Julevin 2012.

JULEVIN 2012
SÆRLIGT EGNEDE VINE TIL JULEMADEN TIL EN FORNUFTIG PRIS
KØBSANBEFALINGER

SIDEN ER OPDATERET 16.12.2012

Kanonvin
VINNAVN+ÅRGANG PRODUCENT VINREGION FORHANDLER PRIS DATO EGNET TIL
Tempranillo Toscana Vigna alle Nicchie, 2007 Pietro Beconcini Toscana - Italien KHB Wine 255,00 v/6 16.12.2012 And, flæskesteg
Orma, 2009 Tenuta Sette Ponti Toscana - Italien A Vinstouw 399,00 v/1 16.12.2012 And, flæskesteg
Cotes du Rhone Village L’Ancestralew du Puits, 2006 Cairanne Cotes du Rhone - Rhone A Vinstouw 99,00 v/6 16.12.2012 And, flæskesteg
Amarone della Valpolicella, 2007 Pietro Zardini Veneto - Italien Lysgaard Vine 234,00 v/6 16.12.2012 And, flæskesteg
Amarone della Valpolicella, 2008 Le Salette Veneto - Italien Philipson Wine 199,95 v/12 16.12.2012 And, flæskesteg
Barricadiero, 2009 Aurora Marche - Italien Cibi e Vini 169,00 v/1 16.12.2012 And, flæskesteg
Rosignol Pietro Zardini Veneto - Italien Lysgaard Vine 137,50 v/6 02.12.2012 And, flæskesteg
Cotes du Rhone Cuvee Philipson Guigal Rhone Philipson Wine 79,95 v/12 02.12.2012 And, flæskesteg
Chateauneuf du Pape Les Halos de Jupiter Phillippe Cambie Rhone A Vinstouw 299,00 24.11.2012 And, flæskesteg


I skemaet ovenfor finder du de vine, som vi på Vinhulen.dk finder særligt godt egnede til julemaden, og som har et fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet.

JULEVIN 2012
DE BEDSTE VINE TIL JULEBORDET 2012 - FORKLARING

Indledning

Der er en god og solid tradition for, at danskerne juleaften åbner noget af det bedste vin, som man kan finde på hylderne og nyder det til flæskestegen, anden eller kalkunen...

Egentlig er det noget mærkeligt noget, for masser af andre drikkevarer som f.eks. øl passer lige så godt til julens glæder på bordet, men det er ikke længere så populært, som det har været. Nu skal der vin på bordet!

Når det så er sagt, så er der en række interessante spørgsmål, der melder sig på banen:

- Hvilken vin skal jeg vælge?
- Hvordan sætter jeg mad og vin sammen?
- Hvornår skal vinen åbnes?
- Hvor længe skal vinen ilte?
- Hvordan klarer jeg både den fede julemad den 24. december og desserten efterfølgende - samme vin?
- Er der noget mad, som ødelægger vinens smag og omvendt?

Vi vil her komme med en række gode råd for at sikre dig den ultimative oplevelse i julen, så familien kan koncentrere sig om at fejre højtiden uden misstemning :-)

De bedste julevine testet gennem 2012 - De dyrere vine, men ikke udbetalelige!

Vi har helt bevidst valgt de allerdyreste vine fra, da det er de færreste, der ofrer kr. 3-5.000 på en flaske vin til julemaden. Derfor har vi fundet de flasker, der er særligt egnet til julemaden i den dyre men supergode kvalitet. Alle flasker er testet af Vinhulen.dk, og alle flasker skulle fortsat være til rådighed i handel. Dem får du en gennemgang af nedenfor

Alle vinene har fået en rating i 2012 på Vinhulen.dk, der gør, at de ligger i toppen af pointskalaen og samtidigt er særligt egnet til julemaden:

Bordeaux:

Chateau Bahans Haut-Brion 2004 - Chateau Haut-Brian, kr. 500,00, diverse forhandlere
Chateau Les Forts De Latour, 2000, Chateau Latour, kr. 1.000,00, diverse forhandlere
Chateau Les Forts de Latour, 2003, Chateau Latour, kr. 1.000,00. diverse forhandlere
Chateau Duhart-Milon 2003, Chateau Duhart-Milon, kr. 500,00, diverse forhandlere
Chateau Clos de Marquis 2003, Chateau Léoville Las Cases, kr. 400,00, diverse forhandlere
Chateau Lagrange 2000, Chateau Lagrange, kr. 400,00, diverse forhandlere
Chateau Lynch Bages 2000, Chateau Lynch Bages, kr. 600,00, diverse forhandlere

