Vesterhave Vingaard

Besøg på vingården med smagning

Vesterhavevej 204, 4736 Karrebæksminde

29. januar 2022

Vesterhave Vingård

Det er ved at være lidt tid siden, men en kold og blæsende lørdag i slutningen af januar måned var Vinhulen.dk på besøg på Vesterhave Vingaard i Kærrebæksminde på Sydsjælland.

Den interesserede læser af Vinhulen.dk undrer sig tænkeligt over, hvad Vinhulen.dk laver på en dansk vingård? Det er der en simpel forklaring på - man skal udvide sine horisonter, og så har vi fulgt ejeren, Jesper Rye Jensen, siden den spæde start af vinproduktionen med årgang 2013.

Faktisk har Jesper Rye Jensen fremsendt sine vine til test løbende gennem årene, og pludselig var ideen kommet til ham - vi laver en smagning af alle vinene tilbage til starten og ser, om de stadig holder, og hvordan de holder.

Dialogen over årene har været spændende, og det har været tydeligt, at Jesper Rye Jensen og hans familie sammen med konsulenter har lavet et fantastisk arbejde med at forædle sine vinprodukter, der kun kan købes i gårdbutikken, der også rummer Brandy (Cognac), Æble Dram (Calvados), Gin, Druebrændevin (Grappa), Æblebrændevin, Brombær-likør, Slåen-likør, Rabarber-likør, æble-likør, Birke-snaps, Hasselnødde-likør, Havtorn-likør mm.
Vesterhave Vingård
Derfor glædede vi os meget til endeligt at møde Jesper og hans kone Irina og de hjemmeboende børn Anastasia og Marius. Alle sejl var sat til denne dag, da der udover familien var besøg af Lars Holt, formand for lokalforeningen af Dansk Vin og sommelier Torben S. Andersen samt TV2 Øst og SN.dk.
Arrangementet blev afholdt i den hyggelige gårdbutik...

Historien starter dog meget tidligere...

Allerede tilbage i 1997 købte Jesper (stående på billedet til højre) gården med 10 hektarer jord. Denne oprindelige gård blev nedrevet, og en ny gård blev bygget i 2002. I 2003 plantede Jesper 3000 æbletræer med de røde sorter Discovery, Ingrid Marie, Elstar, Cox Holsten og Rød Aroma.

Lykken var dog forholdsvis kort, da der p.g.a. manglende indhegning kom hare-angreb, og 1000 træer gik desværre ud. I stedet for at plante nye æbletræer fik Jesper den ide at plante vinstokke.

Vesterhave Vingård
Jesper Rye Jensen valgte at kontakte formanden for den lokal vinavlerforening, Lars Holt, på besøg for at konsultere, og han anbefalede, som følge af vores gunstige beliggenhed og de gode jordbundsforhold med god dansk lerjord, at dyrke vin, og da Jesper havde smagt en prøve på Lars Holt's egen rødvin blev beslutningen taget.

Samme år i 2010 samt i 2011, plantede nu Vesterhave Vingaard de røde sorter, Calandro, Cabernet Cortis, Rondo, Regent, Bolero og Leon Millot - i alt ca 600 vinstokke.

Disse første vinstokke blev således plantet der, hvor der var blevet plads i den gamle æble plantage i rækkerne sammen med æbletræerne.

I 2013 høstede Jesper de første druer, og efter tørring fik han den første rødvin klar i 2015 efter ”Amarone” princippet. Det var egentlig kun meningen at lave vin til ham selv i familien, men der er begrænsninger for, hvad familien selv kunne drikke, så samme år åbnede Jesper Rye Jensen og familien gårdbutikken op for gæster og fik de nødvendige godkendelser af Fødevarestyrelsen.

Vesterhave Vingård
I 2014 anlagde Jesper en forsøgsplantage med Bolero, Rondo og Castel, der i 2017 blev omlagt til en ægte Pergola plantage efter Valpoliciella-mønster - og i øvrigt som den eneste i Norden.

