Vinnyheder - Døgnet rundt

Burmester portvinssmagning hos Philipson Wine

I den forgange uge blev Vinhulen.dk's udsendte for anden gang præsenteret for Burmesters genialiteter ud i portvinens kunst.
Det var Philipson Wine som endnu engang havde indbudt Burmester til at præsentere sine vine for det danske publikum.

Faktisk er det efterhånden 4 år siden vi havde fornøjelse at smage os igennem den omfattende palette af de dejlige vine.
Denne gang deltog vi i smagningen i Århus. Et virkeligt godt arrangement hvor alle deltagere fik fuld valuta for skillingen.

Vi lagde ud med de 2 rubyvine 2001 LBV samt 2003 vintage. Begge disse 2 vine er dejlige frugtige med god balance og især LBV 2001 er solid til tilbudsprisen. Kr. 79,95 må siges at være et rigtig fornuftigt køb.

Så gik vi over til tawny-vinene og startede med vel nok Danmarks mest smagte portvin. det var Burmesters 10 års tawny, som er en fantastisk god eksponent for 10 års vine. Fuld og flot balanceret med en let fedme der gør den lækker.

Så blev det til Colheita 1997. Denne har Vinhulen.dk, tidligere smagt, og den virker denne gang mere afrundet og harmonisk uden at den har mistet den lidt maskuline kontante stil.

Vi bevægede os noget tilbage i tiden - til året 1986. I dette år har Burmester lavet en kanonvin og Philipson Wine har lavet et kanonkøb, for de sælger netop denne vin på tilbud til under 130,-
Efter vores bedste overbevisning nok det bedste portvinskøb til prisen på markedet netop nu.
Fyldig og let fed vin med sarte nuancer af citrus og honning – dejlig.

Herefter gik turen til Colheita 1985 som er en lidt mørkere vin med de samme gode elementer som’86. Prisen er dog noget højere pt.

Så gjorde vi et stort spring tilbage i tiden til topåret 1963. Colheita 1963 er så ubetinget aftenens store oplevelse. Den er så fantastisk kompleks og spændende. Fyldig og olieret med store toner af vanilie, karamel og abrikos. Duften er helt speciel anderledes end de andre. Den er spændende eksotisk med varme og krydderi. Finishen er ubeskrivelig lækker og sødmefuld lang.

Colheita 1955 er så sandelig også en colheita oplevelse af de store. den er superharmonisk med nuancer af citrus, karamel og hasselnød. Vi har smagt denne perle flere gange, og den rangerer ligeledes som et flagskib for Burmester.

Vi sluttede af med de 2 gamle "damer" Colheita 1937 og 1922. Begge vine er super, super søde og er noget af det tætteste man kommer på meditationsportvin.
En skøn fornemmelse at noget der er frembragt for så mange år siden nu kan give andre så stor en oplevelse. I øvrigt er 1922 tappet i 1977! Den holder sig stadig frisk. Grunden til at man har valgt at tappe den på flaske dengang i stedet for at tappe den successivt er, at den blev slutaftappet pga. lille mængde, og det er en bedre forretning idet den svinder så lidt på flaske hvorimod den i tønde svinder så meget, at der i dag ikke hvde været mere tilbage.

Det var en spændende aften i selskab med winemaker Fernando fra Burmester samt Philipson Wine's Christian og Morten, som på passende tidspunkter var rigtig gode til at stille de rigtige spørgsmål til Fernando så alle i forsamlingen fik det optimale ud af aftenen.

Tak til Philipson Wine for at arrangere sådan en klassesmagning i provinsen – det trænger vi til!

Her finder du de specifikke smageresultater af portvinene, som ligeledes er indlagt i vor database på Vinhulen.dk:


