LAMBRUSCO FESTIVAL 2016
MED VINHANDLER CARLO MEROLLI

RISTORANTE LA VELA

VEDBÆK STRANDVEJ 362, 2950 VEDBÆK

Lambrusco2016
Få italienske vinfreaks kender ikke vinhandler Carlo Merolli, der har beskæftiget sig med italiensk vin gennem en menneskealder.

Kender man Carlo lidt mere end bare på overfladen, så vil man vide, at passionen indenfor vin rummer 2 ting - Barolo og Lambrusco.

Der er også plads til andre italienske vine, men disse 2 typer står hjertet nær, og modtagere af Carlo's nyhedsbreve vil også vide, at manden har mange passioner her i livet og altid er leveringsdygtig i fakta om alt fra vin over historie til keramik fra Norge :-).

Solen skinnede, og vejret var i det hele taget optaget af at vise sig fra sin bedste side, da undertegnede havde lagt vejen forbi Vedbæk, hvor Carlo afholder sin årlige Lambrusco festival på Ristorante La Vela.

Nu står de fleste danskere og læsere af - Lambrusco - det sure/syrlige stads fra 70'erne, nej føj!

Lambrusco2016
Glem det venner - det er blevet til et sommerbevidst kvalitetsprodukt med kæmpe variation af typer og smagsnuancer.

Uanset om du er til det tørre og syrelige, eller du er til det fede, søde og hindbærsmagende, så er der noget for enhver smag.

Undertegnede hævder, at der er bund i påstanden. Bare se på den række af vinforhandlere med italienske vine, der gennem de sidste 2-3 år har fået Lambrusco på programmet. For slet ikke at nævne vinbarer rundt omkring i Danmark.

Bemærk også den stolthed, hvorved italienske Lambrusco-producenter fremfører sine vine internationalt. Som Carlo Merolli fortalte - nu har de også fået billeder af deres vingård/produktionssted på etiketterne. Sikkert tegn på at stoltheden og ansvaret for vinene stikker dybt.

Kig blot på billedet nedenfor. Begge etiketter har produktionshallen afbilledet.

Lambrusco2016

Vinhulen.dk deltog også i Lambrusco festival tilbage i 2015, og vi må sige, at kvaliteten igen har fået et nøk opad, og udvalget fra Carlo Merolli stadig rummer alle typer af Lambrusco.

Det er en god politik fra vinhandleren. Alle kan få, hvad de har lyst til at drikke.

Vi våger det ene øje og påstår, at Carlo Merolli er den eneste vinhandler i Danmark, der i vinudvalget har mere end 10 forskellige af denne lidt specielle italienske vintype, der ikke er mousserende men frizzante - og der er forskel :-)

Lambrusco er desværre for nogle et minde om 1970'erne og 1980'erne, hvor Lambrusco var den stensikre hovedpine og dårlig stil, men sådan er det SLET ikke mere.

Man skal aldrig glemme, at Lambrusco er en frisk, boblende vin, der skal drikkes indenfor det første år fra produktionsåret - den bliver aldrig en gemmevin.

Lambrusco
Lambrusco er ej heller en massiv vin. Den er ment som en forfriskende vin med bobler og fås i alle nuancer af rød over i lilla med lille og med stor skum.

Der fremstilles endda hvide og rosé udgaver af Lambrusco.

Der er i dag 5 forskellige DOC'er indenfor Lambrusco:

- Lambrusco di Sorbara
- Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
- Lambrusco Salamino di Santa Croce
- Reggiano
- Lambrusco Mantovano

NÃ¥r vi taler Lambrusco befinder vi os i den italienske vinregion Emilia Romagna i det nordlige Italien.

Vi tillader os at blive lidt nørdede i gennemgangen af Lambrusco i denne artikel, så læserne kan se forskellene....

Lambrusco2016
Lambrusco di Sorbara fik sin DOC ved vinlov nr. 206 af den 17.8.1970. Seneste redigering fandt sted ved vinlov nr. 89 af den 17.4.2010. Må produceres i kommunerne Bastiglia, Bomporto, Nonantola, Ravarino, San Prospero i provinsen Modena og dele af kommunerne Campogalliano, Camposanto, Carpi, Castelfranco Emilia, Modena, Soliera, San Cesario sul Panaro også i provinsen Modena

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro fik sin DOC ved vinlov nr. 203 af den 12.8.1970. Seneste redigering fandt sted ved vinlov nr. 14 af den 19.1.2011. Må produceres kommunerne Castelfranco Emilia, Castelnuovo Rangone, Castelvetro, Fiorano, Formigine, Maranello, Marano sul Panaro, Prignano sul Secchia, Savignano sul Panaro, Spilamberto, Sassuolo, Vignola, San Cesario sul Panaro - alle i Modena provinsen – samt dele af selve kommunen Modena.

