ITALIENSK VIN - SMAGNING 2009

Vinhulen.dk var i oktober måned samlet til den årlige temasmagning af italienske vine fra egen kælder eller fra køb rundt omkring i verdenen. Alle vine i smagningen blev smagt blindt. Det kan du ikke se af teksten, da kommentarerne i artiklen er skrevet som om, at der er tale om nutid, men disse kommentarer er selvfølgelig skrevet i forbindelse med udformningen af nærværende artikel, og der vidste vi selvfølgelig, hvilke vine der blev smagt og serveret hvornår.

Vi mødes 1 gang om året til denne diciplin efter parolen "vind eller forsvind" eller "det gælder ikke om at vinde men om at ydmyge" princippet, og der dukker sædvanligvis en række yderst spændende vine op. Nogle overrasker positivt, andre overrasker negativt, og nogle forsøger af og til at snige en "billig" vin ind i selskabet for at se, om vi fortsat er skarpe.
Der er heller ingen tvivl om, at det er dagsformen der afgør, hvem der vinder, når så fine vine konkurrerer. Overraskelserne i feltet er til stede, men det skal man respektere, når 8 mand er bænket om samme bord og smager blindt. Det kan ikke kun være objektiv kvalitet. Et sådant fænomen findes ikke. Meget afhænger faktuelt af smag og behag.

Til sådan en smagning kan man kun tabe, da det sjældent er den mest kostbare vin, der løber med sejren!

Nedenfor kan du se billederne af de deltagende vine:

Alle de smagte vine er indlagt i vor vindatabase, hvor du kan se de specifikke smagsnoter ved at klikke på linket nederst på siden.

Det første billede viser den udmærkede flaske, hvormed dagen blev skudt i gang. Der var tale om en opvarmningsflaske. Som du kan se, er det Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2001 fra Casanova di Neri.
Det var en passende start, som vi straks påtalte i positive vendinger overfor værten, som i øvrigt aldrig siden fik et ben til jorden i smagningen :-)Herefter overgik vi til selve smagningen.

Her finder vi den første skuffelse, heldigvis som vin nummer 1. Gamle, hæderkronede Pio Cesare var af værten spået en stor fremtid og en formidabel oplevelse i nuet, men værten måtte sande, at denne Barolo 1985 var død og borte for mange år siden.
Den var sandt for dyden ikke mange mønter værd. Den havde haft bedre af at ende sine dage som udstillingsflaske i en reol!Så kom de første flasker på bordet. Her var tale om Chianti Classico Riserva 1986 fra producenten Castell'in Villa efterfuldt af Barbaresco 1960 fra Poderi Castello Antonio og heatet sluttede med Barolo 1989 fra Ca' del Gancia.
Det vidste vi selvfølgelig ikke, da der var tale om en ren blindsmagning. Det stod dog hurtigt klart, at ingen af disse vine skulle findes i toppen af smagningen....Herefter kom der en række vine, hvor der skulle være en fair chance for, at vi kunne finde vinderen efterfølgende. Der blev da ytret nogle "hm, hm" og "ja så", da rækkefølgen Montepulciano d'Abruzzo 1979 fra Emedio Pepe efterfuldt af Messorio 2000 fra Le Macchiole afsluttet med Barbaresco Rabajá 1999 fra Bruno Rocca løb hen over bordet.
Det var tydeligt, at flere af blindsmagerne fandt behag i dette sæt vine, som alle var meget forskellige i indtrykket men også meget høje i kvaliteten. Der blev mumlet lidt om, at her var der potentiale til en vinderchance - dog uden at reglerne om ikke at tale sammen blev brudt!Så kom vi til 3 vine, hvor det hurtigt stod klart, at vi havde en gammel vin - Taurasi Riserva 1968 fra Mastroberardino - som iøvrigt var helt fantastisk flot og uden alder sammenlignet med etikettens udtryk om +40 år!
Så kom "drillevinen" i form af en Dolcetto Nibio fra Cascina degli Ulivi. Den var faktisk glimrende, men i dette selskab skulle der mere til for at narre forsamlingen, og det stod da også klart, at vi straks måtte håne leverandøren af denne flaske i stive 10 minutter. Forsøget blev ikke straffet, men det er klart, at når man bliver gennemskuet, så er der buksevand!
Sidste vin i dette heat var Gaja's fantastiske Sori San Lorenzo 2004, som var dejlig men selvfølglig langt fra moden, om end den havde fået flere timer i karafel...

Så blev det stort fra begyndelsen. Vi havde fået noget i glasset, som kunne minde om en vinder, selv om der var flere bud denne dag.
Det var Vino da Tavola Intistieti 1985 fra Soldera i Toscana, som blev efterfuldt af samme producent med Brunello di Montalcino Riserva Intistieti 1995. Her kom værten med en flot bemærkning "jeg tror faktisk, at de sidste 2 vine er fra den samme producent". Han skulle senere finde ud af, at det faktisk var rigtigt, og vi støvede således det gamle ordsprog "selv en blind høne kan finde korn" af.
Sidste vin i dette heat var Barbaresco Sori´Paitin 1989 fra Paitin. Den var helt ung i udtrykket. Ikke til at smage de 20 år. En af dagens helt store overraskelser...

Så skulle Messorio 1999 komme til at stå helt alene til sidst, da der var fejl på Langhe Larigi 2005 fra Elio Altare. Leverandøren af sidstnævnte vin fra Elio Altare havde ellers gået og pustet sig op over dagen med bemærkninger som "vinderen har ikke været der endnu" og "Ja, ja - I bliver klogere". Det var vel nærmest nemesis, at denne vin havde fået prop og var helt udrikkelig.
Messorio kom dermed til at stå som finalen i dette flet, og det var bestemt ingen dårlig afslutning, om end vinen fortsat mangler nogle år i kælderen, inden man kan sige, at den er helt klar...Så kom Langhe Larigi fra Elio Altare desværre til at udgå i smagningen.Nu kommer vi til resultatet af smagningen.
Nedenfor kan du se rækkefølgen og hvis du klikker på den specifikke vin, kommer du direkte i databasen og kan se vor fulde beskrivelse af vinen.

01. Brunello di Montalcino Riserva Intistieti Soldera 1995 - Case Base di Soldera
02. Barbaresco Rabajá 1999 - Bruno Rocca
03. Vino da Tavola Intistieti Soldera 1985 - Case Base di Soldera
04. Messorio 2000 - Le Macchiole
05. Messorio 1999 - Le Macchiole
06. Langhe Rosso Sori di San Lorenzo 2004 - Gaja
07. Barbaresco Sori' Paitin 1989 - Paitin
07. Taurasi Riserva 1968 - Mastroberardino
09. Barolo 1989 - Ca' del Gancia
10. Montepulciano d'Abruzzo 1979, Emidio Pepe
11. Barbaresco 1960 - Podere Castello Antonio
12. Chianti Classico Riserva 1986 - Castell'in Villa
13. Dolcetto Nibio 2004 - Cascina della Ulivi