Portvin:

Colheita 1955, Burmester, kr. 800,00, Philipson Wine
Colheita 1951, Maynards, kr. 800,00, Svendborg Vinimport
Vintage Port 1997, Grahams, kr. 500,00. diverse forhandlere
Vintage Port, Pintas, kr. 400,00, Atom Wine
10 Year Old Tawny, Krohn, kr. 165,00, Erik Sørensen Vin
10 Year Old Tawny, Fonseca, kr. 200,00, Sigurd Müllers Vinhandel
Vintage Port 2009, Quinta do Vesuvio, kr. 500,00, Erik Sørensens Vinhandel
Vintage Port 2009, Quinta Vale Dona Maria, kr. 350,00, Atom Wine

Rhone:

Hermitage La Chapelle 2003, Paul Jaboulet Aine, kr. 500,00, diverse forhandlere
L'Ermite Ermitage 2000, M. Chapoutier, kr. 1.000,00, diverse forhandlere
Gigondas 2010, Domaine du Cayron, kr. 200,00, Philipson Wine
Hermitage Farconnet 2007, Jean-Louis Chave, kr. 400,00, Jysk Vin
Confidense 2009, Domaine Constant-Duquesnot, kr. 175,00, JVS

Italien:

Barolo Riserva Lazzarito 2005, Ettore Germano, kr. 530,00, Viniropa
Barbaresco Asili 2007, Michele Chiarlo, kr. 379,00, Distinto
Barbaresco Camp Gros 2005, Marchesi di Gresy, kr. 600,00, Suenson
Renaia 2007, Morami, kr. 234,00, Lysgaard Vine
Barolo Ginestra Casa Maté 2008, Elio Grasso, kr. 600,00, Jysk Vin
Brunello di Montalcino Montosoli 2006 eller 2007, Altesino, kr. 400,00, Philipson Wine
Chianti Classico Riserva Il Margone 2006, Il Molino di Grace, kr. 200,00 BB Vinimport
Roero 2007, Cascina Val del Prete, kr. 400,00, Distinto

Hvilken vin skal jeg vælge?
Hvordan sætter jeg mad og vin sammen?

Ja, det er altid et svært spørgsmål, for vinen skal både passe til dine smagsløg og til maden!

Hvis vi starter med maden, så er det vigtigt, at tingene passer sammen. Det betyder, at det søde i maden skal kunne finde noget sødme i vinen. Det fede i maden, skal finde den fede fylde i vinen o.s.v.
Der skal altså være tale om matchende nuancer i vin og mad.

Det er ikke så svært, hvis vi taler flæskesteg eller and. Vinen skal kunne matche det fede i saucen - og specielt det fede i anden, men der skal også være overskud til de søde brunede kartofler, som nogle vine ikke kan klare. Værste fjende i det spil er rødkålen - specielt det på glas. Det er meget syreholdigt, og det kan fuldstændigt tage livet af god rødvin.

Sidstnævnte klares bedst ved at undlade at spise rødkålen, da man så er helt fri, men skal man nødvendigvis have denne klassisker med i munden, så handler det egentlig primært om at få "renset" munden, inden man nyder vinen. Man kan altså med fordel lige tage en brunet kartofel og lidt sauce, inden man drikker en skål.

Både flæskesteg og and kræver en del af vinen, for at denne ikke skal drukne i den "voldsomme" kost. Der er mange vinklassikere, som er supergode til at modstå begge retter. Danskernes foretrukne julevin er uden tvivl Amarone della Valpolicella, som både rummer fedme, stor og svulstig volumen og stor sødme (traditionelle producenter). Det er et godt bud, gerne med lidt alder, så vinen er moden, men der er også andet....

Undertegnede har altid holdt af en god flaske Chateauneuf-du-Pape, som er vidunderlig til julemaden. Den fede, pebrede, krydrede, slagfaste volumen med fed frugt skal tackle alt julemad i knæhøjde og være en udpræget succes. Gerne fra en god producent med en alder af 8-10 år.

