LAMBRUSCO FESTIVAL
MED VINHANDLER CARLO MEROLLI

RESTAURANT LA VELA

VEDBÆK STRANDVEJ 362, 2950 VEDBÆK

Lambrusco
Få italienske vinfreaks kender ikke vinhandler Carlo Merolli, der har beskæftiget sig med italiensk vin gennem en menneskealder.

Kender man Carlo lidt mere end bare på overfladen, så vil man vide, at passionen indenfor vin rummer 2 ting - Barolo og Lambrusco.

Der er også plads til andre italienske vine, men disse 2 typer står hjertet nær, og modtagere af Carlo's nyhedsbreve vil også vide, at manden har mange passioner her i livet og altid er leveringsdygtig i fakta om alt fra vin over historie til keramik fra Norge :-).

Denne søndag i maj måned 2015 var anledningen til samling Lambrusco Festival 2015 på restaurant La Vela i Vedbæk.

Her kunne de besøgende smage ca. 15 forskellige Lambrusco'er af meget forskellig art, smag og duft inkl. et udvalg fra importeret vinproducent til lejligheden - Cantine Puianello.

Carlo Merolli's udvalg af Lambrusco er kæmpe, og han har forstand på denne herlige drik som ingen anden i dette land, og det smages på udvalget.
Lambrusco
Vi våger det ene øje og påstår, at Carlo Merolli er den eneste vinhandler i Danmark, der i vinudvalget har mere end 2 forskellige af denne lidt specielle italienske vintype, der ikke er mousserende men frizzante - og der er forskel :-)

Lambrusco er desværre for nogle et minde om 1970'erne og 1980'erne, hvor Lambrusco var den stensikre hovedpine og dårlig stil, men sådan er det SLET ikke mere.

Lambrusco DOC er efterhånden en rigtigt dejlig boblende vin med flot udseende og god smag, og der findes mange forskellige typer.

Det bedste for typen er, at der investeres massivt i området for indeværende, og kvaliteten er for alvor på vej i vejret. Der kommer nye producenter i området, der aldrig tidligere har beskæftiget sig med vin, og det er sundt og udviklende, og retningen går p.t. også over det økologiske i produktionen.

Man skal aldrig glemme, at Lambrusco er en frisk, boblende vin, der skal drikkes indenfor det første år fra produktionsåret - den bliver aldrig en gemmevin.

Lambrusco
Lambrusco er ej heller en massiv vin. Den er ment som en forfriskende vin med bobler og fås i alle nuancer af rød over i lilla med lille og med stor skum.

Der fremstilles endda hvide og rosé udgaver af Lambrusco.

Der er i dag 5 forskellige DOC'er indenfor Lambrusco:

- Lambrusco di Sorbara
- Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
- Lambrusco Salamino di Santa Croce
- Reggiano
- Lambrusco Mantovano

Når vi taler Lambrusco befinder vi os i den italienske vinregion Emilia Romagna i det nordlige Italien.

Vi tillader os at blive lidt nørdede i gennemgangen af Lambrusco i denne artikel, så læserne kan se forskellene....

Lambrusco
Lambrusco di Sorbara fik sin DOC ved vinlov nr. 206 af den 17.8.1970. Seneste redigering fandt sted ved vinlov nr. 89 af den 17.4.2010. Må produceres i kommunerne Bastiglia, Bomporto, Nonantola, Ravarino, San Prospero i provinsen Modena og dele af kommunerne Campogalliano, Camposanto, Carpi, Castelfranco Emilia, Modena, Soliera, San Cesario sul Panaro også i provinsen Modena

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro fik sin DOC ved vinlov nr. 203 af den 12.8.1970. Seneste redigering fandt sted ved vinlov nr. 14 af den 19.1.2011. Må produceres kommunerne Castelfranco Emilia, Castelnuovo Rangone, Castelvetro, Fiorano, Formigine, Maranello, Marano sul Panaro, Prignano sul Secchia, Savignano sul Panaro, Spilamberto, Sassuolo, Vignola, San Cesario sul Panaro - alle i Modena provinsen – samt dele af selve kommunen Modena.