Lambrusco Salamino di Santa Croce fik sin DOC ved vinlov nr. 204 af den 13.8.1970. Seneste redigering fandt sted ved vinlov nr. 89 af den 17.4.2010. Må produceres i kommunerne Cavezzo, Concordia sulla Secchia, Medolla, Mirandola, Novi, S. Felice sul Panaro, S. Possidonio i provinsen Modena samt dele af kommunerne Campogalliano, Camposanto, Carpi, Finale Emilia, Modena og Soliera. Disse også placeret i Modena.

Lambrusco2016
Reggiano fik sin DOC ved vinlov nr. 223 af den 4.9.1971. Seneste redigering fandt sted ved vinlov 131 af den 8.6.2011. MÃ¥ produceres bredt i provinsen Reggio Emilia. Kommunerne Rolo, Fabbrico, Campagnola, Rio Saliceto, Correggio, San Martino in Rio, Bagnolo in Piano, Novellara, Cadelbosco Sopra, Castelnovo Sotto, Gualtieri, Sant'Ilario d'Enza, Reggio Emilia, Cavriago, Bibbiano, Montecchio, San Polo d'Enza, Canossa, Quattro Castella, Vezzano sul Crostolo, Albinea, Scandiano, Casalgrande, Rubiera, Viano, Castellarano, Campegine, Poviglio, Boretto, Gattatico, Brescello, Carpineti, Reggiolo, Guastalla og Baiso kan benyttes.

Lambrusco Mantovano fik sin DOC ved vinlov nr. 245 af den 20.10.1987. Seneste redigering er ved vinlov nr. 224 fra 16.09.1999. Vinen må produceres i subzonerne Oltre Po og Viadanese-Sabbionetano.

Så findes der en række Lambrusco vine, der ikke kan kaldes Lambrusco, fordi de ikke overholder drueindhold eller områdets begrænsninger.

Et sådant eksempel findes ovenover på den gule etikette med Rosso Tirelli fra Cantina Tirelli. Denne vin indeholder en del Bonarda drue, og dermed er det slut med at kalde sig Lambrusco.

Vi har helt bevidst valgt ikke at skrive om Colli di Scandiano e Canossa DOP, da denne appellation også indeholder andet end Lambrusco.

Lambrusco2016
På dagen havde Restaurant La Vela lavet en lille frokost bestående af italiensk Mortadelli pølse på brød sammen med Porchetta på brød og en god gang italiensk lasagne - alt serveret nydeligt på tallerken. Hertil kunne man nyde Lambrusco efter eget valg.

Kompositionen kan nydes på billedet til venstre! Ristorante La Vela er et dejligt sted at nyde en italiensk frokost eller aftensmåltid. Klassisk italiensk.

Lidt tidligere i artiklen skrev vi om, at Tirelli's Rosso Tirelli ikke må kalde sig Lambrusco, når der er Bonarda drue i den. Her er det så tid til at give dig et overblik over, hvilke druer der må være i de enkelte vine...

Lambrusco di Sorbara:
Vinen skal indeholde minimum 60% Lambrusco di Sorbara og op til 40% Lambrusco Salamino. Der kan tilsættes op til 15% andre Lambrusco-druer. Vinen skal holde en minimum alkoholprocent på 10,5%. Der er ingen krav om lagring. Det maksimale høstudbytte er fastsat til 126 hektoliter pr. hektar.


Lambrusco2016
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro:
Vinen skal indeholde minimum 85% Lambrusco Grasparossa. Vinen kan indeholde op til 15% andre typer Lambrusco og/eller Malbo Gentile. Vinen skal holde en minimum alkoholprocent på 10,5%. Der er ingen krav om lagring. Det maksimale høstudbytte er fastsat til 126 hektoliter pr. hektar

Lambrusco Salamino di Santa Croce
: Vinen skal indeholde minimum 85% Lambrusco Salamino. Vinen kan indeholde op til 15% andre typer Lambrusco og/eller Ancellotta og/eller Fortana. Vinen skal holde en minimum alkoholprocent på 10,5%. Der er ingen krav om lagring. Det maksimale høstudbytte er fastsat til 133 hektoliter pr. hektar.

