CHAMPAGNE/MOUSSERENDE VINE 2014

TEMASMAGNING PÅ VINHULEN.DK

Champagne 2014

Vinhulen.dk har holdt en intern Champagne mod mousserende vine dyst i slutningen af 2014, for at give vore læsere en ide om, hvad der er godt at købe til Nytårsaften eller andre stunder med hang til Champagne eller mousserende vine.

Hele formålet med smagningen var at afklare, om mousserende vine har eller kan have samme kvalitet som Champagne, og om Champagnens kvalitet afspejles i prisen.

Først og fremmest må vi konkludere - ja, der er stor forskel på Champagne og mousserende vine fra andre steder verden rundt, men det er også lige så klart, at der heldigvis er prisbillige alternativer indenfor mousserende vine, der kan tage kampen op.

Vi var 8 mand samlet, og alle skulle have en Champagne fra 1995 til nutid med + en flaske mousserende vin, der skulle kunne give Champagne kamp til stregen.

Dermed var feltet sat til 16 vine, der skulle dyste, og ikke overraskende var Champagne heftigt repræsenteret på top 10.
Champagne 2014

Flere ting er vigtige, når det drejer sig om at vælge den rigtige vinder til en smagning. Først og fremmest skal man holde sig for øje, at vintage Champagne er lavet til at blive gemt. Man kan derfor meget dårligt vinde med en årgang 2004, hvis de andre har årgang 1996 med.

Dernæst skal man altid holde et vågent øje med årgangene indenfor Champagne. 2004, 2002, 1999 og 1996 er reelt de eneste årgange, der har en chance i det valgte spektre, og faktisk skal vi helst tilbage til 1990 for at finde fuldmoden klassevin, men disse kunne desværre ikke deltage i denne smagning.

Det er også vigtigt at vide, at man kommer til at betale for de store navne - big time!!!

Vi skulle mene, at du betaler omkring kr. 500 - 1.000 kroner ekstra, såfremt der er et mærkenavn bag Champagnen i stedet for et mindre kendt navn, hvor man medbringer den bedste Cuvée.

Udsagnet kan, og det er vi klar over, godt være lettere provokerende, men det er ikke destro mindre sandheden, og det viser smagningen også meget tydeligt.

Det er også meget klart, at skal du have nogen som helst chance for at vinde med en mousserende vin uden for Champagne, så hedder det de bedste spanske udgaver eller vine fra Bourgogne eller Alsace.
Champagne 2014

De deltagende vine i vilkårlig rækkefølge var:

Cava Gran Reserva Brut Celler Batlle 2001 Gramona
Champagne Billecart Salmon cuvee Nicolas Francios 1999, Billecart-Salmon
Champagne Reserve Familie 2002, Roger Brun
Champagne Brut Millesime 1996, Laurent-Perrier
Cuvee No. 117, Vinhuset Gabriel
Mon Rose Sekt 2001, Raumland
Champagne Extra Cuvee de Reserve 1999, Pol Roger
Champagne Sir Winston Churchill 2002, Pol Roger
Raventos i Blanc L’Hereu Brut 2011, Raventos
Champagne Dom Perignon 2002, Moet & Chandon
Champagne Dom Perignon 2002, Moet & Chandon
Riserva del Fundatore Giulio Ferrari
Riesling Sekt St. Aldegunder Klosterkammer 2008, Stein
Champagne Blanc de Noir 2006, Roger Coulon
Perle 2011, Ørnberg
Vive-La-Joie Brut 2006, Bailly-Lapierre
Champagne RD 1996, Bollinger

Et meget stærkt felt men dog et felt, hvor nogle af de store Champagner manglede og mange andre mousserende vine var udeladt.


Champagne 2014 Det er klart, at 8 mand ikke kan dække hele spektret, men vi havde alle valgt omhyggeligt indenfor mousserende vine og alle bevidst valgt Champagner i et ikke billigt men ej heller overdådigt prisleje - nok mest de vine, som vore læsere ville ofre penge på, hvis de skulle ud og købe enten det ene eller det andet til en festlig aften!

Hvad er så forskellen på Champagne og de mousserende vine - helt generelt?

Champagne ER bare mere komplekse, velsmagende, intense og lækre. Det kan vi lige så godt sige med det samme. Der er ikke noget alternativ til Champagne andre steder i hele verden, hvis kvaliteten skal være i top!