Undertegnede vil til gengæld ikke anbefale ukritisk at kaste Barolo eller Barbaresco på bordet. De mangler den svulstighed, som fedmen i maden kræver. Skal du i denne retning, vil jeg anbefale, at du er lidt mere moderne i din serveringsmåde af and eller steg, så det fede i fravalgt, men så er det også et godt bud.

For et par år siden opdagede jeg ved et tilfælde, at Supertoscanere har en plads på julebordet, hvis man vælger de rigtige. En svulstig blanding på eks. Cabernet Sauvignon eller Syrah kan godt tackle julemaden. Jeg har forsøgt med Sangiovese, og det er et fremragende valg - måske i form af Brunello di Montalcino eller andre af klassikerne på druen, men her er det vigtigt, at rødkålen overlades til resten af familien, for det spiller slet ikke.

Jeg kan også tale varmt for en mindre kendt italiensk vintype - Sagrantino di Montefalco - der er særligt velegnet til julebordets glæder. Med sin kraft, frugttyngde og kompleksitet, er den særdeles modstandsdygtig overfor julemaden.

Så er der selvsagt Cote Rotie eller Hermitage vinene fra Rhone, som koster spidsen af en jetjager, men her er der svulstighed, alkohol og power til at rydde bordet. De brændte nuancer i vinen medvirker til at øge anvendeligheden.

Vi skal heller ikke glemme Bordeaux vinene, der har styrke, kraft, syre, tanniner og krop, så det kan klare det meste.
Normalt siger man, at når man spiser vildt, så kalder det på de bedste Bordeaux vine, men da hverken and, gris eller kalkun er vildt, kan mindre også gøre det. Bordeaux er dyrt, men vælger du alligevel at ofre pengene juleaften, så vil en 3-5 cru vin være toppen fra en moden årgang uden for meget alder. Det kunne være 1995, 1996, 2000 eller 2005 (knapt moden), hvis det skal være rigtigt gode årgange, men du med fordel kan vælge nogle af de lidt friskere vine i mindre gode årgange som 1998, 1999, 2001, 2004, 2006 m.fl.
MEN, Medoc eller Haut-Medoc cru bourgeois er også glimrende vine til julemaden i årgange indtil 6-8 års alder. Igen gælder det om at undgå rødkålen!

Jeg vil dog gerne understrege, at det slet ikke er nødvendigt at gå så kraftigt til makronerne, når du skal vælge julvinen. Lillesøstre til ovennævnte klassikere kan sagtens klare arbejdet og smage dejligt. En moden Cote du Rhone fra en god producent er aldeles glimrende. En super Valpolicella eller Valpolicella Ripasso er også gode bud.

Hvis du har tænkt dig at servere kalkun, så er verden lidt anderledes, når du kaster dig ud i vinens verden. Kalkun er som bekendt lyst kød med mindre smag end and og steg. Det skal du genfinde i vinen. Jeg vil mene, at du først og fremmest skal kigge på saucen og tilbehøret, inden du beslutter dig.
Hvis du serverer fed, indkogt sauce eller kraftigt smagende tilbehør til kalkunen, så kan du godt kaste dig ud i nogle af de mere bastante vine. Her kan maden godt svare igen. Hvis du til gengæld er "lys" i dit madvalg med raffineret smag frem for kraft, så skal du i lettere vine med frugtsmag og gerne med lidt frisk syre til at rense mellem mundfuldene.

Som du kan se, er der mange muligheder. Det er bare at kaste dig ud i det og vælge.....

Hvor meget skal jeg ofre på vinen?

