Barolo - Restauranter - Værd at vide

Barolo


En stor del af en god tur til Barolo handler også om at spise godt. Når man er i Italien, må man ikke misse gastronomien, som er enestående. I Italien er det nemlig sådan, at hvis en restaurant ikke laver ordentlig mad, så har den ikke en chance for at overleve! (hvis du er uden for turistområderne).

Barolo by og de øvrige byers restauranter i området har en struktur, hvor man enten kan bestille mad fra a la carte kortet eller vælge en menu. Sidstnævnte kan bestemt anbefales, da det både er billigere og man får et fuldt måltid efter kokkens bedste evner.

På denne side har vi samlet nogle af vore erfaringer fra restaurantbesøg i området, og vi giver dem på utallige opfordringer videre til dig, så du har en chance for at vælge, når du kommer til området.





Locanda nel Borgo Antico - Barolo

Barolo

En af de oplevelser som vi gerne ville unde os selv på Barolo Touren 2011 var et besøg på restauranten Locanda nel Borgo Antico, der ligger mellem Barolo og Montforte d'Alba tilbagetrukket i landskabet.

Restauranten er egentlig tilbage til 1990, men i 2004 flyttede de til den nuværende position, og det chefen Massimo Camia der sammen med konen Luciana styrer begivenhederne.

Under besøget havde vi nu mest at gøre med sommelieren Riccardo Sgarra, der var behjælpelig med gode råd om vin, hvis vi selv løb tør for ideer.

Restauranten er i 2 etager, hvor der nederst er vinkælder, toiletter m.v, og så er restaurationen på øverste etage med panoramaudsigt over området. Virkelig flot view over området. Restauranten er ret stor med runde borde og en meget luksuriøs stemning. Denne stemning følges også op med et soidt prisniveau. Her ligger den klassiske menu på 80 euro, hvilken er ca. dobbelt så dyrt som de almindelige restauranter i området.

Man må sige, at der er tale om en betjeningsstandard på meget højt niveau. Alt foregår diskret, korrekt, velklædt og i den rigtige rækkefølge, og man skal ikke sidde længe, før man får en stemning af luksus og at man er i centrum. Tjenerne er velvidende om menukortets indhold og ingredienser i retterne, og sommerlieren Sgarra er utroligt vidende om vinene. Barolo

Nu er det også fair at bedømme stedet ud fra de retter, som man rent faktisk får på tallerkenen og ikke bare på glassuren, når man kommer ind!

Der er ikke meget andet at sige, end det er madkunst på meget højt niveau. Vi lavede denne aften i november 2011 en kombination af menuer og a la carte retter fra menukortet. Vi valgte nogle af de klassiske piemontesiske egnsretter via standardmenuen, og vi supplerede med et udvalg af kød, risotto m.v.

Niveauet er højt, og maden er utroligt velsmagende. Imponerende at være vidne til den præcission, der serveres med. Det er ikke sådan, at enkelte gæster ved bordet får mad før andre. Nej, det hele serveres på samme tid af 3 tjenere til 6 personer. Fokus, fokus, fokus!

Vi befinder os på et niveau ommkring 1 Michellin stjerne madmæssigt.

Til højre ser du Barolo Tour 2011 holdet, der sidder forventningsfuldt og venter på maden.

Så tidligere skrevet er restauranten på højt niveau. Derfor er man også "stadset lidt op", inden man ankommer. Det er altså en restaurant for dig, der godt kan lide kvalitet og er villig til at betale prisen, og er således ikke en restaurant for dig, der ønsker familiehygge og klassisk italiensk restaurantstemning til overkommelig pris.

Hvis du ønsker at spise på Locanda nel Borgo Antico mellem Barolo og Monforte d'Alba, skal du bestille bord inden. Man kommer ikke bare uanmeldt, da der ofte er optaget. Vi los os fortælle, at restauranten er meget benyttet, når vinproducenter tager deres kunder med ud at spise, og det giver selvfølgelig lidt ekstra behov for reservation.



