LA TRATTORIA DEL BOSCO V/ANTONIO DONI

Ermelundsvej 88, 2820 Gentofte

WINEMAKERS DINNER MED CRISSANTE OG RESSIA

La Trattoria del Bosco

En dejlig sommerdag, søndag den 9. juni 2013 lagde undertegnede vejen forbi La Trattori del Bosco i Gentofte.
La Trattoria del Bosco ejes af Antonio Doni, som jeg kender gennem en årrække som vinhandler m.v. men nu med eget spisested i Gentofte.

Anledningen var en Winemakers Dinner med producenterne Crissante og Ressia fra henholdsvis Barolo og Barbaresco.
Går vi ned i detaljen - for dem der måtte ønske - ligger Crissante i La Morra, og Ressia ligger i Neive.

Hverken Crissante's eller Ressia's vine importeres i øjeblikket i Danmark, men det er altid dejligt at følge et par producenter, der tidligere har været på hylderne i Danmark, og måske er der vinhandlere, der vil være interesseret, når de ser anmeldelserne af vinene i denne artikel.

Der var lagt op til et sandt batteri af vine på programmet - omkring 17-18 stykker - krydret med lækre retter fra Antonio's køkken.
Læserne vil senere bemærke, at jeg alene går i dybden med 13 vine, som pennen ville skrive om.

Du vil finde, at denne artikel er en kombination af kommentering af vinene og en udførlig anmeldelse af La Trattoria del Bosco - der betyder skovens bistro på italiensk.

La Trattoria del Bosco
Allerede her finder vi det første interessante ved dagens oplevelse! Trattoria er et særsyn i Danmark. Normalt bruger vi begrebet restaurant i Danmark.
Restaurant er en fællesbetegnelse for stort set alle spisesteder i Danmark, hvilket alene fører til kæmpe forvirring. Det er lige fra det tarvelige til det ekstravagante, men her har Antonio Doni i kraft af sine italienske gener været korrekt og brugt ordet Trattori, der vel bedst oversættes til bistro på dansk. (man bliver trakteret)

Altså downsizer Antonio stilen fra start og signalerer, at forventningerne kan sættes til hyggeligt, god mad, begrænset antal retter, god betjening og en service med tjener og god værtskab - lige i øjet.
Jeg får en kraft af velvilje i mit blod, når jeg ser, det er tænkt over tingene, og det er der her på La Trattoria del Bosco.
La Trattoria del Bosco
Lige ovenover til højre kan du se holdet bag denne eftermiddag. Fra venstre er det Helene, hvorefter du ser de 2 kokke Centurione og køkkenchefen Giovanni, der flankerer Antonio Doni.

Jamen, det hviner jo af italiensk stil, og det er præcis det, man forventer, når skiltet udenfor signalerer italiensk.

Selve lokalet er klassisk italiensk - aflangt, minimalistisk med hvide duge på bordene. Pænt, rent og nydeligt.
Pladsen er udnyttet godt, men du skal være forberedt på, at det ikke er formålstjenesteligt at konversere om nationale hemmeligheder, da parret ved siden af i princippet kan følge med i samtalen.

La Trattoria del Bosco Skulle dette være et ønske, så skal man op på restaurantniveau, hvor prisen ligger i skyerne, og der derfor kan være langt mellem bordene :-)

Inden vi går til maden, så skal jeg fortælle, at Alessandria Crissante står for vine i genren Barbera og Barolo, mens Ressia Har hele programmet med Dolcetto, Barbera, Langhe og Barbaresco.
Der er ingen tvivl om, at jeg er lidt mere til Ressia's vine - der er lidt mere helstøbt oplevelse over vinene, og en enkelt vin fik maksimale 3 glas. Der er vi ikke helt med Crissante.

