Vinproducenten Poliziano på Restaurant Fabio 3. juni 2009.

I denne uge har vi fokuseret på en specialsmagning af vinproducenten Poliziano's vine afholdt af Valentin Vin v/Mikael Valentin og Jens W. Simonsen (selvstændig vinkonsulent og brand-manager for en række italienske topproducenter i Danmark) på Restaurant Fabio på Frederiksberg.
Azienda Agricola Poliziano

På denne aften var Tiziana Mazzetti fra Poliziano til stede for at fortælle om Poliziano og de fleste af vinene fra producenten. Fru Mazzetti er exportchef for virksomheden, og jeg havde lejlighed til at have fruen til bords, hvilket gav mig anledning til en nærmere dialog omkring vinene, uden at dette dog på nogen måde har påvirket vurderingen :-)Poliziano er topproducent i genren Vino Nobile di Montepulciano og ret beset på neutral bane top 3 producent indenfor området.
Dog er Poliziano en af de få producenter, hvor navnet på 2 af vinene sjovt nok er mere velkendte end selve producentens navn. Le Stanze og Vino Nobile di Montepulciano Asinone runger i alle vinentusiasters øregange, når navnet nævnes, og vinene denne aften var fuldt ud i stand til at leve op til ryet.Denne aften blev vinene suppleret med den absolut strålende mad og betjening fra Restaurant Fabio. Du kan se anmeldelsen af selve restauranten her:
Restaurant FabioPoliziano har ingen lang historie. Producenten opstod i 1961. Producenten ligger nær byen Montepulciano Stazione. Vinmarkerne ligger på skråningerne syd for Montepulciano med fald mod øst i retning af Valiano.
Oprindeligt var omfanget på 22 hektarer. Det er senere vokset til 120 hektarer. Navnet Poliziano stammer fra den humanistiske poet Angelo Ambrogini, der var kendt som "Il Poliziano", Han levede fra 1454 - 1494.Aftenen startede med vinen Merlot In Violas 2006, som stammer fra området Cortona, hvor Poliziano gennem nært venskab med Aliotti Tommasi familien startede produktion af vinen i starten af det nye århundrede. Første årgang er 2004. Vinen er baseret på 85% Merlot og 15% Cabernet Sauvignon. Der laves 6.500 flasker af denne vin.Herefter skulle vi smage på Rosso Montepulciano 2007, som er en ganske udmærket vin på 80% Sangiovese og 20% Merlot fra Montepulciano. Der laves en kvart million flasker af denne vin, som havde første årgang i 1989, så det er en gennemtestet vin.Herefter var det tid til vinen Vino Nobile di Montepulciano 2006, som også stammer fra Montepulciano og er den mindste af Nobilerne. Den er lavet på 85% Prugnolo Gentile og 15% Colorino, Canaiolo og Merlot. Den har været produceret siden 1968 i en mængde af ca. 150 - 180.000 flasker pr. år.
Det er en meget fin repræsentant for området og meget klassisk.Så nåede vi til Rosso Toscana Maremma Mandrone di Lohsa, som er en vin fra Poliziano's marker i Maremma. Beliggende nær kommunen Magliano i Toscana et par kilometer syd for Grossetto og ikke langt fra kysten. Vi er her i Morellino di Scansano land.
Vinen er lavet på 80% Cabernet Sauvignon, 10% Petit Verdot og 10% Alicante og laves i 10 - 15.000 eksemplarer årligt. Dette siden første årgang i 2001.Så var tiden kommet til Vino Nobile di Montepulciano Asinone. Da den oprindeligt kom på markedet i 1983, var det en vin med riserva status. Dette er siden ændret.
Asinone laves kun i de bedste vinår. Ellers deklassifiseres årgangen og bliver til almindelig Vino Nobile.
Antallet af flasker ligger på 20 - 40.000 og baseres normalt på 100% Sangiovese, men i sværere år tilsættes 10% Colorino og Merlot fra de nyere vinmarker. Dette tuningsudstyr var ikke nødvendigt i den fremragende årgang 2005, som vi smagte denne aften.
Vinen er lagret på barrique, og den fremstod slet ikke moden. Det er en rå børste, som skal have tid i flasken i kælderen, men den bliver fremragende!

Finalen på det vinmæssige område var Le Stanze, som er et af de store internationale navne for italiensk vin.
Le Stanze har sit navn som hyldest til poeten Angelo Ambrogini, og vinen er produceret på 70% Cabernet Sauvignon og 30% Merlot.
Det er en supertoscaner med et bestemt formål. Det skal være det toscanske svar på Bordeaux. Bestemt en vin i Bordeaux stil, men den er helt sin egen, og det er hele herligheden bag denne vin. Den er helt uden kanter og mislyde, bare velsmag. Fremragende. Le Stanze er lavet siden 1987.En hyggelig aften på Restaurant Fabio fandt efter denne vin sin afslutning. Mæt af fantastiske vine og mad drog undertegnede mod hjemmet - igen en stor oplevelse rigere.Du finder en beskrivelse af vinene i vor vindatabase her:

Merlot In Violas 2006 - Poliziano
Rosso Montepulciano 2007 - Poliziano
Vino Nobile di Montepulciano 2006 - Poliziano
Rosso Maremma Mandrone di Lohsa 2005 - Poliziano
Vino Nobile di Montepulciano Asinone 2005 - Poliziano
Le Stanze 2005 - PolizianoPoliziano's vine importeres i Danmark af Valentin Vin. Tlf. 26175587.Vinene kan også købes hos:
AK VINE
Vinkelvej 4
2670 Greve