Osteria La Salita - Monforte d'Alba

Osteria La Salita ligger i selve centrum af Monforte på adressen Via Marconi 2, 12065 Monforte d'Alba. Denne aften havde vi desværre ikke kamera med, så du må undvære billederne.

Restauranten ligger tilbagetrukket, hvor man skal ind via en port og ind i "baggården" for at komme frem til indgangsdøren.

Osteria La Salita er er en af de nyere restauranter i området. Den åbnede i 2008.

Restauranten er i 2. etager, hvor grundniveauet består af nogle spredte borde i åben forbindelse med indgangspartiet samt kassen, hvor du betaler, inden du forladet steder. 1. sal består af mere klassisk restaurant på almindeligt niveau og en indretning, der er både restaurant men også kan minde lidt om sådan bistrostemning.

Maden er glimrende og ligger prismæssigt på et niveau, hvor alle kan være med. Betjeningen er smilende, korrekt og opmærksom, uden at det kammer over eller bliver pompøst. Der er simpelthen fokus på gæsten, og man får ganske simpelt serveret velsmagende og lokalt inspireret mad fra menukortet.

Vinkortet er meget varieret, og der er mere end 500 vine at vælge imellem, så der er mulighed for at få tørsten stillet - uanset præference.

Osteria La Salita er et glimrende sted at nyde middagen om aftenen. God mad og vin til relativt overkommelig pris. Menuen ligger omkring 40 euro. Når du besøger Osteria La Salita får du en god oplevelse på niveau med andre gode restauranter i området.



Ristorante La Ciau del Tornavento, Treiso - Barbaresco

Man skal til Barbaresco, hvis man vil besøge denne herlighed af en restaurant, som har 1 stjerne i Michellin guiden! Barolo

Det er sådan lidt mere fornemt end restauranter i området normalt, og priserne er tilsvarende højere. F.eks. koster en menu omkring 50 euro, men du får også noget mere kvalitet for pengene. Ikke så meget i smagen - snarere i design, opstilling på tallerkenen og kombinationen af ingredienser.

Det er en udmærket ide at tage lidt pænere tøj på, og det er i alt fald en rigtig god ide at bestille bord i god tid, da der er trængsel i den ellers meget store restaurant. En hær af tjenere står klar til at betjene, og restauranten rummer rigtige vintjenere, der har tjek på tingene, og det er der en rigtig god grund til!! Barolo

Restauranten har nemlig en fuldstændig formidabel kælder, hvor der er et lager på 80.000 flasker vin, og de har alt!!! Vi mener alt!! Det kommer vi tilbage til...

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at vi vurderer, at der skal noget mindre til at opnå en Michellin stjerne i Barolo omegnen, end der skal til i Danmark,


Barolo

men her skal man selvfølgelig kigge på betingelserne for at opnå stjernen. Her tæller vinudvalget meget, og betjeningen tæller og en del, og ingen af stederne finder man noget, som man kan sætte en finger på.

Selve indretningen af restauranten er ganske eksklusiv, rolig og hyggelig med en storslået udsigt. Har man en forretningsmiddag i området, så er det stedet.

MEN, hvis man skal udmærke denne restaurant for 1 ting, så er det vinkælderen, hvor der er offentlig adgang. Den er helt fantastisk. Restauranten har alt fra Piemonte, og vi mener alt!! Derudover er samtlige vinområder i verden rigt repræsenteret fra de bedste producenter. Vi vil påstå, at du ikke kan bestille noget, som restauranten ikke har - vi udfordrer dig!

Barolo

Hvis man f.eks. tager Barolo Monfortino fra Giacomo Conterno, så er der en hel afdeling med nye og ældre årgange. Det samme er gældende med Bruno Giacosa's bedste vine, og så har vi ikke engang nævnt enorme mængder af Gaia vine, Sassicaia, Massetto o.s.v.

