Barolo Tour 2009 - G.D. Vajra
Indgangen til producenten G.D. Vajra

Det var november 2009, en dejlig lun efterårsdag i Piemonte, og vi var kommet en smule udenfor den normale rute denne skønne morgen.
Vi skulle nemlig til Barolo's højeste kommune - Vergne - for at møde Milena & Aldo Vajra, som står bag den berømte producent G.D. Vajra.

Milena er oprindeligt fra Cervere, mens Aldo er fra Torino, og vingården Vajra etableredes i 1972.

Vajra er opkaldt efter Giuseppe Domenico, som var far til den nuværende ejer Aldo Vajras. Arealet af vinmarker er nu oppe på 40 hektarer, hvoraf omkring 10 hektarer er tilplantet med Nebbiolo på blandt andet markerne Bricco delle Viole, Fossati, La Volta og Coste di Vergne.

Denne formiddag stod Sabrina klar til at vise os rundt i produktionen efter vi lige havde hilst kort på Milena og gjort rede for, hvorfor vi netop havde bestemt os for at tage turen op til Vergne og specielt til Vajra. Herefter tog Sabrina over...
Pragtfuld og levende pige med masser af energi og viden om sted og vin. Vi var i trygge hænder.

Indgangen til producenten G.D. Vajra

Hvis du synes, at billedet af indgangspartiet ser lidt kedeligt ud, så vil vi godt give dig ret. Bygningerne er lidt moderne i forhold til området, men det skyldes, at etableringen af stedet først fandt sted i 1972.
Det lidt kedelige design skulle senere blive afløst af de mest varme og gæstfri værtspar og topprofessionelle rundviser på touren i 2009!

Som altid på touren fik vi en tur rundt i produktionen, og man er efter sådan en uge pænt inde i, hvordan en Enox tank ser ud :-) Som du kan se af billedet, var Sabrina dog rigtig god til at supplere synene med faglige input om, hvordan de enkelte vine vinifiseres.


Sabrina fortæller Michael & Thomas om herlighederne.
Læg mærke til Michael's notesblok. Her står alle smagenoterne!

Efter en kort rundvisning sluttede Milena Vajra sig til selskabet for at give Vinhulen.dk et indblik i producentens brede udvalg af vine fra sprøde hvidvine til koncentrerede rødvine og "sjældne" vine som Freisa og Riesling, som ikke mange producenter i området laver.

I den indledende fase tror jeg egentlig ikke, at vi skulle have smagt hele sortimentet, men da interessen for vinene fra vor side blev åbenlys krydret med en række spidse spørgsmål fra Thomas, blev udvalget på bordet større og større, og helheden skulle vise sig at gøre, at dette blev en af de største oplevelser på vor Barolo Tour 2009.


Fru Vajra og Sabrina rundt om smagebordet fyldt med flasker

Først fik vi et par hvide vine - Langhe Chardonnay og Langhe Bianco - begge fra 2008. Allerede her røg låget af gryden. Lad os slå fast med det samme. Vi har smagt nogle Riesling fra Italien, men dette er topklasse - og vi mener topklasse.
Vi var helt saglige over denne liflige hvidvin.

Langhe Chardonnay Luigi Baudana er et sjovt navn, men der er en historie bag! Det er nemlig sådan, at Vajra har optaget samarbejde med en vingård i Serralunga d'Alba, inden parret Luigi & Fiorina Baudana skal på pension. Begge parter har den opfattelse, at de har de samme ønsker til vinfremstilling, og derfor er de gået sammen, så der altså nu er marker i 2 byer.
Nogle af de røde vine senere i programmet er også fra Luigi Baudana.

Herefter overgik vi til smagning af Dolcetto d'Alba og resten af de røde vine.

Her ser I 2 udgaver af Dolcetto d'Alba

Disse røde, friske vine - som skal drikkes unge - var startskuddet til en bølge af 14 rødvine, hvoraf den sidste er en udgave af den lokalt berømte Barolo Chinato. Dermed var vi pludseligt blevet 16 vinerfaringer rigere, da vi senere drog videre på vor tour.

