LAMBRUSCO LOVE 2018

29. september 2018 på ARCH i indre københavn

Lambruscolove2018

Den 29. september 2018 var Vinhulen.dk inviteret til Lambrusco Love 2018 - en vinfestival for alle os, der holder af den mousserende vin fra vinregionen Emilia Romagna.

Arrangøren var wineclass.dk, hvor Lone Christensen og kollega Frederik står bag denne glimrende ide med eksterne undervisere, hvor wineclass.dk arrangerer vinkurser på sommelier-niveau målrettet private med interesse for vin.

Kurserne giver en bred og grundlæggende viden om vin. En viden, som klæder dig bedre på til at vælge og bedømme vin.

Denne dag havde wineclass.dk allieret sig med Lambrusco freak Carlo Merolli, Ole Udsen fra Estrup & Udsen Vin samt Pran Vinimport fra Aarhus.

Sammen med en række lækre Lambrusco vine kunne gæsterne i dagens anledning smage lækre lufttørrede parmaskinker, den ægte parmesan, Parmigiano Reggiano og tortellini og andre lækre delikatesser.

Til at få vin og mad til at glæde ned på fornemste vis var DJ-pulten for en stund omdannet til at spille et medley af ældre, italienske, klassiske popsange fra 1960'erne og 1970'erne.

Inden smagningen lyttede vi til Ole Udsen forklare om Lambrusco og alle dens afskygninger.

Ole Udsen har blandt andet skrevet kapitlet om Lambrusco i den nyudkomne bog Italiensk Vin, der er et altomfattende værk om italiensk vin.
Lambruscolove2018
Som Ole forklarede, så er Lambrusco meget svær at sætte i bås. Der er udgaver næsten uden farve helt op til ultraviolet. Der er tørre udgaver (secco) og søde udgaver "amabile".

Nogle er helt rubinrøde og blanke i glasset. Andre har højt lyserødt/lilla skum, når de hældes i glasset, og smagen varierer ekstremt, så der er noget for enhver smag, hvis man er til vine, der egner sig til sommer, terrasse, velkomstdrinks eller bare et glas, når man har lyst :-)

Lambrusco er Italien. Lambrusco kommer fra regionen Emilia Romagna, og såfremt du ikke kender regionen, så er det herfra, at vi får Ferrari, Ducati, parmaskinke, Parmigiano Reggiano og andre basale grundstoffer.

Lambrusco har også en meget velkommen forskel i forhold til de mere klassiske vintyper - alkoholprocenten er noget lavere, så man kan sagtens nyde flere glas uden at blive direkte beruset :-)

Desværre har Lambrusco tidligere haft et noget blakket ry fra dengang i 1970'erne, hvor vi alle gik til grisefester og drak meget vin af tvivlsom karaktér og kvalitet, og det vil være forkert ikke at nævne Lambrusco som en af synderne med enorm produktion af ofte lemfældig kvalitet.

Det har været svært at genrejse "brandet" Lambrusco efterfølgende, men det er undertegnedes opfattelse, at vi er i mål!

Lambruscolove2018

I dag er Lambrusco hyppigst kvalitetsvin i mange forskellige afskygninger, og den berømte vinguide Gambero Rosso har da også i den aktuelle 2019-udgave givet maksimale 3 glas til hele 5 af vintypen.

Der er i dag 8 forskellige vintyper indenfor Lambrusco DOC:

- Lambrusco di Sorbara
- Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
- Lambrusco Salamino di Santa Croce
- Reggiano
- Lambrusco Mantovano
- Colli di Parma Lambrusco
- Colli di Scandiano e Canossa
- Modena

Lambruscolove2018

At ordet Lambrusco ikke indgår i DOC skyldes, at der er flere vintyper under DOC'en udover Lambrusco.

Indenfor disse DOC'er fremstilles en række forskellige Lambrusco'er, hvor vi fik lejlighed til at smage en masse forskellige på Lambrusco Love 2018.

Som en subjektiv betragtning vil jeg sige, at undertegnede er bedst til Lambrusco, der alene vil 1 ting/stilart. Jeg er ikke videre begejstret for de udgaver, der vil både sødme, lilla skum, jordbær og tørhed.