Kælderen er enorm, og bagerst finder du en regulær bankboks, hvor der bag dørene er små 60 kvm. med vine fra gulv til loft.

Udenlandske vine er også stærkt repræsenteret. Der er enorme mængder af Chateau d'Yquem (Sauternes), flere store Bourgogne huse, Bordeaux fra 1. cru'erne, og sådan kunne vi blive ved.

Hvis du er vinfreak og kommer til Barbaresco, så er det stedet at afprøve sine vildeste drømme indenfor god vin og mad. Vi vil sige, at maden faktisk bliver sekundær :-)

Vi prøvede lidt af hvert, hvor Barolo Rocche dell'Annunciata 1993 fra Paolo Scavino og Barolo Bricco Rocche 1999 fra Ceretto var de dyreste. Vi synes vi gav den pænt gas med mad og vin, og den samlede regning for 6 personer blev på 1.000 euro. Det er ikke voldsomt, når man tænker på, at der er tale om en restaurant på det niveau!

Du kan se endnu flere billeder i vor Facebook gruppe. Den finder du her: Vinhulen på Facebook



Di Vini Café, Barolo

Vi starter faktisk på en lille, lokal vinbar beliggende i selve Barolo by. Den ligger lige på hjørnet, når du kører ind i Barolo by.
Den er åben fra midt på dagen indtil omkring kl. 20, hvor den lukker ned (lige inden tid for middagen). Barolo 009 Hyggelig og klassisk. Vinene der serveres er ikke i superligaen, men der er mulighed for at nyde et glas klassisk italiensk vin til rimelig pris, uden at det dog på nogen måde er billigt! Barolo 009 Vi taler nok snarere en café, når det kommer til stykket, og det er da også det, der står på skiltet.
Baren er en dejlig start, når man lige er landet fra Danmark - uanset om man er kommet med bil hele vejen, eller man er kommet via fly fra Milano lufthavnen. Smagsløgene skal lige vænnes til italiensk vin i Italien, og så er stedet en fin start, og så er stemningen hyggelig og varm. Man føler sig velkommen.




Trattoria della Posta, Monforte d'Alba

Trattoria della Posta er et gammelt posthus beliggende lidt uden for selve Monforte d'Alba. Det er en god ide at have GPS'en tilsluttet, når man skal finde det, men det er udfordringen værd! Barolo 009 Trattoria della Posta er en af de relativt finere restauranter, hvor alene vinkortet er en tyk bog i format som et større maleri. Her kommer man ikke i korte bukser, men du behøver ej heller være elegant. Vi anbefaler bare, at du ligner lokale italienere - skødesløst elegant.
Barolo 009 Vinkortet rummer vine fra helt normal standard fra området til under 10 euro pr. flaske til de helt dyre årgangsvine fra f.eks. Gaia eller Tenuta San Guido eller Giacomo Conterno. Der er noget for enhver pengepung.

Til højre kan du se en udgave af den lille tallerken med kager der serveres til kaffen efter menuen. Alt er selvfølgelig bagt i smør. Ande ville også være en skandale.


Barolo 009 Standarden for maden er rigtig god og gedigen. Man sidder fremragende ved runde borde med enormt TYKKE duge og upåklagelig borddækning. Restauranten rummer både stemning til familiemiddage eller romantisk middag for 2. Vi har været der både i 2008 og 2009, og vi kommer der helt sikkert også i 2011. Vi husker de fyldte løg med kartoffelmos og bacon i cremet udgave og en fremragende desserttallerken foruden de solide kødretter.

Til venstre kan du se Thomas, Frank og Michael solidt plantet ved det runde bord ualmindeligt klar til at indtage aftenens menu!

Vi kan iøvrigt indskyde, at både glas og serveringsudstyr for vinen afgøres af det niveau, som du bestiller vin i. Såfremt du bestiller almindelige vine, så får du almindelige glas og flasken på bordet. Hvis du går op i niveau, så kommer der specielle glas og karaffel på bordet. Det er sådan en lille detalje, som er værd at tage med.









