WINEMAKERS DINNER
PODERE SAPAIO (BOLGHERI, TOSCANA)

Arrangeret af Italian Wine Trading på
Restaurant La Rocca i København


Sapaio

Vinhulen.dk var den 19. januar inviteret til vertikalsmagning af samtlige producerede årgange af Sapaio Superiore, Bolgheri.

Smagningen var stablet på benene af Restaurant La Rocca / Italian Wine Trading, og på aftenen var det producenten Massimo Picin og Antonio Doni, der stod for at lede slagets gang.

Restaurant La Rocca blev grundlagt i foråret 2000, og i november 2002 åbnede La Rocca sin livlige spanske nabo - Pintxos Tapasbar.

I 2016 gennemførtes en totalrenovering af hele Restaurant La Rocca og dets solrige gårdhave og lounge.

Med sin ambition om at være på forkant med at give sine gæster en totaloplevelse af Italien og unik ”feel good-oplevelse”, etableredes et autentisk pasteria, hvor pastaen bliver lavet få minutter inden, den havner på tallerken.




Alt sker med direkte vindue ind til restauranten.

I skrivende stund arbejder restauranten med at få produceret deres egen mozzarella og den traditionelle burrata - en friskost der ligner mozzarella, men er af meget blødere konsistens.

Sapaio Denne aften blev vi præsenteret for en bred palette af Italienske klassikere med et twist og perfekt afstemt til aftenens vine.

Den fantastiske menu på Restaurant La Rocca er her:

1.ret
Charcuteri misti.
Udvalg af charcuteri, parmaskinke, bresaola, salami, mortadella
Hertil rødvin, Volpolo 2014

2.ret
Tris antipasti.
Tartar af oksemørbrad – Arancini – Pollo tandoori.
Hertil rødvin, 2013-2012 Bolgheri Superiore DOC, Podere Sapaio

3.ret
Maccheroni tricolori con crema di mozzarella, pomodorini e pesto.
Hjemmelavet, trefarvet pasta serveret med creme af mozzarella, samt cherrytomater og pesto.
Hertil rødvin, 2011-2010 Bolgheri Superiore DOC, Podere Sapaio

4.ret
Risotto zafferano con Osso Buco, midollo e gremolata.
Risotto med safran serveret med kalve Osso Buco, marv og gremolata.
Hertil rødvin, 2009-2008 Bolgheri Superiore DOC, Podere Sapaio. Sapaio

5.ret
Filetto al pepe verde del madagascar con rösti di patate e pancetta croccante.
Grillet oksetournedos serveret med sauce af madagascarpeber tilsmagt med brandy, serveret med kartoffel rösti og sprød pancetta.
Hertil rødvin, 2007-2006 Bolgheri Superiore DOC, Podere Sapaio

6.ret
Formaggi.
4 forskellige Italienske oste med karamelliserede figner og mostarda.
Hertil rødvin, 2005-2004 Bolgheri Superiore DOC, Podere Sapaio

I mere end 10 år har Restaurant La Rocca brændt for egen import af en bred palette af italienske vine.

2010 tog de hele skridtet og åbnede vinshoppen Italian Wine Trading.

Som et naturligt led driften af Pintxos, har der også det seneste år varet spændende spanske vine at finde i italianwinetrading.com

Vi kan også nævne at Italian Wine Trading afholder vinsmagning på La Rocca 1 gang om måneden af både Italienske og Spanske vine.

Men tilbage til det vi kom for - Podere Sapaio og de skønne vine!!

Som sagt var ejeren Massiomo Picin vært for aftenens smagning.

Massimo er fra Venedig egnen i området omkring Prosecco.
Sapaio
Han er uddannet ingeniør i sin fars firma, men drømmen om at producere vin trak i Massimo, og i 2000 investerede han penge - sin faders :-) - i en gård i Bolgheri der skulle blive til hans kommende vingård.

Gården var på 10 hektar og havde ingen eksisterende vinplanter.

Massimo plantede Bordeaux-druerne Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc og Merlot.

Druerne blev plantet ud på forskellige parceller med kun en sort på hver parcel.
I dag består vingården af 20 parceller og dækker 25 hektar.

Massimo's plan var fra starten kun at lave 2 vine - en Rosso DOC og en Bolgheri Superiore DOC.

Allerede i 2003 kom der vin ud af vingården, men det blev alt sammen solgt lokalt til restauranter eller drukket i familien.

Den første årgang der kom i handelen var 2004.


Årgangene 2004 var meget begrænset, men i dag er den gennemsnitlige produktion 100.000 flasker årligt, hvoraf de 20.000 normalt er Sapaio Superiore. De resterende 80.000 flasker er Volpolo Rosso DOC.

Produktionsfilosofien med kun 2 vine har gjort, at Massimo har kunnet udvælge de bedste druer fra sine parceller til topvinen og resten er blevet brugt til at producere Volpolo.

Det gør, at der i nogle årgange kun er blevet produceret 10.000 flasker Sapaio Sup, og i 2014 blev den slet ikke produceret, og alle druene gik til Volpolo.