Det bliver alt for ofte en forvirrende oplevelse. Hver ting til sin tid.

Hvis du er til de violette udgave med højt violet/lyserødt skum og mørke bær, så vil du typisk finde dem i Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, mens det er Lambrusco di Sorbara der giver lyse vine med fast syrestruktur og lethed.

Den største produktion af Lambrusco ligger i Reggiano DOC med godt 11 mio. flasker vin årligt.
Lambruscolove2018

Lambrusco får sin mousserende stil gæring på tryktank.

Nå, vi skal tilbage til Lambrusco Love 2018...

Kombinationen af natklub og Lambrusco må siges at være en meget enestående oplevelse, men det var fint arrangeret, at de 3 udskænkere Carlo Merolli, Estrup & Udsen samt Pran Vinimport havde hver sit område af natklubben med særdeles god plads mellem importørerne med fin mulighed for at sidde ned ved borde og koncentrere sig om vinene eller indgå i dialog om samme med venner.

Alt i alt kunne publikum smage omkring 35-40 forskellige Lambrusco'er ved de 3 stande.

Hos Ole Udsen fik jeg anledning til at smage et par udgaver af producenten Cantina della Volta - Lambrusco di Modena Rosé 2013 og Lambrusco Brut Christian Bellei.

Lambruscolove2018

Sidstnævnte er en hvid udgave i flot kvalitet med tydelig smag af grønt æble og stor renhed i smagen.

Rosé 2013 gav også en del grønt æble og var ligeledes ren og nydelig med flot sprødhed.

Begge vine koster kr. 175,00 pr. flasker, hvilket ikke er for meget, når man tænker på kvalitet, renhed og den flotte kvalitet, som begge vine viser.

Jeg havde også lejlighed til at smage på Poderi Fiorini's Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Terre al Sole 2016.

Meget speciel Lambrusco i sprød og lækker stil, men duften kunne sagtens få smageren til at være et helt andet sted end Lambrusco.

Hos Pran Vinimport fandt jeg producenten Villa di Corlo i en række forskellige versioner med både sødme og tørhed.
Lambruscolove2018
Jeg må indrømme, at jeg har stor respekt for, at man kommer hele vejen fra Aarhus for at deltage i Lambrusco Love 2018.

Det vidner om lyst til at fremhæve Lambrusco på et vinmarked, hvor der er behov for promovering, såfremt en vintype skal have en chance, hvis den ikke lige hedder Barolo, Brunello di Montalcino m.fl.

Hos Carlo Merolli var det helt store batteri stillet frem til smagning.

Hos Carlo Merolli kunne publikum smage alt fra søde til tørre Lambrusco'er (Lambruschi) over til de økologiske vine og så naturligvis naturvinene.

Lad os starte med den legendariske Graparossa Mutina 2017 fra Chiarli, der måske er Danmarks mest solgte Lambrusco. Den er billig, den smager af noget, og den er lækker mørk.

Lambruscolove2018

Den er ikke så langt fra Chiarli's Grasparossa di Castelvetro Gala 2017, men Mutina er bare noget særligt.

Undertegnede fik nærmest smagt mig gennem hele batteriet fra det sødeste til det tørreste.

Carlo Merolli har simpelthen Lambrusco for enhver smag - vel nærmest en særlig spidskompetence hos Carlo, der foruden Lambrusco er flydende i alle typer af italiensk vin :-)

På Metodo Classico havde undertegnede lejlighed til at smage vinen på billedet til højre.

Quinto Passo Rosé Brut der er en herlig vin i høj, høj kvalitet. Det er ikke en vin, der lefler for den store fanskare - bare for os der sætter pris på kvalitet...

Godt at Lone Christensen fra wineclass.dk fik ideen til Lambrusco Love 2018.

Måske er der endda mulighed for en gentagelse næste år, og måske er der endda flere vinimportører, der har lyst til at være med.

Lambrusco står for sol og sommer, fest, farverige oplevelser og talløse, gode oplevelser.

Det kan vi sagtens bruge noget mere af!

Tidligere artikler om Lambrusco inkl. lovgivning for de mest almindelige vintyper kan du finde her:
Lambrusco
Lambrusco 2016

På gensyn...

Vinhulen.dk 2018