Omvendt må vi sige, at mange mousserende vine kan klare sig flot i feltet til en brøkdel af prisen, så her skal man gøre sig selv klart, om man vil ofre det ultimative og betale en høj pris, eller om man vil spare lidt på skillingerne, gå lidt på kompromis med kvaliteten og alligevel have en god oplevelse.

Det kan du selv afgøre, når du ser resultatet lidt senere! Hvad adskiller så en "rigtig" Champagne fra en "almindelig" mousserende vin? Jo, det er helt klart det duft- og smagsindtryk, som vi tillader os at kalde "rugbrød".

Umiddelbart lyder det ikke rart i en Champagne, men det beskriver mest den nuance, som Champagne modsat mousserende vin indeholder, og så er Champagne mere fyldig, mere fed/cremet og har flere nuancer og elegance i duft og smag.

Champagne 2014

Drikker du blot en enkelt flaske af det ene eller det andet, så opdager du det ikke. Drikker du dog 16 flasker op mod hinanden, så står det lysende klart fra første sekund. Det er aldrig svært at kende forskel! Nogle læsere vil sikkert spørge - hvorfor tester I ikke flere Champagner eller mousserende vine?

Det ville vi også gerne, men det er dyre dråber, og mange vinhandlere er tilbageholdende med at fremsende disse til test, da Champagne-huse oftest i Danmark ikke kun er repræsenteret ved en enkelt importør. Rigtigt mange Champagner sælges bredt af mange...

Du skal heller ikke snydes for de mest basale informationer om Champagne i forhold til fremstillingsmetode, producenter, området og mange andre ting.

Vinhulen.dk har som bekendt en masse oplysninger om Champagne. Det er nemlig et af vore favoritemner, og derfor finder du alle oplysninger om Champagne, der overhovedet kan være relevante hos Vinhulen.dk

Champagne er faktisk en ret kompliceret drik, der ikke er nem at fremstille, og selve "opfindelsen" synes som noget af et mirakel og en tilfældighed.

Champagne er også omgæret af megen mystik og en perlerække af superfede citater, som er værd af læse....

Champagne 2014

Nedenfor finder du link til alle de sider, som vi har produceret om Champagne.

Champagne - Fakta og geografi
Champagne - Druetyper
Champagne - Fremstillingsmetode
Champagne - Typer af Champagne
Champagne - Producenter
Champagne - Gode råd om lagring og servering
Champagne - Trends og nyheder
Champagne - Kanonvin til spotpris

Rigtigt mange og nyttige informationer om Champagne, der er dejlige at have ved hånden, når du skal vælge den rigtige flaske til Nytårsaften eller en anden festlig stund.

Nu er vi så ved at nå dertil, hvor spændingen om smagningen skal udløses...

Efter en lang og hård dyst var resultatet denne novemberaften klar, og der er store overraskelser på flere fronter.

Mousserende vine KAN blande sig i striden til en brøkdel af prisen, og det er ikke de dyreste og mest feterede Champagner, der vinder smagningen.

Champagne 2014

Her er fremdeles resultatet af dysten og en perlerække af bud til Nytår:

01. Champagne Brut Millesime 1996, Laurent-Perrier
02. Champagne Reserve Familie 2002, Roger Brun
03. Champagne RD 1996, Bollinger
04. Champagne Billecart Salmon cuvee Nicolas Francios 1999, Billecart-Salmon
05. Raventos i Blanc L’Hereu Brut 2011, Raventos
06. Champagne Extra Cuvee de Reserve 1999, Pol Roger
06. Vive-La-Joie Brut 2006, Bailly-Lapierre
08. Champagne Dom Perignon 2002, Moet & Chandon
09. Champagne Sir Winston Churchill 2002, Pol Roger
09. Riserva del Fundatore Giulio Ferrari
11. Champagne Dom Perignon 2002, Moet & Chandon
12. Mon Rose Sekt 2001, Raumland
13. Riesling Sekt St. Aldegunder Klosterkammer 2008, Stein
14. Cava Gran Reserva Brut Celler Batlle 2001 Gramona
15. Champagne Blanc de Noir 2006, Roger Coulon
16. Cuvee No. 117, Vinhuset Gabriel
17. Perle 2011, Ørnberg
Sådan endte en fin aften med nogle af de bedste mousserende Champagner og mousserende vine...

God fornøjelse....

Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2014