GUIGAL

WINEMAKERS LUNCH

Salon, Bredgade 63, 1260 Kbh. K.

25. APRIL 2019

Guigal
Philippe Guigal, der er 3. generation af vin-familien Guigal, var kommet til Danmark for at promovere vinene fra den legendariske producent fra Ampuis, en lille landsby midt i Cote-Rotie Appellationen.

Guigal blev grundlagt i 1946 af Etienne Guigal, der faktisk allerede ankom til stedet i 1924. Han stod personligt bag fremstillingen af intet mindre end 67 høste, indtil sønnen Marcel Guigal overtog styringen af Guigal i 1961.

Marcel Guigal var meget ung på det tidspunkt, men der var ingen vej tilbage, da faderen blev ramt af total blindhed, og derfor ikke kunne arbejde med vin.

I dag er det så Philippe Guigal, der står for ejendommen og vinfremstillingen i samarbejde med faderen Marcel.

Det var importøren Philipson Wine, der havde inviteret både Guigal og den samlede vinpresse.

Fokus denne eftermiddag skulle være på årgang 2015, og det er ikke en hvilken som helst årgang. Faderen til Philippe, Marcel Guigal, erklærede senest, at det er den bedste årgang, han har været med til at lave, siden han lavede sin første årgang i 1961.

Fokus blev også helt naturligt på den senest erhvervede vinejendom - Chateau Nalys, der ligger i Chateauneuf-du-Pape, hvorfra Philippe Guigal forventer en gravist øget kvalitet over de kommende år, og vi skulle have lov at smage de seneste årgange derfra.
Guigal
Det er ikke hver dag, at man bliver ført gennem 17 vine + en let frokost i løbet af 3 timer. Man skal faktisk sætte tempo, hvis man skal nå at få det hele med, men hvad gør man ikke af hårdt arbejde for at nå i mål :-)

Denne gang blev seansen afholdt på Salon i Bredgade i København. Det er lokaler, som man kender fra tidligere, da det er samme adresse, der oprindeligt husede legendariske Le Sommelier fra 1997 til slutningen af 2017.

Det er en stor opgave at efterfølge La Sommelier, men vi vender tilbage til frokosten senere i artiklen...

Philippe Guigal var fyr og flamme for at fortælle om Guigals seneste køb i 2017 af ny ejendom - Chateau de Nalys i Chateauneuf-du-Pape.

Chateau de Nalys ligger i hjertet af Chateauneuf-du-Pape appellationen, og historien daterer sig helt tilbage tilslutningen af det 16. århundrede.

Slottet er omringet af 3 plots - Nalys (navnet på ejendommen), Le Bois Sénéchal og La Grau.

Guigal har faktisk, ifølge Philippe Guigal, arbejdet mere end 20 år på at finde den rette ejendom i Chateauneuf-du-Pape, og de var i processen primært fokuseret på teknik og terrior.

Guigal

Guigal-familien er kun 4. ejer af ejendommen, og dette er endda inkl. ejerskifte under den franske revolution, hvor ejendommen gik fra aristokrater til nye ejere. Det er meget usædvanligt, at en ejendom kun får nye ejere 4 gange på godt 400 år.

Vi skulle smage 4 vine fra Chateau de Nalys:

Chateauneuf-du-Pape Blanc Saintes Pierres de Nalys 2017
Chateauneuf-du-Pape Blanc Grand Vin Chateau de Nalys 2017
Chateauneuf-du-Pape Saintes Pierres de Nalys 2016
Chateauneuf-du-Pape Grand Vin Chateau de Nalys 2016

Chateauneuf-du-Pape Blanc Saintes Pierres de Nalys 2017 er lavet på 36% Clairette, 29% Bourboulenc, 25% Grenache blanc, 7 % Roussanne og 3% Picardan, mens Chateauneuf-du-Pape Blanc Grand Vin Chateau de Nalys 2017 er lavet på 43% Rousanne, 33% Grenache blanc, 15% Clairette, 6% Bourboulenc og 3% Piquepoul.

Som du vil kunne se senere i artiklen, så er der stor kvalitetsmæssig og prismæssig forskel på de 2 hvide Chateauneuf-du-Pape vine.

