Vino Nobile di Montepulciano konsortiet i Danmark

Vintypen er hædret med DOCG. Alligevel er det langt fra alle danskere, som kender denne vintype, der har et produktionsområde stik syd for Firenze. Vinen blev DOC vin i 1966 og var med i DOCG fra 1980.

Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano tæller 65 medlemmer, hvilket er 90% af samtlige producenter af vintypen og konsortiet er etableret i 1965. 17 af vinproducenterne havde fundet vej til Danmark for at vise, hvad de kan indenfor typerne Rosso di Montepulciano og Vino Nobile di Montepulciano. En yderst sjælden lejlighed til at lodde stemningen, udpege de bedste og smage sig igennem udvalget.

Ideen til smagningen fik Iakob Schierbeck, som du måske kender som manden bag Bordeaux fænomenet D:Vin (anmeldt på Vinhulen.dk). Iakob huserer også i Italien, hvor han også slår sine folder. Et fremragende initiativ her i sensommeren 2006!

De 17 producenter var:
Boscarelli
Capoverso
Cappineto
Casale Daviddi
Contucci
Crociani
Dei
Farnetti
Fattoria della Talosa
IL Conventino
La Ciarliana
Le Berne
Le Tre Berte
Lombardo
Poggio alla Sala
Salcheto
Valdipiatta

Vino Nobile di Montepulciano kan være en yderst delikat oplevelse, når den får noget alder. Som unge er de ganske friske og tit lidt rå. Rosso Montepulciano er bedst egnet til at drikke unge. Til gengæld får man en frisk og prisbillig vin, som tilfredsstiller de fleste.

Dagens smagning viste et godt udvalg men også en meget stor forskel i kvaliteten og smagsnuancerne. Det kan ikke alene henføres til blandingen af druerne eller antallet af måneder på fad. Der var bestemt også nogle producenter, som tydeligt viste bedre håndværk end andre.
Normalt finder man samme kvalitetsstandard uanset om man vælger den mindste, den mellemste eller den bedste kvalitet fra samme producent. Det er øjensynligt ikke tilfældet, når man tager Rosso Montepulciano eller Vino Nobile di Montepulciano. Vi oplevede flere eksempler på flotte rosso’er og trætte Vino Nobile di Montepulciano eller omvendt. Det var ikke så opløftende.

På turen rundt i lokalet fandt vi dog også mange gode vine, og dem får du lige en vurdering af her:

Boscarelli
Her produceres en yderst fornuftigt kvalitet af Vino Nobile di Montepulciano, når man løfter niveauet til riserva-udgaven. Kraftig og kontant men samtidig saftig og velsmagende.

Il Conventino
Her fik vi en syndflod af forskellige årgange af både alm. rosso og Vino Nobile di Montepulciano.
Rosso 2004 var måske messens bedste med høj tyngde, elegant smag og yderst velgennemtænkt. Vino Nobile di Montepulciano viste styrke i stort set alle årgange, og her var vel den producent på messen, hvor alle eksempler kunne blåstemples i alle katagorier. Faste, kontante vine med godt bid og nerve

Poggio alla Sala
Her finder vi de "søde" udgaver af Rosso Montepulciano og Vino Nobile di Montepulciano - men vær opmærksom på at dette udtrykkes positivt. Vi taler charmerende vine med energi, tyngde og masser af det rigtige - bare med en sødmefuld genrestil.
Vino Nobile di Montepulciano er klart bedst, mens Rosso Montepulciano klarer sig ok.
Poggio alla Sala laver endvidere en fantastisk dessertvin, som man også kunne nyde. Ren nektar!

Contucci
Her må vi siges at være yderst tilbageholdende med positiv stemning. Vi var ikke glade for Rosso Montepulciano, og de fleste af Vino Nobile di Montepulciano'erne måtte strække sværd til vore kræsne smagsløg, men en enkelt vin fandt dog ind under huden. Det var riserva-udgaven i 2001 versionen. Den havde noget nerve og struktur, som kaldte på opmærksomhed, men det var det eneste lyspunkt her.

Daviddi
Igen skal vi op i riserva-udgaven af Vino Nobile di Montepulciano, inden der sker noget helt specielt. Her er sødme, kaffe og lidt ælde i smag og duft, som fortjener ekstra opmærksomhed. Et godt bid og drev gennem paletten er yderst positivt. Rosso Montepulciano er ganske tilfredsstillende, men skiller sig ud fra mængden.

Crociani
Igen en lidt blandet landhandel. Ikke meget skiller sig ud fra flertallet her. Vinene er generelt lidt støvede i det - grænsende til det flade.
Dog lyser Vino Nobile di Montepulciano årgang 2003 op i landskabet. Den er både saftig og volumiøs med en kærlig kindhest til smageren. Dejlig fast med fin struktur.

Le Berne
Her møder vi en gammel kending fra vore ugentlige vintests. Podere Le Berné laver dejlig, rå og brutal Vino Nobile di Montepulciano af solid skuffe.
De kræver lidt tålmodighed for at modnes, men beløningen kommer til de tålmodige. Både blød og rå med mørke toner, bittertoner og stort gemmepotentiale. Vi holder meget af denne stil. Den giver lidt ekstra at nyde og tænke over i forhold til mængden.
Rosso Montepulciano er ganske god på gennemsnitligt niveau.

Dei
Så kommer der igen noget smæk på smagsløgene, når man flytter position til Dei lejren. Rosso Montepulciano 2004 er ikke noget særligt, men når vi kommer op i Vino Nobile di Montepulciano årgang 2003, så sker der noget. Her er tænkt på alle detaljer. Både bid og saftighed og en yderst fin frugtintensitet, hvor intet forstyrrer.
Festen kommer rigtigt igang, når man får Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2003 fra enkeltmarken Bossona. Det er topklasse. Dei er så absolut en af de allerbedste producenter af vintypen. Ikke et øje tørt. Her kunne man have stået hele eftermiddagen og nydt denne vidunderlige vin, hvis det ikke var fordi, at man fik øje på....

Valdipiatta
....udskænkeren hos Valdipiatta. Man er vel en mand, og man er i alt fald ikke blind og upåvirkelig overfor kvindelig skønhed, og det fik man her i rigelige metermål. Sådan en slags look-a-like af Shikira, men med et smil, som kunne smelte Nordpolen.
NÅ, det er jo vin det handler om, tilgiv mig....
Rosso Montepulciano 2004 kunne ikke imponere. Den savner ganske enkelt frugt og harmoni. Den havde en syre, som man kunne slibe diamanter med.
Vino Nobile di Montepulciano derimod er i alle versioner til gengæld værd at dvæle ved. Den almindelige udgave af årgang 2003 er god. Igen saftighed og bid i skøn forening. Masser af frugt og masser af struktur med elegante noter.
Da vi nåede enkeltmarksvinen Vino Nobile di Montepulciano Vigna d'Alfiero steg intensiteten til et helt nyt niveau. Ganske enkelt klasse. Den har alt, hvad man skal bruge for vintypen. Her kan man ikke sætte en finger. På en god dag taler vi 3 glas.
Denne vin var 1 ud af 2 grunde til, at vi blev lidt længere på denne stand....

Kære læser. Det var indtrykkende fra en dag, hvor det handlede om Rosso Montepulciano og Vino Nobile di Montepulciano.
En enestående lejlighed til at smage et rigt udvalg af vine fra konsortiets medlemmer og bringe denne info videre til dig.
Nu kender du lidt mere til vintyperne, og så er det jo bare at vælge favoritterne og putte dem i kælderen....
God fornøjelse!!