Vinhulen hos vinproducenten Aldo Conterno 2008.

Temmelig forsinket - faktisk en del forsinket sætte vi farten mod Monforte d'Alba, nærmere bestemt Bussia, i vor playmobil for at besøge en af Barolo's helt store producenter - Aldo Conterno.




Vi satte kursen mod Monforte d'Alba 6 kilometer borte fra vor lejlighed.


Vi havde ringet i forvejen for at fortælle, at vi var kommet bagefter, og det blev hurtigt tilgivet.
Adressen er Loc. Bussia, 48, og der gemmer sig et slotlignende bygningsværk bag Conterno familiens adresse. Pompøst og flot fremtoner det, når man nærmer sig ringklokken...


Indgangen til Podere Aldo Conterno



Historien bag Aldo Conterno går tilbage til 1950'erne, hvor Aldo Conterno flyttede til USA for at etablere en vingård og producere vin med hjælp fra sin onkel i Californien. Efter nogle år vendte Aldo dog hjem til Italien af en række grunde.



Giacomo Conterno overlod sine aktiviteter til sønnerne Aldo og hans broder i 1961, men der gik ikke længe før at Aldo havde lyst til at starte sit eget sted, og i 1969 blev Podere Aldo Conterno etableret ved købet af "Favot" gården.



Aldo Conterno råder i dag over 25 hektarer vinmarker. De fleste af dyrkningsarealerne ligger i ca. 400 meters højde med retning syd syd-vest.
Gæringen foregår i tanke af rustfri stål (Enox). Barolo vinene lagrer i store slovenske egetræsfade, mens alle andre vine lagrer i fransk barrique.




Gårdspladsen på Podere Aldo Conterno, hvor Giacomo Conterno tog imod



Denne let sene eftermiddag blev vi modtaget på gårdspladsen af Giacomo Conterno, 1 af Aldo Conterno's 3 sønner.
Straks blev vi ledt ind i smagerummet, som nærmest havde udformning som en gammel riddersal med et aflangt, massivt træbord, hvor vi skulle sidde.
På bordet stod 1 vin - Lange Bussiador 2005 - en hvidvin af meget høj kvalitet. Skulle vi kun smage 1 vin???



Nej, bestemt ikke. Giacomo har bare en mening om vin, gudskelov. Man koncenterer sig om nu'et og tager en vin af gangen, mens vi får historien bag.
Filosofien hos Aldo Conterno er klar. Vi laver ikke verdens bedste vin, men vi sætter et aftryk af personlig stil til vinen.
Hvidvinen var dejlig, og Giacomo bad os slutteligt om at sætte den til side, da den ville vise en helt anden side af sig selv, når resten af vinene var smagt.



Denne eftermiddag skulle vi smage:



Langhe Chardonnay BussiaDor 2005
Barbera d'Alba Conca Tre Pile 2005
Nebbiolo Il Favot 2005
Barolo 2004
Barolo Colonnello 2004
Barolo Romirasco 2004
Barolo Cicala 2005
Barolo Riserva Gran Bussia 2001



Du kan finde vurdering af vinene i vor vindatabase her:



Langhe Chardonnay BussiaDor 2005, Aldo Conterno
Barbera d'Alba Conca Tre Pile 2005, Aldo Conterno
Nebbiolo Il Favot 2005, Aldo Conterno
Barolo 2004, Aldo Conterno
Barolo Colonnello 2004, Aldo Conterno
Barolo Romirasco 2004, Aldo Conterno
Barolo Cicala 2005, Aldo Conterno
Barolo Riserva Gran Bussia 2001, Aldo Conterno



Så blev vi præsenteret for Barbera d'Alba Conca Tre Pile 2005 efterfuldt af Nebbiolo Favot 2005. Dejlige vine lagret på barrique, uden at det på nogen måde giver mislyde.



Alt imens vi smagte vinene og havde lejlighed til at føre dialog om duft, smag og kvalitet, lyttede Giacomo Conterno opmærksomt, mens han supplerede med fakta omkring vinene. Det var fantastisk hyggeligt, og vi sad overfor en perfekt vært, som gav indtryk af at have al den tid, som vi måtte ønske. Altid smilende, altid supplerende, altid oplysende. Fremragende!




Giacomo Conterno forklarer om historien bag vinene.



Herefter overgik vi til afdelingen for Barolo, hvor vi skulle få en giganisk overraskelse. Barolo Romirasco er blevet "genoplivet" efter en række år ude af sortimentet. Denne årgang 2004 var et brag af en Barolo, men hverken Cicala eller Gran Bussia eksisterer i 2004 p.g.a. hagl.



Giacomo Conterno var heller ikke nærig med hverken Barolo Colonello 2004 eller Barolo Cicala 2005, som vi smagte i rigelige mængder, alt imens vi fik en inspirerende sludder med Giacomo. Det var faktisk så hyggeligt, at jeg på et tidspunkt havde den følelse, at det var min egen dagligstue, vi sad i. Det tror jeg kun, vi også oplevede på turen hos Mauro Mascarello.



Nu var det vor opfattelse, at smagningen var slut, men det var som om, at Giacomo lige sad og lurede lidt og følte stemningen, inden han spurgte, om vi kunne fristes til en lille ekstra ting fra kælderen. Klokken var efterhånden 19.15, og Giacomo lignede ikke en, der var klar til aftensmad endnu.
Det kunne vi bestemt ikke sige nej til, og Ciacomo forsvandt igen i 5 minutter, hvorefter han dukkede op med Barolo Riserva Gran Bussia 2001. Så kan det ellers nok være, at der kom liv i den gamle cirkushest igen.




SÃ¥dan ser Barolo Riserva Gran Bussia 2001 ud. 36 mdr. i fad
på druer fra Romiresco, Cicala og Colonello markerne i forholdet 70/15/15!



Lad det være sagt med det samme. Det var i særklasse den bedste Barolo, vi smagte på hele turen med afstand til nummer 2. Den er simpelthen ramt lige i røven i denne årgang, og der er ingen tvivl om, at det er en klassisker med et langt liv i kælderen for øje. Finder du denne vin, så køb den uanset prisen!
Jeg tror, jeg havde tårer i øjnene, da jeg drak denne vin.



Det var finalen. En hyggelig eftermiddag sammen med Giacomo Conterno havde nået sin finale.
Åh, jeg glemte lige - hvidvinen havde faktisk stået og udviklet sig meget i løbet af smagningen. Giacomo havde 100% ret.
Vi takkede for invitationen og begav os mod Barolo by, hvor vi denne aften måtte nøjes med en 8 retters menu ledsaget af knapt så gode vine, som eftermiddagen bragte. Dette var en af turens helt store oplevelser, som vil forblive i min hukommelse mange år ind i fremtiden.



I Danmark importeres vinene fra Aldo Conterno af Domanine Brandis