nu, gem den i 10 år – det betyder ikke noget. En lille nuance af røg kommer mod finalen, der har tanniner, men det er stadig frugten, der dominerer. Virkelig flot glas vin der bestemt ikke giver alt nu, men selv om den skulle byde på mere senere, så er det ligegyldigt, for den giver rigeligt nu!

Chateau Cheval Blanc 1990

Rubinrød. Næsen har kærnemælk og ymer. Helt frisk og intens i duften og helt ungdommelig. Let smørkaramel i duften kommer til sammen med parfume. Smagen er blød og rund med stearin og helt harmonisk med masser af frugt af både solbær og modenhed af blomme og cedertræ, kvas og lette bittertoner. Tanninerne er fortsat med og der er god kraft. Nyspidset blyant og tertiære noter kommer til. Dejlig massiv og lækker, og en vin de fleste vil kunne lide. Måske mangler den lidt længde, når alt kommer til alt. Næsten saftig i stilen.

Bordeaux 1990 Chateau Conseillante 1990

Rødbrun. Næsen har krudt og kugler, træ, røg og en del fadede nuancer med solbær, kvas og grøn peber. Meget grøn i næsen. Suppleret i næsen med kål og mødding. Smagen har lille sødme, kvas, grøn peber, solbær og fast syre og fast i stilen. Det er fint, at den har sødmen til at spille op mod krudt og kugler, træ og røg. Flot i frugten og lette bittertoner. Nyspidset blyant er fremherskende i smagen, og det bør være en vin, der indeholder meget Cabernet Franc. Hvis man er til holdbar vin og kan lide grønne nuancer, så er det her, man skal sætte sine penge.

Chateau Montrose 1990

Rubinrød. Duften har selleri, krudt og kugler, træ og røg, brunkål og mødding. Virkelig anderledes duftnuancer af en Bordeaux 1990. Smagen har brunkål, krudt og kugler, træ og røg, men kålen har masser af sødme og kraft i stor og intensiv tyngde. Uanset hvor du vender dig hen, så er der massiv frugt og masser af tyngde og lag på lag af tyngde skylder hen over ganen. Virkelig harmonisk og struktureret og altid med en note af brunkål og power sammen med sødme. Det må erkendes, at det ikke bliver meget bedre. Bliver ved og ved med lang velsmag.

Chateau Leoville-Las-Cases 1990

Rubinrød. Næsen har lyng, solbær, kvas, cedertræ og en dejlig sødmefuld note under det grønne. Det bevidner klasse. Smagen er blød og rund med grønne noter med grøn peber, kvas og solbær og en virkelig frisk frugtsyre. Frisk og viril stil med bittertoner og grønne noter og lette saftige noter. Virker ung og dømt til et langt liv i kælderen. Kan sagtens drikkes nu, men den kan også gemmes i mange år. Ret voldsom og intens. Måske bare lidt for stringent nu?

Bordeaux 1990 Chateau Lafite-Rothschild 1990

Rubinrød. Næsen har røde bær, let sødme, solbær, parfume, kvas og ret kompleks duft. Virkelig lækker. De røde og søde bær kommer mere og mere frem. Smagen er frisk og tæt med røde bær, frisk frugtsyre og fed i stilen med røde bær, solbær, kvas og dejlig harmoni og dog bittertoner og tanniner. Vinen er moden, men den kan også gemmes nogle år. Fremstår meget mørk og frisk. Grønt peber hersker fint sammen med solbær, og det finurlige er, at den bølger frem og tilbage i munden. Flot struktur og fuldharmonisk. Selv om vinen ikke er moden, så er den stadig utrolig lækker og imødekommende.

Chateau La Mission Haut Brion 1990

Rubinrød. Duften har solbær, krat og kvas med masser af træ og animalske toner. Mokka og makronnoter kommer til sammen med masser af træ og røg. Helt frisk duft. Utrolig indbydende duft. Smagen er blød og rund med krudt og kugler, træ og røg og helt ungdommelig smag med masser af intensitet og power. Voldsom intens og masser af grøn peber og kvas, men den skal have flere år i kælderen, inden den er fuldmoden. Smager helt frisk, og den har endnu ikke smidt de kraftige fadnuancer. En kaffenote kommer til. Volumiøs med tobak og enorm kraft. Gem nogle år hvis du kan.

Chateau Leoville-Poyferre 1990

Rubinrød. Næsen har skovbund, brun farin, kvas og krat og let læder. Moden næse med tydelig alder. Dog god og intensiv kraft. Smagen har masser af nyspidset blyant, solbær, lakrids pg let rå toner. Relativt let og meget harmonisk og der fornemmes røde bær. Mineral og våd skovbund kommer til. Moden og alligevel kraftfuld med stor harmoni, let tobak og god sammenhæng. Blyant, cedertræ og træ hænger ved helt ud i spids sammen med lette bittertoner. Meget krydret. Bordeaux 1990

Chateau Lynch-Bages 1990

Helt rubinrød. Næsen har parfume, solbær, kvas, malt, tjære og mokka. Ungdommelig næse uden synlig alder. Smagen er fyldt med tjære, bolværk, solbær, kvas og mørke nuancer og virkelig ung og frisk i stilen. Kommer masser af træ og røg efterfølgende. Man kan nærmest tale om umodenhed. Harmonisk og rund og blød med en del bittertoner og et langt liv foran sig. Meget brændte fade og stort præg af dette. Den smager fantastisk nu, men det er lige før, at vi vil sige, at den skal gemmes for at vise de bedste sider. Stort potentiale.