Noget af de mere usædvanlige vi smagte var Freisa Kyé fra 2006, som absolut må siges at være en herlighed. Ikke mange producenter fremstiller vin i Barolo på 100% Freisa, men hos Vajra er det blevet en kunst, og med farvestrålende etiket gør den opmærksom på sig selv både visuelt og smagsmæssigt. (Kan ses på nedenstående billede).
Hvis du nogensinde får mulighed for at smage denne herlighed, så må du ikke springe over. Det er pragtfuldt, men desværre har importøren i Danmark ikke valgt at tage denne vin med i sortimentet, men det er en klar 3-glasser :-)

Rækken af vine inkl. Freisa Kyé 2006 - fremragende....

Denne formiddag smagte vi os gennem følgende vine:

Langhe Chardonnay 2008, Luigi Baudana
Langhe Bianco 2008, G.D. Vajra
Dolcetto d'Alba 2008, G.D. Vajra
Dolcetto d'Alba Coste & Rossati 2008, G.D. Vajra
Langhe Nebbiolo 2007, G.D. Vajra
Barbera d'Alba 2007, G.D. Vajra
Barbera d'Alba Sup. 2006, G.D. Vajra
Freisa Kyé 2006, G.D. Vajra
Barolo Albe 2005, G.D. Vajra
Barolo Bricco delle Viole 2005, G.D. Vajra
Barolo 2005, Luigi Baudana
Langhe Rosso PN Q 497, G.D. Vajra
Barolo Baudana 2005, Luigi Baudana
Barolo Cerretta 2005, Luigi Baudana
Moscato d'Asti 2009, G.D. Vajra
Barolo Chinato, G.D. Vajra


Du kan klikke på de enkelte vine og herefter se en nøje beskrivelse af dem i vindatabasen inkl. rating. Du finder sektionen for vintest øverst i navigationspanelet ved at klikke på "vintest".

Det helt særlige ved Vajra's vine er, at der ikke bruges meget fad. Det er derfor den traditionelle Barolo metode, der anvendes her. Der er kun 6-8% fadning af mosten, hvorfor de fadlagrede noter er meget få og lette.

Det giver alle vinene en umiddelbar friskhed, frugtrigdom og ren smag med stor fylde og koncentration. Det er svært at fremstille velsmagende kvalitetsvine, når man kun kan belave sig på smagen af drue, men det mestrer Vajra til perfektion.

Vi må anbefale vinene Langhe Bianco Riesling 2008, Freisa Kyé 2006, Barolo Bricco delle Viole 2005, Barolo Baudana 2005 fra Luigi Bausana som de bedste fra feltet...

2 Baroli fra Luigi Baudana som stadig er under label fra LB selv.

Ovenfor kan du se de 2 Baroli, som vi smagte, men som fortsat er under label fra Luigi Baudana, men som Vajra overtager i forbindelse med producentens pension. Det bliver spændende at se, hvad der kan frembringes af spændende vin med Luigi Baudana som fortsættende konsulent.

Sådan en herlig formiddag i et relativt varmt Barolo får en ende på et tidspunkt, og vi vil gerne slutte med nedenstående billede, som vist siger alt om et sted, hvor man føler sig velkommen, og hvor værtsparret/ejerne bare er nogle pragtfulde mennesker med varme og passion for vin. Det var en fornøjelse at besøge G.D.Vajra, som byder på nogle af områdets bedste vine - nogle endda i særklasse!

Aldo & Milena Vajra på turens bedste billede!!

Vinhulen.dk's Barolo Tour 2009 sang på sidste vers. G.D.Vajra var turens næstsidste stop. Vor italienske Fiat Bravo skulle nu kun en enkelt tur til Barbaresco for at opleve endnu et eventyr, men vi vil mindes familien Vajra med stor glæde og lyst til at komme tilbage....

I Danmark importeres vinene af H.J. Hansen Vin A/S.Copyright 2010
Vinhulen.dk