Lambrusco Reggiano:
Vinen skal indeholde minimum 85% af følgende Lambrusco druer. Salamino, Montericco, Marani, Sorbara, Grasparossa, Viadanese, Oliva, Barghi eller Maestri. Derudover kan der tilsættes op til 15% Ancellotta og/eller Malbo Gentile og/eller Fogarina drue. Vinen skal holde en minimum alkoholprocent på 10,5%. Der er ingen krav om lagring. Det maksimale høstudbytte er fastsat til 126 hektoliter pr. hektar.

Reggiano Lambrusco Salamino:
Vinen skal indeholde minimum 85% Lambrusco Salamino. Derudover kan der tilsættes op til 15% Ancelotta, Malbo Gentile og Fogarina. Vinen skal holde en minimum alkoholprocent på 10,5%. Der er ingen krav om lagring. Det maksimale høstudbytte er fastsat til 126 hektoliter pr. hektar.

Lambrusco di Modena:
Vinen skal indeholde minimum 85% af følgende Lambrusco druer. Grasparossa, Salamino, Sorbara, Marani, Maestri, Montericco og Oliva. Derudover kan der tilsættes op til 15% Ancellotta og/eller Malbo Gentile og/eller Fortana drue. Vinen skal holde en minimum alkoholprocent på 10,5%. Der er ingen krav om lagring. Det maksimale høstudbytte er fastsat til 126 hektoliter pr. hektar.

Lambrusco Mantovano
: Vinen skal indeholde minimum 85% Lambrusco druer. Derudover kan der tilsættes op til 15% Ancelotta og/eller Fortana. Alkoholprocenten skal holde minimum 10,5%. Der er ingen krav om lagring.

Nu er det ved at være derhenne, hvor I får nogle vurderinger af de vine, som Carlo Merolli havde medbragt denne dag:
Lambrusco2016
Klik på den specifikke vin og se Vinhulen.dk's vurderinger af vinene:

Lambrusco Medaglie Sorbara 2015, Chiarli 1860
Lambrusco Mutina Grasparossa di Castelvetro 2015, Chiarli 1860
Lambrusco Il Baluardo Grasparossa di Castelvetro 2015, Chiarli 1860
Lambrusco Dosage 30 Modena 2014, La Battagliola
Lambrusco Dosage 15 Grasparossa di Castelvetro 2015, Le Battagliola
Lambrusco Rosato 2015, Tirelli
Lambrusco Faresa 2015, Tirelli
Lambrusco Rubio 2015, Tirelli
Rosso Tirelli Rosso Frizzante, Tirelli
Lambrusco Stopai 2015
Lambrusco Sorelle Schiavi Grasparossa 2015, Il Mello
Lambrusco Sorelli Schiavi Reggiano 2015, Il Mello
Lambrusco Provincia di Mantova 2015, Tirelli
Lambrusco2016
Alle vinene ligger i et prisleje mellem kr. 69 og kr. 99, og flest ligger i den lave ende, så alle kan være med her - Lambrusco er ingen dyr vin.

Vinene skal i realiteten tage kampen i sommervarmen op mod Moscato d'Asti og Asti Spumante Dolce, hvis man er til de søde udgaver, mens de skal tage kampen op mod Asti Spumante Secco og andre tørre typer - og kan de så det???

JA, Lambrusco er en helt anden vin end nævnte alternativer. Lambrusco er for det første frizzante og ikke mousserende. Forskellen ligger i, at frizzante er perlende, mens mousserende er boblende.

Dernæst har Lambrusco en lækker bolsje/rubinrød farve (de fleste) eller violette med højt lyserødt skum og en smag af enten tørhed eller sødme - alt efter præference.

Lambrusco er lækker i sommervarmen og næsten upassende uden for sæsonen. Den emmer af sommer!

Undertegnede vil kraftigt anbefale, at sommeren forstærkes og gøres lykkeligere med et par af disse flasker på lager, og så vil jeg i øvrigt anbefale, at såfremt man er ny i Lambrusco-kredse, så bland en kasse efter kyndig vejledning fra Carlo Merolli.

Udvalget er større, end det er vist på denne side, og der er mange perler i samlingen, hvor kvaliteten og prisen stiger, hvis man er villig til at ofre lidt mere og ønsker lidt mere.

Denne artikel blev så både en rapport fra smagningen og noget man næsten kan opfatte som en anbefaling af at prøve denne en gang så forhadte, italienske sommerdrik. Det er helt med vilje. Undertegnede holder meget af Lambrusco. Det er en del af en dejlig sommer.

Vinene kan købes her: Carlo Merolli

En fuldstændig gennemgang af vintypen Lambrusco fra vor serie "Italien som vinland" kan downloades på Vinhulen.dk her:

Download LAMBRUSCO (2016 update)

Sæt i gang og god fornøjelse....

Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2016