Alle 20 parceller høstes, vinificeres og fermenteres individuelt.
Sapaio
Efter fermentering besluttes det - sammen med enolog Carlo Ferrini, agronom Simone Setti og ønolog Susanna Drei - hvad der skal blendes til Sapaio Sup. og hvilke der skal i Volpolo.

Herefter lagres de, fortsat individuelt, i 14 måneder og blendes så til den endelige vin.

Også her kan der foregå lidt endelige justeringer i blendet.

Herefter lagres den færdigblendede vin yderligere 4 måneder på små fade.

Der er ingen tvivl om, at Podere Sapaio’s styrke ligger i muligheden for at justere produktionen af Superiore fra år til år. Dette sammen med det helt unikke talent de har for år efter år at stikke en vin sammen, der giver de samme grundlæggende smagsindtryk.

Det skulle vise sig som aftenen skred frem, at du på intet tidspunkt var i tvivl om, at du havde Sapaio Sup. i glasset.

De grundlæggende smagsnoter var nærmest copy/paste, med individuelle nuancer fra årgang til årgang.

Sapaio
Når kvalitet er på det niveau den er i Sapaio, så er der ikke meget at sige til, at Sapaio Sup. i næsten alle producerede årgange, undtaget 2004 og 2005, har modtaget maksimale 3 glas af Gambero Rosso.

Undervejs har Massimo udviklet sin vin og sine metoder.

Efter 2008 droppede han Merlot i Sapaio Sup. da han mente, at den italienske variant var for kraftig og derfor overdøvede de andre druers elegance, og af den grund ad åre var kommet til at udgøre en mindre og mindre del af blendet.

Det kan smages, at den ikke længere er med efter 2008, men det giver nærmest kun vinen mere elegance, uden den mister noget af sit grundlæggende udtryk.




Siden 2009 har Massimo produceret sin vin organisk, og fra årgang 2017 forventer han, at vinene er certificeret organiske.

Massimo Picin har ikke benyttet sig af selektivt gær siden 2012.

Det er ikke hver dag, man får lov til at smage samtlige årgange, der er produceret af en vin, så da vi denne aften skulle smage Sapaio Superiore fra 2004 til 2013, var det med en vis spænding, vi gik til bords.

Vi skulle gennem 6 lækre retter, og ville til retterne få serveret 2 årgange af Sapaio Superiore i baglæns, kronologisk rækkefølge.
Sapaio
Vi lagde dog ud med Volpolo 2014 (som jo indeholder de bedste druer, da Sapaio Sup. ikke blev produceret det år) til første ret.

Menuen kan ses ovenfor i artiklen...

Nu er det tid til at kigge på en samlet oversigt over aftenens vine, hvor du kan klikke på en specifik vin for at se Vinhulen.dk's bedømmelse og vinens pris: Vintest er opdateret fra og med lørdag, den 11. februar 2017

Volpolo 2004, Podere Sapaio
Sapaio 2013, Podere Sapaio
Sapaio 2012, Podere Sapaio
Sapaio 2011, Podere Sapaio
Sapaio 2010, Podere Sapaio
Sapaio 2009, Podere Sapaio
Sapaio 2008, Podere Sapaio
Sapaio 2007, Podere Sapaio
Sapaio 2006, Podere Sapaio
Sapaio 2005, Podere Sapaio
Sapaio 2004, Podere Sapaio

Inden vi slutter artiklen, kommer vi her med lidt generelle indtryk.

Vinene fra Sapaio er utrolig stringente, og deres bundniveau er utroligt højt. Der er ingen tvivl om, at den fleksibilitet i brugen af druer, producenten opnår, når de "kun" producerer 2 vine sammen med deres store ekspertise i at stikke vinene, gør dem i stand til år efter år at producere fantastisk vin og at kunne bevare et krystalklart indtryk af den vin de ønsker at præsentere.

Der er klar udvikling i vinens udtryk over de mange årgange, og det er tydeligt, at producenten fortsat arbejder på at raffinere vinens udtryk.

Der er en klar rød tråd gennem vinenes smagsindtryk fra første årgang i 2004 og frem til seneste årgang i 2013, og der er ingen tvivl om, at Podere Sapaio kan sit håndværk.

Så er der kun tilbage at sige tusind tak til Restaurant La Rocca for fantastisk mad, til Italian Wine Trading for muligheden for en fantastisk vinoplevelse, til Antonio Doni for at lede os igennem aftenen og ikke mindst til Massimo Picin for med stor passion og detaljerigdom at sætte os ind i sine vine og forståelsen af dem.

Som en efterskrift til artiklen finder du oplysninger på Restaurant La Rocca og Italian Wine Trading nedenfor, så du ved, hvor du skal henvende dig, hvis du får lyst til at prøve vinene.

God fornøjelse!

Du finder Italian Wine Trading her: Italian Wine Trading

Du finder Restaurant La Rocca her: Restaurant La Rocca

Frank Gooding
Vinhulen.dk
Copyright 2017