KLASSEVIN 2010
PIEMONTE VS TOSCANA 1985-1999

2 gange om året er holdet bag Vinhulen.dk samlet til særlige temasmagninger af supervin, hvor vi har et tema, og så gælder det om at ydmyge vennerne ved at have den bedste vin. Det er en anledning til at tømme vinskabene og stille med det bedste man formår - ikke det dyreste, men den bedste vin på netop det tidspunkt, hvor den topper eller i det mindste sparker alt andet ned af bordet!
Efterhånden har det udviklet sig således, at vi smager ca. 20 vine, og så vinder Dennis E. og Michael C. bliver nr. 2. Det er mere eller mindre standard.

Denne gang havde værten afgjort, at vi skulle starte med lidt champagne som velkomst, mens vi hilste på hverandre og fik psyket hinanden til den kommende temasmagning.

Vi starter altid med et par referencevine, så alle ligesom har det samme startpunkt. Dette år var valgt 2 vine til "velkomst". I år var det Tenuta di Valgiano 2006 fra Tenuta di Valgiano og Barolo Riserva Bussia Munie 1995 fra Giacomo Conterno. Vidt forskellige vine, men hver især repræsenterer de henholdsvis Toscana og Piemonte og giver indtryk af forskel i alder - altså god træning...

Herefter blev serveret lidt forskellige italienske specialiteter med både lune og kolde anretninger med kæmpebrød, som vi kunne skære af. Alt maden var leveret af Cibi e Vini fra Christianshavn, hvor Fabio og Mie igen havde overgået sig selv i lækkerier. Det er høj klasse.
Herefter den sidste af referencevinene - Barbaresco Vigneto Valeirano 1999 fra La Spinetto - jo, så er festen i gang med denne 100% modernistiske stil og tolkning af Barbareco. Vi besøgte La Spinetta i 2009 på vor Barolo Tour 2009, og det kommer der snarest en artikel om...
Det er måske lidt overdrevet at bruge sådan en kvalitetsvin som reference, men intet er for godt sådan en eftermiddag/aften. Herefter overgik vi til selve konkurrencen...

Her skal lige indskydes, at værten har "3 skud i bøssen". Værten må nemlig præsentere 3 vine, mens resten af forsamlingen "kun" må præsentere 2 vine. Altså har værten "1 ekstra skud i bøssen" i kampen for at vinde...


Petraia fra producenten Uggiano årgang 1997

Herefter begav vi os ud i den egentlige blindsmagning af vinene. Når du læser teksten efterfølgende fremstår det som om, at vi kommenterer vinene i takt med at de blev præsenteret, men det er altså efterrationalisering, da vi ikke vidste på smagetidspunktet, hvad der var hvad....

1. vin var Petraia 1997 fra Uggiano. Det er en supertoscaner på druen Merlot 85% og druen Cabernet Sauvignon 15% fra vinregionen Toscana. Producenten hedder Uggiano og ligger i San Vincenzo a Torri i Toscana.
Vinen lagres i franske egefade i 6 måneder, hvorefter den flyttes til store franske fade og lagres yderligere 12 måneder.


Vino Rosso da Tavola L'Insieme 1999 fra producenten Fratello Revello

2. vin var Vino Rosso da Tavola L'Insieme 1999 fra Fratelli Revello. Det er en vin fra Piemonte på 40% Nebbiolo, 30% Barbera d’Alba og 30% Cabernet Sauvignon. Navnet L'Insieme laves faktisk som et samarbejde mellem 9 producenter, som hver i sær giver vinen særpræg i deres respektive udgaver. Blandt andet deltager Elio Altare i dette samarbejde.


Barolo Sperrs 1990, Gaja

3. vin var Gaja's Barolo Sperrs fra det legendariske år 1990. Den er selvsagt på 100% Nebbiolo drue, som lovgivningen for Barolo foreskriver, og der er tale om en fuldmoden vin. Her var der lukket op for pengeposen, for denne vin er hundedyr!!
Der er samtidigt tale om den helt legendariske producent Angelo Gaja, som er beliggende i Barbaresco by, som vinhulen besøgte i 2009.
Også her skulle det vise sig, at nøjagtigt samme vin var repræsenteret i samme årgang senere i smagningen. En helt umulig situation :-)


Barolo Riserva GranBussia 1999 fra Aldo Conterno

4. vin var Barolo Riserva GranBussia 1999 fra den navnkundige producent Aldo Conterno fra Monforte d'Alba, som vi besøgte i 2008 på vor Barolo tour.
Igen 100% Nebbiolo-drue og her kom den første kuriositet denne eftermiddag/aften, da dette var første flaske ud af 2. Samme vin var nemlig repræsenteret igen lidt senere i smagningen....


Barolo 1999, Camerano

5. vin var Barolo 1999 fra producenten Camerano, som er én af de lidt mindre kendte producenter i Barolo. Dette trods at eventyret startede i 1875, hvor familien startede produktionen af vin. Pier Ettore Camerano og Vittorio Camerano er ønologer i moderne tid.


