Barolo Tour 2009 - La Spinetta



Barolo 009 Det var en tidlig formiddag i midten af ugen under vor Barolo Tour 2009, at vi havde "forvildet" os helt derud, hvor La Spinetta har hjemme. Det ligger i Castagnole Lanze, og her havde vi en aftale med Anja Cramer om en rundvisning op vineriet og en smagning af nogle af producentens mange vine.

Hvis du allerede kender La Spinetta, så vil du vide, producenten benytter næsehornet som logo på vinene og andre ting, og det er netop det, du kan se på billedet og iøvrigt på alle vintønderne, hvor vinen lagrer.
La Spinetta betyder i virkeligheden "toppen af bakken" og henfører til det sted, hvor den første del af La Spinetta blev etableret i Castagnole Lanze i 1977 af Giuseppe og Lidia Rivetti. Senere kom Grinzane Cavour til i år 2000 - kaldet La Spinetta Campé.
La Spinetta ejes af Carlo, Bruno og Giorgio Rivetti. Barolo 009

La Spinetta er om nogen en modernist i tilgangen til fremstilling af vin. Her bruges kun barrique - medium ristede f.s.v.a. 80% af produktionen, mens de sidste 20% optages af lidt større fade.

La Spinetta producerer 650,000 flasker vin om året på 165 hektarer vinmarker. Det er så vigtigt at sige, at 450.000 flasker produceres i Piemonte på ca. 100 hektarer vinmarker, mens resten af vinen produceres i Toscana.

Til højre kan du på billedet se Anja Cramer i kælderen sammen med Henrik og Michael. Læg mærke til det enorme antal tønder, der er stablet i kælderen. Det er ingen lille producent! Barolo 009

Fra første færd når du træder ind hos La Spinetta fornemmes, at her er der styr på tingene. Anja Cramer er et godt eksempel. Hun står for eksport, PR og marketing, og vi var i trygge hænder under hele besøget. Anja besidder stor viden om La Spinetta, og historien om La Spinetta er ret faschinerende, da den modsat mange andre producenters ikke går længere tilbage i historien, end at man kan forholde sig til den...

Det kan f.eks. overraske, at La Spinetta's første rødvin er årgang 1985 af Barbera Cà di Pian! Den legendarisk "Pin" kom i 1989. Barbaresco Starderi kom i første årgang i 1996 og Barbaresco Valeirano kom først i 1997. Den første Barolo - Barolo Campé - så dagens lys i årgang 2000. Historien er altså til at tage og føle på...

Til venstre kan du se Henrik betragte en del af det færdige, flaskede lager af vine, som skal sendes til kunderne rundt omkring i verden.Barolo 009

Efter en rundtur i kældrene, hvor vi blandt andet havde lejlighed til at se lidt nærmere på produktionen af La Spinetta's mousserende vin, var vi klar til at smage, hvad Anja Cramer havde tilrettelagt for os. Vi skulle denne formiddag smage:

Barbera d'Asti Ca' di Pian 2006, La Spinetta
Barbera d'Alba Gallina 2005, La Spinetta
Barbera d'Asti Sup. Bionzo 2006, La Spinetta
Monferrato Rosso Pin 2004, La Spinetta
Barberesco Bordini 2006, La Spinetta
Barbaresco Valeirano 2006, La Spinetta
Barbaresco 2002, La Spinetta
Barolo Campé 2005, La Spinetta
Moscato d'Asti Le Spina 2009, La Spinetta

Barolo 009

La Spinetta's vine er generelt let genkendelige i sine indtryk. Stort set alle vine fornemmes i både duft og smag markant fadede. Det skyldes, at årgangene vi skulle smage var helt friske i nye årgange, og her vil fadet smage kraftigt igennem. Disse nuancer af træ, røg, vanilje, karamel og smør kommer direkte fra barrique. Med tiden fader nuancerne ud, og det betyder, at der er mange år til det, da både Barbaresco og Barolo vinene skal ligge længe og modne, inden du drikker dem.

La Spinetta er et af de fremragende vinhuse i Piemonte, som har mange fans, da vinene ikke ligner noget andet. Til venstre og ovenfor kan du se de vine, som vi smagte denne formiddag hos La Spinetta. Læg mærke til forskelligheden på etiketterne, som giver vinene deres individuelle præg, så man kan kende dem. Næsehornet går igen og igen, men der er da også blevet plads til en løve! Barolo 009

Det var en særdeles spændende formiddag i selskab med Anja Cramer, og besøget blev krydret af, at huset fik besøg af winemakeren, Jeff Chilcott, fra Marchesi di Gresy, som vi fik en aftale med til Barolo Tour 2011. Det kan vi kun gælde os til.

Herfra skal der lyde en opfordring. Hvis du har interesse for Barolo og Barbaresco, og skal en tur forbi distriktet, så und dig selv et besøg hos La Spinetta, som er en repræsentant for modernisterne i området. Vinene er som ingen andre fra området, og man er først hele registret igennem, når man har smagt fra den ene ende til den anden...

Det var blevet tid til at starte tour-vognen og komme videre til den næste producent på touren, men det kan du læse om i et af de andre afsnit i serien!

Til højre på billedet ser du Thomas dybt koncentreret om at dufte alle vinens nuancer. Thomas er her i gang med at vurdere en af de mousserende vine, som La Spinetta eksperimenterer med i kælderen. Thomas var helt væk af begejstring!

Vinene fra La Spinetta importeres i Danmark af Enoteca i København.





Copyright 2011
Vinhulen.dk