Boganmeldelse
Sren Franks Vinskole
af vinskribent Sren Frank

P forlaget Aschehoug har vinskribenten Sren Frank, kendt fra bl.a. vinsiderne i Berlingske Tidende, udgivet bogen "Sren Franks Vinskole".

Bogen er p 191 sider og koster kr. 269,00 hos din boghandler.

Sren Franks Vinskole kender vi fra en artikelserie i Berlingske Tidende gennem 2003, men nu er lektionerne, ialt 21, udkommet i bogform. Lektionerne rummer en gennemgang af alle essensielle punkter og aspekter mellem selve kbet og den tomme flaskes bortskaffelse, og det er ikke s lidt. Emner som vinens udseende, vinens duft, etiketter, lagring, opbevaring, omgang med vinsjatter, druetyper, ordbog m.m. er serist gennemget med en ligefrem beskrivelse, som bde er humoristisk og tnksom spredt ud over bogen.

Bogen henvender sig primrt til vinelskere uden den store forhndsviden om hndteringen af vin i alle dens faser. Der findes i Danmark rigtigt mange mennesker, som stter stor pris p god vin, men det er ikke alle der ved, hvordan man ger nydelsen uden ekstra omkostninger, og her er bogen genial som opslagsvrk.

Sren Frank har et solidt kendskab til vin gennem mangerig skribentvirksomhed. Sren Frank er rigtig strk p italiensk vin med specielt indgende kendskab til Piemonte. Det har tidligere resulteret i bl.a. bogen "Barolo & Co." Der br derfor ingen betnkeligheder vre ved at overlade ens "uddannelse" trygt i hnderne p Sren Frank.

Bogen rummer sdan set alt, hvad man br og skal vide om vin, men lad os her fremhve nogle af de rigtigt flotte passager i bogen, hvor man virkelig suger til sig og bliver opslugt!
Lektion 4 gennemgr syre og garvesyre. Et emne som kan vre langhret, men her har Sren Frank p fornemste vis opstillet en rkke tests, som man som lser kan give sig i kast med for at finde vinens sdme/syre/alkohol forhold. Det er pragtfuldt!! Dog kunne man for overblikkets skyld benytte ordene frugtsyre og tannin som alternativ til syre og garvesyre.
Lektion 6 rummer en gennemgang af vinverdenens forskellige etiketter og betydningen af ordvalget, som for mange er nogle volapyk. Her skrer Sren Frank igennem. Kort og kontant med ngtern og brugbar information fra verdens vigtige vinlande.

Der er gennem hele bogen en rkke prgtige illustrationer, hvor det bl.a. er lykkes trykkeriet at overfre vinens farve i glasset til papir p fornemste vis. Sren Frank indtager p mange af siderne ogs en "gr det selv" position. Sledes er han afbilledet bde betragtende, snusende, smagende, hldende i glasset og spyttende vin i bogen. Det gr oplevelsen nrvrende. Bogen har ogs en relevant gennemgang af tilstningsstoffer i vin. Mange er generelt "ligeglade" med disse oplysninger eller emnet i hele taget, men i moderne tid er vinens fremstilling i stigende grad baseret p kemi i mere eller mindre grad. Emnet ER vigtigt, og behandles fyldigt i bogen. Her kan man lre noget - selv som kyndig.
Bogen er ogs styrket via en god ordliste, vinbibliotek og gennemgang af druer. Set fr - men vigtigt i en sammenhng som opslagsvrk.

Samlet set er bogen godt gennemarbejdet med rigtig god og tilpas dybdegende info om behandling af vin. Den ukyndige vindrikker kan f stor glde af bogens informationer, men ogs mere erfarne udi vinnydelsen kan lure et par tricks eller to.

Som vinelsker uden det store kendskab til teknikken og tacklingen af vinen for at ge oplevelsen, kan du trygt kbe denne meget informerende bog, som vil lre dig det mest relevante og en hel del mere.....