BAROLO VS. CHATEAUNEUF-DU-PAPE

Barolo vs Chateauneuf-du-Pape

TEMASMAGNING 2014

Barolo vs Chateauneuf-du-Pape
Vinhulen.dk var i marts måned samlet til en dyst på vin - I ved den interne konkurrence hvor det ikke handler om at vinde - det handler om at ydmyge :-)

Her i marts 2014 havde vi aftalt, at dysten skulle stå mellem Barolo i årgangene 1999, 2000 og 2001, mens Chateauneuf-du-Pape i årgangene 1998, 2000 og 2001 kunne deltage.

En drabelig kamp mellem 2 af de helt store vintyper fra Italien og Frankrig - hvem skulle vinde?

Til venstre ser du smagepanelet - 8 personer fra Vinhulen.dk. Yours truly er ikke med - jeg tog billedet...

Som det er fast tradition, så startede vi med en 600 gram bøf af det møreste kød - ledsaget af lidt grøn salat til at fylde op med sammen med 1 reference-vin for at få smagsløgene til at blive indstillet til dysten. Barolo vs Chateauneuf-du-Pape

Reference-vinen var Barolo Arborina 1999 fra Elio Altare - ingen dårlig indledning!!

Værten havde bestemt, at vi skulle starte med de 8 Barolo'er, og siden skulle Chateauneuf-du-Pape følge efter.

For både Barolo og Chateauneuf-du-Pape er der tale om absolutte superårgange, og specielt for Chateauneuf-du-Pape har rigtig mange vine fået 100 point eller lige der omkring i disse årgange, så der var nok at dyste om.

Barolo skal dog heller ikke affærdigges, da årgang 1999 og 2001 er klassikere med alt det gode, og årgang 2000 er mere tilnærmelig og moden, ja faktisk nogle gange for modne her i 2014.

Barolo vs Chateauneuf-du-Pape
Når vi taler vine fra årgangene 1998-2001, så handler det primært om, at vinene skal have været opbevaret optimalt for at yde sit bedste. Det skulle senere vise sig, at det ikke var tilfældet med nogle få af vinene, og så er løbet kørt!

Når først en vin har fået for meget varme, så kan man straks fornemme, at der er ubalance og i nogle tilfælde er vinen simpelthen gået over tiden.

Barolo 1999 og 2001 kan man kun lovprise. Det er nogle af sidste århundredes helt store årgange - specielt når man indregner, at producenterne bliver bedre og bedre til at lave vin.

Undertegnede vil ikke afgøre, om 2001 er bedre end 1999 eller omvendt, da det mere er et spørgsmål om producentens faglige kunden på fremstillingstidspunktet.

Chateauneuf-du-Pape 1998 og 2001 er dog også enestående, og her er det som om, at specielt 1998 lige nu viser sig fra den allerbedste side og bare ønsker at levere varen!

Smagepanelet var lidt nervøse for, at CdP'erne ville blegne ved siden af Barolo'ernes kraft, når vi kom dertil - en nervøsitet der slet ikke holdt vand, da vi kom så langt!

Prismæssigt var vi langt omkring denne aften! Barolo vs Chateauneuf-du-Pape

Vi havde Barolo'er ned til kr. ca. 400 pr. flaske og til kr. ca. 1.500, mens der var endnu større prisspring på CdP'erne, hvor vi startede ved omkring kr. 350 og gik helt op på den anden side af kr. 2.500 for enkelte flasker.

Spændingen ligger altid i, om de dyre vine så er bedre end de noget billigere???

Blindsmagninger er jo spændende, for her skiller med jo "etiket-drikkerne" fra og er nødt til at forholde sig til vinenes reelle kvalitet, og det er dejligt befriende.

Ikke at smagepanelet altid er enige - overhovedet ikke - vi skældes så det brager, mens vi smager vinene, da alle i panelet har forskellige smagsfavoritter, men vi er alle enige om, at det er kvaliteten, vi skal bedømme, og her synes jeg, at vi er yderst fair og sobre.

Vi kan alle anderkende et godt glas vin, selv om vi måske finder en vin for fadet, for kraftig, for rød-frugt agtig o.s.v.

Men nu skal du da have en oversigt over vinene, der deltog i første heat - Barolo 1999-2001:


Barolo vs Chateauneuf-du-Pape

Det skal igen lige indskydes, at reference-vinen var Barolo Arborina 1999, der satte festen igang!! Fremragende vin!!!