Trattoria Cascina Schiavenza, Serralunga

Barolo 009 Vi har et særligt forhold til familien Schiavenza i Serralunga, men det er også et fremragende sted at nyde sin menu om aftenen eller til frokost, hvor restauranten også er åben. Barolo 009 Schiavenza laver fremragende Barolo i Serralunga, men nyder måske ikke helt den internationale opmærksomhed, som vinkvaliteten tilsiger. Billederne er taget en sen novemberdag i 2009, hvor vi først var til vinsmagning, og herefter overgik til menu i restauranten.

Restauranten er yderst hyggelig og stemningen er rigtig god. Det er meget specielt, at der ingen vinduer er i restauranten - kun en indgangsdør! Det er vist eneste gang, at vi har været et sted, hvor man ikke kan se ud, mens man spiser - hverken af vinduer eller udsigt til andre lokaler. Barolo 009 Alt hos Schiavenza er veltillavet og i højeste kvalitet. Mange kender slet ikke denne restaurant, men vi er nødt til at understrege, at vi er meget tæt på en Michellin stjerne her. Maden laves af fru Schiavenza, søsteren og den ældre moder, som er en fantastisk kok og et sødt menneske, som vi heldigvis havde lejlighed til at hilse på og hylde, da vi var der i 2009. Et rigtigt familieforetagende, som kan gives de varmeste anbefalinger. Barolo 009 Ovenfor kan du se en klassisk italiensk pastaret med masser af frisk parmasan ost. Frisklavet pasta er iøvrigt et must til den slags retter. Elegant og lækkert. Til venstre kan du se den helt traditionelle piemontesiske ret Vitello Tonnato, som er kalvekød og tunmousse. Første gang man ser den, kan man godt være lidt afvisende, men det er en fantastisk ret, og man finder hurtigt ud af, at der er mange måder at lave den på, men der er kun 1 kombination, som virkelig virker og får hårene til at rejse sig af glæde.

Til højre en meget minimalistisk ret af langtidsstegt oksekød, kyllingelår og gemyse. På billedet kan det se lidt fattigt ud, men tro os - det glider ned med største velbehag. Det drejer sig om kombinationen og enkeltheden - og hvorfor drukne i sovs, når det slet ikke er nødvendigt! Barolo 009

Til venstre kan du se Henrik og Michael skåle i en fantastisk Dolcetto fra Schiavenza. Vi er ved indledningen af menuen med Vitello Tonnato i en fremragende udgave. Retten passer godt til Dolcetto. Fotografen har glemt sin pung på bordet, hvilket ikke er god stil :-) Man lader ikke en pung ligge fremme.

Vi vil gerne benytte anledningen til at komme med vore varmeste anbefalinger af denne restaurant, som yder en menu på absolut topniveau for området. Det er høj klasse, og serveringen er korrekt, venlig og opmærksom.












La Cantinetta, Barolo

Barolo 009 Ristorante La Cantinetta har siden den første Barolo Tour været vores base, vores begyndelse, vor tour-indledning.

Det er ikke den bedste restaurant i området, men den er tæt på vort opholdssted, og herfra kan man gå hjem den første aften, når man behørigt har indledt touren med rigelig mad og drikke.

Til venstre kan du se Thomas, Michael og Henrik foreviget foran restauranten lige før klokken slår menu!

Nedenfor kan du se skiltet fra restauranten i dagslys. Nem at finde. Lige på hovedgaden i selve Barolo by. Barolo 009 Barolo 009 Restauranten byder på et solidt vinkort, og alt kan skaffes, hvis det ikke lige er på kortet, men det er det meste heldigvis. Der er 2 retninger i det piemontesiske køkken. Man kan montere med smør eller man kan montere med olivenolie. Nærværende restaurant monterer med smør, og det smages og er særdeles mættende.