Lambrusco Salamino di Santa Croce fik sin DOC ved vinlov nr. 204 af den 13.8.1970. Seneste redigering fandt sted ved vinlov nr. 89 af den 17.4.2010. Må produceres i kommunerne Cavezzo, Concordia sulla Secchia, Medolla, Mirandola, Novi, S. Felice sul Panaro, S. Possidonio i provinsen Modena samt dele af kommunerne Campogalliano, Camposanto, Carpi, Finale Emilia, Modena og Soliera. Disse også placeret i Modena.

Lambrusco
Reggiano fik sin DOC ved vinlov nr. 223 af den 4.9.1971. Seneste redigering fandt sted ved vinlov 131 af den 8.6.2011. Må produceres bredt i provinsen Reggio Emilia. Kommunerne Rolo, Fabbrico, Campagnola, Rio Saliceto, Correggio, San Martino in Rio, Bagnolo in Piano, Novellara, Cadelbosco Sopra, Castelnovo Sotto, Gualtieri, Sant'Ilario d'Enza, Reggio Emilia, Cavriago, Bibbiano, Montecchio, San Polo d'Enza, Canossa, Quattro Castella, Vezzano sul Crostolo, Albinea, Scandiano, Casalgrande, Rubiera, Viano, Castellarano, Campegine, Poviglio, Boretto, Gattatico, Brescello, Carpineti, Reggiolo, Guastalla og Baiso kan benyttes.

Lambrusco Mantovano fik sin DOC ved vinlov nr. 245 af den 20.10.1987. Seneste redigering er ved vinlov nr. 224 fra 16.09.1999. Vinen må produceres i subzonerne Oltre Po og Viadanese-Sabbionetano.

Så findes der en række Lambrusco vine, der ikke kan kaldes Lambrusco, fordi de ikke overholder drueindhold eller områdets begrænsninger.

Et sådant eksempel findes ovenover på den gule etikette med Rosso Tirelli fra Cantina Tirelli. Denne vin indeholder en del Bonarda drue, og dermed er det slut med at kalde sig Lambrusco.

Lambrusco
Vi har helt bevidst valgt ikke at skrive om Colli di Scandiano e Canossa DOP, da denne appellation også indeholder andet end Lambrusco.

I undertegnedes verden er det den bedste af vinene i Carlo Merolli's udvalg, men det er jo en subjektiv vurdering :-) Denne vin har lidt mere fasthed og syre med stor farve, højt skum og dejlig syrlig sødme - perfekt til en varm sommerdag.

På dagen havde Restaurant La Vela lavet en lille frokost bestående af italiensk pølse med brød lagt sammen med skinkesalat til "forret" og en god gang italiensk lasagne til hovedret. Hertil kunne man nyde Lambrusco efter eget valg.

Forretten kan nydes på billedet til højre!

Lidt tidligere i artiklen skrev vi om, at Tirelli's Rosso Tirelli ikke må kalde sig Lambrusco, når der er Bonarda drue i den. Her er det så tid til at give dig et overblik over, hvilke druer der må være i de enkelte vine...

Lambrusco di Sorbara:
Vinen skal indeholde minimum 60% Lambrusco di Sorbara og op til 40% Lambrusco Salamino. Der kan tilsættes op til 15% andre Lambrusco-druer. Vinen skal holde en minimum alkoholprocent på 10,5%. Der er ingen krav om lagring. Det maksimale høstudbytte er fastsat til 126 hektoliter pr. hektar.
Lambrusco
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro:
Vinen skal indeholde minimum 85% Lambrusco Grasparossa. Vinen kan indeholde op til 15% andre typer Lambrusco og/eller Malbo Gentile. Vinen skal holde en minimum alkoholprocent på 10,5%. Der er ingen krav om lagring. Det maksimale høstudbytte er fastsat til 126 hektoliter pr. hektar

Lambrusco Salamino di Santa Croce
: Vinen skal indeholde minimum 85% Lambrusco Salamino. Vinen kan indeholde op til 15% andre typer Lambrusco og/eller Ancellotta og/eller Fortana. Vinen skal holde en minimum alkoholprocent på 10,5%. Der er ingen krav om lagring. Det maksimale høstudbytte er fastsat til 133 hektoliter pr. hektar.