Barolo Rocche del Falletto Riserva (red label) 2001 - Bruno Giacosa
Barolo Arborina 2001 - Elio Altare
Barolo Bricco Fiasco 2001 - Azelia
Barolo Le Vigne 2001 - Sandrone
Barolo Percristina 2000 - Domenico Clerico
Barolo Cicala 1999 - Aldo Conterno
Barolo Rocche dell'Annunciata 2001 - Paolo Scavino
Barolo Percristina 1999 - Domenico Clerico

Som du kan se, er der tale om et stærkt felt fra nogle af områdets største producenter.

Så kan man fremføre, at der mangler de ultimative vine som f.eks. Barolo Riserva GranBussia fra Aldo Conterno og Barolo Riserva Monfortino fra Giacomo Conterno o.s.v, men det er der en god forklaring på!

Barolo vs Chateauneuf-du-Pape

Disse vine er ganske simpelt ikke modne endnu, og de ville ikke have de store chancer i feltet...

Heat 2 var for Chateauneuf-du-Pape, som bestemt ikke lader noget tilbage at ønske...

Chateauneuf-du-Pape Reserve 2001 - Le Clos du Caillou
Chateauneuf-du-Pape 2000 - Domaine de Lavieille Julienne
Chateauneuf-du-Pape 2000 - Chateau de Beaucastel
Chateauneuf-du-Pape Da Capo 1998 - Domaine du Pegau
Chateauneuf-du-Pape 2001 - Chateau de Beaucastel
Chateauneuf-du-Pape 2001 - Domaine de la Janesse
Chateauneuf-du-Pape Cuvée de la Reine des Bois 1998 - Domaine de la Mordorée
Chateauneuf-du-Pape Le Secret des Sabon 1998 - Domaine Roger Sabon


Et næsten endnu stærkere felt! Her er der nogle af de helt store i helt store årgang!!

Når man ser feltet, så er det helt tydeligt, at vi står med en perlerække af vine, hvor nogle byder på rå kraft og hårdt optrukne frugtbombe-grænser i knapt modne årgange, mens andre vine har harmoni, elegance og struktur som deres stærkeste våben i arsenalet.

Barolo vs Chateauneuf-du-Pape

Det kræver i CdP feltet ikke de skarpeste briller at se, at det er svært at komme uden om Chateauneuf-du-Pape Da Capo 1998, Chateauneuf-du-Pape Cuvée de la Reine des Bois 1998 og Chateauneuf-du-Pape Le Secret des Sabon 1998, mens det i Barolo-feltet burde ligge til sejr for Barolo Rocche del Falletto Riserva (red label) 2001 med en række konkurrenter lige i hælene, men gik det nu sådan?

Nej - ikke 100%. Der var overraskelser på dagen!

Vi er nok alle enige om, at det mest frustrerende er vine med prop. Det er brandærgerligt, når man har ofret mange penge på en flaske vin, der er udrikkelig.

Det er heller ikke rart, når vinen gennem lagringen siden fremstillingen har ligget for varmt. Det giver mere end ønsket "skovbund" og ælde i duft og smag.

Vi fik desværre begge dele i et par vine - en oplevelse vi gerne havde været foruden...

Det værste er, at man ikke kan huske, hvor man har købt vinene, eller også ligger vinhandleren der ikke længere, så man stor alene med udgiften. Vi kan godt forstå, hvis mange er trætte af kork som lukkemekanisme på vin, for selv om det ser fedt ud og er tradition, så giver det nogle ærgelser!

Barolo vs Chateauneuf-du-Pape Barolo vs Chateauneuf-du-Pape Barolo vs Chateauneuf-du-Pape
Nu er tiden så kommet til at se, hvordan vinene klarede sig i forhold til hinanden. Nedenfor kan du se, hvordan blindsmagningen faldt ud...

Du kan se vurderingerne af de enkelte vine ved at klikke på den specifikke vin, som du vil se anmeldelsen på.