Chateauneuf-du-Pape Saintes Pierres de Nalys 2016 er fremstillet af 69% Grenache, 20% Syrah, 5% Cinsault, 4% Muscardin, 1% Counoise og 1% Mourvèdre, mens Chateauneuf-du-Pape Grand Vin Chateau de Nalys 2016 er fremstillet på 48% Grenache, 34% Syrah & 18 % andre druer Mourvedre, Cinsaut, Vaccarèse, Terret Noir, Muscardin og Counoise.
Guigal
Nu gik vi over til Guigals kendte vine fra hjemstavnen. Det vil sige, at vi faktisk allerede havde stiftet bekendtskab med Cotes du Rhone Cuvée Philipson 2010 i indledningen af smagningen og Guigals Chateauneuf-du-Pape 2015.

Næste afsnit af smagningen var dedikeret til:

Crozes Hermitage Rouge 2015
Saint Joseph Rouge 2016
Saint Joseph Rouge Lieu dit Saint-Joseph 2016
Saint Joseph Vignes de l'Hospice 2015

Crozes Hermitage Rouge 2015 er på 100% Syrah og produceres i et antal af ca. 450.000 flasker om året. Vinen har ligget 18 mdr. på eg.

Saint Joseph Rouge 2016 er på 100% Syrah og producerres i et antal af ca. 220.000 flasker om året. Vinen har ligget 16 mdr. på let brugte egefade.

Saint Joseph Rouge Lieu dit Saint-Joseph 2016 er på 100% Syrah og produceres i et antal af ca. 18.000 flasker om året. Vinen har ligget på 50% ny eg og 50% på let brugte egefade.

Alle vine er således på 100% Syrah. Froskellene ligger i fadlagringens længde, vinstokkenes alder, terroir og udbytte.
Guigal
Så var vi nået til

Cote-Rotie Brune et Blonde 2015
Cote-Rotie Chateau d'Ampuis 2015

Cote-Rotie Brune et Blonde 2015 er lavet på 96% Syrah og 4% Viognier. Vinen fremstilles i et antal af ca. 280.000 flasker om året, og vinen har ligget 36 mdr. på eg, hvoraf 50% er nye fade.

Cote-Rote Chateau d'Ampuis 2015 er lavet på 93% Syrah og 7% Viognier. Vinen fremstilles i et antal af ca. 30.000 flasker om året, og vinen ligger 38 mdr. på ny eg.

Specielt Chateau d'Ampuis 2015 faldt vældigt i smag denne eftermiddag. Tæt, tæt vin med masser af kraft, intensitet og samtidigt stor blødhed og balance. Det bliver en klassiker, når den har modnet i en årrække i kælderen.

Sidste afdeling af vine var dedikeret til de "store" vine fra Cote-Rotie og Hermitage.

Cote-Rotie La Mouline 2015
Cote Rotie La Turque 2015
Cote Rotie La Landonne 2015
Ermitage Ex-voto Rouge 2015


Guigal
Cote-Rotie La Moline 2015 er lavet på 89% Syrah og 11% Viognier og har ligget på nye egetræsfade i hele 43 mdr.

Cote Rotie La Turque 2015 er lavet på 93% Syrah og 7% Viognier og har ligget 42 mdr. på nye egetræsfade.

Cote Rotie La Landonne 2015 er lavet på 100% Syrah og har ligget 42 mdr. på nye egetræsfade.

Ermitage Ex-voto Rouge 2015 er lavet på 100% Syrah og har ligget 42 mdr. på nye egetræsfade.

Selv om de 3 "store" vine fra Cote-Rotie i teorien er tætte på hinanden i druesammensætning og lagring, så er der alligevel stor forskel på vinene i duft og smag. Jeg erindrer fra tidligere Guigal-smagninger, at det er vidt forskelligt, hvilken af de 3 Cote-Rotie vine, som jeg finder mest attraktiv.
Det afhænger meget af årgangen. Ex-Voto fra det lidt sydligere beliggende Hermitage har lidt mere rød frugt og grønne toner og en diskret sødme.

Der er og har altid været meget snak om, hvilken af de 3 vine der er mest kraftig, hvilken der er mest feminin, og hvilken af vinene, der er den bedste. Det er og bliver en smagssag - meget afhængig af årgangen. I 2015 er alle 3 vine fremragende, men det er undertegnedes opfattelse, at La Turque rammer det perfekte i netop denne årgang.