Chateau Clinet 1990

Rødbrun. Solbær, kvas og krat, lette mineraler, frisk tobaksblade og dejlig tæt duft. Suppleret af cedertræ. Smagen er tæt med let stearin, solbær, træ, lakrids, Fed og cremet med masser af saft og kraft og tanninerne er flot integrerede. Let bitter toner titter frem. Magtfuld og intens, og der er ikke sat en finger forkert her. Kommer let skovbund mod finalen. Dejlig rank og et fantastisk glas.

Chateau Pichon-Longueville Baron 1990

Rødbrun. Solbær, kvas og krat, lette mineraler, frisk tobaksblade og dejlig tæt duft. Suppleret af cedertræ. Smagen er tæt med let stearin, solbær, træ, lakrids, Fed og cremet med masser af saft og kraft og tanninerne er flot integrerede. Let bitter toner titter frem. Magtfuld og intens, og der er ikke sat en finger forkert her. Kommer let skovbund mod finalen. Dejlig rank og et fantastisk glas.



Bordeaux 1990 Chateau Haut-Brion 1990

Rødbrun. Solbær, kvas og krat, lette mineraler, frisk tobaksblade og dejlig tæt duft. Suppleret af cedertræ. Smagen er tæt med let stearin, solbær, træ, lakrids, Fed og cremet med masser af saft og kraft og tanninerne er flot integrerede. Let bitter toner titter frem. Magtfuld og intens, og der er ikke sat en finger forkert her. Kommer let skovbund mod finalen. Dejlig rank og et fantastisk glas.

Chateau Latour 1990

Rubinrød. Næsen har røde bær, makron, sødmefulde noter, animalske toner, grøn peber og en herlig moden og dejlig næse. Smagen har let sødmefuld indledning efterfulgt af grønne noter, bittertoner, solbær, cedertræ kvas og meget stringent. Næsen var fantastisk, men smagen mangler noget længde og er lidt for grøn. I og for sig en glimrende vin men den er lidt for syret, lidt for bitter og lidt for kort til at nå helt op i superligaen. Træ og røg dominerer sammen med grønne noter.

Chateau Pavie 1990

Brun. Næsen er moden og fyldt med solbær, kvas og grøn peber. Lette mineraler kommer til. Smagen er let og grøn med solbær, lidt spids syre og stadig en del fedme. Moden og fuldt integreret med masser af grønt peber. Der kommer lidt parfume. Der kommer en del mineraler i slutsmagen sammen med nyspidset blyant. Dejlig vin med let kant.

Bordeaux 1990 Les Forts de Latour 1990

Rødbrun. Solbær og røde bær i næsen. Den er rigtigt i sit es i næsen. Let sødmefuld i stilen. Ikke for gammel. Smagen er rund og blød med masser af solbær og kvas suppleret med let træ. Dejlig harmonisk og velstruktureret med masser af saft og kraft. Den er virkelig lækker og fuldmoden, men den kan faktisk godt gemmes yderligere nogle år. Let hårdhed og lette bittertoner.

Bordeaux 1990 Læg mærke til hvor flotte flaskerne fremstår. Ingen pletter, ingen støv, ingen ramponerede etiketter m.v.

På alle måder topkvalitet fra leverandørerne af vinene. Det skylder vi stor tak for!

Igen kan vi sige, at det er helt afgørende, at vinene har været behandlet korrekt lige fra fødslen. Enhver skævhed og dårlig behandling gør kun vinene dårligere og dårligere, og så er det ingen fest at drikke dem efter 25 år.

Det var kun Chateau Troplong Mondot der ikke stod distancen.

Aftenen var ledsaget af rigeligt med føde. Vi fik serveret Osso Buco inden smagningen med vand til - ingen rødvin - for hvad skulle dog kunne matche vinene!! Bordeaux 1990

Efter smagningen var der stort ostebord og lidt godt til ganen i en helt anden genre, men derom senere...

Tilbage var bare at drøfte, hvad Vinhulen.dk skal finde på næste gang?


Det fik vi ikke afklaret, for det er svært at finde noget, der var større end dette her!

Det vil vi gå og tænke lidt over, mens smagen af disse fantastiske vine stadig hænger fast i erindringen.

Det var på alle måder en fantastisk aften, og vi glæder os til næste temasmagning.

Februar 2015
Copyright
Vinhulen.dk