Vinhulen hos vinproducenten Brovia 2008

Det er relativt sjældent, at man bliver mødt af kvinder, når man besøger vinproducenter i Italien. Det er endnu mere sjældent, at de også har udpræget humoristisk sans, men sådan blev det en efterårsdag i 2008, hvor Vinhulen.dk besøgte vinproducenten Brovia.



Brovia er grundlagt i 1863, og i 1953 kom de to brødre Giacinto og Raffaele Brovia til. De har drevet ejendommen siden og i slutningen af 1980'erne begyndte Giacintos to døtre Elena og Cristina Brovia at arbejde fuld tid på vingården. Det var disse unge damer, som vi havde fornøjelsen af at sætte i stævne denne dag, hvor mændene var bortrejst.
Det er et par travle damer, som både skulle servicere vin, passe børn og have besøg af os, men alt gik i skønneste orden!



Brovia laver Barolo fra flere forskellige byer. I Castiglione Falletto er det f.eks. Barolo Rocche fra marken Rocche Di Castiglione. Barolo Villero og den almindelige Barolo kommer også herfra. I Serralunga har man siden 1995 lavet Barolo Ca' Mia, som vi opfatter som den bedste af Barolo'erne.




Elena og Cristina Brovia forklarer om produktionen.



Efter en hurtig gennemgang af kælderen inklusiv den obligatoriske savlende opstilling af 4 vinskribenter foran kælderens lidt ældre vine behørigt låst inde bag gitter, var det tid til at entrere smagerummet for en lille gennemgang af Brovia's vine.



Vi skulle smage:



Dolcetto d'Alba Vigna Villej 2006
Dolcetto d'Alba Solatio 2007 (fad)
Barbera d'Alba Sori del Drago 2007 (fad)
Barbera d'Alba 2007 (fad)
Barolo Rocche 2005
Barolo Villero 2005
Barolo Garblét Sue 2004
Barolo Ca'Mia 2005



Så kan den opmærksomme læser spørge sig selv - hvorfor smagte I ikke alle 2004'erne? Ja, der er kun et svar på det spørgsmål - de er udsolgt!



Se vinene i vindatabasen:
Dolcetto d'Alba Vigna Villej 2006, Brovia
Dolcetto d'Alba Solatio 2007 (fad), Brovia
Barbera d'Alba Sori del Drago 2007 (fad), Brovia
Barbera d'Alba 2007, Brovia
Barolo Rocche 2005, Brovia
Barolo Villero 2005, Brovia
Barolo Ca' Mia 2005, Brovia
Barolo Garblet Sue 2004, Brovia




Herlighederne er spærret behørigt inde!



Der er mange måder, hvorpå en vinsmagning kan foregå. Den kan foregå i stilhed - til tider majestætisk ro. Andre gange kan der forekomme mere eller mindre kommunikation, og endeligt kan der i særlige tilfælde være så megen snak og latter, at man til tider glemmer vinen eller skriverierne.
Denne dag var det sidstnævnte måde, der blev praktiseret. Ingen skal påstå, at de 2 søstre er kedelige! De er svære at styre på en tønde land, kan vi forsikre jer for. De spænede rundt fra smagerum til træfade sammen med Frank og hans kamera og hentede vinprøver og tog billeder, fik andre til at hente vinprøver, vaskede glas og underholdte med vininformation og helt dagligdags emner.
Det var en stor oplevelse, mens tonerne af den igangværende ombygning afbrød fra tid til anden.



Pludselig fik moderen til Elena og Cristina den fremragende ide, at vi garanteret godt kunne spise lidt ost og pølse - fantastisk - og selvfølgelig hjemmelavet.




Cristina lytter intenst for at forstå undertegnedes særdeles sparsomme italienske ordforråd.



Herligt sådan bare at sidde og nyde vin, spise lidt pølse og brød og tale lidt om Italien og Danmark, mens man hygger sig.
Det er næsten pinligt, at Piemonte har mere sne end Danmark. Elena og Christina kunne berette, at der sagtens kan løbes på ski på deres egn. Det er da nogle år siden, at man kunne det i Danmark, medmindre man havde hjul under skiene.



Vi skulle da også lige drøfte kvaliteten af vinene. Der er ingen tvivl om, at Dolcetto Solatio 2007 bliver en fantastisk vin, som snart kan købes i Danmark.
På Barolo fronten er det (som sædvanligt) Ca'Mia, som imponerer mest. Den er i 2005-udgaven fantastisk og magtfuld. Det er soleklare 3 glas på dagen. Den kan ligeledes snart købes i Danmark.





Brovia tilhører den mere traditionelle gren af Barolo genren. Som det fremgår af billederne ovenfor, så lagres Barolo-vinene i store fade på 30 hektoliter (3.000 liter) og gærer delvist i cementtanke. Dolcetto og Barbera gærer på Enox ståltanke, som du også kan se på ovenstående billeder.
Her ses ingen barrique. Brovia tror på fornyelse, men når det kommer til lagring satser man på holdbarhed, kompleksitet og de gamle dyder.



I Danmark importeres vinene fra Brovia af Domaine Brandis.