SMAGNING AF VINENE FRA
BRUNELLO DI MONTALCINO PRODUCENTEN
VAL DI SUGA

Le Sommelier, Bredgade 63, 1260 Kbh.
Arrangeret af Philipson Wine.

Valdisuga2014

Den 28. august 2014 var undertegnede inviteret til en pressesmagning af en række af Tenimenti Angelini - måske bedre kendt i danske vinelskeres hukommelse som Val di Suga (Montalcino) og Tre Rose (Montepulciano).

Sandheden er faktisk, at Tenimenti Angelini er kæmpe stort med mere end 1.600 hektarer, hvor de 310 hektarer er dækket af vinmarker, og koncernen samlet leverer ca. 1,5 millioner flasker vin på markedet hvert år, så det er ingen bolsjebutik!

Koncernen har siden 1994 ejet 3 ejendomme i Toscana - Val di Suga i Montalcino, TreRose i Montepulciano og San Leonino i Castellina i Chianti.
Derudover besiddes også Tenuta Collepaglia i Castelli di Jesi området og Puiatti i Friuli regionen.

Sidste indkøb i 2011 var Bertani, som de fleste danskere kender som en af de største Amarone della Valpolicella producenter. Valdisuga2014


Denne formiddag skulle vi dog fokusere på ejendommene TreRose og Val di Suga med et bredt udvalg af vine fra de pågældende ejendomme. Specielt så undertegnede frem til at smage de 3 særlige Brunello di Montalcino - Vigna Del Lago, Poggio al Granchio og Vigna Spuntali.

Alle tre særlige Brunello di Montalcino vine kommer i handlen hos Philipson Wine, der har satset stort på Val di Suga og TreRose. Derfor skal vinene selvsagt også være gode rent kvalitetsmæssigt til prisen. Det kommer vi tilbage til....

Som Christian Philipson sagde under smagningen: "kunsten er at finde en god Brunello di Montalcino til maks. kr. 150,00. Mere behøver det ikke at koste".

Nu startede vi så med TreRose vinene. Ejendommen TreRose ligger på grænsen til Umbrien, hvor Tenimenti Angelini har 65 hektarer vinmarker, men de regner med at komme op på hele 250 hektarer i løbet af 2 år, så der er fuld kraft frem på denne del af koncernen.

Det er ikke bare TreRose ejendommen, der har store planer. Det er hele Toscana-delen, der har mærket, at man har trukket på al ekspertise, bl.a. fra Bertani-ejendommen.

Resultatet er blevet, at man satser 100% på Sangiovese i Toscana og intet andet, men at man samtidigt ønsker at vise, hvordan druen Sangiovese udtrykker sig i de enkelte områder af regionen. Der er nemlig stor forskel. Dog er Vino Nobile di Montepulciano endnu i årgang 2011 med 10% andre druer end Sangiovese.

Valdisuga2014
Ovenfor til højre ser du winemaker Andrea Lonardi. Til venstre ser du eksportchef Vitaliano Tirrito.

Samtidigt gjorde Andrea Lonardi opmærksom på, at man sammen med et gevaldigt kvalitetsløft også skal have styr på klimaforandringerne i området, der over en periode på 30 år har rykket høsten frem med hele 30 dage - altså i gennemsnit 1 dag pr. år.

Derfor er området også blevet varmere, hvilket giver mere sukkerindhold i druerne, og Val di Suga vil gerne have mere smag af frugt og mindre smag af fad.

Fra TreRose skulle vi smage følgende vine:

Rosso di Montepulciano 2013
Rosso di Montepulciano 2012 og
Vino Nobile di Montepulciano 2011

Alle vine lavet på primært Sangiovese og Vino Nobile di Montepulciano (10% andre druer) er noget mere koncentreret end Rosso di Montepulciano.

Rosso di Montepulciano har en macerationsperiode på 10 dage, og ligger på store fade (55 hektoliter) i nogle få måneder.

Vino Nobile di Montepulciano har en macerationsperiode på 18 dage, og ligger på Slavonske egetræsfade i 18 måneder, hvorefter den lagrer på flaske i et år.

Valdisuga2014

Du kan se noter på vinene lidt længere nede i artiklen.

Herefter gik vi over til vinene fra Val di Suga, hvor specielt enkeltmarksvinene var til smagning for første gang.

Val di Suga har 120 hektarer vinmarker, hvoraf 55 hektarer anvendes til vin. Vinmarkerne er placeret på de forskellige sider af Montalcino bakken.

Det originale landstykke der også rummer vinkælderen ligger på den nordøstlige/nordlige side inkl. Vigna del Lago, mens Vigna Spuntali ligger på sydvest-siden nær Sant'Angelo (den varmeste del). Poggio al Granchio ligger på sydøst-siden.