Der kommer mange spørgsmål omkring dette emne!
Der er aldrig noget entydigt svar! Det afhænger noget af dit "behov". Vi har forsøgt at beskrive det lidt nærmere i ovennævnte afsnit, men måske kan der bruges lidt ekstra vejledning.
Hvis du f.eks. vælger en Amarone della Valpolicella, vil jeg vurdere, at såfremt den skal matche julemaden bedst, så skal du finde en traditionel producent (den sødmefulde vin). Den gode flaske kan erhverves til omkring kr. 300,00 eller lidt mindre.
Hvis du vælger Barolo, så vil jeg mene, at du skal vælge en vin, der ligger omkring kr. 300,00. Der er faktisk ingen grund til at ofre mere, da julemaden har en tendens til at overdøve vinen, men du skal alligevel have en vin, der er kraftfuld og massiv nok til at slå steg, and, brunede kartofler og sauce tilbage og give modspil.
Mindre kan også gøre det, hvis du vælger Barolo. Prøv en mindre kendt producent, og så sparer du lynhurtigt kr. 100,00 eller lidt mere.
Hvis du har tænkt dig at ofre en Chateauneuf du Pape, så ligger en god flaske fra kr. 175,00 til kr. 300,00 - mere er ikke nødvendigt. Det sidste kraft koster en formue, og smagen sammen med julemaden har en tendens til at fjerne de sidste finesser, som du så kan gemme til en anden anledning.
Hvis du er til Cotes du Rhone i stedet for (mere attraktiv pris og stadig god kvalitet), så skal du vælge en flaske, der har lidt mere at byde på end standardvinen. Jeg vil sige, at du kommer meget langt for kr. 150,00, og den kan stadig imponere dig selv og familien.
Der er mange bud på en god julevin. Det ved vi alle! Det kan være svært at vælge, men generelt sparer du penge, hvis du vælger en "ukendt" producent, der laver god vin, men som ingen rigtigt har fået øje på endnu. Her kan vinhandleren hjælpe dig. Find en vinhandler du har tillid til. Smag evt. vinen først hos forhandleren. Mange har udskænkning i weekenden, og så kan man jo lige rulle forbi og se, om der ikke skulle være guld på hylderne.

Skal jeg vælge Amarone della Valpolicella eller Valpolicella Ripasso?

Det er et af de spørgsmål, vi modtager hyppigt - specielt op til jul.
Først vil vi starte med at konstatere, at du skal være opmærksom på, at det er 2 vidt forskellige ting!
Valpolicella Ripasso kan fremstilles på utallige måder, men de 2 mest almindelig i nyere tid er: Valpolicella-vinen hældes over kvas og restdruesaft fra Amarone della Valpolicella (meget sødt). Det giver Valpolicellaø'en sin meget sødmefulde ekstra power og giver den frugtede Valpolicella lidt mere krop og kompleksitet.
En den metode er at blande Valpolicella og Amarone della Valpolicella i et bestemt forhold (det er faktisk helt lovligt og anderkendt).
Men, det er stadig ikke en Amarone della Valpolicella. Valpolicella'en vil fortsat være mindre kraftfuld, mere frugtet og knapt så alkoholrig. Den vil også fremstå lysere og lettere i glasset.
Amarone della Valpolicella er fortsat den kraftigste og mest alkoholrige vin med mest smag af blomme, sveskeblomme m.v.
Forskellen ligger i, at druerne til Amarone della Valpolicella er tørrede inden presning, mens Valpolicella laves på ikke-tørrede druer.
Ved at tørre druerne, forsvinder en del af vandet (30-50%), og dermed er druerne mere fyldt af sukker og saft. Det er som bekendt sukkeret i druerne, der omdannes til alkohol under gæringen, og derfor bliver Amarone della Valpolicella altid mere alkoholtunge (loven foreskriver min. 14%), og ofte ligger de på 15-17% i moderne tid.
Skal vi konkludere lidt på det, så kan man sige, at hvis den står på and, brunede kartofler (søde fra sukkeret), fed sovs (lavet på andestegens fedt) og andre fede ting, så er Amarone della Valpolicella et oplagt valg til juleaften. En god Amarone della Valpolicella koster i dag fra kr. 200 og op. Du kan få dem helt ned til omkring kr. 80-90, men disse har meget lidt at gøre med Amarone. Det vigtigste er faktisk, om du kan lide den søde udgave eller den frugtede - forskellen på modernister eller traditionalister i produktionen.
Dal Forno er nr. 1 i den moderne udgave, men også Allegrini er et godt bud. Quintarelli er nr. 1 hos de traditionelle producenter, men også andre kan være med.
Hvis du skal have flæskesteg (lidt mere lyst end and), så kan en kraftfuld Valpolicella Ripasso gøre arbejdet tilfredsstillende. Valpolicella Ripasso i den rette kvalitet koster fra kr. 130 og opad. Glem udgaverne til kr. 60. Det er ikke tilfredsstillende til julemiddagen.
HUSK - rødkål er bandlyst, hvis du drikker vin. Syren fra kålen ødelægger vinsmagen!
Du kan altid lede i vor vindatabase efter gode bud på Amarone della Valpolicella eller Valpolicella Ripasso. Vi tester hver år en række af disse herlige druer. Find den ønskede vin i vor vindatabase:

Søg i vindatabasen
Kanonvin til spotpris - Italien


Hvordan klarer jeg både den fede julemad den 24. december og desserten efterfølgende - samme vin?

