Vintage Port 2019 - Symington.

VINTAGE PORT 2019

VIRTUEL SMAGNING AF ÅRGANG 2019 - SYMINGTON - 6 VINE

1. JUNI 2021

Vintage Port 2019 - SYMINGTON

I disse Corona-tider er det dejligt, at nogle producenter griber til alternativer, når de skal præsentere deres vine for markedet.

Sådan en aften var den 1. juni 2021, da Symington-familien havde inviteret til virtuel smagning af deres årgang 2019, der alene udkommer som single quinta'er - undtaget Quinta do Vesuvio, der udkommer i denne udgave i de fleste år - uanset om der laves vintage port (premium årgange) eller single quinta'er (mindre årgange).

Jeg er naturligvis klar over, at man ikke helt kan stille det op så kategorisk og simpelt, men I fanger meningen :-)

Dominic Symington gik på pension ved udgangen af maj 2021, og han har overladt styretøjet til 5. generation af familien, og smagningen var så pragtfuldt arrangeret, at de var med fra 3 forskellige lokationer i Douro-dalen på et livefeed.

Vi var ca. 35-40 journalister samlet - så vidt jeg kunne tælle - til en gennemgang af de 6 portvine, og vi var de første til at kigge ind i den spændende årgang 2019, men der var faktisk noget mere spændende at kigge på indledningsvist, da de tilstedeværende fik en herlig opvisning i vejret i området, der varierer meget indenfor relativ kort afstand.


Vintage Port 2019 - SYMINGTON
Vi startede præsentation af vinene hos Quinta do Vesuvio, hvor Harry Symington sad i kortærmet skjorte i herligt solskinsvejr, og vi endte hos Rob og Vicky, der stod forblæste i vindjakker i deres vinmarker.

Det kommer vi tilbage til, men det centrale var naturligvis vinene. Vi blev jo forkælet med årgang 2016 og 2017 på højt niveau og dannede grundlag for back-to-back hos mange producenter, og 2018 fortjente også opmærksomhed og førte til, at flere producenter udvidede back-to-back til hele 3 årgange efter hinanden med vintage port - dog ikke Symington.

Så hvordan er vintage 2019 så?

Her kan man objektivt slå fast, at det ikke helt er nok at smage 6 forskellige vintage ports fra Symington for at konkludere entydigt, men de præsenterede vine repræsenterer stor forskellighed.

Der er både "bullerbasser" og "aristokrater" fra Symington. Der er både komplekse og tunge portvine i skøn blanding, og her var præsentationen og ordene bag vigtige.

Quinta do Vesuvio blev erhvervet af Symington-familien i 1989 og her har man beholdt den gamle tradition med, at man fodtræder druerne via ca. 45 kvinder og mænd, der nærmest med militær præcision går frem og tilbage på rækker og kvaser druerne med fødderne. Det var her, Harry Symington Harry sad på terrassen under livetransmissionen.

Vintage Port 2019 - SYMINGTON

Traditionen, der opretholdes meget få steder i dag, blev dog ikke praktiseret i 2020 og bliver det heller ikke i 2021 p.g.a. Corona.

Quinta do Vesuvio ligger godt op af Douro-floden i Douro Superior 120 km. fra fra Portugals adgang til Atlanterhavet og bare 30 km. fra den spanske grænse. Dækker 325,8 hektaer. Her var dagen til skjorteærmer i høj solskin.

Quinta do Bomfin under Dow's har Symington familien haft siden 1912, hvor Andrew James Symington blev partner i Dow's, og gjorde Quinta do Bomfin til familiens hjem i Douro. Dækker 99,6 hektarer. Quinta do Bomfin ligger centralt placeret i hjertet af Upper Douro Valley. Charlotte og Anthony var med fra denne lokation i varmere tøj.

Quinta dos Malvedos blev erhvervet af Symington-familien allerede i 1890, og Quinta dos Malvedos har været med lige siden. Dækker 163,9 hektarer. Malvedos er placeret i en overgangszone mellem Cima Corgo og Douro Superior-underregionerne i Douro-dalen. Vicky og Rob var med herfra på livetransmissionen.

Quinta dos Canais er af nyere dato i Symington-familiens ejerskab, da Symington overtog alle aktiviteter i Cockburn's i 2006. Dækker 271,7 hektarer. Quinta dos Canais er Symington-familiens næststørste ejendom efter Quinta do Vesuvio.


Vintage Port 2019 - SYMINGTON

Senhora da Ribeira ligger i det øde, tørre Douro Superior lige overfor/modsat af Quinta do Vesúvio. Dækker 43,5 hektarer. Symington-familien har været med her siden partnerskabet med Dow's fra 1912.

Quinta da Cavadinha er beliggende i Pinhao-dalen tæt på det sted, hvor Pinhao-floden flyder ud i Douro-floden. Dækker 45,5 hektarer. Symington-familien fik fingre i Quinta da Cavadinha i 1980 gennem brandet Warre's. Quinta da Cavadinha er den sidste quinta af alle til at blive plukket, og er beliggende i 440 meters højde, og man bruger heste, når man skal plukke druer.

Vi vender tilbage til vinene, hvor vi kunne lytte til, at familien udtrykte, at Quinta dos Canais er den mest sødmefulde, Quinta dos Malvedos fløjsblød og powerful, Quinta do Bomfin er mindre sødmefuld end Dow's, Quinta da Cavadinha elegant, floral og en frisk lunchtime port, Quinta do Vesuvio er mørk med frisk frugt og stor balance, og Senhora da Ribeira har mørk frugt og klare florale indslag.

Det er sådan, jeg husker gennemgangen, men det kan ikke udelukkes, at jeg forveksler det med egne noter :-)

Det var dog på aftenen helt tydeligt, at der var stor forskel på vinene, når man sammenlignede dem med hinanden, som jeg skrev tidligere i artiklen.

Vintage Port 2019 - SYMINGTON

Der vil helt sikkert være nogle, der vil synes, at Quinta dos Malvedos er for powerful, mens andre vil finde Quinta dos Canais en kende for sødmefuld i forhold til de øvrige, der naturligvis allesammen har ungdommens sødme her i deres ungdom.

Det er dog helt sikkert, at vi alle kan blive enige om, at vintage port generelt er kraftfuld, forstærket vin med en alkoholprocent omkring de 20 og ikke anbefalelsesværdig at kalde "let" eller "tilgængelig". Vintage port skal læres og herefter sættes pris på.

Nedenfor kan du klikke på de enkelte vintage port, der fører direkte til vor vurdering i ord og point.

Vintage Port 2019 - Quinta do Vesuvio
Vintage Port Quinta do Bomfim 2019 - Dow's
Vintage Port Quinta da Senhora Ribeira 2019 - Dow's
Vintage Port Quinta dos Malvedos 2019 - Graham's
Vintage Port Quinta da Cavadinha 2019 - Warre's
Vintage Port Quinta dos Canais 2019 - Cockburn's
Vintage Port 2019 - SYMINGTON

En pragtfuld online smagning af 6 bud på vintage port fra året 2019, hvor Symington, ligesom i 2018, valgte at lade single quinta'erne tale og ikke den traditionelle "finere" vintage port - undtaget selvsagt Quinta do Vesuvio, der er ens i alle årgange.

Vinene forhandles flere steder for langt de flestes vedkommende og ikke decideret hæftet op på en enkelt forhandler. Dow forhandles dog i Danmark af The Wine Company.

Tak til Gustavo Devesas for invitationen.

Vinhulen.dk
Copyright juni 2021