Denne eftermiddag koncentrerede jeg mig om følgende af vinene:

Moscato Secco Evien 2012, Ressia
Langhe Favorita 2012, Ressia
Ruge 2006, Crissante
Ruge 2008, Crissante
Barbera d'Alba Canova 2010, Ressia
Langhe Nebbiolo 2010, Crissante
Langhe Rosso Resiot 2010, Ressia
Barolo Capalot 2008, Crissante
Barbaresco Canova 2008, Ressia
Barbaresco Canova 2006, Ressia
Barolo Capalot 2005, Crissante
Barolo Galina 2007, Crissante
Barolo Capalot 2007, Crissante
La Trattoria del Bosco Som tidligere nævnt, så har Ressia, efter min opfattelse, lige et ekstra gear rent kvalitetsmæssigt. Ressia's vine kan i gode årgange og via kvalitetshåndværk komme helt op i superligaen.

Det beviste producenten med vinen Barbaresco Canova 2006, der bare har det hele - finesse, kraft, kompleksitet, modenhed og strålende rygrad.

Crissante har bestemt også grebet om vin. Barolo Capalot er flot og sikre 2 glas, men måske mange vil give mig ret i, at Barbera vinen Ruge altid har været et varemærke for producenten, og den har jeg nydt mange af.

Men, der er også skår i glæden. Ruge 2008 er efter min opfattelse et fejlskud. Duften er stikkelsbær og smagen er ret ligegyldig og helt uden spor af Barbera. Det er sjældent man oplever, at en producent laver sådan en vin og sender den på markedet. Jeg var i alt fald ikke vild med den!

Barolo 2011 Til gengæld fandt jeg Ressia's tørre Moscato Secco Evien (Neive stavet bagfra) ganske interessant. Næsten ingen producerer tør vin på Moscato, som oftest bruges i den søde, mousserende Moscato d'Asti eller den klassiske, fede, søde og cremede dessertvin på Moscato druen.

Der var også stjernestunder med Barolo Capalot 2005 fra Crissante og Barbaresco Canova 2008 fra Ressia. Det var afgjort de 2 stærkeste kort denne eftermiddag efter Barbaresco Canova 2006, der ligesom befandt sig i sin egen liga :-)

Men nu var vi jo ikke kommet for at tale sammen, selv om stemningen blandt gæsterne var utrolig god og munter. Nu vil jeg koncentrere mig lidt om maden og betjeningen.

Først vil jeg starte med at lave en henvisning til den aktuelle webside fra La Trattoria del Bosco:

La Trattoria del Bosco

Desværre kan vi ikke linke direkte til vinkort og menukort, men siden er meget overskuelig, så det er intet problem at navigere rundt.
Du kan også se en oversigt over personalet med billede. Fin feature....

La Trattoria del Bosco

Vi startede med klassikeren Vitello Tonnato (tynde skiver af kalvekød med tun dressing) sammen med farserede, grønne squash og en lille stærk komposition af agurk m.v.

Vitello Tonnato er som sagt en klassisker - specielt i Piemonte.
Altid herlig og en frisk kombination af kalv og tun mousse. Her i en dejlig udgave med friske, hele kapers.

Jeg fandt den farserede grønne squash helt uimodståelig. Bidet fra squash og den farserede topping med sprød skorpe efter en tur i ovnen var aldeles fremragende.

Til at bryde de 2 små antipasti var der en lille komposition af grønt, der var tilsat chili, så der virkelig var bid og nerve til at supplere. Velsmagende og friskt.

Alt smukt anrettet på tallerkenen i enkel og klassisk italiensk stil.

Hertil hvidvin og tør Moscato. Passede glimrende til retterne. La Trattoria del Bosco

Så stod den i høj grad på grøntsager i ordets bredeste forstand! Crudie med årstidens friske grøntsager dækker over friske grøntsager, der er skåret, og så er det meningen, at man dypper dem i Cruditen. Bagna Cauda er en klassisk Piemontesisk opskrift.

Bagna Cauda er en blanding af friske ansjoser, hvidløg, olivenolie og smør, og så får den lige et pift af den lokale fløde, der er en del tykkere end den danske fløde (det løser du ved at koge fløden lidt ind).

Mange vil nok holde lidt igen p.g.a. de friske, blendede ansjoser, men det smager faktisk fremragende sammen med rå grøntsager som gulerod, peberfrugt, fennikel m.v.