Dermed er Val di Suga den eneste producent i området, der ligger på alle 3 forskellige og betydende sider af bakken, og det er netop denne forskel i druernes smag og duft, som Val di Suga ønsker at udnytte optimalt til at levere de bedste vine!

Valdisuga2014

Derfor bliver de 3 enkeltmarksvine forskellige i udtryk og stil, og det var da også meget tydeligt til smagningen, at der bestemt er forskel på vinene... Fra Val di Suga skulle vi smage følgende vine:

Brunello di Montalcino 2007
Brunello di Montalcino 2009
Brunello di Montalcino 2010
Brunello di Montalcino Vigna del Lago 2009
Brunello di Montalcino Vigna del Lago 2010
Brunello di Montalcino Poggio al Granchio 2009
Brunello di Montalcino Poggio al Granchio 2010
Brunello di Montalcino Vigna Spuntali 2009
Brunello di Montalcino Vigna Spuntali 2009

Først og fremmest må man sige, at der faktisk ikke er SÅ langt fra standard Brunello di Montalcino og op til enkeltmarksvinene.


Valdisuga2014

Det var i og for sig overraskende, at standardversionen følger godt med, eller også trækker enkeltmarkerne ikke godt nok fra. Det må smageren selv bedømme. Undertegnede vil her forsøge at komme med en subjektiv betragtning om forskellighederne mellem de 3 enkeltmarksvine.

Jeg finder, at Vigna del Lago er den af vinene, der kommer tættest på standard-blandingen i duft- og smagsnuancer. Det giver god mening, da druerne til begge vine ligger på samme side af bakken i Montalcino.

Poggio al Granchio er den hårdeste og mest kontante af vinene. Den imponerer med kraft og potens fra første sekund, den stiger op af glasset, og til smagen er færdig.

Vigna Spuntali er den fineste og reneste af vinene efter min opfattelse. Den er blød og fed og smager oftest som om, at druerne har fået perfekt sol og fine vækstbetingelser. Den har den evne/fordel, at den fremstår moden, selv i nye årgange - men den kan selvsagt gemmes længe. Valdisuga2014


Derfor har vi lavet en lille oversigt over vinene, og så kan du klikke på den specifikke vin, hvor du ønsker at se vor anmeldelse/rating:

Rosso di Montepulciano 2013, TreRose
Rosso di Montepulciano 2012, TreRose
Vino Nobile di Montepulciano 2011, TreRose
Brunello di Montalcino 2007, Val di Suga
Brunello di Montalcino 2009, Val di Suga
Brunello di Montalcino 2010, Val di Suga
Brunello di Montalcino Vigna del Lago 2009, Val di Suga
Brunello di Montalcino Poggio al Granchio 2009, Val di Suga
Brunello di Montalcino Vigna Spuntali 2009, Val di Suga
Brunello di Montalcino Vigna del Lago 2010, Val di Suga
Brunello di Montalcino Poggio al Granchio 2010, Val di Suga
Brunello di Montalcino Vigna Spuntali 2010, Val di Suga


Valdisuga2014

Det skal straks siges, at årgangen 2010 endnu ikke er tilgængelig hos Philipson Wine, men af det udleverede skema ses det, at der kommer en intropris på kr. 199,95 v/12 på 2009-årgangen af enkeltmarksvinene, hvilket er billigt i forhold til normalpris på kr. 399,95 v/12 - og 2010 er en bedre årgang efter min opfattelse, selv om årgang 2009 bestemt er meget bedre end mange mener.

Vinene fra ejendommen TreRose er exceptionelt billige i forhold til kvalliteten. 59,95 v/12 for Rosso og 79,95 v/12 for Vino Nobile er næsten foræringspriser i forhold til kvaliteten, men jeg vil gerne lægge hovedet på blokken og satse mine penge på Vino Nobile di Montepulciano. Den sidste 20'er giver langt mere vin for pengene!

Som det er vanen tro, så klarer helten sig ikke med drikkevarer alene. Christian Philipson havde arrangeret frokost på Le Sommelier, og det siger man ikke nej tak til!

Le Sommelier ejes af Francis Cardenau, Jesper Boelskifte og Erik Gemal. Francis var lige omkring og sige "hej", og så stod den ellers på rødtunge til start og lækkert, veltillavet okse næst - pragtfuldt i vanlig stil.

En super formiddagssmagning var tilendebragt i dejligt selskab og med dejlige vine.

Du finder Val di Suga på intetnettet her: Val di Suga

Du finder vinene fra Val di Suga hos Philipson Wine på intetnettet her: Philipson Wine

God fornøjelse....


Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2014