Til venstre kan du se en udgave af en kødbolle, hvor smør får den til at hænge sammen suppleret i en seng af sød løgkompot. Det smager gudegodt. Det er et af højdepunkterne i den gastronomiske oplevelse i Barolo. Barolo 009

Det andet billede er Risotto, som er en anden klassisk specialitet fra Italien. Hver egn/region har deres egne udgaver af denne fortryllende ret. Hvis nogle skulle være interesseret i selv at lave denne ret, så er det nemt, og vi har 15-20 forskellige gennemprøvede opskrifter, så skriv trygt.





Per Bacco, La Morra

Barolo 009 Lad det være indrømmet med det samme. At besøge Barolo kan være hård kost, når man skal ud at spise menu hver aften, når dagens vinsmagninger er tilendebragt.

Man kan en enkelt eller to aftener godt få behov for noget andet klassisk italiensk - Bruchetta eller Pizza! Her kan vi anbefale Per Bacco, der ligger på hovedgaden i La Morra. Klassiske pizzaer fra ægte stenovn - ikke den danske ovn hvor man fyrer med strøm. Nej, her fyres med brænde, og det giver altså en helt anden oplevelse. Barolo 009 Vi valgte denne aften at starte med Bruchetta, som er en anden gudeoplevelse fra Italien. I princippet en skive franskbrød med tilbehør, men så enkelt er det ikke i Italien. Man starter med en seng af italiensk brød, hvorpå man kommer alt fra tomater til 4 forskellige slags ost over i salami og en række andre kombinationsmåder. Lækkert at få serveret en række forskellige modeller. Barolo 009 Yours truly kan love for, at hjemme i Danmark har vi selv på Vinhulen.dk opfundet en række tunede modeller af den klassiske italienske "forret". Intet er mere delikat på en varm sommerdag.

På billederne skal du også bemærke pizzaens beskaffenhed med mindre fyld, tyndere bund og mere smag end i Danmark. Der findes gode pizzaer i Danmark, men der er få steder, hvor der bydes på en smagsoplevelse, som den man finder i Italien. Barolo 009 Du skal være opmærksom på, at en aften på Per Bacco eller andre lignende steder er lige så dyrt som en menu på en god restaurant i området. Du sparer ikke noget ved at vælge en aftenmenu på lidt mere beskedent niveau, men det er rart som en afveksling, og maven er dig dybt taknemmelig...

I øvrigt den eneste aften, hvor vi nød en dessert med iskugler og flødeskum. Det var en sand fest i stedet for de lidt tungere desserter, som italienerne er så gode til.


Centro Storico

Barolo 009 En af de mere underholdende steder vi besøgte på vor Barolo Tour var xxxxx-xxxxx i Serralunga by. Et lille sted som byder på en glimrende frokost, og halvvejs på touren frekventerede vi dette sted sammen med Sergio Germano fra Ettore Germano efter et 4 timer langt besøg med smagsprøver på hen ved 30 vine! Barolo 009

Der er tale om en blanding mellem en café og et egentligt spisested, hvor man kan nøjes med at drikke en kop kaffe eller drikke et glas vin, men hvor man også kan få sin frokost sammen med lokalbefolkningen. Stedet har masser af muligheder for at nyde nogle af områdets topvine, og der er en vis form for arrogance over betjeningen, når man kommer som turist – dog ikke når man er sammen med Sergio Germano, da han jo er en af områdets ”egne”.

Her mødte vi vor skæbne – i hvert fald en del af os. Stedet har nemlig en lokal ret – Carne Cruda som ganske enkelt er en tallerken råt kød krydret med peber og et stænk citron – lidt som tatar, men hvor tatar er ca. 50 gram i Danmark, så er Carne Cruda velsagtens en moppedreng på 200 gram i Serralunga. Forestil dig en middagstallerken fyldt med råt kød i ca. 1 cm. tykkelse! Fineste kvalitet men hård kost for danske maver. Mangt en kærlig tanke sendes tilbage på de stakkels porcelænskummer, der fik glæde af banden fra Danmark i flere dage efter :-) Barolo 009

Stedet byder også på en lang række forskellige pastaretter i glimrende kvalitet, og skal man have lokal stemning, så er stedet helt ideelt. Borgmesteren var f.eks. til stede denne dag. Barolo 009

Sergio Germano var i højt humør denne dag på trods af, at han samme morgen var hjemkommet fra Holland kl. 4, og vi forstyrrede ham allerede kl. 10. Et stort højdepunkt at sidde sammen med Sergio og tale om alt muligt mellem himmel og jord midt i kerneområdet af Barolo.

