DOMAINE RENÉ ROSTAING

WINEMAKERS LUNCH

RESTAURANT DEN RØDE COTTAGE

11. MARTS 2019

DomaineRostaing

En gang imellem kommer der bud om en særlig vinoplevelse, og den 11. marts 2019 var én af de dage.

Philipson Wine havde indbudt Pierre Rostaing til at kigge forbi Danmark for at præsentere den kendte Rhone-producents vine for et udvalg af Danmarks vinjournalister - herunder yours truly.

Rammerne var den hyggelige Restaurant Den Røde Cottage, der ligger i Klampenborg - midt i skoven - en spadseretur på en kilometers penge mod nord fra Klampenborg Station.

Idyllisk ligger den lille restaurant med plads til 24 siddende gæster, og den skulle danne rammerne og frokosten omkring Domaine Rostaings vinpræsentation.

Vi skulle igennem et batteri af 15 vine - både rød og hvid - med hovedvægt på flagskibet Cote-Rotie fra det nordelige Rhone med henholdsvis 3 standard Cote-Rotie, 3 Cote-Rotie La Landonne og 3 Cote Rotie Cote Blonde.

Det var sat således sammen, at alle 3 typer skulle smages i årgangene 2016, 2015 og 2010.

3 meget forskellige udtryk, da årgangene er vidt forskellige.

Årgangene udtrykker hver deres resultat af årgangenes forskelligheder - derom senere...
DomaineRostaing

Som indledningsvist skrevet, så var Pierre Rostaing kommet til Danmark for at præsentere vinene, da den legendariske fader Rene Rostaing er gået på pension, og Pierre har siden årgang 2015 overtaget produktionen.

Det er Pierre på billedet til højre i fuld sving med at smage vinene til...

Rostaing er uomtvistelig en af de allerbedste producenter i Rhônedalens sagnomspundne Côte-Rôtie og tilhører den meget begrænsede elite, der har fået 100P Parker flere gange.

Blandt de fleste er der ingen tvivl om, at Domaine Réné Rostaing nyder status som kultproducent af topkvalitet i Côte-Rôtie i meget små mængder.

Fra 2015 årgangen har sønnen Pierre Rostaing været ansvarlig for at lave vinen og har mere og mere taget over.

Pierre var også ansvarlig for familens ejendom i Languedoc, mens hans læste i Montpellier.

Domaine Rostaing er dedikeret "terroirist", og forsøger at lade sine vinmarker komme mest muligt frem i vinene. Jordbunden i Côte-Rôtie byder på skiffer, flint, limsten, ler og jernholdig jord.

Domaine Rostaings bedste vinmarker i Côte Blonde og single vineyarden La Landonne byder på verdensklassevine, og Cuvée Ampodium, den sidst tilkomne vinmark i Côte-Rotie, er lavet på vinmarker beliggende uden for disse 2 områder.
DomaineRostaing
Rostaing har altid været fascineret af de store Bourgognevine, og søger altid elegancen og frugten i vinene. Det smages meget tydeligt i vinene.

Ca. 15% af de store Cote-Rotie vine lagrer på barrique (228 liters) Bourgognefade, mens resten lagrer i 600 liter fade (demi-muids). Det tilfører vinen en umiskendelig duft og smag af fadet - men ikke mere end det og slet ikke dominerende i vinene.

Det handler for Domaine Rostaing om at fremelske frugtstærke og elegante vine med aristokratisk touch - faktisk lig Bourgogne på mange måder.

Det maksimale høstudbytte overstiger aldrig 35 hektoliter vin pr. hektar, når det kommer til Cote-Rotie.

Kenderne af Cote-Rotie vil vide, at Cote-Rotie og Bourgogne vine ofte kan narre i blindsmagninger, når de får alder. Mangt en vinjournalist er faldet i vandet i forsøget på at smage forskel.

Det skal man blot bruge til at anerkende, at Cote-Rotie kan fremelske vine, der fortjener sammenligning med de fleste af verdens andre store vine.

Til venstre ser du vinen Puech Noble Rouge fra Languedoc, hvor Domaine Rostaing også har vinmarker. Vinen er fremstillet på 80% Syrah, 10% Grenache og 10% Mourvèdre.
DomaineRostaing

I Condrieu laver Domaine Rostaing hvidvinen La Bonnette på 100% Viognier.

Hovedvirksomheden er dog fokuseret på Cote-Rotie, hvor René Rostaing udkom med sin første cuvée i 1971. Dengang dækkede vinmarkerne blot 1,5 hektarer i lige dele mellem Cote Blonde og La Laudonne.