Reggiano (Lambrusco):
Vinen skal indeholde minimum 85% af følgende Lambrusco druer. Salamino, Montericco, Marani, Sorbara, Grasparossa, Viadanese, Oliva, Barghi eller Maestri. Derudover kan der tilsættes op til 15% Ancellotta og/eller Malbo Gentile og/eller Fogarina drue. Vinen skal holde en minimum alkoholprocent på 10,5%. Der er ingen krav om lagring. Det maksimale høstudbytte er fastsat til 126 hektoliter pr. hektar. Lambrusco

Reggiano Lambrusco Salamino:
Vinen skal indeholde minimum 85% Lambrusco Salamino. Derudover kan der tilsættes op til 15% Ancelotta, Malbo Gentile og Fogarina. Vinen skal holde en minimum alkoholprocent på 10,5%. Der er ingen krav om lagring. Det maksimale høstudbytte er fastsat til 126 hektoliter pr. hektar.

Lambrusco Mantovano
: Vinen skal indeholde minimum 85% Lambrusco druer. Derudover kan der tilsættes op til 15% Ancelotta og/eller Fortana. Alkoholprocenten skal holde minimum 10,5%. Der er ingen krav om lagring.

Nu er det ved at være derhenne, hvor I får nogle vurderinger af de vine, som Carlo Merolli havde medbragt denne dag:

Dosage 15 - La Battagliola
Dosage 30 - La Battagliola
Mutina - Chiarli 1860
Sorbara - Chiarli 1860
Salamino di Santa Croce - Chiarli 1860
Reggiano - Il Mello
Colli di Scandiano Canossa - Il Mello
Rosso Tirelli - Tirelli
Stopai - Tirelli
Lambrusco
Alle vinene ligger i et prisleje mellem kr. 65 og kr. 80, og flest ligger i den lave ende, så alle kan være med her - Lambrusco er ingen dyr vin.

Vinene skal i realiteten tage kampen i sommervarmen op mod Moscato d'Asti og Asti Spumante Dolce, hvis man er til de søde udgaver, mens de skal tage kampen op mod Asti Spumante Secco og andre tørre typer - og kan de så det???

JA, Lambrusco er en helt anden vin end nævnte alternativer. Lambrusco er for det første frizzante og ikke mousserende. Forskellen ligger i, at frizzante er perlende, mens mousserende er boblende.

Dernæst har Lambrusco en lækker bolsje/rubinrød farve (de fleste) med højt lyserødt skum og en smag af enten tørhed eller sødme - alt efter præference.

Tag Dosage 15. Den er tør, mens Dosage 30 er pænt sødmefuld. I ordet "dosage" ligger det samme, som man anvender i Champagne. I Champagne er det tilsætning af sukker i slutningen af fremstillingen. 30 er mere end 15 :-)

Lambrusco Lambrusco er lækker i sommervarmen og næsten upassende uden for sæsonen. Den emmer af sommer!

De bedste vine denne dag - og alle andre dage i øvrigt var:

Rosso Tirelli - Tirelli - kr. 65
Stopai - Tirelli - kr. 65
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Mutina - Chiarli - kr. 69

Undertegnede vil kraftigt anbefale, at sommeren forstærkes og gøres lykkeligere med et par af disse flasker på lager, og så vil jeg i øvrigt anbefale, at såfremt man er ny i Lambrusco-kredse, så bland en kasse efter kyndig vejledning fra Carlo Merolli.

Udvalget er 2-3 gange så stort, som det er vist på denne side, og der er mange perler i samlingen, hvor kvaliteten og prisen stiger, hvis man er villig til at ofre lidt mere og ønsker lidt mere.

Denne artikel blev så både en rapport fra smagningen og noget man næsten kan opfatte som en anbefaling af at prøve denne en gang så forhadte, italienske sommerdrik. Det er helt med vilje. Undertegnede holder meget af Lambrusco. Det er en del af en dejlig sommer.

Vinene kan købes her: Carlo Merolli

En fuldstændig gennemgang af vintypen Lambrusco fra vor serie "Italien som vinland" kan downloades på Vinhulen.dk her:

Download LAMBRUSCO (2015 update)

Sæt i gang og god fornøjelse....

Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2015