I 2015 blev udvidet med ca 3.000 vinstokke af sorterne Rondo, Bolero, Castel, Leon Millot samt den grønne drue Solaris. Alle marker dyrkes 100% Økologisk og vingården har ØKO autorisation.

I 2019 lykkedes det at få tilladelse til at dyrke vin også på Vesterhave Vingaards marker helt ned til havet - kaldet "Havager".

Efter en studietur i 2019 med besøg bla. hos en af verdens dygtigste vinbønder, Peter Sisseck, i Ribero del Duoro Spanien, lærte Jesper om "Busk Vin"-systemet (vinstokkene gror som buske og skal beskæres manuelt), som nu afprøves som den første i Danmark på ”Havager”.

På Havager afprøves også også nye sorter af bla. grøn drue Muscaris og røde druer Pinot Noir, Primitivo/Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Monarch, Allegro, Syrah, samt New York Muscat.

Vesterhave Vingård

I slutningen af 2021 har Vesterhave Vingaard nu tilplantet 15.000 vinstokke, og i 2022-23 har vingaarden planlagt yderligere 10.000 vinstokke fordelt på i alt 5 ha.

Det mest imponerende er dog, at Vesterhave Vingaard udelukkende passes af familien med hjælp fra frivillige hjælpere og praktikanter fra Næstved Kommune og gartnerskoler.

Nu vender vi så tilbage til denne lørdag i januar måned, hvor vi stillede 4 mand fra Vinhulen.dk med store forventninger til dagens smagning og rundtur på vingården.

Det overordnede tema var, om dansk vin er i stand til at lagre og udvikle sig over årene, og det er der stor interesse for, da vi både blev mødt af TV2 Øst og SN.dk, der også havde valgt at sætte ressourcer ind på at afklare dette spørgsmål.



Vesterhave Vingård

Så måtte undertegnede finde plads til mikrofon og teknisk grej på kroppen, hvilket måske var mest synd for journalisten, da skulle lægge øren til meget gurglen i vin, slask i spytspanden og få kommentarer om vinene - man er vel koncentreret, som det ses på billedet til højre :-)

Der er i alt fald 4 ting, undertegnede lærte, da der var kamera på:

- Du er ikke så ung, som du har været.
- Skæg klæder dig ikke.
- Du kan godt tåle at tabe dig.
- Du lyder helt anderledes på TV, end du hører dig selv "live".

MEN, man må stå tingene igennem, når man vil have en på opleveren og bringe budskabet og værdifuld viden om vin videre til læserne... :-)

Når vi taler vins evne til at lagre og udvikle sig, så er det ganske særligt, at Jesper Rye Jensen på Vesterhave Vingaard primært laver rødvin, der potentielt kan lagre over længere tid.

Der fremstilles ca. 1.500 flasker Rosévin om året, mens produktionen af rødvin ligger på ca. 2.000 flasker pr. år, men væksten kommer fremadrettet fra de røde vine.

Der er mange komponenter i vinfremstilling, der har betydning for det færdige resultat af vinens duft og smag.

Derfor var en stor del af eftermiddagen dedikeret til at drøfte druesammensætning, fadstørrelser og gærtyper, da alle 3 komponenter har en væsentlig indflydelse på det færdige resultat.

Årgangens kvalitet, og dermed vejr, vind, havets indvirken på områdets mikroklima og temperaturer er andre vigtige komponenter.

Vesterhave Vingård

Det betyder også noget, hvor erfaren vinmageren er, når kvaliteten skal bedømmes. Som både Jesper, Torben og Lars udtrykte, så er der sket meget siden de første eksperimenter i 2013 frem til 2022. Alt er en lang udvikling frem mod højere og højere kvalitet.