01. Chateauneuf-du-Pape 2000 - Domaine de Lavieille Julienne
02. Chateauneuf-du-Pape 2001 - Domaine de la Janesse
03. Chateauneuf-du-Pape Da Capo 1998 - Domaine du Pegau
04. Chateauneuf-du-Pape Reserve 2001 - Le Clos du Caillou
05. Barolo Rocche dell'Annunciata 2001 - Paolo Scavino
06. Barolo Percristina 1999 - Domenico Clerico
07. Barolo Bricco Fiasco 2001 - Azelia
08. Barolo Arborina 2001 - Elio Altare
09. Barolo Rocche del Falletto Riserva (red label) 2001 - Bruno Giacosa
10. Barolo Le Vigne 2001 - Sandrone
11. Chateauneuf-du-Pape 2000 - Chateau de Beaucastel
12. Chateauneuf-du-Pape 2001 - Chateau de Beaucastel
13. Barolo Percristina 2000 - Domenico Clerico

Og her har du mulighed for at se anmeldelsen af reference-vinen Barolo Arborina 1999 - Elio Altare

Barolo vs Chateauneuf-du-Pape Barolo vs Chateauneuf-du-Pape Barolo vs Chateauneuf-du-Pape


Fantastisk flot sejr til Chateauneuf-du-Pape 2000 fra Domaine de Lavieille Julienne. Den stod knivskarpt på dagen og kom i mål med gennemsnitligt 97,62.

Chateauneuf-du-Pape 2001 fra Domaine de la Janesse tog en flot 2. plads med en gennemsnitlig rating på 96,93 skarp forfulgt af Chateauneuf-du-Pape Da Capo 1998 fra Domaine du Pegau med gennemsnitligt 96,87 point - en hårfin afgørelse.

Skuffelserne var flere!

Barolo Percristina 2000 fra Domenico Clerico havde en meget "gammel" duft med skovbund og ældede nuancer, mens smagen var fremragende.
Kombinationen af en varm årgang og dårlig behandling af vinen gennem de første leveår har nok givet dette resultat!
Vinen måtte leve med at blive sidst, da nogle af panelets deltagere ikke fandt vinen drikkeegnet på dagen.

Chateauneuf-du-Pape Le Secret des Sabon 1998 fra Domaine Roger Sabon gav anledning til store diskussioner på aftenen. Vi var 3, der kunne lugte prop, 1 der alene kunne smage det, og 4 der ikke kunne fornemme andet end, at vinen slet ikke levede op til standarden.

Prop er en træls ting. De svageste nuancer kan være svære at dufte, og det gav anledning til tumult. Men, vi var alle enige om, at vinen ikke var god!
Barolo vs Chateauneuf-du-Pape Barolo vs Chateauneuf-du-Pape Barolo vs Chateauneuf-du-Pape


Den 3. skuffelse kom fra Chateauneuf-du-Pape Cuvée de la Reine des Bois 1998 fra Domaine de la Mordorée. Helt uacceptabel opbevaring og behandling af vin gennem levetiden havde fjernet alt godt fra denne normalt fantastiske vin. Den var ren eddike.

Også en italiensk vin fejlede - Barolo Cicala fra Aldo Conterno. Der var ikke meget at sige udover - prop!

Barolo vs Chateauneuf-du-Pape

Når alle vine blev målt op mod hinanden, så kan der vist ikke herske tvivl om, at det var Chateauneuf-du-Pape, der havde overtaget.

Noget kan forklares med forskellig smag, men overordnet set, så var udvalget af årgange og producenter det, der hev CdP'erne op til en knusende sejr og tog de første 4 pladser, imponerende.

I det hele taget var smagegruppen enige om, at det var den mest kvalitetsfyldte temadyst, vi har lavet gennem årene - fantastiske vine i fantastisk kvalitet.

Der faldt 3 fra, ja, men de 13 vine der overlevede, var ganske enkelt fantastiske og udtryk fra nogle af de 2 områders ypperligste kvalitet.

Man får i den grad en på opleveren, og man finder yderligere glæde ved udforskningen af vin og den diversitet, der eksisterer allesteder i verden, hvor man producerer vin - men få steder så meget som i Piemonte, Italien og Rhone, Frankrig. Det er noget af det helt store.

Hermed var aftenen til ende, og det samme kan siges om denne artikel.

Vinhulen.dk er snart tilbage med en ny, spændende dyst, og lur os, om ikke vi holder samme høje kvalitet næste gang :-)


Bliv venner med Vinhulen.dk på Facebook: Vinhulen Facebook

Copyright
Vinhulen.dk
2014