Barolo Tour 2009 - ViettiBarolo 009 En af turens absolutte højdepunkter, når det kommer til Barolo's klassiske sortiment af vine fandt vi hos Vietti i Castiglione Faletto på adressen Piazza Vittorio Veneto, 5, 12060 Castiglione Falletto.

Faktisk var det lidt svært at finde ejendommen, og da vi kom, var der ikke et øje i syne, så vi fik ringet behørigt på, og straks efter stod Elena Penna (Luca Currado's kone)i døren og sagde velkommen. Hun undskyldte straks, at Mario Currado, ikke var hjemme, men han ville komme senere. Så var det altså ham, vi så på vej ud i bil, da vi ankom. På billedet står Henrik og Michael i samtale med Elena.

Vietti har i dag mere end 80 hektarer vinmarker, hvor alle de forskellige vine kommer fra. Vietti's vinhistorie går tilbage til det 19. århundrede, men det var først i starten af det 20. århundrede, at Vietti-navnet kunne tilbyde egen vin i flasker. Oprindelig var det Mario Vietti, der i 1919 lavede de første Vietti vine og solgte de fleste af vinene i Italien.

I 1952 blev det Alfredo Currado's tur til at producere vinen (Luciana Vietti's mand). Han producerede vine fra egne marker og købte desuden druer. Vietti var et af de første huse i Barolo-området, der kom ind på det amerikanske marked. Alfredo var desuden én af de første der "opfandt" enkeltmarksvine i området med Brunate, Rocche og Villero. Det var ret usædvanligt på den tid. Alfredo kaldes desuden Arneis far, da han i 1967 gjorde en stor indsats for at genopdage den næsten glemte druetype Arneis.

Barolo 009 Mario Currado kom til i 1983.
Luca Currado kom til i 1990 efter en tur på skolebænken indenfor vinproduktion i Bordeaux og Californien.

Vi synes personligt, at noget af det mest karakteristiske ved Vietti's vine er etiketterne, som blev til i 1970, hvor lokale kunstnere sammen med familien designede de etiketter, som du også ser i dag. Smukke, enkle og let genkendelige. Etiketterne har faktisk været udstillet på Museum of Modern Art i New York.

På billedet til højre kan du se 3 Baroli med de karakteristiske etiketter....

Denne eftermiddag skulle vi rundt og se vinproduktionens enkeltheder og smage en række af Vietti's vine.

Selve produktionsområdet er, som du kan se på billedet nedenfor, særdeles spændende med en række sjove vinkler. Du kan f.eks. se på billedet, at der er lavt til loftet - som i øvrigt hælder kraftigt. Der er en lille passage mellem vinfadene og væggen, så vi kunne lige snige os forbi. Man går simpelthen fra ejendom til ejendom for at se de enkelte faser af produktionen.
Det er et tydeligt tegn på, at produktionen er udvidet over årene, men at ejendommen løbende har skullet rettes til efter forholdene.

Barolo 009

Denne eftermiddag skulle vi smage:

Barbera d'Asti Tre Vigne 2007, Vietti
Barbera d'Alba Scarpone 2007, Vietti
Barbera d'Asti La Crena 2004, Vietti
Langhe Nebbiolo Perbacco 2006, Vietti
Barbaresco Messeria 2006, Vietti
Barolo Castiglione 2005, Vietti
Barolo Brunate 2006, Vietti
Barolo Lazzarito 2006, Vietti
Barolo Rocche 2006, Vietti
Moscato d'Asti 2009, Vietti

Hvis du spørger os, så er Vietti seriøst en af Barolo's stjerner, og desværre en af de mere ukendte i Danmark. Vinene er særdeles vellavede i alle faser, og som du kan se af testene, så kunne flere af vinene opnå maksimale 3 glas.
Det svarer iøvrigt til, hvad flere internationale anmeldere er kommet frem til i 2010 og 2011. Vietti er virkelig vokset på den internationale stjernehimmel, siden vi var der....

På billedet skråt til højre kan du se Mario åbne en dejlig samling af ovennævnte vine, mens vi sidder forventningsfuldt og venter på de ædle dråber!

Barolo 009 Barbaresco Messeria 2006 er ret fantastisk med en rating lige omkring de 3 glas. Det samme kan siges om Barolo Lazzarito, hvor man denne dag kunne komme i tvivl om, hvorvidt man ikke skulle lade tvivlen komme vinen til gode og give den maksimale 3 glas. Vi holder den dog på 2, og så håber vi, at vi gensmager den på et tidspunkt, hvor den så giver alt.

Barolo 009 3 glas går dog uden tvivl til Barolo Brunate 2006 samt Barolo Rocche 2006 som begge er fantastiske vine med masser af power og struktur med et langt liv foran sig.

En rigtig god eftermiddag i selskab med Vietti var ved at være slut. Hyggelig rundvisning i vineriet og en meget gavmild udskænkning efterfølgende, så vi på Vinhulen.dk havde lejlighed til at stifte bekendtskab med alle de gode vine i sortimentet. Slutglasset var Moscato d'Asti 2009.
Da aftapninger af denne vintype ikke lever længe, når først de er flasket, har vi valgt ikke at lægge den i vindatabasen. Når du læser artiklen, er det sikkert allerede årgang 2010, du skal have i glasset!

I Danmark importeres vinene fra Vietti af Niche Vine i København.
Copyright 2011
Vinhulen.dk