Burmester LBV 2001 79,95 (tilbud)/v. 12 fl. 89 point
Lillamørk farve. Rund næse med trø, røg, kirsebær, kaffe og det karakteristiske peberstrejf for LBV. Smagen rummerSmagen rummer de samme nuancer i blød og rund smag i et elegant snit med mørke toner af jordbær. Nem og let tilgængelig LBV.
Burmester Vintage 2003 139,95 (tilbud) v 12 fl. 92 point
Lilla til tæt sort i farven. Vinen har stor dybde og fylde. Duften har chokolade og røde bær med en letfrisk frugtsyre over sig. stilen er lidt ”mælkeagtig. Der er saft og kraft for skillingerne med en lidt aggressiv tanninstruktur. God sødme i smagen med chokolade og intens bær. Ikke for meget og ikke for lidt. god på mellemlang sigt.
Burmester 10 års tawny 99,95 /12 fl 93 point
Det er helt rigtigt – Burmester 10 års tawny er et af danmarks bedste portvinskøb. Den har fået utallige anerkendelser og det er fuld fortjent. Den er fantastist flot, klar i farven, dufter vidunderligt af rosiner og nødder, mokka og appelsin. Smagen er ultra harmonisk og i total balance. Smagen er med tørrede frugter og med et strejf af urter, blomst og krydderi. En superspændende vin som burde koste mindst 50 % mere end den gør. *****
Burmester colheita 1997 169,95/ 12 fl. 91 point
Flot mørk rødbrun maskulin farve. stilen er frugtig med snert af friske røde bær – jorbær, hindbær. en ung frisk colheita som har en lidt sprælsk stil om end den er blevet lidt afrundet de sidste par år. Velegnet som all-round hyggevin.
<>Burmester colheita 1986 129,95 (tilbud) /12 fl. 94 point
SÅDAN – ubetinget og uden konkurrence danmarks bedste portvinskøb netop nu. Dette minder en smule om røveri ved højlys dag. Denne vin til 129,95 – det er urimeligt billigt. Vinen er toplækker. Flot ældet farve. Fyldig og fed struktur med klare toner af de karakteristiske ældede tawnytoner med citrus i hovedsædet med undertoner af honning og let peber. Fadsmagen fornemmes også. Den er topharmonisk og for hver slurk man tager ønsker man sig hurtigst muligt en slurk mere. Dette kendetegner en ægte topvin. *****
Burmester colheita 1985 299,95/12 fl. 93 point
Dejlig lækker portvin. Flot teglstensfarve, fyldig og fed konsistens. duft af varme nødder, appelsin, kirsebær og mandler med en anelse sprittet næse. Karakterfuld tyk konsistens, smag af sukkersøde rosiner og tørrede frugter. smagen bliver længe i munden. En vin i komplet harmoni og en perfekt ledsager til isdessert eller blot som ledsager til hyggen.
Burmester colheita 1963 Pris ukendt 97 point
Kraftig mørk teglstensfarve. En uhyre kompleks sammensat næse. Aggressiv og samtidig feminin. Der er toner af mørk karamel, røg, tobak og en usædvanlig sødmekoncentration. denne vin er så spændende sammensat med smagsnuancer af det eksotiske, røg, tobak, frugt og kage at den ikke tåler kvalitetssammenligning med ret meget. Denne colheita vil ved fremtidige aftapninger sandsynligvis blive endnu mere spændende nå den opnår ultimativ harmoni. ”kæmpe oplevelse”
Burmester colheita 1955 2500,-/v. 12 fl. 96 point
Simpelthen en fantastisk og unik oplevelse. fed og fyldig konsistens. flot klar farve med mørk orange nuancer. Duft og smag henfører til en svunden tid. Citrus er den fremherskende duft og smag. herunder ligger karamel/hasselnød og eksotiske krydderier. Alt sammen pakket ind i en fantastisk flot balance om end man fornemmer at der stadig er et vist syreindhold. Prisen vil desværre nok afskrække de fleste.
Burmester colheita 1937 3500 pr. fl. v. 12 fl. 94 point
En flot meget lys og ældet tawny. Næsen er lidt skarp med en maskulin stil i munden. Det er en vin som er helt usædvanlig sød. Den er fed og lækker. Det er ren koncentrat – livsnektar.
Burmester colheita 1922 7000,- pr. fl. tappeår 1977 95 point
Gylden lys flot klar farve. Duft af eksotiske parfumer. Blød som handskelæder. Vinen er tappet på flaske i 1977 og omflasket i 1995. Dette har Burmester gjort da vinen pga. lille restmængde så blev den sluttappet i 1977. Dette er helt igennem fantastisk at denne vin holder sig så frisk når man tager i betragtning at det er så mange år siden den er tappet. Så elegant at det næsten er ufatteligt at druerne til denne vin blev plukket for snart 100 år siden. Stor oplevelse at smage vinen – disse oplevelser skal man samle på. Tænke sig at denne vin er håndplukket i Dourodalen, hvorefter den i tønder trods diverse farer undervejs er transporteret ned af Dourofloden, hvorefter den nænsomt er lagt i Burmesters lodge i vila Nova de Gaia, hvor den har hvilet alt imens produktions- og transportmetoderne har udviklet sig gennem de seneste 60 år. Ved at tænke på dette kan man næsten komme i drømmeland.