Jeg havde under denne ret lejlighed til betragte Antonio's måde at tale med gæsterne og Helenes opvartning af samme. Hele tiden serviceminded, hele tiden serverende frisk, iskoldt vand, hele tiden opmærksomheden rettet mod gæsterne. Helene var ganske enkelt fremragende denne dag. Jeg har sjældent følt mig så godt betjent med et smil fra øre til øre.

La Trattoria del Bosco
Så var vi kommet til en af mine favoritter - Risotto - og i dagens anledning Asparges Risotto.

Man kan lave risotto på 1.000 måder. Nogle er simple uden "fyld", mens andre indeholder svampe, nogle asparges og andre årstiden grøntsager, men her skulle vi altså nyde Aparges Risotto.

Som du kan se på billedet til højre, så havde køkkenchefen valgt at give retten bid med små stykker af asparges kogt al dente. Asparges risotto har en lille fin og let sødme til at supplere den klassiske risottosmag. Det var én af de retter, hvor man var nødt til at tage 2 gange - fremragende.

Så glemte jeg lige at indskyde, at normalt er det Martina med kælenavnet Professoressa, der plejer at servere, men i dagens anledning havde hun taget plads mellem gæsterne, da der jo ofte er behov for oversættelse, når det italienske møder det danske.

Til at ledsage retten, var vi nu nået til en blanding af Barolo, Barbaresco og Barbera - så blev retten da fulgt til dørs!! Normalt kan man anbefale lettere rødvin til denne klassiker, da den gør det glimrende for sig selv... La Trattoria del Bosco

Så var vi kommet til hovedretten - Ovnstegt lammekølle med sæsonens grøntsager og rosmarin kartofler.

Kunsten at få kødet til at smage perfekt var lagt i hænderne på køkkenchefen, og han havde gjort et godt stykke arbejde. Hemmeligheden er unge lam, der klart smager bedst. Ikke antydningen af bismagen af uld, som vi sikkert alle husker det fra 80'erne.

Mange rosende ord rundt om bordet for de tynde skiver i stedet for 1 stykke kød i bøfudskæring. Det var ekstra saftigt og ekstra lækkert sammen med grøntsager og kartofler.
Kartoflerne er ikke med på billedet til venstre.

La Trattoria del Bosco lever fint op til navnet Trattoria. Der er nemlig "kun" 3 forretter, 3 hovedretter og 4 desserter at vælge mellem på menukortet. 3 retter koster kr. 335,00. 4 retter koster kr. 395,00. Menuen skifter hver måned.

Hertil kan, hvis man ønsker det, fås henholdsvis 3 eller 4 glas vin til kr. 225,00 eller 295,00. Alt i alt en yderst rimelig prispolitik, men vinkortet kan iøvrigt dække de flestes behov.
La Trattoria del Bosco

Så var vi nået til rosinen i pølseenden - Grillet Toma ost med marmelade af rødløg og et par stykker kage/brød. Hvis der er 2 fødevarer, der går godt til hinanden, så er det smagfuldt smeltet ost og den sødmefulde rødløgskompot. Helt genialt sammen. Ganske let i stilen - ikke tung dessert.

Vi var nået til det tidspunkt på eftermiddagen, hvor ledsagerne på vinfronten var ren Barolo og Barbaresco. De tunge vine supplerer ost og rødløgskompot fremragende. Begge dele smager igennem på egen måde, men sammen gør det lykke. Det kan anbefales.

Så var eftermiddagen til ende. 5 retter og 17-18 vine. Det kan man da kun blive glad af.

Undertegnede vil slutte med at komme med en klar opfordring til at besøge La Trattoria del Bosco. God, gedigen italiensk mad på højt niveau til en fornuftig pris.

Du får en god stemning, lækre lokaler, sød og kompetent betjening og lækker mad - et sikkert hit. Og så er det helt italiensk - ikke noget der bare ligner, den ægte vare!

Som en ekstra bonus har La Trattoria del Bosco en gårdhave, hvor man kan sidde og få lidt frisk luft eller en cigaret, hvis man har lyst til det.

Sådan sluttede en dejlig winemakers dinner i Gentofte.

Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2013