Vinhulen hos vinproducenten Luigi Pira 2008.



Fredag den 14. november 2008 havde vi fornøjelsen af at nærme os Serralunga d'Alba igen, da vi skulle besøge den fortræffelige producent Luigi Pira.
Luigi Pira er fader og grundlægger af vinhuset, og det er i dag sønnerne Giampaolo og Romolo, der driver virksomheden.



Vi stiftede første gang bekendtskab med producenten via nogle flasker Barolo Vigna Marenca 1996, som undertegnede har fornøjelsen af at have liggende - de er fremragende!



Luigi Pira er en mindre producent, som "kun" laver ca. 50.000 flasker vin på 10 hektarer vinmarker. Den første Barolo er fra 1993, men stedet er faktisk bygget i 1950, og det ligger ca. 200 meter fra centrum af Serralunga d'Alba, hvis man kan kalde "torvet" med kaffebaren for centrum.
Af de 50.000 flasker vin, er Dolcetto d'Alba næsten alene ansvarlig for 20.000 flasker, så antallet af Baroli er meget lavt, når man også fraregner Barbera d'Alba og Langhe Nebbiolo. Enkeltmark Baroli begyndte Luigi Pira at lave i årgang 1996. Luigi Pira hører til den del af Barolo producenterne, som man må betegne som "modernister" - altså lagring på barrique m.m. Stilen er inspireret af Elio Altare.




Indgangen til Luigi Pira. Vejen udenfor fører lige til "torvet" i Serralunga d'Alba!



Efter at have parkeret vor automobil blev vi vist ind i producentens smagerum, hvor vi havde lejlighed til at betragte et udvalg af tidligere vin-trofæer på væggen tillige med en række flotte udmærkelser fra blandt andet Gambero Rosso og Veronelli.
Vi er sådan set enige i den hæder, som er faldet på brødrene, da vinene er flotte, reelle og af forbilledlig kvalitet.



SÃ¥ kom Giampaolo Pira ind i lokalet og tog i mod flankeret af en god veninde - og i dagens anledning - tolk, da Giampaolo taler meget lidt engelsk.
Nu skal man ikke lade sig narre, da også Giampaolo forstår alt det engelsk, som han kan lytte sig til. Han taler bare ikke engelsk, når han svarer. Så er det rart med en meget sød og imødekommende tolk, som kunne formidle budskabet....




Trofæerne af gamle årgange af Baroli



Nå, du var vi jo ikke kommet sammen for at snakke, så Giamfranco gik i gang med at trække lidt vin op, som vi kunne fornøje os med denne formiddag i Serralunga d'Alba.

Vi skulle smage følgende vine:



Dolcetto d'Alba 2007
Barbera d'Alba 2006
Langhe Nebbiolo 2006
Barolo 2005
Barolo Margheria 2005
Barolo Marenca 2005
Barolo Vigna Rionda 2005



Du finder vinene i vor database her:



Dolcetto d'Alba 2007, Luigi Pira
Barbera d'Alba 2006, Luigi Pira
Langhe Nebbiolo 2006, Luigi Pira
Barolo 2005, Luigi Pira
Barolo Margheria 2005, Luigi Pira
Barolo Marenca 2005, Luigi Pira
Barolo Vigna Rionda 2005, Luigi Pira




Her kan du se Giampaolo trække en af de dyrebare Barolo vine op, mens "tolken" ser til...



Hvordan er vinene så? Jo, de svinger mellem rigtigt gode til fremragende. Der er absolut ingen "missere" i dette udvalg.
Dolcetto d'Alba er dejlig frisk og har masser af kirsebær. En rigtig dejlig flaske til antipasti.
Barbera d'Alba 2006 er rund og mørk og har da præg af vanilje og træ som supplement til frugten.
Langhe Nebbiolo 2006 er måske den "svageste" af de vine, som vi smagte på dagen, eller også savnede den bare lidt flaskelagring, inden den bliver drukket.
Baroli 2005 vinene er ret fantastiske. Druerne er plukket inden regnen, hvorfor resultatet hos Luigi Pira er rigtigt godt. Når der blev plukket inden regnen i Barolo-området, er kvaliteten i forhold til 2004 slet ikke så meget ringere, og det beviser vinene da også.
Efter vor opfattelse er Barolo Marenca 2005 enestående med tydelige og klare 3 glas, mens Barolo Margheria 2005 er tæt på 3 glas. Barolo Vigna Rionda 2005 er lidt sværere at vurdere. Den er meget hård og kontant i sin ungdom. Anmeldernes yndling men vore penge i 2005-årgangen er altså på Marenca.



Nogle kunne så undre sig over, hvorfor vi ikke kom igennem årgang 2004, når vi var der? Ja, der er kun en positiv ting at sige. Pira har udsolgt af 2004-årgangen. Det kan man godt forstå!




Barolo Vigna Rionda 2005. Etiketten er rettet, da 2005-etiketten endnu ikke var produceret på besøgstidspunktet.



Efter denne ret fantastiske vinsmagning af nogle af de stilmæssigt moderne Barolo vine, var det tid til en rundvisning på ejendommen.
Der er en fantastisk udsigt fra terrassen, hvor man kan se samtlige vinmarker nedenfor på skråningerne. Giampaolo Pira fortalte lidt om området, mens vi stod og nød udsigten. Ellers må vi sige, at selve produktionen jo til forveksling ligner de andre producenters. Man kan dog altid se, om der er tale om en moderne eller traditionel producent, når man kommer ind, hvor vinene lagrer.
Hos Pira er der masser af barrique og lidt større fade, hvor det er meget store fade hos traditionalisterne....



Vinene fra Luigi Pira importeres til Danmark af Adriat Vinimport, Frederiksberg.