Dette kan kun ske, når man "leger" med tingene, tager på uddannelsesrejser sydpå og studerer de forskellige druers egenskaber i dansk klima.

Eftermiddagen skulle vise, at der er sket meget fra den spæde start til nutiden på alle fronter, og der er virkelig taget dyrebar viden ind i processen frem mod at gøre dansk vin anerkendt og respekteret internationalt.

Man glæder sig f.eks. til at se vinkælderen, der altid fylder meget på en vingård. Men prøv at se på billedet til venstre. That's it! Det er det hele. Der er ikke mere :-) Det er ikke et stort Chateau i Bordeaux eller en større vingård i Piemonte eller Toscana. Dette er en lille familieproduktion i Danmark, hvor det hele kan ligge på få små fade og endda nogle endnu mindre fade. Glem alt om 3.000 liters fade eller større. Det er bare ikke en mulighed i dansk vinproduktion...

Som du vil kunne se af nedenstående smageresultater, så bliver det lidt nørdet med alle de forskellige komponenter i vinfremstillingen, men det vil også vise, at Vesterhave Vingaard's styrke ligger på de røde vine.

Nuvel, de hvide og de mousserende er fine, men der er længere til et højt kvalitetsniveau, end der er på rødvinene. Specielt de mousserende har gode anvendelsesmuligheder på terrassen om sommeren eller som en god aperitif, men hvidvin klarer ikke helt niveauet.

Når vi taler lagringspotentiale og holdbarhed, så er det alene rødvinene, der er i spil...

Vesterhave Vingård

Når du kigger på navnene på vinene i oversigten, så skal du ikke blive skræmt over de lidt særprægede navne. Det skyldes, at vinene i starten af Vesterhave Vingaard ikke havde deciderede navne. Det kom i flere tilfælde først til senere.

Du vil helt sikkert også bemærke, at der er vine med samme navn fra samme årgang. Det skyldes, at der er forskellige druer i vinene, så vinene har sekundært navn efter fadets nummer.

For rosévinene kan der være tale om forskellige batchnumre.

Det kan godt være en smule forvirrende, men vi skal nok lægge drueindholdet under alle vintest, så det er til at gå til, når du ser bedømmelserne.

Under smagningen var der arrangeret tapas sammen med frisk brød, som familien stod bag, som vi kunne gå til og fra mellem vinene. Det var virkeligt lækkert :-)

Vi startede ud med 1 enkelt hvidvin, der var den eneste af typen, men alene var den første af 28 vine denne dag, så der var tale om en omfattende opgave at smage sig igennem det hele.

Herefter stod den på 6 rosévine, heraf en mousserende, efterfulgt af en enkelt Rubin Lagune og så de røde vine for resten - undtaget sidste vin der er et bud på en dansk udgave portvin, hvilket den ikke må hedde i Danmark, så den er bare benævnte som hedvin...

Jamen, lad os kaste os ud i de 28 vine, der dog blev reduceret til 25, da der var 3 vine, der ikke klarede cuttet - 2 rosévine uden evne til at blive 4 år gamle og 1 Bordeaux-blanding, der var defekt.

Læg mærke til, at alle vinene hedder noget med "Lagune". Det skyldes. at vingården er beliggende på den kendte "Lagune stien", der løber langs Smålandshavets kyst fra Næstved til Skælskør.

Vesterhave Vingård

Nedenfor kan du klikke på de enkelte vine, der fører direkte til vor vurdering i ord og point. Online fra lørdag, den 23. april 2022

