Vinexpert på 24 timer - 1. udgave (2018)

af Jancis Robinson

Anmeldelse af bogen

Vinexpert paa 24 timer- Jancis Robinson - 2018
Jancis Robinson har begået en vinbog om at blive vinexpert på 24 timer - altså en håndbog om vin, hvor man som læser lynhurtigt kan sætte sig ind i de forskellige emner om vin, som er påkrævet for at kunne begå sig.

Jancis Robinson er en ældre dame født i 1950, men erfaringen er lang. Hun styrer blandt andet vinklderen under Buckingham Palace, og siden 1989 har hun været Financial Times faste vinskribent, så der er ingen tvivl om, at damen ved, hvad hun taler om, og i denne bog er hun faktisk formidabel til at formidle budskabet om vin på bare 151 sider i formatet 12,5 x 20,0 cm.

Noget af det første som jeg lægger mærke til i bogen er, at Jancis faktisk beskriver, hvordan man fremstiller vin på en nemt forståelig måde - både rødvin, hvidvin og rosévin.
Det er normalt en stor mangel i mange vinbøger - måske forfatterne synes, at det er uinteressant, eller måske ved de ofte ikke, hvordan det foregår, men det finder du i denne bog.

Bogen er inddelt i en række afsnit:

- Nogle enkle forklaringer.
- Vælg den rigtige flaske.
- 10 veje til den rigtige vin.
- Flaske og etiketter.
- Gennemsnit alkoholstyrke.
- Vinsmagning.
- Supersmagere.
- Mad og vin der klæder hinanden.

... og sådan bliver det ved gennem hele bogen, hvor hvert emne sjældent fylder mere end 2-3 sider og er kogt ned til essensen.

Ovennævnte er blot bogens første 8 afsnit, men der er også en masse om mest dyrkede druer, vinområder du bør kende, 10 gode vintips, det siger dit vinvalg om dig o.s.v....
Bogen har ingen billeder - kun ren information, og så er den lavet i paperback stilen.


Først og fremmest vil jeg sige, at jeg har fået mig en række gode grin, da jeg læste bogen.

Emnet er skam alvorligt, men når man f.eks. læser "Det siger dit vinvalg om dig" og kigger under Bourgogne, så står der, og jeg citerer: "Masochist (andelen af dårlige flasker er skuffende højt), eller når man kigger under naturvine/Sherry, så er man hipster :-)

Jeg må også indrømme, at bogen er fyldt med gode råd i et totalt usnobbet og ned-på-jorden koncept, der i den grad klæder forfatteren og ikke mindst læseren.

Hvis man f.eks. kigger i afsnittet "nødvendig hardware", så dækker det over blandt andet glas. Her er forfatteren meget konkret ved alene at konstatere, at man har brug for et almindeligt vinglas.

Om man serverer hvid- eller rødvin, så kan samme glasstørrelse anvendes, og man behøver ikke specielle glas. Det er herligt, at forfatteren stille gør opmærksom på, at glas i tulipanform kan rumme alle typer af vin, uden at oplevelsen hverken bedres eller forværres.
Det er specielt forfriskende i en tid, hvor man snart skal have lige så mange glas, som der er druetyper, vintyper m.v.

Bogen er bare konstruktiv, usnobbet og lige til at gå til.

Jancis Robinson fjerner det lag af "ekspertice", der kan blive så snobbet eller bedrevidende, når det kommer til vin.

Hun beskriver fakta helt nøgternt og viderebringer glæden ved vin, uden at det behøver at koste en formue...

Undertegnede havde faktisk ikke rigtig et forhold til forfatteren, inden jeg læste denne bog. Hun var blot én af mange input i en stor vinverden.

Efter at have læst bogen, så tænker jeg på den som noget, der var fyldt med relevant og praktisk information om vin - men som også bragte smilet frem.

Det er en herlig julegave til vinelskeren, der skal bruge det mest nødvendige information for at kunne deltage i samtalen rundt om smagebordet eller til vinsmagninger...

Bogen udkom 2. november 2018.
151 sider, ikke illustreret.
Vejledende pris kr. 199,95.
Fra forlaget EC Edtion v/Per H. Jacobsen.
Bogen kan købes hos boghandlerne og online.


Vinhulen.dk
December 2018
Michael Christensen