Vinhulen hos vinproducenten Cascina Baricchi 2008.

Et par gange i løbet af vor tur til Barolo 2008 måtte vi på afveje. Den ene af gangene tog vi en tur til Neviglie tæt på Barbaresco i Cuneo provinsen for at besøge Cascina Baricchi, hvis vine vi har fuldt gennem en årrække og testet utallige gange.



Cascina Baricchi blev oprindeligt grundlagt i 1979 af Giovanni Simonetta, hvor han købte et hus ude på landet og begyndte at lave vine. Efter et årti begyndte Cascina Baricchi i slutningen af 1980'erne at producere vin under egen label...



I dag er det Natale Simonetta, der kører vineriet. Desværre var han på forretningsrejse, da vi kom for at besøge, men det betød intet, da vi fik en aldeles fremragende eftermiddag i selskab med Fabio Domanda, som er Natales assistent. Denne eftermiddag fik vi også selskab af en af Fabio's venner, som faktisk er pilot og fungerede som tolk.
Det hele startede med, at de 2 unge mænd hentede hos på det lokale torv og så kørte vi ellers i kortege til Cascina Baricchi.




Fabio fortæller om vinens tilblivelse. I baggrunden de store Enox-tanke, hvor vinen gærer..



Cascina Baricchi laver vine på lokale druer. Der er Dolcetto d'Alba, Barbera d'Alba, Nebbiolo d'Alba og Barbaresco.
Derudover laves der også en række vine i andre katagorier, som er særdeles spændende, bl.a. Brut Rosé Visages de Canaille og et par søde vine Guardo (sent høstet) og Solenne (ice wine). Og så skal vi ikke glemme Pinot Nero Aromatizzato, som er fremstillet på 22 forskellige urter og krydderier og bedst nydes til f.eks. chokoladekage. Vi skulle denne eftermiddag smage dem alle!




Den meget flotte etiket på Visages de Canaille.



Inden vi gik til selve smagningen, var vi et kort øjeblik ude og se lagerhallen og selve vinhallen, hvor vinen bliver til. I kan se alle de mange barriques, hvor vinen lagrer på billedet nedenunder. Så har vi også lige indlagt et billede, hvor I specifikt kan se et barrique med vinen Shará 2007. Denne vin er 100% på Syrah.
Det er meget fachinerende at gå rundt mellem alle de mange tønder og se de enkelte vine ligge og udvikle sig, inden de skal flaskes. Der er faktisk mange forskellige typer af eg og intensiteter af ristning i de enkelte fade for at styre processen. (det er det, der giver træ, eg, røg, karamel, smør m.v. i duft og smag)



Denne eftermiddag skulle vi smage følgende vine:



Vino Spumante Pinot Noir Et Voila 2001
Dolcetto d'Alba 2007
Barbera d'Alba 2006
Shará 2004
Langhe Nebbiolo 2004
Barbaresco 2004
Barbaresco 2005
Langhe Rosso Brigante 2002
Langhe Rosso Brigante 2000
Pinot Nero 1997
Merlot Bricco dei Bugiardi 2004
Vino da Tavola Guardo 2003
Vino da Tavola Solenne 2003



Som I kan se et ret heftigt program, som foregik stille og roligt rundt om et bord i antik stil. Der blev serveret grissini og pølse til festlighederne, så det var ren lykke.




Fabio forklarer om de enkelte vine under smagningen suppleret af vennen/tolken til højre i billedet...



Der er ingen tvivl om, at der er meget stor forskel på vinene, da der er tale om et stort sortiment, men nogle fortjener en fremhævelse frem for andre.
Vino Spumante Pinot Noir Et Voila er rigtig lækker i sin Spumante-genre. Dolcetto d'Alba har den rette frugttyngde og samtidigt den friskhed, som er helt central, når vi taler vin til antipasti m.v. Barbaresco 2004 er også velstøbt i denne fine årgang, og helt pjattet er vi med dessertvinene, hvor Solenne (ice wine) er i sin egen liga og flasken ligner nærmest en parfumeflaske, og det der er i flasken, er også lige så koncentreret.




Undertegnede i livlig drøftelse med Fabio (skjult), mens Fabio's
ven oversætter (ryggen til). Læg mærke til vinmarkerne!



Det blev en særdeles god eftermiddag i Neviglie hos Cascina Baricchi. 2 meget imødekommende unge mænd med god tid til gæsterne. Vi hyggede os rundt om bordet, og hver gang glassene var tomme, var der lige en ny flaske, der skulle smages.



Den sidste flaske var Pinot Nero Aromatizzato, som minder en del om Chinato i stilen med en hel del af de samme smagsnuancer. Den er helt særegen, og den skal man opleve mindst 1 gang i livet. Man drømte om et stykke chokoladekage, men chokoladen på bordet var helt ok og ledsagede helt perfekt.



Efter et par hyggelige timer hos Cascina Baricchi var det blevet tid til at komme videre på vor omfangsrige Barolo Tour 2008. Opstemte satte vi kursen tilbage mod Barolo...

I Danmark importeres vinene fra Cascina Baricchi af Carlo Merolli.