Igen - det er en subjektiv betragtning, men jeg finder, at det hele passer perfekt sammen i La Turque i denne årgang.
Guigal
Det er dog et mulehår, der adskiller de 3 Cote-Rotie vine La Landonne, La Turque og La Mouline fra hinanden kvalitetsmæssigt, hvilket du også kan se af nedenstående bedømmelser.

Nedenfor kan du klikke på de enkelte vine, der fører direkte til vor vurdering i ord og point. Online fra lørdag, den 4. maj 2019

Cotes du Rhone Cuvée Philipson 2010, Guigal
Chateauneuf-du-Pape Blanc 2017, Guigal
Chateauneuf-du-Pape Blanc Saintes Pierres de Nalys 2017, Chateau de Nalys
Chateauneuf-du-Pape Blanc Grand Vin Chateau de Nalys 2017, Chateau de Nalys
Chateauneuf-du-Pape 2015, Guigal
Chateauneuf-du-Pape Saintes Pierres de Nalys 2016, Chateau de Nalys
Chateauneuf-du-Pape Grand Vin Chateau de Nalys 2016, Chateau de Nalys
Crozes Hermitage Rouge 2015, Guigal
Saint Joseph Rouge 2016, Guigal
Saint Joseph Rouge Lieu dit Saint-Joseph 2016, Guigal
Saint Joseph Vignes de l'Hospice 2015, Guigal
Cote-Rotie Brune et Blonde 2015, Guigal
Cote-Rotie Chateau d'Ampuis 2015, Guigal
Cote-Rotie La Mouline 2015, Guigal
Cote-Rotie La Turque 2015, Guigal
Cote-Rotie La Landonne 2015, Guigal
Ermitage Ex-voto Rouge 2015, Guigal
Guigal
Der er og har været meget snak om, hvorvidt årgang 2015 eller 2016 i det nordlige Rhone er bedst.

Det er nok en smagssag, om man foretrækker den svulstige, tætte, mørke og kraftige årgang 2015, eller om man er mere til den aristokratiske og mere elegante årgang 2016.

Undertegnede vil nøjes med at sige, at 2015 ligger mere til mine smagsløg. For undertegnede er essensen af Nord-Rhone maskuliniteten og det kødfulde i vinene, der ad åre udvikler kompleksitet uden at miste saft og kraft.

Hvis man er mere til årgang 2016, så har man formodentligt smag for Bourgogne, som på mange punkter minder mere om Nord-Rhone i årgang 2016 med mere syre, flere røde bær og elegance.

Hvis man spørger Marcel Guigal, så vurderer han, som tidligere skrevet, at 2015 er den bedste årgang siden 1961, og Philippe Guigal har heller ikke svært ved at foretrække 2015 for årgangens perfekte betingelser.

Det var selve smageprogrammet, som var meget omfattende denne dag, men der var virkelig belønning i form af fremragende vine under hele smagningen. Meget højt niveau.

Deltagerne havde lejlighed til at nyde resten af vinene under den efterfølgende frokost på Salon.

Guigal

Vi indledte med hvide asparges med sauce Mousseline

Som det fremgår af billedet til venstre, så var der tale om et par solide udgaver med fint al dente bid og saftig smag. Asparges, specielt de hvide, er bare altid en delikatesse.
Guigal
Herefter fulgte kalv med nye kartofler, svampe og madeira sauce.

Billedet er taget, inden kartoflerne kom på tallerkenen...

Kalven havde fået et par minutter for meget på panden, men ganske velsmagende ret.

Veltilpas af fremragende vine og lækker frokost var seancen færdig, og undertegnede formidler alle disse indtryk videre til dig...

Kun 7 gange siden 2001 har Vinhulen.dk givet en vin 100 point. Denne dag blev den 8. gang, og i den sidste ende må konklusionen på den perfekte vin være det perfekte antal point... :-)

Tak til Philipson Wine for et veltilretteligt arrangement.

Nedenfor finder du links til vinforhandler og restaurant.

Link til vinhandler og vine: Philipson Wine

Link til restaurant: Salon

På gensyn....

Vinhulen.dk
Copyright maj 2019