01. Hvid Lagune 1, 2021, Vesterhave Vingaard
02. Rosa Lagune 1, Rondo, 2021, Vesterhave Vingaard
03. Rosa Lagune 2, 2021, Vesterhave Vingaard
04. Rosa Lagune 3, 2021, Vesterhave Vingaard
05. Boble Lagune, 2020, Vesterhave Vingaard
06. Rødvin, Rondo Fælleseje, 2016, Vesterhave Vingaard
07. Rød Lagune, 2019, Vesterhave Vingaard
08. Sort Lagune, 2020, Vesterhave Vingaard
09. Blå Lagune, 2019, Vesterhave Vingaard
10. Sort Lagune 2, Bolero, 2019, Vesterhave Vingaard
11. Sort Lagune 1, Leon M. 2019, Vesterhave Vingaard
12. Blå Lagune, 2018, Vesterhave Vingaard
13. Sort Lagune, 2018, Vesterhave Vingaard
14. Sort Lagune 2017, Vesterhave Vingaard
15. Sort Lagune 4, 2017, Vesterhave Vingaard
16. Sort Lagune 5, 2017, Vesterhave Vingaard
17. Sort Lagune 3, 2017, Vesterhave Vingaard
18. Sort Lagune, 2016, Vesterhave Vingaard
19. Sort Lagune 2, 2016, Vesterhave Vingaard
20. Rødvin fad 1, Sort Lagune. 2014, Vesterhave Vingaard
21. Rødvin fad 2, Sort Lagune. 2014, Vesterhave Vingaard
22. Rødvin fad 2, 2013, Vesterhave Vingaard
23. Rødvin fad 3, 2013, Vesterhave Vingaard
24. Rødvin fad 1, 2013, Vesterhave Vingaard
25. Hedvin, Vesterhave Vingaard

Du kan også gå direke til vintesten online, hvor alle vinene ligger her: Vintesten online - alle 25 smagenoter online

Vesterhave Vingård

Priserne er naturligvis forskellige på de enkelte vintyper. Boble Lagune koster kr. 300 for en flaske (75cl), og generelt koster Rød Lagune, Blå Lagune og Sort Lagune henholdsvis kr. 300, 400 og 500 pr. flaske (50cl.).

De ældre årgange er noget dyrere, og generelt kan man sige, at priserne er højere, end man betaler for tilsvarende vine fra Sydeuropa, men det skyldes de noget højere produktionspriser og det danske lønniveau.

Et helt igennem veltilrettelagt arrangement fra Vesterhave Vingaard.

Masser af smageoplevelser, indsigt i dansk vinproduktion og en dejlig rundvisning i en hundekold vinmark og vinkælderen. Dejligt at opleve og glædes over, hvor langt dansk vinproduktion er kommet gennem årene...

Du kan selv besøge Vesterhave Vingaard, og der er mange muligheder.

Du kan opleve en rundvisning på egen hånd med vinbonden i dit øre undervejs. Ved ankomst udleveres et tur-kort til i alt 8 poster rundt i vinmarkerne, scan QR koden med din smartphone og få rundvisningen fortalt undervejs på turen der tager ca ½ time. Kan afsluttes med en vinsmagning, hvis det er ønsket

Vesterhave Vingård

Der er også guidede rundvisninger for både private, vinklubber, virksomheder m.v, og det er endda muligt at vælge en gourmetaften, hvor du kan smage vinene ledsaget af en gourmetmenu.

Det skal retfærdighedsvist siges, at undertegnede på billedet IKKE stikker hovedet i en pose chips. Det er rene kaffebønner for at nulstille duftsanserne, så man kunne holde sig frisk og optimal under hele smagningen :-)

Skulle du efter læsningen ønske at kende nærmere om druesammensætningen eller fadtype m.v, så skriv trygt til Vinhulen.dk. Så sender vi dig data på den ønskede vin.

Vær opmærksom på, at flaskerne oftest er i størrelse af 50 cl, mens enkelte er 37,5 cl.

Link til artikel på SN.dk: Vinhulen.dk på Vesterhave Vingaard



Link til indslag på TV2 Øst: TV2 Øst - indslag om Vesterhave Vingaard

Tak til Dorte Rye Silbo fra SN.dk for lån af nogle af billederne i artiklen.

Vinhulen.dk
Copyright april 2022