Vore varmeste anbefalinger af dette sted til frokost. Kvaliteten er glimrende, stemningen er uforlignelig, og så kommer nogle af Barolo’s bedste vine fra Serralunga.



Osteria Boccondivino, Bra

Barolo 009 Så stiger vi i niveau til noget der ligner Michellin stjerner, når vi bringer dig den ultimative oplevelse fra Slow Foods restaurant i byen Bra - et stykke fra Barolo men indenfor rimelig køreafstand. Barolo 009 Selve indgangen gennem en gård er ret tarvelig, men når du kommer ind i restauranten, er det færdigt med at være tarveligt. Det er en oplevelse, du vil huske længe. Det vil vi garantere - og så er det ikke dyrere end andre steder i Barolo området.

Til højre ser du den ultimative udgave af Vitello Tonnato. Perfekt kød og perfekt tuncreme! Barolo 009 Vi skulle få endnu flere overraskelser denne aften, for der var tale om virkelige lækkerier, som køkkenet sprøjtede ud, som var det bare vane. Det var det faktisk nok, men når man kan lave den kvalitet på alle borde, så har man dælme talent som kok! Læg iøvrigt mærke til tallerkenerne, som er dekoreret med Slow Foods logo - så ved man, at man er i rette hænder. Barolo 009

1 ting som undertegnede vil huske i mange, mange år er den ret, som bedst kan beskrives visuelt som en muffin med citronsauce :-) Nix - det var en slags fløde/smørbagt kartoffelting med en sauce, som vi aldrig har smagt før. Den havde en helt speciel smag, som var lige i øjet. Her taler vi harmoni og gastronomisk topkvalitet på højeste niveau. Vi talte om denne ret i flere måneder efter touren! Barolo 009

Herefter var det tid til et stykke oksekød, som var så mørt, at det kunne tygges med øjenbrynene. Suppleret af en sauce, som var kogt så meget ind og så koncentreret, at køkkenet nok havde startet indkogningen i det forrige århundrede - vaskeægte klasse!!!
De sprødstegte kartofler er vel nærmest for en syns skyld, men de smagte fremragende sammen med det øvrige. Barolo 009 Vi sluttede menuen med 2 stykker "chokoladekage". Det er ikke som chokoladekage er i Danmark, hvor der er tale om en kage i egentlig forstand. Nej, i området er det sådan en slags lidt tung chokoladeting, som faktisk har konsistens som budding. Det er ingen gudeoplevelse, men det smager godt, hvis man kan lide den lidt elastiske oplevelse, man får, når man skærer og tygger på kagen.

Hvis perfekt er målestokken for forventningen, så findes denne oplevelse i byen Bra, og den må du ikke misse. Der er 20 kilometer derhen, men du synger hele vejen hjem med et stort smil om munden. Det er ganske enkelt fremragende!!







Listen over restauranter i Barolo og omegn vil vi løbende opdatere med nye oplevelser på de kommende ture til området.
Vi får mange mails, hvor brugere spørger, hvad vi kan anbefale. Her er så en række gode steder, hvor du giver dine penge godt ud. Prisen er rimelig. Hvis 4 personer spiser en menu ledsaget af 2 flasker god vin (Barolo og Dolcetto eller Barolo og Barbera), så er prisen ca. kr. 1.500 alt i alt - Det er billigt!!

Rigtig god fornøjelse...

Copyright 2012
Vinhulen.dk