I dag har Domaine Rostaing ca. 8 hektarer vinmarker fordelt med 7 hektarer i Cote-Rotie og 1 hektar i Condrieu. Dertil lidt i Languedoc, hvor Domaine Rostaing har lavet vin siden 1997.

Vokseværket kom efter tilkøb fra svigerfaderen Albert Dervieux's og onklen Marius Gentaz's vinmarker.

Pierre Rostaing kunne på dagen berette, at han finder denne størrelse passende, så han kan overse alle dele af produktionen. Der er derfor ingen planer om udvidelser for indeværende.

Til højre ser du den smukke etikette fra La Landonne, der laves på 100% Syrah.

Cote-Rotie Cote Blonde laves derimod på 95% Syrah og 5% Viognier.

Standard versionen af Cote-Rotie Ampodium er en blanding af druer fra 13 forskellige lokaliteter bortset fra La Landonne og Cote Blonde. Vinen er lavet på 100% Syrah.

DomaineRostaing
I den internationale presse regnes Cote-Rotie Cote Blonde som værende den bedste af Cote Rotie vinene, men det var nu undertegnedes indtryk, at Cote-Rotie La Landonne sagtens kan følge med i store årgange.

Denne middagsstund skulle vi smage følgende vine:

Puech Noble Rouge Coteaux du Languedoc 2016, Domaine Rostaing
Puech Noble Mourvedre Languedoc 2016, Domaine Rostaing
Les Lezardes Syrah Collines Rhodaniennes 2016, Domaine Rostaing
Cote Rotie Ampodium 2016, Domaine Rostaing
Cote Rotie Ampodium 2015, Domaine Rostaing
Cote Rotie Ampodium 2010, Domaine Rostaing
Cote Rotie La Landonne 2016, Domaine Rostaing
Cote Rotie La Landonne 2015, Domaine Rostaing
Cote Rotie La Landonne 2010, Domaine Rostaing
Cote Rotie Cote Blonde 2016, Domaine Rostaing
Cote Rotie Cote Blonde 2015, Domaine Rostaing
Cote Rotie Cote Blonde 2010, Domaine Rostaing
Les Lezardes Viognier Collines Rhodani 2015, Domaine Rostaing
Condrieu La Bonette 2017, Domaine Rostaing

Der er generelt tale om fremragende vine, der tåler sammenligning med og er blandt de bedste fra området.
DomaineRostaing

Du kan lidt længere nede se vurderingen af de enkelte vine.

Efter smagningen skulle de fremmødte vinskribenter trakteres med 3 "lette" retter til frokost, der dog ikke var så lette, når det kom til stykket.

Morten Magh fra Den Røde Cottage stod for serveringen.

Jeg vil mindes den fremragende tatar af okse ribeye fra Grambogaard, estragon og grillet kål, som du ser på billedet til højre. Lækkert at få tatar af Ribeye.

Det skal også lyde stor ros til den pocherede torsk, der blev serveret efterfølgende med grønt og creme. Flot, flot frokost der sluttede med en delikat macaron serveret til en kop sort kaffe.

Den Røde Cottage er bestemt et besøg værd. Rigtig lækker og veltillavet mad, idyllisk beliggenhed og opmærksom betjening.

Men vi skal tilbage til vinene.

Nedenfor kan du klikke på de enkelte vine, der fører direkte til vor vurdering i ord og point.

DomaineRostaing

Puech Noble Rouge Coteaux du Languedoc 2016, Domaine Rostaing
Puech Noble Mourvedre Languedoc 2016, Domaine Rostaing
Les Lezardes Syrah Collines Rhodaniennes 2016, Domaine Rostaing
Cote Rotie Ampodium 2016, Domaine Rostaing
Cote Rotie Ampodium 2015, Domaine Rostaing
Cote Rotie Ampodium 2010, Domaine Rostaing
Cote Rotie La Landonne 2016, Domaine Rostaing
Cote Rotie La Landonne 2015, Domaine Rostaing
Cote Rotie La Landonne 2010, Domaine Rostaing
Cote Rotie Cote Blonde 2016, Domaine Rostaing
Cote Rotie Cote Blonde 2015, Domaine Rostaing
Cote Rotie Cote Blonde 2010, Domaine Rostaing
Les Lezardes Viognier Collines Rhodani 2015, Domaine Rostaing
Condrieu La Bonette 2017, Domaine Rostaing

En flot kvalitets vinsmagning krydret med en fremragende frokost var ved at være til ende.

Tak til Philipson Wine for et flot arrangement.

Nedenfor finder du links til vinforhandler og restaurant.



Link til vinhandler og vine: Philipson Wine

Link til restaurant: Den Røde Cottage

På gensyn....

Vinhulen.dk
Copyright marts 2019