Fuld skrue kunne være overskriften...
Ny vin på bordet!
Jeg har altid haft den opfattelse, at desserten juleaften er risalamande, og jeg har altid haft den opfattelse, at den skal ledsages af god vin. Her kan jeg anbefale 2 vintyper, som passer fremragende til formålet.

Risalamande er som skabt til Recioto della Valpolicella. Kirsebærsaucen matcher perfekt kirsebærsmagen i denne prægtige dessertvin. Det er som et ægteskab. Det er svært at komme med andre bud. Det skulle da lige være en kirsebærvin fra Frederiksdal Gods. Det er helt fantastisk som alternativ!

Et andet alternativ er Montefalco Passito, som bærer nogle af samme egenskaber som Recioto della Valpolicella, men som kan frembringes i endnu højere koncentration, alkohol og slagkraft (led efter de bedste)

Men, jeg kan godt lidt at kaste det bedste på bordet, når jeg skal indtage min Risalamande - og så er opskriften Vintage Port. Vintage Port er en særlig vintype, som på alle måder er kraftfuld og volumiøs, og den må gerne være ung, så den oprindelige frugt fortsat er i portvinen. Fordelen ved Vintage port er, at du kan drikke den efterfølgende, mens gaverne åbnes. Skulle du være lidt tilbageholdende p.g.a. prisen, så kan en god late bottled vintage (LBV) sagtens gøre gavn til desserten og efterfølgende.

Skulle du få serveret is, kan man anbefale en tawny til isen eller islagkagen. Her kan du skyde den helt af med meditationsvinene 30-40 year old tawny eller Colheita fra et godt år 20-30 år ude i fortiden, men frisk Colheita eller en 10 års Tawny går jobbet glimrende. Den har også den fordel, at den kan drikkes efterfølgende til kaffen og når gaverne pakkes op. Rødvin og is er ikke nogen god kombination.

Hvornår skal vinen åbnes?
Hvor længe skal vinen iltes?

Det er faktisk ikke så svært at åbne og behandle en vin korrekt.
Hvis vi taler ung vin, og det gør vi ofte juleaften, så kan vinen næsten ikke få luft nok. Du skal være opmærksom på, at det at tage proppen af og lade flasken stå på bordet, ikke hjælper noget. Der er næsten ingen iltning gennem den lille halsåbning, så du er nødt til at bruge andre metoder!

Hvis der er tale om unge italienske vine eller unge vine fra Rhone, så kan det anbefales, at du afsætter minimum 4 timer og gerne længere i en karafel - og gerne i en skål med stor overflade. Det sikrer, at vinen iltes optimalt. Ikke noget med at finde iltapparater og andre sjove indslag fra julereklamerne. Det hjælper som en skrædder i helvede. Nej, den gode, gammeldags metode er at foretrække.

Hvis du pønser på lidt ældre vin, så skal du være mere forsigtig. Er vinen 10 år eller ældre, så er den store iltning ikke nødvendig, og skulle du satse på ældre Bordeaux eller ældre italienske vine, så kan luft direkte være skadeligt. Her kan sagtens skænke direkte fra flasken efter en kort periode efter åbning.

Hvis du til dessert åbner en vintage port, der er ung, så giv den godt med luft. Er den ældre, så pas på. LBV behøver ingen iltning. Recioto della Valpolicella kan med fordel iltes igennem, men den kan også sagtens tages direkte fra flasken.

Og husk så at dekantering ikke er det samme som iltning. Dekantering er den proces, hvor man fjerner rester fra vinen eller bundfald. Det kan altså ikke betegnes som iltning. Dekantering af vintage port er vigtigt, da disse vine indeholder rester, som skal dekanteres fra. Jo ældre vintage port, jo vigtigere!!

Tilbage er kun at ønske god fornøjelse!!
Jeg håber på mange gode oplevelser til dig i julen.

Skulle du have spørgsmål, er vi klar til at besvare dem. Bare skriv til vinhulen@hotmail.com

Michael Christensen
Vinhulen.dk