WINEMAKERS LUNCH MED CHATEAU FIGEAC

BISTRO BOHEME

Esplanaden 8, 1263 København

Chateau Figeac 2015

Chateau Figeac på Bistro Boheme.

Torsdag den 12. november var Frederic Faye fra det berømte og historiske Chateau Figeac i St. Emilion på et lynvisit i Danmark.

I den anledning havde vinimportør Tom Brandis fra Domaine Brandis i Brøndby inviteret til smagning af slottets vine over en til anledningen afstemt frokost.

Det flotte program bestod af 8 vine præsenteret sætvis som følger:

Petit Figeac 2012
Chateau Figeac 2012

Chateau Figeac 2007
Chateau Figeac 2006

Chateau Figeac 2001
Chateau Figeac 2000

Chateau Figeac 1998
Chateau Figeac 1989

Chateau Figeac`s er måske den mest berømte og historiske ejendom i hele St. Emilion.

Ejendommen kan spores tilbage til romersk tid, og man har altid været klar over det helt fantastiske terroir omkring ejendommen.
Chateau Figeac 2015

Ejendommen nyder sammen med Chateau Cheval Blanc en unik placering på grænsen til Pomerol.
br> Chateau Figeac har siden 1892 været ejet af familien Manoncourt.

I 1947 overtog Thierry Manoncourt ansvaret og driften med henblik på at føre ejendommen helt til tops i appellationen, hvilket i 1955 førte til status som Premier Cru Classe.

Han var den første på højre bred som tog temperaturkontrol i brug og indførte rustfri stål i gæringskælderen. Chateau Figeac 2015

Endvidere var han en af de første på markedet med en ”Second Wine”.

Jordbunden ved Chateau Figeac består primært af grus og sand, og er derfor mere lig jordbunden i f.eks. Graves - og derfor mest egnet til cabernet druer.

Derfor den for appellationen unikke druesammensætning bestående af 35% cabernet sauvignon, 35% cabernet franc og 30 % merlot.

Chateau Figeac minder derfor mere i stil om de klassificerede slotte i Haut-Medoc med samme kompleksitet og evne til lang flaskelagring.

Mange Chateau Figeac elskere havde i forbindelse med reklassifikationen af St. Emilion i 2013 set frem mod en forfremmelse til Premier Cru Classe A og en naturlig plads ved siden af Chateau Cheval Blanc og Ausone.

Slottet måtte imidlertid se (A`et) gå til Chateau Angelus og Chateau Pavie.
Det fik slottets ledelse til at reagere med flere ændringer. Der skulle arbejdes mod yderligere forbedringer af vinen ligesom image og markedsposition skulle styrkes.

Chateau Figeac 2015

Første step var engagering af Michel Rolland som vinkonsulent - første årgang 2012 - samt Jean Valmy Nicholas fra Chateau Conseillante som ekstern rådgiver.

Dette betød samtidig pensionering af direktøren gennem 25 år Eric d`Aramon og udnævnelse af Frederic Faye.

Ansættelsen af Michel Rolland er selvfølgelig diskuteret vidt og bredt, men det er iflg. Faye bestemt ikke intentionen at vinens stil skal ændres - nok nærmere blot fintunes, hvilket vi er mange som er glade for.

De 2 første vine fra 2012 var vellavet og på højt niveau. Der var selvfølgelig forskel men til 1/3 del af prisen for Petit Figeac, må det betegnes som et absolut topkøb.

Begge var fine vine at nyde nu og de næste 5 år, selvom Chateau Figeac selvfølgelig er bygget til et langt liv.

Årgang 2007 sidder lige i skabet, og skal nydes nu de næste par år. Det er en imponerende flot vin fra en problematiske årgang.

Årgang 2006 er p.t. lidt lukket og mangler et par år til at udfolde sig, men det lover fint.

I sættet med årgang 2001 & 2000 blev der ved bordet joket med, at der måtte være byttet om på flaskerne, for den hypede årgang 2000 fremstod grøn og urtet med en slank tør struktur hvorimod, 2001'eren var fantastisk med flot harmonisk helhed og balance.

Til højre ser du på billedet et udsnit af vinene...

Chateau Figeac 2015

Årgang 1998 viser virkelig hvad slottet formår, en vin i absolut verdensklasse, og 1989'eren opfører sig som en 25 år gammel vin, moden og drikkeklar.

Vi har lavet en oversigt over vinene denne dejlige aften, og så kan du klikke på den specifikke vin, hvor du ønsker at se vor anmeldelse/rating:

Petit Figeac 2012
Chateau Figeac 2012
Chateau Figeac 2007
Chateau Figeac 2006
Chateau Figeac 2001
Chateau Figeac 2000
Chateau Figeac 1998
Chateau Figeac 1989

PÃ¥ billede til venstee ses Chateau Figeac's Frederic Faye sammen med vinhandler Tom Brandis fra DomaineBrandis.dk

Smagningen var en unik mulighed for at teste slottets stil gennem flere årtier.

Vinene er meget klassiske og elegante - lidt "old school" på den fede måde. Chateau Figeac 2015

Man arbejder hen imod lidt tidligere drikkeklare vine, uden det må ud evnen til en lang holdbarhed på flasken.

Slottet har den fremtidige strategi klar og midlerne til at føre den ud i livet, så vi er mange, som med spænding, vil følge med i udviklingen over de næste 5-10 år.

En hyggelig vinsmagning sammen med god mad fra Bistro Boheme var tilendebragt.

Dejlige smagsindtryk fra 8 franske vine på højt niveau er en dejlig måde at komme dagen ihu på.

Det var tid til igen at konfronteres med den virkelige verden udenfor :-)

For yderligere informationer om slottet henvises til: Chateau Figeac

For yderligere oplysninger om vine og priser henvises til Domaine Brandis ved at følge nærværende link: Domaine Brandis

Du finder Bistro Boheme her: Bistro Bohene

God fornøjelse....

Thomas Elkjær
Vinhulen.dk
Copyright 2015