D'Alceo 1998 fra producenten Castello di Rampolla

Så kom vi til 7. vin, som var fra Toscana fra producenten Castello di Rampolla, som måske er mest kendt for deres Chianti Classico vine, men her er niveauet lige hævet markant med denne supertoscaner, som er på 85% Cabernet Sauvignon og 15% Petit Verdot - altså Bordeaux druer. Familien Di Napoli Rampolla har været i gang siden 1739 på adressen, og dette er topvinen. Den første udgave af vinen er fra årgangen 1975.


Barolo 1999, Elio Eltare

Nærmere præsentation er næppe nødvendig. 7. vin var produceret af modernisten over dem alle - Elio Altare, som vi besøgte i november 2009 i La Morra, hvor familien gav os den store rundvisning - guidet af Silvia Altare (Se Barolo Tour 2009)
Denne vin er selvsagt på 100% Nebbiolo. Giuseppe Altare købte ejendommen i 1948, I midten af 1970'erne tog Elio Altare til Bourgogne og studerede vinproduktion, og da han kom tilbage til La Morra startede revolutionen af Barolo.
Elio Altare arbejdede en kort periode sammen med faderen, men i en alder af 26 besluttede han, at skeen skulle i den anden hånd...
Resten er vist historie...


Barolo Riserva Rocche dell'Annunziata 1997 fra Paolo Scavino

Vin nummer 8 er en vaskeægte klassiker. Det er Barolo Riserva Rocche dell'Annunziata 1997 fra Paolo Scavino, som vi besøgte i november 2009 på adressen i Castiglione Falletto. Der er nærmest ikke behov for en yderligere introduktion, men vi kan da sige, at vinen er på 100% Nebbiolo og lagrer 12 måneder i barrique og 12 måneder på franske fade. Vinen blev produceret første gang i årgang 1990.


Solaia 1996 fra Antinori

Vin nummer 9 bringer os tilbage i Toscana til den legendariske producent Marchesi Antinori, som med topvinen Solaia 1996 skulle forsøge at imponere selskabet. Vinen er på 75% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc og 20% Sangiovese. Oprindeligt var vinen på 80% Cabernet Sauvignon og 20% Cabernet Franc i årgangen 1978, men siden er "opskriften" justeret til den nuværende blanding...


Sori Tildin 1996 fra Gaja

Igen er vi ved Gaja fra Barbaresco med vin nummer 10 - og denne gang med "flagskibet" Sori Tildin i årgang 1996. Egentlig meget tæt på en Barbaresco, men Gaja må ikke kalde vinen Barbaresco, da dette kræver 100% Nebbiolo-drue, og det kan vinen ikke præstere, da der er en smule Barbera blandet i.
Sori Tildin er kendt som den mest komplekse af vinene i udvalget af absolut højkvalitet fra Gaja. Flasken er smertelig dyr....


Her kommer så de 2 vine, som vi fik præsenteret for 2. gang denne eftermiddag/aften!
Det gjorde nu ikke noget. Det er jo pragtfulde vine!!





Vin nummer 13 kom fra en gammel kending - Marchesi Antinori med vinen Guado al Tasso 1997, en Bolgheri vin som er en vin baseret på Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Vinen kom første gang på markedet i årgang 1990.
Tenuta Guado al Tasso er i dag på ca. 300 hektarer, så det er et meget stort markområde...


Brunello di Montalcino Riserva Poggio al Vento 1999 fra Col d'Orcia


Brunello di Montalcino Riserva Poggio al Vento 1999 fra Col d'Orcia bragte os videre i Toscana - nu i den helt klassiske, ærketypiske italienske stil fra den lille by Montalcino med det berømte vine.
Marken hvor druerne til vinen gror er plantet i 1974 og vinen har ligget på slovenske egefade i 4 år og 2 år på flaske inden frigivelse.


Barolo Riserva Monfortino 1999 fra Giacomo Conterno

Vi er med vin nummer 15 tilbage i Piemonte med den måske mest berømte af alle Barolo's producenter - Giacomo Conterno.
I sandhed en vaskeægte, hundedyr klassiker af en monstervin, som bare ikke er moden endnu, selv om vi gav den 6 timer i karafel. Traditionalisternes højborg findes i denne flaske. Vi besøgte Giacomo Conterno i 2008, hvor vi havde lejlighed til at inspicere de store fade, hvor Monfortino ligger. Vinene holder længe - meget længe. 30 år er ingen alder for disse vine...


Vinen Nardo 1999 fra producenten Montepeloso


Nardo 1999 var måske smagningens mest "sjældne" vin og indtog nummer 16 i rækken af smagte vine. Ikke at Nardo er sjælden, men den ses bare ikke så tit i Danmark. Denne dag blev den hevet frem fra gemmeren i anledning af vor temasmagning.
Montepeloso ligger i bakkerne ved Suvereto nær Bolgheri, hvor denne vin produceres på 90% Sangiovese og 10% Cabernet Sauvignon.


