PHILIPSON WINE
24 ÅRS FØDSELSDAG
BØRSEN, KØBENHAVN

Borsen Torsdag den 22. september 2011 var det igen blevet tid til Philipson Wine’s fødselsdag smagning på Børsen.

Denne gang var 66 vine fra 8 lande repræsenteret. Da vi jo på Vinhulen.dk kun beskæftiger os med 3 lande ud af disse, var fokus lagt på 25 af de repræsenterede vine. Undertegnede kom dog uafladeligt og i egen interesse til at væde ganen med dråber fra et par andre lande og kontinenter.

Omgivelserne er som sædvanlig den store sal på børsen og det er som altid et lokale der afkræver en lidt ærbødighed og bringer lidt mere seriøsitet over det at smage på de mange vine. Alt i alt smukke omgivelser til en smagning. Smagningen var sat til to og en halv time og det var passende til at nå rundt og smage alt det man var kommet for.

De inviterede gæster var lige præcis mange nok til at man aldrig kom til at vente og da det hovedsagelig var gæster der arbejdede indenfor fagene mad og vin tilstede var niveauet ganske højt. Dog fik bemærkningen ”Den her er da lidt rødere og noget tykkere” fra en smuk ung pige, smilet frem. Vi er jo alle sammen startet et sted.

Da næsten alle huse er til stede ved smagebordene er det en perfekt lejlighed til at få spurgt ind til detaljerne omkring vinen og både få bekræftet sin viden og få at vide at man var helt ude i hampen.
Mange af vinene er allerede anmeldt af os eller vil blive det i fremtiden, men jeg vil dog fremhæve et par af stjernerne her og komme med et par betragtninger.

Rhone var ikke til stede i kvantitet men til gengæld i kvalitet. Château d’Ampuis, Côte-Rôtie fra Guigal i 2007 udgaven holdt fanen højt og er bestemt et nærmere bekendtskab værd.

Super Toscanerne var på banen med Sassicaia fra Tanuta San Guido i årgang 2008. Og desværre bekræftede den min personlige erfaring af at 2008 er en årgang i Toscana hvor alt er fuldstændig efter bogen og vinene fuldstændig lever op til det man forventer, men ingen er ekstraordinære eller perfekte. Hvis det ikke giver mening så sammenlign en 2008 Super Toscaner med den samme fra 2007 eller endnu bedre fra 2009! Så håber jeg I kan se hvad jeg mener. Et tydeligt eksempel er Galatronas Petrolo fra 2009 som også var med på smagningen og som til trods for at den er kommet på flaske i juni i år allerede lover godt for den faste karakter der er i 2009. Borsen

Altesino havde deres Brunello di Montalcino med fra 2006 og enkeltmarks Brunello’en ”Montosoli” fra samme årgang. Det er nok første gang hvor deres nye ”kælder” slår helt igennem og i min smag er den ”almindelige” Brunello blevet for flink og tilpasset det oversøiske marked. Årgang 2006 var fuldstændig drikkeklar og sprudlede af frugt. En smagssag, men med Brunello er jeg ret traditionel og forventer mere fasthed af så ”ung” en vin. Fra huset kaldte de den mere konsument venlig, men sådan er vi jo heldigvis så forskellige. Heldigvis har de bibeholdt alt det klassiske i ”Montosoli” og den fremstod som en rigtig lækker Brunello med klassiske træk, men stadigvæk masser af frugt.

Burmeister havde taget en Colheita fra 1957 og 1975 med og hvor 1957 var en rigtig dejlig vin med alt hvad man kan forvente. Så var det 1975 der lyste op med en rigtig dejlig fast mandig karakter. Næsen var kraftig og ledte næsten tankerne hen på en rigtig god whisky, røg med toner af nødder, karamel og lidt appelsinskal. Smagspaletten havde de samme lækre toner af kraftig karamel, nødder, appelsinskal og undertoner af lidt læder og røg. En rigtig Herre Colheita som jeg gerne stifter bekendtskab med igen.

På Champagnen fronten var det Bollinger, der var på plads med et par af deres meget vellykkede Champagner med rygraden baseret på Pinot Noir. Det er begge hvide varianter hvor Special Cuvée uden årgang varmt kan anbefales for sin uprætentiøse, men dog elegante tilgang til en Champagne der egner sig perfekt til alle de gange vi drikker Champagne uden mad (eller ville ønske vi gjorde). De varmeste anbefalinger går dog til Bollinger Champagne La Grande Année 2002. Her kan man sagtens stille op med endog lidt kraftigere mad og den vil stadigvæk kunne følge med. Det der især hæver den over mængden er dens perfekte ”boble” den lægger sig i mundhulen som en fløjlsagtig creme og jeg var meget imponeret over så meget kompleksitet og kvalitet i en flaske Champagne til 499,95.

Andre, der også lige skal nævnes er Solengo 2008, Montebruna Barbera d´Asti 2009 og Bricco dell´Uccellone 2008 fra Braida, Cumaro Rosso Conero 2007 og den hvide Plenio Verdicchio Classico Riserva fra Umani Ronchi. Også den hvide Greco di Tofu og den røde Rubrato fra Feudi di San Gregorio skal nævnes sammen med deres storebror ”Serpico” som dog i dag var hensat til ”Kultbaren”. Et sted der helt sikkert også er et besøg værd, hvis man vil erlægge lidt mønt for nogle rigtig sjældne og spændende vine!

Så alt i alt en rigtig dejlig eftermiddag i selskab med en masse dejlige vinentusiaster og tak til Philipson Wine for arrangementet. Så kan vi jo kun glæde os til næste år hvor fødselsdagen bliver rund med de 25år, vi glæder os.Copyright 2011
Frank Gooding
Vinhulen.dk