Barolo Tour 2009 - Sottimano



Barolo 009 Vi har kendt Andrea Sortimano i en lang årrække - faktisk helt tilbage til omkring 2003, hvor vi mødte ham under et besøg i Danmark til en frokost på Noma i København. Derfor var det da også helt sikkert, at vi tog en tur ud af Barolo-området og kørte til det nærliggende Barbaresco, nærmere betegnet til Neive, for at aflægge et besøg og sige "hej"!

Til venstre ser du Henrik og Michael foran Sottimano's ejendom i Neive.

Sottimano blev etableret i 1975 af Maggiore Sottimano. Det første skridt var at købe kælderen og vinmarken i Cotta-området, som har et godt navn, når det kommer til Nebbiolo.
Siden dengang har ejeren Rino Sottimano, Andrea's fader, udviklet ejendommen ved at købe andre prestigefyldte vinmarker Cottà, Currà, Fausoni, Pajore og sidst Basarin. Familien har nu 16 hektarer vinmarker og producerer ca. 85.000 flasker vin om året indenfor Dolcetto, Barbera, Brachetto og Barolo.

Siden 1990 har Sottimano ikke brugt pestisider og alt sygdom i vinmarkerne bekæmpes med øko-venlige produkter.


Barolo 009 Andrea arbejder benhårdt på det perfekte resultat hos Sottimano via reduktion af høstudbytte, vinene gæres uden nogen former for hjælpemidler, og der bruges som sagt ingen pestisider i markerne.

Denne solbeskinnede dag i Neive skulle dog ikke bruges på besøg i vinmarkerne men derimod på at se ejendommen, kældrene og ikke mindst smage på vinene. På billedet til højre kan du se en meget speciel ting. Lige når du går ned i kælderen, er der en slags indhugget plads i stenvæggen, hvor Sottimano familien har sat et par hylder op. Her ligger gamle Sottimano vine, som er beregnet for særlige dage i familien - bryllup, konfirmation o.s.v.
Som det fremgår af billedet, så er det nogle år siden, at man har lagt flasker til side :-)

Barolo 009 Undertegnede sender ofte Andrea Sottimano en tanke, da der i mit vinrum hænger en plakat, som er en oversigt over Barbaresco's cru-marker. En gave jeg fik af Andrea til en Viniditalia for nogle år tilbage.

Når man går rundt i kældrene hos Sottimano, ligner det meget billedet fra andre vingårde. Som du kan se af billedet til venstre, er vi nu kommet "i dybet", hvor Andrea forklarer Henrik og Thomas lidt om lagring af vinene. Som det fremgår, lagres der på små fade - altså den moderne stil. Det resulterer i fede, frugtede, komplekse og varme vine, som er i superligaen fra Barbaresco.

Efter en gennemgang af kældrene var tiden nu kommet til en hyggelig smagning af vinene i de aktuelle årgange rundt om bordet i stueplan, hvor Andrea havde linet vinene op på bordet med et par overraskelser stående bagved :-) På billedet nedenfor kan du se Andrea lyttende til et par spørgsmål/kommentarer fra Thomas. Barolo 009

Denne formiddag skulle vi smage følgende vine:

Dolcetto Bric del Salto 2008, Sottimano
Barbera d'Alba Pairolero 2007, Sottimano
Barbaresco Fausoni 2006, Sottimano
Barbaresco Currá 2006, Sottimano
Barbaresco Cottá 2006, Sottimano
Barbaresco Pajoré 2006, Sottimano
Barbaresco Currá 2001, Sottimano

Lad det være sagt med det samme. Der er tale om fremragende vine. Hvis vi skal beskrive stilen, så er vinene fede, frugtede, intense, koncentrerede og relativt langt fra de mere traditionelle vine fra området - på den fede måde. Andrea og resten af familien evner i særlig grad at tage det bedste af den traditionelle vinkultur og transformere den om til en moderne udgave, hvor der både er respekt for traditionerne men også plads til det nye og forbedrede indenfor vinproduktion.

Vi synes, at det er fair at sige, at Sottimano kan lave god vin uanset årets mere eller mindre heldige udfald. Faktisk husker undertegnede Barbaresco Pajoré 2002, som vi ved test i 2005 tildelte maksimale 3 glas. Det viser, at der også i svære år kan laves suveræn vin, hvis man beskærer udbytte og er meget påpasselig med hvilke druer, der kommer i vinen. Barolo 009

Vi var denne formiddag meget glade for at konstatere, at 2006 er faldet heldigt ud for de fleste af 2006'erne i Barberesco. Både Cottá og Pajoré kan klare maksimale 3 glas.

Efter er herligt gensyn med Andrea og langt om længe at have set Andrea's sted i Neive, hvor vi tidligere kun havde hørt om det, kunne vi begive os tilbage til vor base i Barolo - en oplevelse rigere.

På billedet til venstre kan du se Henrik og Michael foran vort trofaste køretøj under hele Barolo Touren 2009 - en spritny Fiat Bravo - som fik lov til at arbejde for pengene i denne uge :-)









I Danmark importeres vinene fra Sottimano af Atomwine.


Copyright 2011
Vinhulen.dk