Barolo Bric del Fiasc 1996 fra Paolo Scavino

Vi slutter i Piemonte med vin nummer 17, og der er tale om en vaskeægte klassiker - Barolo Bric del Fiasc 1996 fra topproducenten Paolo Scavino i Castiglione Falletto, som vi havde lejlighed til at besøge i 2009 på vor Barolo Tour (se specielartiklerne).
Bric del Fiasc kaldes af mange kongevinen, når samtalen falder på Paolo Scavino, hvor Rocche dell'Annunziata (se tidligere) så må være dronningen...
Vinen er som alle andre Baroli 100% på nebbiolo druen. Første årgang af denne vin er 1978. Vinen lagrer 12 mdr. på barrique og 12 mdr. på større fade.


Alle de deltagende vine opstillet i rækkefølge. Kun 1 vin måtte udgå p.g.a. prop

Efter sådan en perlerække af vine følte vi os forpligtet til at opstille vinene i smagt rækkefølge. Først havde vi dog sammenlignet point, talt sammen, divideret og fundet vinderen og de efterfølgende vine, inden vi fjernede maskeringen, men når man skriver en artikel, kan man heldigvis selv bestemme, i hvilen rækkefølge tingene skal nævnes...

Vi fik selvfølgelig nogle gedigne overraskelser, men som vi indledningsvist skriver, så drejer det sig om at ramme vinen, når den peeker, hvis man vil vinde en sådan dyst, og nogle af de smagte vine var tydeligt ikke modne, mens nogle havde foldet deres vinger ud og viste sig i pragtfuld stil.
Andre vine måtte lide den tort at opleve, at de bare ikke var gode nok til at holde vand i selskabet. Det kræver meget at vinde her, men jeg er sikker på, at du gerne vil kende resultatet, og det kommer her:

Vinene lægges i vindatabasen lørdag den 15. maj. 2010

01. Barolo Riserva Rocche dell'Annunziata 1997, Paolo Scavino
02. Barolo Riserva GranBussia 1999, Aldo Conterno
03. Guado al Tasso 1997, Marchesi Antinori


Her ser du de 3 bedst placerede vine i smagningen!

04. Barolo Sperrs 1990, Gaja
05. Barolo Sperrs 1990, Gaja
06. Barolo Riserva Monfortino 1999, Giacomo Conterno
07. Solaia 1996, Marchesi Antinori
08. Nardo 1999, Montepeloso
09. Barolo Bric del Fiasc 1996, Paolo Scavino
09. Barolo Riserva GranBussia 1999, Aldo Conterno
09. Vino da Tavolo L'Insieme, Fratelli Revello
12. Sori Tildin 1996, Gaja
13. Barolo 1999, Camerano
14. Brunello di Montalcino Poggio al Vento, Col d'Orcia
15. Barolo 1999, Elio Altare
16. Petraia 1997, Uggiano
17. d'Alceo 1998, Castello di Rampolla

Tillykke til Paolo Scavino med Barolo Riserva Rocche dell'Annunziata 1997, som var en klasse bedre end konkurrenterne. Vi kan sige, at gennemsnittet af alle afgivne ratings var 96,57 point, mens Barolo Riserva Granbussia 1999 fra Aldo Conterno fik gennemsnitligt 95,64 point, og Guado al Tasso fra Marchesi Antinori klarede 95,36 point i rating på 3. pladsen.


Michael C, Dennis E og Thomas E med de 3 højest placerede vine...


SÃ¥ kommer vi til overraskelserne...
At finde Sori Tildin 1996 fra Gaja på en 12. plads er negativt overraskende, men smagenoterne er klare. Vinen er endnu ikke moden! Det samme er gældende med Barolo Riserva Monfortino fra Giacomo Conterno, selv om den blev nummer 6. Det er bare fordi, at selv om den er lukket har den format! Gennemsnitlig rating 93,24.

At Aldo Conterno både bliver nummer 2 og nummer 9 med samme vin kan undre. Det krævede en gensmagning efter afsløringen af vinene - havde vi taget fejl? Hm, der var faktisk meget stor forskel på vinene ved efterprøvningen. Den højest placerede vin var klart mere moden og lakridset i udtrykket, mens nummer 9 var mere hård og stringent, og sidstnævnte er ikke godt i en blindtest...

Undertegnede er da også noget overrasket over, at Guado al Tasso klarer sig så fint. Konklusionen er nok den, at årgang 1997 på nuværende tidspunkt måske lige har det rette tidspunkt for en blindsmagning. Årgang 1997 er generelt en mere blød, fedfrugtet og varm årgang, mens 1999 og 1996 er mere klassiske og holdbare vine...

Sådan forløb en herlig eftermiddag/aften i april måned 2010.
Masser af Italiens vinperler fra Piemonte og Toscana i den absolutte superliga, som man sjældent har mulighed for at smage samtidigt op mod hinanden.
Det er i sandhed et privilegium, som vi værdsætter højt og forsøger at give oplevelsen videre til dig....




Copyright 2010
Vinhulen.dk