Portvin i glasset - 1. udgave (2017)

af Henrik Oldenburg

Anmeldelse af bogen

Portvin i glasset - 2017
Henrik Oldenburg har begået en ny bog om portvin - Portvin i glasset.

Bogen ligner bogen "Portvin", der har været en tur i vaskemaskinen på 90 grader og krympet :-)

Spøg til side - bogen er ganske enkelt bare i formatet 11 x 15,5 cm på 113 sider. Der er altså tale om en lille handy bog, der bedre lader sig transportere rundt, mens den giver læseren masser af information om portvin.

Henrik Oldenburg er Mag.art. i Nordisk Litteratur, men vi kender ham bedst som mr. Portvin, hvor han både nationalt og internationalt gennem adskellige år har været én af de mest vidende personer om portvin.

Uddannelsen har givet tusindvis af anmeldelser af bøger og teaterforestillinger, men vi vinnørder husker bedst, at Henrik Oldenburg i 1999 udkom med bogen Portvin, der siden er kommet i 2. udgave i 2004, en netudgave i 2010 og en 4. udgave i 2016.

"portvin i glasset" adskiller sig væsentligt for den noget mere omfangsrige "portvin" ved sit fokus på de mest populære og søgte informationer om portvin i en håndevending.

Dermed er markedet, positivt ment, beriget med en bog for "nørderne" og en bog for "praktikerne", og det er helt ideelt.Portvin i glasset - 2017 "Portvin i glasset" er som billeder viser opdelt i følgende afsnit:Heldigvis kommer Henrik Oldenburg i sin 2000 års gennemgang hurtigt frem til år 1703 og tager den derfra. Det er lidt mere interessant at læse om, hvad der er sket i den tid, hvor læsningen kan krydres med henvisninger til dokumenter og historie fra producenterne.

Jeg mener, at det første portvinshus var Kopke i 1638 (tysk), mens det første engelske var Warre's i 1670. Det er ligesom der, det hele begynder at blive interessant for nutiden.

Det er dog fint vægtet, at der er referencer tilbage til år 0 og fremefter i kort form.

Bogen er lige til at gå til uden dikkedarer med de mest nødvendige data, informationer og praktiske emner, som man altid lige savner, når man står og kigger på portvin eller skal slå noget efter.

Bogen har faktisk kun 1 afsnit, hvor man må sige, at den er udpræget subjektiv - forfatterens favoritter".
Her guides læseren igennem pointgivning af forfatterens favoritter. Det gør ikke noget, da Henrik Oldenburg har en ganske udmærket smag :-)

Stor anvendelighed er der i afsnittet, hvor de forskellige brands indenfor portvin ledsages af, hvem der importerer dem. Meget, meget nyttigt, selv om det selvsagt er en information, der gradvist ændres.

Årgangstabel er et must og går tilbage til 1963 og starter i 2015.

Sammenfattet har jeg den opfattelse, at vis jeg ikke anede en snus om portvin, så ville jeg læse denne bog.

Det tager en time, og så ved man det meste og har styr på begreberne.

Prisen er helt ideel - kr. 69,95 - det er valuta for pengene!

Jeg ved af erfaring, at disse bøger hurtigt slides ved gentagne opslag, og så er prisen så overkommelig, at man kan købe 2 bøger samtidigt...

Et must på hylden med vinbøger. Så simpelt kan det siges.

Jeg håber, Henrik Oldenburg tilgiver mig at benytte et par billeder fra bogen for at give læserne af boganmeldelsen en ide om indholdet.

Bogen udkom den 13. oktober 2017.
113 sider, rigt illustreret.
Pris kr. 69,95.
Fra forlaget Rosinante og Co.
Bogen kan købes hos boghandlerne og online.


Vinhulen.dk
November 2017
Michael Christensen