Boganmeldelse
Søren Franks Vinskole
af vinskribent Søren Frank

På forlaget Aschehoug har vinskribenten Søren Frank, kendt fra bl.a. vinsiderne i Berlingske Tidende, udgivet bogen "Søren Franks Vinskole".

Bogen er på 191 sider og koster kr. 269,00 hos din boghandler.

Søren Franks Vinskole kender vi fra en artikelserie i Berlingske Tidende gennem 2003, men nu er lektionerne, ialt 21, udkommet i bogform. Lektionerne rummer en gennemgang af alle essensielle punkter og aspekter mellem selve købet og den tomme flaskes bortskaffelse, og det er ikke så lidt. Emner som vinens udseende, vinens duft, etiketter, lagring, opbevaring, omgang med vinsjatter, druetyper, ordbog m.m. er seriøst gennemgået med en ligefrem beskrivelse, som både er humoristisk og tænksom spredt ud over bogen.

Bogen henvender sig primært til vinelskere uden den store forhåndsviden om håndteringen af vin i alle dens faser. Der findes i Danmark rigtigt mange mennesker, som sætter stor pris på god vin, men det er ikke alle der ved, hvordan man øger nydelsen uden ekstra omkostninger, og her er bogen genial som opslagsværk.

Søren Frank har et solidt kendskab til vin gennem mangeårig skribentvirksomhed. Søren Frank er rigtig stærk på italiensk vin med specielt indgående kendskab til Piemonte. Det har tidligere resulteret i bl.a. bogen "Barolo & Co." Der bør derfor ingen betænkeligheder være ved at overlade ens "uddannelse" trygt i hænderne på Søren Frank.

Bogen rummer sådan set alt, hvad man bør og skal vide om vin, men lad os her fremhæve nogle af de rigtigt flotte passager i bogen, hvor man virkelig suger til sig og bliver opslugt!
Lektion 4 gennemgår syre og garvesyre. Et emne som kan være langhåret, men her har Søren Frank på fornemste vis opstillet en række tests, som man som læser kan give sig i kast med for at finde vinens sødme/syre/alkohol forhold. Det er pragtfuldt!! Dog kunne man for overblikkets skyld benytte ordene frugtsyre og tannin som alternativ til syre og garvesyre.
Lektion 6 rummer en gennemgang af vinverdenens forskellige etiketter og betydningen af ordvalget, som for mange er nogle volapyk. Her skærer Søren Frank igennem. Kort og kontant med nøgtern og brugbar information fra verdens vigtige vinlande.

Der er gennem hele bogen en række prægtige illustrationer, hvor det bl.a. er lykkes trykkeriet at overføre vinens farve i glasset til papir på fornemste vis. Søren Frank indtager på mange af siderne også en "gør det selv" position. Således er han afbilledet både betragtende, snusende, smagende, hældende i glasset og spyttende vin i bogen. Det gør oplevelsen nærværende. Bogen har også en relevant gennemgang af tilsætningsstoffer i vin. Mange er generelt "ligeglade" med disse oplysninger eller emnet i hele taget, men i moderne tid er vinens fremstilling i stigende grad baseret på kemi i mere eller mindre grad. Emnet ER vigtigt, og behandles fyldigt i bogen. Her kan man lære noget - selv som kyndig.
Bogen er også styrket via en god ordliste, vinbibliotek og gennemgang af druer. Set før - men vigtigt i en sammenhæng som opslagsværk.

Samlet set er bogen godt gennemarbejdet med rigtig god og tilpas dybdegående info om behandling af vin. Den ukyndige vindrikker kan få stor glæde af bogens informationer, men også mere erfarne udi vinnydelsen kan lure et par tricks eller to.

Som vinelsker uden det store kendskab til teknikken og tacklingen af vinen for at øge oplevelsen, kan du trygt købe denne meget informerende bog, som vil lære dig det mest relevante og en hel del mere.....